Έντονη αντιπαράθεση έφερε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα τέλη διέλευσης και την ενδεχόμενη επιβάρυνση στην μεταφορά του νερού.


Μέχρι και σήμερα Τρίτη δεν υπάρχει κάτι νεότερο αναφορικά με την ΚΥΑ του υπουργείου Οικονομικών και Ναυτιλίας, που θα έδινε λύση στο ζήτημα της επιβάρυνσης της τιμής του νερού, μέσω της χρέωσης ενός τέλους διεύλευσης στη μεταφορά του. Αν και το θέμα είναι αρκετά παλιό, επανήλθε με ένταση στην επικαιρότητα λόγω των πρόσφατων προβλημάτων στην ύδρευση την Τετάρτη 30 Μαΐου. Στη συνεδρίαση της 31ης Μαΐου το θέμα ήρθε εκτάκτως και αναγκαστικά, καθώς σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Δημήτρη Μούρτζη έπρεπε, σύμφωνα με τη διοίκηση, να ικανοποιηθεί ο όρος που έβαζε ο υδρομεταφορέας για να συνεχίσει να φέρει νερό στην Αίγινα, ότι δηλαδή αν τελικά επιβληθεί τέλος διέλευσης, ακόμη και αναδρομικά, αυτό θα το πληρώσει ο Δήμος της Αίγινας. Ο κύριος Χρήστος Ηλιακίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Aegina Portal το πρωί της ίδιας ημέρας, είχε θέσει ξεκάθαρα ότι υπάρχει θέμα τέλους διέλευσης.
 
Το κύριο μέρος της εισήγησης του κυρίου Μούρτζη αποτέλεσε η επιστολή της εταιρίας που μεταφέρει νερό, την οποία και διάβασε στο Σώμα. Το σχετικό κείμενο (απομαγνητοφώνηση από το video) ανάμεσα σε άλλα αναφέρει ότι: "Λαμβάνοντας υπόψιν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την υπέρμετρη καθυστέρηση της υπογραφής της ΚΥΑ υπουργείου οικονομικών και ναυτιλίας, για την επικύρωση του τιμολογίου του ΟΛΕ.Α.Ε. για την παροχή υπηρεσιών και προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα, η μεταφορά πόσιμου ύδατος από τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ Ασπροπύργου προς τις εγκαταστάσεις του δήμου σας μέσω υδροφόρου πλοίου αποφασίζουμε: Σε περίπτωση που υπάρχει αναδρομική τιμολόγηση, έως και της δημοσιεύσεως του εν λόγω τιμολογίου, στην επιβολή λιμενικών τελών ο δήμος θα αναλάβει εξ' ολοκλήρου την υποχρέωση καταβολής του εν λόγω ποσού".

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.






Όπως ήταν φυσικό η πρώτη ερώτηση από πολλούς δημοτικούς συμβούλους ήταν του τύπου: "για τι ποσό μιλάμε" ή "ποιο είναι το ποσό". Ο κύριος Μούρτζης απάντησε ότι δεν ξέρει κανένας το ποσό. Ο κύριος Νίκος Πούντος είπε ότι αυτό το πρόβλημα βυσσοδομεί και επέκρινε τη διοίκηση ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιβαρύνει τον Αιγινήτη με 0,9 (αργότερα και μετά από αρκετές ερωτήσεις έγινε κατανοητό ότι επρόκειτο για 1 λεπτό) ευρώ το κυβικό. Κατηγόρησε επίσης τη διοίκηση ότι δεν υπάρχει εισήγηση και ότι η εισήγηση έγινε με ένα έγγραφο του υδρομεταφορέα. Ο κύριος Νεκτάριος Λεούσης είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τη συζήτηση και ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το ύψος της επιβάρυνσης. Πρότεινε η απόφαση του υπουργού (την οποία επικαλέστηκε νωρίτερα ως λύση στην εισήγησή του ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης) να πάει επίσημα στην Οικονομική Επιτροπή και αφού συζητηθεί εκεί να έρθει ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
 
Ο κύριος Αντώνης Ντελής είπε ότι κακώς ο μεταφορέας ζητά να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο. "Αν συμβεί κάτι τέτοιο, σίγουρα ο δήμος θα πληρώσει τη διαφορά", είπε. Ο κύριος Γιώργος Τσατήρης είπε ότι "το έργο το έχουμε ξαναδεί. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησή του είπε ότι: "Εξηγώ νομικά, ότι είναι πέρα για πέρα καταχρηστικό αυτό το πράγμα, είναι ως καταχρηστικό μη νόμιμο και ότι θα έπρεπε μόνο κατόπιν δικαστικής αποφάσεως να έρθει και να σου πει ότι δεν σου δίνω νερό". Μάλιστα, ο κύριος Τσατήρης επισήμανε τον κίνδυνο αυτή η απόφαση να "ανοίξει μία επικίνδυνη πόρτα" για τον δήμο, λέγοντας ότι αφού η απόφαση δεν θα αφορά συγκεκριμένο ποσό,  θα μπορούσε να ισχύσει μελλοντικά ακόμη και για μεγαλύτερα ποσά.
 
Διευκρινήσεις για το ύψος αυτής της επιβάρυνσης συνολικά, αλλά και ανά κυβικό ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Κυριάκος Τρίμης. Ζήτησε επίσης ενημέρωση σχετικά με το περιεχόμενο ΚΥΑ που ανέφερε ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης, αλλά και αν προκύπτει από τη σύμβαση, ότι ο υδρομεταφορέας πρέπει να πληρώσει για το τέλος διέλευσης. Ο κύριος Νίκος Πούντος είπε ότι το θέμα ήρθε τεχνηέντως και μεθοδευμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο και πως το δημοτικό συμβούλιο δεν καλύπτεται να πάρει μία τέτοια απόφαση.
 
Ο κύριος Γιάννης Ζορμπάς αναφέρθηκε σε μία υπουργική απόφαση η οποία έχει επεξεργαστεί με πρωτοβουλία του κ. Δημήτρη Μούρτζη, έτσι ώστε αυτό το τέλος να ανέλθει στο 0,01 ευρώ. Χαρακτήρισε την απόφαση ως μία δεύσμευση κυρίων οι οποίοι συμβάλλονται μεταξύ τους, υπό την έννοια ότι ο δήμος της Αίγινας θα αναλάβει να καλύψει αυτό το κόστος αν επιβληθεί.
 
Ο κύριος Νίκος Οικονόμου είπε ότι στις πληρωμές του απέναντι στους υδρομεταφορείς ο δήμος είναι φερέγγυος. "Όταν έρθει η απόφαση και βγει το τέλος, πιστοποιηθεί, να το συζητήσουμε είπε". ο Ϊδιος δεν συμμετείχε στη διαδικασία.
 
Σε αυτό το σημείο ο κύριος Νεκτάριος Λεούσης είπε ότι το θέμα χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία. Αυτή η παρέμβαση έφερε αναστάτωση και ολιγόλεπτη διακοπή στη συνεδρίαση. Ο κύριος Λεούσης ζήτησε να γίνει έκτακτη συνεδρίαση την Δευτέρα.
 
Τελικά η ψηφοφορία έγινε και μέσα σε μεγάλη ένταση ο πρόεδρος του Δ.Σ. κύριος Στέλιος Θεριανός είπε ότι εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Αναλυτικά τα όσα συζητήθηκαν για αυτό το σοβαρό ζήτημα, μπορείτε να τα δείτε στο video 5 της συνεδρίασης.
 


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png