Ο χειμωνιάτικος κήπος, από την ομάδα Πελίτι της Αίγινας..

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση η οποία εκτός από χρήσιμες πληροφορίες, μετέφερε και το δημιουργικό προβληματισμό γύρω από τις καλλιέργειες και τη διατροφή, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα από την ομάδα Πελίτι Αίγινας. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ο Καποδίστριας" και περιελάμβανε ομιλίες και προβολή ταινίας. Η εκδήλωση είχε ως θέμα τον κήπο της Αίγινας τον χειμώνα και είναι η πρώτη από τη σειρά εκδηλώσεων της ομάδας που γίνεται φθινόπωρο. Η ομάδα Πελίτη της Αίγινας, αποτελεί μέρος ενός πανελλαδικού δικτύου, που έγινε γνωστό στο νησί από δράσεις όπως το "ανοικτό σπορείο" και η "γιορτή των σπόρων". Οι δράσεις του Πελίτη και των κατά τόπους ομάδων, αφορούν τη διάδοση της ιδέας της διάσωσης των ντόπιων ποικιλιών σπόρων, μέσα από την ανταλλαγή και την καλλιέργειά τους. Πρόκειται για εθελοντική πρωτοβουλία, όπου όσοι συμμετέχουν το κάνουν χωρίς να πληρώνουν ή να αμείβονται. Το κέρδος προέρχεται αφενός από τη διατήρηση παραδοσιακών σπόρων που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία και την καλλιέργειά τους και αφετέρου τη δυνατότητα που έχει ο καλλιεργητής, επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, να γνωρίζει και να ελέγχει απόλυτα αυτό που καλλιεργεί ή φτάνει στο τραπέζι του. Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ, καθώς υπάρχουν και σχετικές εκδόσεις που περιλαμβάνουν τους καλλιεργητές και συμβάλουν στην ανταλλαγή σπόρων από όλα τα σημεία της Ελλάδας.


Στην Αίγινα αυτή η προσπάθεια δυναμώνει χρόνο με το χρόνο, κυρίως γιατί γίνεται πλέον κατανοητή η αξία της, αλλά και η σημασία που έχει στη διατροφή. Ειδικά για την Αίγινα όπου υπάρχει η δυνατότητα καλλιέργειας, ακόμη και σε μικρές επιφάνειες, οι λύσεις που προτείνει η ομάδα "Πελίτι" είναι ιδανικές. Εκτός από τις ομιλίες των κυρίων Παύλου, Σπυριδάκη και της κυρίας Κανελλοπούλου, παρουσιάστηκε ταινία, μέσα από την οποία ο θεατής μπορούσε να καταλάβει την αξία αυτών των μικρών, "ερασιτεχνικών" καλλιεργειών για τη διατροφή μιας οικογένειας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Τρύφωνας Γκότσης, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας κύριος Βασίλης Μουσουλέας και δεκάδες φίλοι της ομάδας Πελίτη Αίγινας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png