Η περιφορά της εικόνας της "Παναγίας της Φανερωμένης".


Με μεγάλη προσέλευση πιστών τελέσθηκε σήμερα το απόγευμα ο Μεγάλος Εσπερινός στην κατακόμβη της Παναγιάς της Φανερωμένης. Μετά την τέλεση του Μεγάλου Εσπερινού και της αρτοκλασίας, ο κλήρος και οι πιστοί ακολούθησαν την περιφορά της εικόνας περιμετρικά της εκκλησίας. Δυστυχώς, αρνητική αίσθηση προκάλεσε και φέτος η έλλειψη τροχονόμευσης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μποτιλιάρισμα που περιγράφεται σε προηγούμενο ρεπορτάζ. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο κλήρος και οι πιστοί κινήθηκαν προς τον περίβολο της εκκλησίας, όπου έγινε τελικά η δέηση και όχι στον εξωτερικό χώρο όπως συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Κατά τα άλλα, το προσκύνημα στην Παναγιά την Φανερωμένη, σε έναν λατρευτικό χώρο με σπάνια χαρακτηριστικά, όπου η παράδοση και η πίστη συμπλέουν μοναδικά, αποτελεί μία εικόνα άρρηκτα συνδεδεμένη με τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού. Οι μνήμες ξυπνούν. Ο θρύλος της εκκλησίας που χτιζόταν το πρωί και το βράδυ γκρεμιζόταν ο τρούλος της. Εκεί η ιστορία αποτυπώθηκε ξανά και ξανά στο πέρασμα των δεκαετιών και το πανηγύρι τις "Παναγιάς της Φανερωμένης" ταυτίστηκε με τις αναμνήσεις του καλοκαιριού.

Στο σημείο της κατακόμβης βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Σύμφωνα με την παράδοση από κάποιο γεωργό που όργωνε το χωράφι του ή όταν ένα άλογο έπεσε μέσα σε έναν λάκκο που επικοινωνούσε με μία σπηλιά. Μια άλλη εκδοχή λέει ότι ένας μοναχός είδε στον ύπνο του την Παναγία που του υπέδειξε που βρισκόταν η εικόνα της. Σήμερα, εννέα μέρες μετά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου η εκκλησιά μας γιορτάζει τα εννιάμερα της Παναγίας και η Αίγινα τιμά αυτή τη γιορτή με ένα σπάνιο προσκυνηματικό μνημείο και μία παράδοση που εξακολουθεί να αντέχει στο χρόνο. Για τους επισκέπτες του νησιού, που θέλουν να επισκεφθούν την εκκλησία, αυτή βρίσκεται στην Λεωφόρο Φανερωμένης, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο - Φυλακές.