Διαφορετικές εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στην ΕΤΑΔ αρχαιολογικοί χώροι της Αίγινας. Νεώτερη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.


Μόλις πριν από λίγο δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού μία νεώτερη ανακοίνωση, σχετικά με με την πορεία ελέγχου των 10.119 Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου. Πρόκειται για ένα μείζον θέμα για την Αίγινα, καθώς όπως προκύπτει από το σχετικό ρεπορτάζ του Aegina Portal ο δήμος της Αίγινας δεν έχει προχωρήσει στη σύνταξη κάποιας λίστας με τα σχετικά ακίνητα, ενώ παράλληλα υπάρχει η σαφής, πρόσφατη δήλωση της αρχαιολόγου Δέσποινας Κουτσούμπα στην αυξημένη πιθανότητα (είπε κατά κατά 99,9 % ) παραλίες όπως της Κολώνας και ενδεχομένως της "Αύρας" να παραχωρηθούν στην ΕΤΑΔ. Να υπενθυμίσουμε ότι κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα είναι η υπεύθυνη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για την Αίγινα επί σειρά ετών.

Σε σχετική ερώτηση ο δήμαρχος κύριος Δημήτρης Μούρτζης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Σεπτεμβρίου απάντησε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι της Αίγινας δεν κινδυνεύουν, ενώ στην πρόσφατη της 15ης Οκτωβρίου στην ίδια ερώτηση απάντησε ότι συντάσσεται με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΑ.

Στην συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου ο συντονιστής της Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας κ. Παναγιώτης Πατσακιός, όταν σχολίασε τις εξελίξεις για τους αρχαιολογικούς χώρους, παρέπεμψε στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού (εκδόθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου) η οποία αναφέρει: "Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της δήθεν παραχώρησης μνημείων και ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου. Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού".

Με την παραπομπή σε αυτή την ανακοίνωση, σχολίασε επίσης το ρεπορτάζ του Aegina Portal  η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας τις δηλώσεις της κυρίας Δέσποινας Κουτσούμπα.

Σήμερα εκδόθηκε νεώτερη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού η οποία αναφέρει ότι: "Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της συλλογής δεδομένων σχετικά με τους 10.119 Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) της υπ’ αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β 2320/19.06.2018). Κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας απέστειλε στο Υπουργείο τα διαθέσιμα γεωχωρικά και περιγραφικά στοιχεία των ΚΑΕΚ ανά περιφερειακή ενότητα και συγκεκριμένα: α) κτηματολογικά διαγράμματα, β) αποσπάσματα κτηματολογικού πίνακα και γ) πολύγωνα σε περιβάλλον Google Earth και GIS.

Τα παραπάνω στοιχεία ήδη διαβιβάζονται στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων και στις Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, προκειμένου να ελεγχθούν ενδελεχώς και να εντοπιστούν οι κωδικοί που αντιστοιχούν σε ακίνητα τα οποία εξυπηρετούν τον δημόσιο σκοπό της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ως εκ τούτου εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου και της Απόφασης του ΥΠΟΙΚ.

Επιπλέον, οι Υπηρεσίες καλούνται να εντοπίσουν ΚΑΕΚ που αντιστοιχούν και σε άλλα ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν προς εξυπηρέτηση της λειτουργίας και των σκοπών τους.
Με την ολοκλήρωση της συλλογής των δεδομένων από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ο ονομαστικός κατάλογος των ΚΑΕΚ θα αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών και θα γνωστοποιηθεί δημόσια".

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ξεκινούν, σε επίπεδο υπηρεσιών οι σχετικοί έλεγχοι και όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί (δεν υπάρχει εκτίμηση για τον χρόνο) θα μπορούμε μέσω μίας δημόσιας λίστας να γνωρίζουμε την τύχη των αρχαιολογικών χώρων του νησιού.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png