Δεν πραγματοποιήθηκε καμία από τις συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω απουσίας του Δημάρχου και έλλειψης απαρτίας.

20260513_191351.webp

Αναβλήθηκαν οι δύο συνεδριάσεις που είχαν οριστεί από το Προεδρείο για σήμερα 13 Μαΐου 2026. Πιο συγκεκριμένα δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω έλλειψης απαρτίας η τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής των Κληροδοτημάτων και η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίσης μετά από πρόταση του προέδρου κ. Φίλιππου Τζίτζη, δεν πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2026, καθώς ο δήμαρχος δεν προσήλθε στην συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς δεν προσήλθε στην συνεδρίαση

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς δεν προσήλθε στην συνεδρίαση, εξηγώντας τον λόγο σε επιστολή που διάβασε ο πρόεδρος κ. Φίλιππος Τζίτζης: "Σήμερα, κάτω από δύσκολες προσωπικές συνθήκες, δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους εξέφρασαν τη στήριξή τους και το ενδιαφέρον τους μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην οικογενειακή μας επιχείρηση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν την υπόθεση και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο τους. Σας ευχαριστώ θερμά για την κατανόηση".

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την ανάγνωση του παρουσιολογίου

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την ανάγνωση του παρουσιολογίου διαπίστωσε την έλλειψη απαρτίας και έληξε τη διαδικασία και της Τακτικής Συνεδρίασης.

Τέλος, για την σημερινή συνεδρίαση υπήρχε κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αργοσαρωνικού για την υγεία, που συγκέντρωσε αρκετούς πολίτες που ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτή και να διαμαρτυρηθούν.

Η αντιδήμαρχος κ. Όλγα Πετρίτη μιλά για την εθελοντική αιμοδοσία, το διήμερο για την πρόληψη της άνοιας και τη δράση για τον σακχαρώδη διαβήτη.

Η αντιδήμαρχος κ. Όλγα Πετρίτη μιλά για την εθελοντική αιμοδοσία, το διήμερο για την πρόληψη της άνοιας και τη δράση για το ζαχαρώδη διαβήτη.

Την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Τουρισμού του Δήμου Αίγινας, κ. Όλγα Πετρίτη, φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal, προκειμένου να παρουσιάσει τρεις σημαντικές δράσεις που διοργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με φορείς υγείας και κοινωνικής προσφοράς. 

Η κ. Πετρίτη αναφέρθηκε αρχικά στην 64η Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Αίγινας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Παύλος Ανδρεόπουλος» του Δημοτικού Σταδίου Αίγινας, την Παρασκευή 15 Μαΐου από τις 09:00 έως τις 19:00 και το Σάββατο 16 Μαΐου από τις 09:00 έως τις 17:00, με τη στήριξη της κινητής μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».

Όπως τόνισε, οι εθελοντές αιμοδότες χρειάζεται να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα

Όπως τόνισε, οι εθελοντές αιμοδότες χρειάζεται να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα και τον αριθμό ΑΜΚΑ, ενώ συνιστάται να έχουν λάβει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία. Υπογράμμισε ότι η αιμοδοσία αποτελεί «μια πράξη αγάπης και ένα πολύτιμο δώρο ζωής», καθώς το αίμα δεν μπορεί να παραχθεί τεχνητά και οι ανάγκες των νοσοκομείων καλύπτονται αποκλειστικά από εθελοντές.

Η Αντιδήμαρχος σημείωσε επίσης πως, χάρη στη σταθερή συμμετοχή των πολιτών εδώ και περίπου 20 χρόνια, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο περίπου 280 έως 300 φιάλες αίματος, δημιουργώντας μια ουσιαστική τράπεζα αίματος για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του νησιού.

Η δεύτερη δράση αφορά τη διήμερη ενημερωτική εκστρατεία για την άνοια και τη νόσο Alzheimer, που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τον Δήμο Αίγινας, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αιγίνης «Άγιος Διονύσιος» και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.

Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθούν δωρεάν τεστ μνήμης στο Νοσοκομείο Αιγίνης, την Παρασκευή 15 Μαΐου από τις 12:30 έως τις 14:30 και το Σάββατο 16 Μαΐου από τις 10:00 έως τις 12:30, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να είναι άνω των 60 ετών, να μην έχουν διάγνωση άνοιας ή σχετική φαρμακευτική αγωγή και να έχουν μαζί τους τον ΑΜΚΑ τους, καθώς και γυαλιά ή ακουστικά βαρηκοΐας εφόσον τα χρησιμοποιούν.

Η κ. Πετρίτη ανέφερε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είναι ήδη πολύ μεγάλο, με τα διαθέσιμα ραντεβού να είναι σχεδόν καλυμμένα, ενώ δεσμεύθηκε πως η δράση θα επαναληφθεί μέσα στη χρονιά.

Παράλληλα, την Παρασκευή 15 Μαΐου στις 18:30, στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, με θεματολογία γύρω από την άνοια, την πρόληψη, τις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και τη στήριξη ασθενών και φροντιστών.

Η ημερίδα περιλαμβάνει εισηγήσεις από νευρολόγους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και της κινητής μονάδας για άτομα με άνοια στον Πειραιά.

Τέλος, η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στη διήμερη δράση πρόληψης για τον σακχαρώδη διαβήτη, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαΐου στην Αίγινα, στο πλαίσιο της 10ης Εκστρατείας Πρόληψης του Σακχαρώδη Διαβήτη στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Η δράση διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Με Οδηγό τον Διαβήτη», σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Υγείας Αίγινας από εξειδικευμένους γιατρούς και θα γίνονται κατόπιν ραντεβού, με τις σχετικές πληροφορίες να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, η κ. Πετρίτη ευχαρίστησε όλους τους φορείς και τους εθελοντές που στηρίζουν τις δράσεις του Δήμου, υπογραμμίζοντας ότι στόχος παραμένει η ενίσχυση της πρόληψης, της ενημέρωσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης στην τοπική κοινωνία της Αίγινας.

Φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς τη σχολή οδηγών του δημάρχου Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά τα ξημερώματα. Αναφορές για εκρήξεις.

Φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς τη σχολή οδηγών του δημάρχου Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά τα ξημερώματα. Αναφορές για εκρήξεις.

Στις φλόγες παραδόθηκε τα ξημερώματα, το γραφείο όπου στεγάζεται επιχείρηση σχολής οδηγών του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά, που λειτουργεί ο αδελφός του κ. Δημήτρης Ζορμπάς. Από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το γραφείο καταστράφηκε ολοσχερώς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ακούστηκαν τρεις εκρήξεις, δύο δυνατές και μία μικρότερη.

Στο σημείο του συμβάντος κατέφθασε δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας, που έσβησε την φωτιά, ενώ λίγο αργότερα στις 4:20 ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Αίγινας, το οποίο για προληπτικούς λόγους μετέφερε ηλικιωμένο άντρα, που διέμενε στον όροφο του κτηρίου. 

Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο του συμβάντος κατεύθασε  όχημα του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας

Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο του συμβάντος κατεύθασε  όχημα του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας και στη συνέχεια λίγο μετά τις 4:10, τέσσερα οχήματα και 8 πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας. Οι πυροσβέστες απέτρεψαν την φωτιά να επεκταθεί στις τέντες του επάνω ορόφου και με την βοήθεια της Αστυνομίας κατέβασαν από το διαμέρισμά του, ηλικιωμένο άνδρα που διέμενε εκεί.

Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς την σχολή και μαζί κάποια μηχανάκια

Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς την σχολή και μαζί κάποια μηχανάκια τα οποία χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση των οδηγών. Ζημιές υπέστησαν, επίσης, ένα μηχανάκι και ένα αυτοκίνητο που βρίσκονταν παρκαρισμένα στον εξωτερικό χώρο. Το σημείο του συμβάντος αναμένεται να επισκεφθεί το πρωί κλιμάκιο της Σήμανσης  (Δ.Ε.Ε.) για την διερεύνηση των στοιχείων. Η κυκλοφορία στην περιοχή έχει αποκλειστεί από το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας, ενώ ήδη διερευνούνται οι κάμερες που βρίσκονται στην περιοχή. Για το συμβάν διενεργείται προανάκριση.

Σήμερα τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην οικογενειακή μας επιχείρηση

Η δήλωση του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά:

Σήμερα τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην οικογενειακή μας επιχείρηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της. Οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο τους. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο, καθώς και όλους όσοι εξέφρασαν την ανθρώπινη συμπαράστασή τους. Πάνω απ’ όλα, κρατάμε ότι δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Κεντρική φωτογραφία Σταύρος Ρωπαΐτης.

Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας: Πρώτο παγκοσμίως το Φιστίκι Αιγίνης στους ξηρούς καρπούς στο Taste Atlas. Πρώτη θέση και στην κατηγορία των φιστικιών!

Το Φιστίκι Αιγίνης κατέκτησε την πρώτη θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με τη νέα κατάταξη του Taste Atlas και παραμένει κορυφαίο και στην ειδική κατηγορία των φιστικιών.

Διπλή διεθνή διάκριση για το Φιστίκι Αιγίνης ανακοίνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας, με αφορμή την πρόσφατη επικαιροποίηση της παγκόσμιας κατάταξης του Taste Atlas στις 22 Απριλίου 2026.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Φιστίκι Αιγίνης κατέκτησε την πρώτη θέση παγκοσμίως στην κατηγορία των ξηρών καρπών με βαθμολογία 4,8/5, ξεπερνώντας το τουρκικό φουντούκι Giresun και το ιταλικό φιστίκι Bronte.

Παράλληλα, στην ειδική κατηγορία “Pistachios”, η Αίγινα διατηρεί την πρώτη θέση διεθνώς, αφήνοντας πίσω γνωστές περιοχές παραγωγής της Τουρκίας και της Ιταλίας. Ο Αγροτικός Σύλλογος χαρακτηρίζει το προϊόν «αφανή ήρωα» και «κοιμώμενο γίγαντα» της παγκόσμιας γαστρονομίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα προϊόν υψηλής ποιότητας που μπορεί να σταθεί δίπλα σε εκλεκτά γαστρονομικά αγαθά, όπως η τρούφα και το χαβιάρι.

Στην ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη διατροφική αξία του Φιστικιού Αιγίνης Π.Ο.Π., το οποίο χαρακτηρίζεται ως «superfood» χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και στα ποιοτικά του έλαια. Επισημαίνεται ακόμη ότι η ποιότητα του προϊόντος συνδέεται άμεσα με το ηφαιστειογενές έδαφος της Αίγινας, αλλά και με τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας και συγκομιδής που ακολουθούν οι παραγωγοί του νησιού.

Ο Αγροτικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα του μόχθου των αγροτών της Αίγινας, οι οποίοι συνεχίζουν τη χειρωνακτική συλλογή του καρπού κάτω από δύσκολες συνθήκες, διατηρώντας ζωντανή την παραδοσιακή ποικιλία «Αιγινήτικη» ή «Κοιλαράτη». Παράλληλα, σημειώνει ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί συνέταξαν το κείμενο για την ένταξη της καλλιέργειας του φιστικιού στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας

Φιστίκι Αιγίνης 2026: Ο «Αφανής Ήρωας» και ο «Κοιμώμενος Γίγαντας» της Παγκόσμιας Γαστρονομίας
​Αγαπητοί Καταναλωτές,
Με αφορμή την πρόσφατη(22 Απριλίου 2026), επικαιροποίηση της παγκόσμιας κατάταξης του Taste Atlas, ο Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας ανακοινώνει μια ιστορική διπλή νίκη για τον καρπό του νησιού μας. Το Φιστίκι Αιγίνης αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος ξηρός καρπός στον πλανήτη με βαθμολογία (4,8/5), καταλαμβάνοντας την 1η θέση στη γενική κατάταξη (με 2ο το τουρκικό φουντούκι Giresum και 3ο το ιταλικό φιστίκι Bronte).Σύμφωνα με τον Taste Atlas είναι ο αφανής ήρωας που , λόγω της υψηλής βαθμολογίας 4,8 αναδεικνύει την ελληνική κουζίνα στις καλύτερες του κόσμου.
Ταυτόχρονα, στην ειδική κατηγορία των φιστικιών (Pistachios), η Αίγινα παραμένει ακλόνητη στην 1η θέση, αφήνοντας πίσω της το Antep της Τουρκίας και το Pistacchio Verde di Bronte της Ιταλίας. Αυτή η επιτυχία είναι συγκλονιστική: η Αίγινα κατάφερε μέσα σε μόλις 130 χρόνια να ξεπεράσει την Τουρκία που καλλιεργεί τον καρπό εδώ και χιλιάδες έτη, και την Ιταλία με την παράδοση των 1.500 ετών. Είναι ένας «κοιμώμενος γίγαντας» της γαστρονομίας ,είναι ένα εκλεκτό προϊόν που επιτρέπει στους σεφ να δημιουργούν γκουρμέ συνταγές αναδεικνύοντας μοναδικά τόσο τις αλμυρές όσο και τις γλυκές τους δημιουργίες. ‘Εχει την δυνατότητα να αναδειχθεί σε κορυφαίο σνακ παγκοσμίως και να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει ,δίπλα στην τρούφα και το χαβιάρι.
Εξ άλλου το Φιστίκι Αιγίνης , είναι μια πλήρης τροφή επιβίωσης. Ως ένα αυθεντικό Superfood με υψηλή πρωτεΐνη, επιτρέπει στον άνθρωπο να ζήσει μόνο με αυτόν τον καρπό και τα παράγωγά του —το έλαιο «φυστικιού», το γάλα από φιστίκι και το αλεύρι. Είναι ένας Σύμβουλος Υγείας που λειτουργεί ως φάρμακο, χάρη στην ποιότητα, τη χαμηλή υγρασία και τα πλούσια έλαια που του χαρίζει ο μοναδικός τρόπος καλλιέργειας και εμβολιασμού των δέντρων μας.
Ο Μόχθος που έγινε Παγκόσμιος Πολιτισμός
Αυτή η υπεροχή δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του κλίματος και του ηφαιστειογενούς εδάφους της Αίγινας αλλά και του μόχθου των αγροτών μας, που υπό αντίξοες συνθήκες και τη ζέστη των 40°C, δουλεύουν και συλλέγουν το φιστίκι χειρωνακτικά ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας. Οι αγρότες της Αίγινας ,με μόνο όπλο τη δουλειά τους, « έκαναν την τρίχα τριχιά» ,νίκησαν την αδικία και δημιούργησαν κάτι που μένει στην ιστορία.
​Διαφύλαξαν την παγκοσμίως κορυφαία ποικιλία Αιγινήτικη ή Κοιλαράτη.
​Συνέταξαν οι ίδιοι το κείμενο για την ένταξη στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, αποδεικνύοντας ότι το φιστίκι είναι ο ζωντανός πολιτισμός που ταξιδεύει το όνομα της Αίγινας σε όλο τον πλανήτη. Ενώ πολλοί ίσως αγνοούν τη γεωγραφική θέση του νησιού μας, μέσω του Φιστικιού Αιγίνης η πατρίδα μας ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη.
Σήμερα, αυτός ο ζωντανός πολιτισμός απειλείται από το υπέρογκο κόστος παραγωγής ,την πίεση για οικοπεδοποίηση, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τη νοθεία.

Σας καλούμε λοιπόν, να αναζητάτε πάντα το πιστοποιημένο ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΑΣ Π.Ο.Π. στις συσκευασίες. Είναι η μόνη εγγύηση ότι στηρίζετε τον πραγματικό παραγωγό και ότι απολαμβάνετε το αυθεντικό προϊόν που τιμά την ιστορία και την αξιοπρέπεια της Αίγινας.

​Με εκτίμηση
​Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας
Ο πρόεδρος,
Νικόλαος Αντ. Αλυφαντής

Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal 

"Μουσείο Φιστικιού". Σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και θεσμικής διαδικασίας, θέτουν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς προς την Υπουργό Πολιτισμού.

"Μουσείο Φιστικιού". Σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και θεσμικής διαδικασίας, θέτουν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς προς την Υπουργό Πολιτισμού.

Με ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, βουλευτές της Νέας Αριστεράς εκφράζουν έντονη ανησυχία για τους χειρισμούς γύρω από το ιστορικό Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο της Αίγινας και τη δρομολογούμενη δημιουργία «Μουσείου Φιστικιού» στους χώρους του και μάλιστα με μίσθωση σε ιδιώτη.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για κίνδυνο αλλοίωσης της ιστορικής φυσιογνωμίας του εμβληματικού κτηρίου, το οποίο έχει συνδεθεί με καθοριστικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας και προοριζόταν να λειτουργήσει ως Διαχρονικό Μουσείο Αίγινας, ενώ παράλληλα είχε προβλεφθεί η στέγαση της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης.

Στην ερώτηση τίθενται σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και θεσμικής διαδικασίας σχετικά με την παραχώρηση και την προωθούμενη εκμίσθωση χώρων του κτηρίου, με τους υπογράφοντες να ζητούν σαφείς απαντήσεις για το μέλλον και τη χρήση ενός από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της χώρας.

Ερώτηση

Προς την κα. Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα Η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής οφείλουν να διαφυλάξουν πάνω από όλα την ιστορική φυσιογνωμία του Καποδιστριακού κτηρίου στην Αίγινα. Έντονο προβληματισμό προκαλεί η πρόταξη παραχώρησης και μίσθωσης σε ιδιώτες χώρων για την εγκατάσταση Μουσείου φιστικιού, κάτι που καμία σύνδεση δεν έχει με την ιστορία του κτηρίου.
Το εξαιρετικά σπουδαίο τόσο από αρχιτεκτονική όσο και από ιστορική άποψη Καποδιστριακό κτήριο στην Αίγινα πρέπει, επιτέλους, να αποκτήσει ταυτότητα συνδεδεμένη με την ιστορία του ως Διαχρονικό Μουσείο Αίγινας.

Το κτηριακό συγκρότημα Ορφανοτροφείου/Φυλακών της Αίγινας έχει μακρά και πολυσήμαντη ιστορία. Κτίστηκε το 1828 από τον Ιωάννη Καποδίστρια και εγκαινιάστηκε ως Ορφανοτροφείο το 1829, φιλοξενώντας εκατοντάδες ορφανά παιδιά κυρίως οικογενειών της επανάστασης του 1821. Στην πορεία του χρόνου υπέστη κτηριακές μετατροπές και λειτούργησε διαδοχικά ως Σχολή Ευελπίδων, Λοιμοκαθαρτήριο, Φρενοκομείο, Στέγη για Κρήτες πρόσφυγες, Φυλακές για ποινικούς αλλά και για πολιτικούς κρατούμενους, αρκετοί εκ των οποίων μάλιστα τελικώς εκτελέστηκαν, μέχρι και για κρατούμενους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα 1967-1974. Συνδέεται, επίσης, με τη για πρώτη φορά λειτουργία σε αυτό αλληλοδιδακτικών και επαγγελματικών σχολείων, όπως τυπογραφίας, ξυλουργικής, μεταλλουργίας και ραπτικής, προσφέροντας επαγγελματική κατάρτιση στους μαθητές. Σ’ αυτό στεγάστηκαν η (εξελιχθείσα σε Εθνική) Βιβλιοθήκη, το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο και Σχολή Μουσικής. Πρόκειται για το πρώτο δημόσιο κτήριο της Ελλάδας με ιστορία και λειτουργίες εμβληματικές όχι μόνο για την Αίγινα αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

Επισημαίνεται ότι παρά τις δυνατότητες αυτού του κτηρίου, η Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας στεγάζεται από το 1949 φιλοξενούμενη σε δύο μικρούς χώρους στο «Κυβερνείο», το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, από το 1992 έχει παραχωρηθεί στη Βιβλιοθήκη το «Εϋνάρδειο», που και αυτό πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί, αν και ούτε αυτό επαρκεί για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, της οποίας μεγάλος όγκος βιβλίων παραμένει αποθηκευμένος στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος, δηλαδή όχι σε δημόσια χρήση και υπό συνθήκες επισφαλείς.

Ωστόσο, αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε το 1996-1998 οδήγησε σε πρόταση αποκατάστασης του κτηριακού συγκροτήματος Ορφανοτροφείου/Φυλακών ως Διαχρονικού Μουσείου και μέρος αυτού έχει αποκατασταθεί και δοθεί σε λειτουργία από το 2023, αλλά μόνο για εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Ήδη - και σωστά - από τον Φεβρουάριο του 2022 εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων, η με αριθμό πρωτοκόλλου 41651/02-02-2022 απόφαση για την έγκριση τροποποίησης κτηριολογικού προγράμματος στο Κτήριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου Αίγινας -Διαχρονικό Μουσείο Αίγινας-, με την οποία παραχωρήθηκε έκταση περίπου 680 τ.μ. στη Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη, λαμβάνοντας υπόψη σχετικά έγγραφά της, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της.

Όμως στη συνέχεια και προ ολίγων μηνών, με τη με αριθμό πρωτοκόλλου 528798/14-11-2025 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, εγκρίθηκε η παραχώρηση στην Περιφέρεια Αττικής, μετά από αίτημά της τον Σεπτέμβριο 2025, χώρου στο υπόγειο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου Αίγινας για τη δημιουργία «Μουσείου Φιστικιού Αίγινας». Πρόκειται για τους χώρους στη βορειοδυτική πλευρά του κτηρίου, επί των οδών Καποδιστρίου και Φανερωμένης, που ταυτίζονται με αυτούς που είχαν προηγουμένως παραχωρηθεί στη Βιβλιοθήκη, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα. Η απόφαση στηρίζεται μεν στη θετική, ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στις 11 Νοεμβρίου 2025, ουδείς υπεύθυνος όμως έχει διαβεβαιώσει ότι τα μέλη του Κ.Α.Σ ενημερώθηκαν με πλήρη και έγκυρο τρόπο σχετικά με τα πιο πάνω εκτεθέντα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση η Απόφαση αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού (και του Κ.Α.Σ) είναι εμφανώς αντιφατική, ανισότιμη και εν πολλοίς αυθαίρετη ή τουλάχιστον πρωθύστερη, η δε…


Περιφέρεια Αττικής. Δελτίο Τύπου.
Τη βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας να συνεχίσει να εργάζεται με στόχο να επιτευχθεί ο στόχος των ίσων ευκαιριών ανάπτυξης και ισότιμης δυνατότητας πρόσβασης όλων των κατοίκων των νησιών σε υπηρεσίες ποιότητας χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την τοποθέτησή του στο workshop για το νέο ΕΣΠΑ και την πορεία υλοποίησης των έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και Νήσων.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης και αναφερόμενος στη σειρά έργων που υλοποιούνται από την Περιφέρεια στους νησιωτικούς Δήμους της Αττικής εστίασε στην ολοκλήρωση του αγωγού υδροδότησης της Αίγινας από την ΕΥΔΑΠ-ένα σύνθετο έργο που έγινε πράξη μετά από χρόνια-, στα σημαντικά λιμενικά έργα στην Αίγινα και στην Ύδρα, στην υλοποίηση του δικτύου αποχέτευσης στη Σαλαμίνα και αποχέτευσης ακαθάρτων στις Σπέτσες αλλά και στην αποκατάσταση του ΧΑΔΑ όπως και στην κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΥ στα Κύθηρα.  

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής προωθεί ένα ολιστικό μοντέλο ανάπτυξης, για τα νησιά μας. Ένα μοντέλο που στηρίζεται στο τρίπτυχο:
  • Ανάπτυξη, με Ισχυρές Υποδομές.
  • Προστασία του Περιβάλλοντος και της Ποιότητας ζωής, για κατοίκους και επισκέπτες.
  • Οργανωμένη Τουριστική Προβολή, για ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης κι απασχόλησης και βελτίωση των τοπικών εισοδημάτων, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρόντες στην Ημερίδα ήταν οι Δήμαρχοι Αίγινας Γ. Ζορμπάς, Κυθήρων Ε. Χαρχαλάκης, Σπετσών Π. Λυράκης, Τροιζηνίας-Μεθάνων Σ. Πολλάλης, Ύδρας Γ. Κουκουδάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς Σ. Αντωνάκου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ε. Μπαρμπαγιάννη, Δ. Κατσικάρης και Σ. Ευσταθόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πόρου Τ. Παπαχρήστου, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Αγκιστρίου Θ. Μπαλούτας, ο Αντιδήμαρχος Σαλαμίνας Ν. Κόγιας και εκπρόσωποι επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων.
Β. Μπόγρη :Η Αττική όπως και τα νησιά της αλλάζουν και αυτό πια είναι εμφανές.

Το δεύτερο workshop που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Νήσων, παρουσία Δημάρχων των νησιωτικών Δήμων εντάσσεται στον κύκλο των σχετικών θεματικών ημερίδων με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου»  που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, και θα ολοκληρωθεί, στη Δυτική Αττική στις 28 Ιουλίου.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη.

Στην ομιλία της η κα Μπόγρη τόνισε πως «ο απολογισμός της δραστηριότητας της περιφερειακής ενότητας Νήσων Αττικής από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι σήμερα είναι αναμφίβολα πλούσιος» και επισήμανε μεταξύ άλλων: «Όταν αναλάβαμε την διοίκηση, βρήκαμε  σημαντικά έργα για τα νησιά μας, τα οποία ή ήταν απλώς ενταγμένα στο πρόγραμμα της περιφέρειας (χωρίς καμιά ωρίμανση ή αδειοδοτήσεις), ή ενώ ξεκίνησαν, σταμάτησαν λόγω  προβλημάτων. Προβλημάτων φυσικά που δεν οφείλονταν στους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά που είχαν να κάνουν με κακοδιαχείριση, επιπολαιότητα και έλλειψη προτεραιοτήτων προηγούμενων διοικήσεων. Ενδεικτικά θα αναφέρω το πολύπαθο έργο του βιολογικού των Σπετσών, το γεφύρι του Μάκρωνα στα Κύθηρα, τον υποθαλάσσιο αγωγό και τα λιμάνια της Αίγινας, το δίκτυο όμβριων αλλά και οι αθλητικοί χώροι της Σαλαμίνας, το μεγάλο έργο οδοποιίας στην Τροιζηνία κα. Ήταν επιτακτική ανάγκη να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες και να δουλέψουμε σκληρά σε συνεργασία με την υπηρεσία τεχνικών έργων ώστε επιτέλους μεγάλα έργα που σέρνονταν, κάποια ακόμα και δέκα χρόνια, να ολοκληρωθούν ή να μπουν επιτέλους σε φάση ολοκλήρωσης. Η Αττική όπως και τα νησιά της αλλάζουν και αυτό πια είναι εμφανές.


Κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης και αναφερόμενος σε έργα που ήταν παγωμένα για χρόνια, τόνισε μεταξύ άλλων: «Καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε τους λανθασμένους σχεδιασμούς της προηγούμενης περιφερειακής αρχής και να ολοκληρώσουμε ένα σύνθετο κι αναγκαίο έργο, όπως είναι ο αγωγός υδροδότησης της Αίγινας, από την ΕΥΔΑΠ. Ένα έργο δύσκολο, με τεχνικές ιδιαιτερότητες, που αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα στην υλοποίησή του, τελειώνει. Ένα έργο με προϋπολογισμό 30 εκ. ευρώ, που προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2022 οι κάτοικοι κι επισκέπτες της Αίγινας πίνουν νερό που έρχεται στο νησί μέσα από το νέο αγωγό. Κι ως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και το τελευταίο κομμάτι του έργου, που αφορά την τσιμεντοποίηση του αγωγού και την προστασία του από φθορές . Όμως δεν είναι αυτό το μόνο έργο υποδομής που έχει γίνει στην Αίγινα. Είναι τα λιμενικά έργα προστασίας κι αναβάθμισης του λιμανιού της Αγίας Μαρίνας και του λιμανιού της Πέδρικας, προϋπολογισμού 7 εκ. Όπως αντίστοιχα παρεμβάσεις έγιναν στο λιμάνι της Ύδρας. Ενισχύονται οι σχολικές μονάδες και πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές, προς όφελος των παιδιών μας. Με την κατασκευή του νέου 6 θεσίου Γυμνασίου Λυκείου Αγκιστρίου. Την ανακατασκευή του 1ου Δημοτικού Ύδρας. Με την κατασκευή της δημοτικής βιβλιοθήκης αλλά και την αναβάθμιση αθλητικών χώρων της Σαλαμίνας. Την κατασκευή νέων αθλητικών χώρων στα Κύθηρα.

Το προηγούμενο διάστημα εκτελέστηκαν σημαντικά έργα οδοποιίας και συντήρησης οδών. Το δίκτυο  αποχέτευσης σε Αμπελάκια και Σελήνια στη Σαλαμίνα. Ένα έργο με προϋπολογισμό 11 εκ. Η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στην Ύδρα, με προϋπολογισμό 4,5 εκ. ευρώ περίπου. Τα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων μήκους 42 χιλιομέτρων και η εγκατάσταση καθαρισμού λυμάτων στις Σπέτσες με προϋπολογισμό 18 εκ. ευρώ ενώ αναμένεται ως το τέλος του 2022, αρχές του 2023, να ξεκινήσει και η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου των Σπετσών, με προϋπολογισμό άλλα 9,9 εκ. ευρώ. Η εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του οικισμού της Ύδρας με 10,7 εκ. ευρώ που θα ξεκινήσει ως το τέλος του 2022. Τα έργα ομβρίων κι αντιπλημμυρικής προστασίας στην πόλη της Σαλαμίνας, με 10 εκ. Τη μετατόπιση των δικτύων ύδρευσης σε Μέθανα, Τροιζηνία και Πόρο.

Στόχος μας είναι να μην υπάρχει στην Αττική  ούτε μια χωματερή

Ιδιαίτερα εστίασε κατά την ομιλία του ο κ. Πατούλης στο γεγονός ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα γίνεται πλέον με πράσινο πρόσημο. «Δόθηκαν από το ΕΣΠΑ σχεδόν 5 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και την κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΥ στα Κύθηρα κι ενός μικρότερου ΧΥΤΥ στα Αντικύθηρα» ανέφερε και επισήμανε πως προτεραιότητα της διοίκησης της Περιφέρειας είναι να δοθεί μία ολιστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει στην Αττική ούτε μια χωματερή και να μην θάβονται καθόλου σκουπίδια, χωρίς επεξεργασία, όπως γίνεται σήμερα. Στο σχέδιο μας είναι να κλείσει η Φυλή με ορίζοντα το 2025 και στη θέση της να δημιουργήσουμε εκατοντάδες γωνιές ανακύκλωσης, σε κάθε Δήμο, πολλά Πράσινα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας, αλλά και αποκεντρωμένες Μονάδες επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε πολλές διαφορετικές περιοχές της Αττικής.
Έργα με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο

Η Περιφέρεια ωστόσο, ανέφερε ο κ. Πατούλης,  αναδεικνύει με τις παρεμβάσεις της το κοινωνικό της πρόσωπο. Με τη μελλοντική λειτουργία της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, με τις εργασίες ανακατασκευής και αναβάθμισης στο κτίριο της Εκκλησιαστικής Λεουσίου Στέγης σε συνεργασία με την οικία Μητρόπολη. Αλλά και με χρηματοδότηση 11 δράσεων που αφορούν κοινωνικές δομές και παρεμβάσεις κοινωνικής προστασίας ευάλωτων κι ευπαθών ομάδων, με 3 εκ. ευρώ μέσα από το ΠΕΠ Αττική.

«Επενδύουμε στη νησιωτικότητα»

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Πατούλης και αφού διαμήνυσε πως η διοίκηση της Περιφέρειας επενδύει συνειδητά στη νησιωτικότητα, χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ ένα πολύ  βασικό εργαλείο χρηματοδότησης.

«Μόνο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020 υλοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων 400 έργα και δράσεις, με προϋπολογισμό 37 εκ. ευρώ» και πρόσθεσε: Με τα χρήματα του ΠΕΠ μεταξύ άλλων:
  • Χρηματοδοτήθηκε ο αγωγός σύνδεσης της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ
  • Δόθηκαν 10,4 εκ. ευρώ σε 374 επιχειρήσεις ως δωρεάν κεφάλαιο κίνησης για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του covid.
  •  Xρηματοδοτήθηκαν με 3 εκ. ευρώ περίπου, κοινωνικές δομές και δράσεις που ανέφερα παραπάνω.
  •  Γίνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις σε Δημοτικά Κτίρια σε Αίγινα, Κύθηρα, Τροιζήνα και Πόρο
«Επίκεντρο της διαφημιστικής μας καμπάνιας η προβολή των νησιών μας»
«Για μας, τα νησιά μας αποτελούν ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε την Αττική δημοφιλή τουριστικό προορισμό» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: Η διαφημιστική μας καμπάνια δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προβολή των νησιών μας, ενώ στο οπλοστάσιό μας έχουμε προσθέσει και τα ξεχωριστά τοπικά μας προϊόντα. Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν την προσπάθειά μας να καταστήσουμε την Αττική και τα νησιά της Περιφέρεια Ανάπτυξης κι Ευημερίας”.

Ευχαριστίες Δημάρχων για την πρωτοβουλία διοργάνωσης των workshops

Στο πλαίσιο της ημερίδας τοποθετήθηκαν όλοι οι παριστάμενοι Δήμαρχοι, οι οποίοι αφού συνεχάρησαν τον Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία διοργάνωσης των θεματικών ημερίδων και τον ευχαρίστησαν για την αρμονική συνεργασία αλλά και το έργο που γίνεται στου Δήμους τους, έθεσαν μία σειρά θεμάτων με στόχο την καλύτερη λειτουργία τους και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. Μεταξύ αυτών τη σημασία ενίσχυσης παρεμβάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, την ανάγκη, την ανάγκη ενίσχυσης και επέκτασης των έργων οδοποιίας με έμφαση στις διαγραμμίσεις και ασφαλτοστρώσεις, την ανάγκη συνέχισης της στήριξης των Δήμων από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας λόγω υποστελέχωσης, επιτάχυνσης των έργων βιολογικών καθαρισμών,  τη σημασία επένδυσης στο τουριστικό προϊόν των νησιών, τη σημασία ενίσχυσης των αθλητικών υποδομών αλλά και των υποδομών διευκόλυνσης της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ αλλά και τη σημασία περαιτέρω πίεσης προς την κεντρική διοίκηση με στόχο την επίλυση των προβλημάτων υποστελέχωσης του προσωπικού των Δήμων, κυρίως λόγω της κινητικότητας.

Τοποθετήσεις υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Αττικής

Ακολούθως τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής εξειδίκευσαν το έργο που έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί μέσα από την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων αλλά και των πόρων της Περιφέρειας, καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα ο κ. Δημήτρης Δρόσης, Προϊστάμενος ΕΥΔΕΠ, παρουσίασε αναλυτικά την πορεία υλοποίησης των έργων που εκτελούνται μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και προσδιόρισε τους στόχους και τις προκλήσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, δίνοντας έμφαση στις δράσεις που αφορούν τους νησιωτικούς Δήμους, ο κ. Παγωτέλης Ευστράτιος, από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων Πειραιώς και Νήσων αναφέρθηκε στα έργα αρμοδιότητάς του που εκτελούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, η κ. Ευαγγελία Μικράκη, Διευθύντρια Χωρικού Σχεδιασμού αναφέρθηκε στον πολεοδομικό σχεδιασμό στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων και τέλος ο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Δ.Σ. Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας Αττικής «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» - Περιφερειακός Σύμβουλος, στη συμβολή του Αναπτυξιακού Οργανισμού στην αναπτυξιακή στρατηγική της διοίκησης της Περιφέρειας.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.