Γυμνάσιο Μεσαγρού Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Την Τρίτη 12 Μαΐου 2026 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η κορύφωση της εκπαιδευτικής–πολιτιστικής διασχολικής δράσης με τίτλο «1776–2026: 250 χρόνια από τη γέννηση του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας», που υλοποιήθηκε σε συνεργασία μεταξύ του Γυμνασίου Μεσαγρού Αίγινας και του Προτύπου Βαρβακείου Γυμνασίου.
Η δράση, η οποία αναπτύχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2025–2026, κορυφώθηκε μέσα από μια ζωντανή διαδικτυακή συνάντηση και έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ μαθητών και μαθητριών των δύο σχολείων, αποδεικνύοντας ότι η εκπαίδευση μπορεί να δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας, γνώσης και δημιουργικής συνεργασίας.
Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η ανάδειξη της σπουδαίας προσωπικότητας και του πολυσχιδούς έργου του Ιωάννη Καποδίστρια, η γνωριμία των μαθητών με την περίοδο συγκρότησης του νεοελληνικού κράτους, αλλά και η ανάπτυξη ιστορικής σκέψης, ερευνητικού πνεύματος και δεξιοτήτων συνεργασίας και ψηφιακής επικοινωνίας.
Στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνάντησης, οι μαθητές του Προτύπου Βαρβακείου Γυμνασίου παρουσίασαν την ερευνητική εργασία τους με θέμα «Το εκπαιδευτικό έργο του Ιωάννη Καποδίστρια», αξιοποιώντας ιστορικές πηγές και τεκμήρια που ανέδειξαν σημαντικές πτυχές της διαδρομής του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.
Από την πλευρά του, το Γυμνάσιο Μεσαγρού Αίγινας παρουσίασε το πρωτότυπο βίντεο «Ιστορικός περίπατος στα καποδιστριακά κτήρια της Αίγινας», μέσα από το οποίο οι μαθητές αποτύπωσαν τη βιωματική τους περιήγηση σε ιστορικά σημεία του νησιού που συνδέονται άμεσα με την παρουσία και το έργο του Κυβερνήτη στην πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
Ιδιαίτερα ξεχωριστή στιγμή της συνάντησης αποτέλεσε ο διάλογος που ακολούθησε τις παρουσιάσεις. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο σχολείων υπέβαλαν ερωτήσεις, αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν τα συμπεράσματα της έρευνάς τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η ιστορία μπορεί να αποτελέσει πεδίο δημιουργικής αναζήτησης και γόνιμου προβληματισμού.
Η δράση υλοποιήθηκε υπό την επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Δρ Παναγιώτας Βάσση, Φιλολόγου του Γυμνασίου Μεσαγρού, και Δρ Έλενας Γκίκα, Φιλολόγου του Προτύπου Βαρβακείου Γυμνασίου, οι οποίες συντόνισαν μια συνεργασία που ανέδειξε τη δύναμη της σύγχρονης εκπαίδευσης, της έρευνας και των νέων τεχνολογιών.
Η εκπαιδευτική κοινότητα των δύο σχολείων εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για το υψηλό επίπεδο συμμετοχής και ενδιαφέροντος των μαθητών, καθώς και για τα σημαντικά παιδαγωγικά οφέλη που προέκυψαν από τη δράση. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η σημασία της εξωστρέφειας και της συνεργασίας μεταξύ σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα όταν αυτές συνδέονται με την ιστορική μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Η Αίγινα, ως τόπος άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Ιωάννη Καποδίστρια και την πρώτη περίοδο του ελληνικού κράτους, αποτέλεσε σημείο αναφοράς αυτής της κοινής εκπαιδευτικής εμπειρίας, υπενθυμίζοντας ότι η ιστορία αποκτά ιδιαίτερη αξία όταν μετατρέπεται σε βίωμα και συλλογική γνώση.
Για τον Σύλλογο Διδασκόντων του Γυμνάσιου Μεσαγρού Αίγινας
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΕ86






















