Επιστρέφουν απορριμματοφόρα δήμων της Αττικής στην Αίγινα. Παρέμβαση Χατζηπέρου για τα ογκώδη, τα ξερά και τα απορρίμματα.

 
Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στους δρόμους του νησιού δεν είναι η ίδια με αυτή που έζησε η Αίγινα το καλοκαίρι του 2017, αλλά και στην ουσία του θέματος ο δήμος της Αίγινας είχε όλο το χρόνο και τις διαθέσιμες πιστώσεις για να προετοιμαστεί και να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του φετινού καλοκαιριού στην καθαριότητα, αυτό δεν συνέβη. Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που απέστειλε σήμερα το μεσημέρι ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κύριος Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο ίδιος ανέπτυξε μία πρωτοβουλία, ανταποκρινόμενος σε αιτήματα των δημάρχων της Σαλαμίνας και της Αίγινας, προκειμένου οι δήμοι της Αττικής να τους ενισχύσουν με απορριμματοφόρα. Για τους λόγους που ο κ. Χατζηπέρος πήρε αυτή την πρωτοβουλία, το Aegina Portal επικοινώνησε μαζί του, σχετικά με τα όσα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου, αλλά και για την προσωπική του εκτίμηση για το τι ή ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση. Το Δελτίο Τύπου αναφέρει τα ακόλουθα:

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με κ. Παναγιώτη Χατζηπέρο.


 
Παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη στον Πρόεδρο ΠΕΔΑ και στους Δημάρχους των όμορων Δήμων

Λόγω της αύξησης του πληθυσμού στα νησιά κατά τους θερινούς μήνες, πολλαπλασιάζονται και οι απαιτήσεις για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Στην ΠΕ Νήσων αυτό το πρόβλημα παρουσιάζεται εντονότερα στη Σαλαμίνα και την Αίγινα, με εικόνες που σοκάρουν και καταστάσεις που αποτελούν εστίες μόλυνσης και πρόκλησης πυρκαγιών.
 
Για την επίλυση του τεράστιου αυτού προβλήματος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος παρενέβη με το συνημμένο έγγραφο προς τον Πρόεδρο της ΠΕΔΑ κο Ιωακειμίδη Γιώργο, κοινοποιώντας το στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κο Πατούλη Γιώργο και στους Δημάρχους των όμορων Δήμων, ζητώντας να ενισχύσουν τον στόλο των απορριμματοφόρων των δύο νησιών για να απομακρυνθούν το ταχύτερο δυνατό τα ογκώδη οικιακά απορρίμματα, τα ξερά κλαδιά κλπ, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα".
 
Ο κύρος Χατζηπέρος μιλώντας στο Aegina Portal είπε ότι ο δήμος Αίγινας όπως και η Σαλαμίνα, έχουν οξυμένα προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμάτων, λόγω της αύξησης του πληθυσμού, εξαιτίας του καλοκαιριού. Απέδωσε αυτά τα προβλήματα στο ότι ο στόλος και το προσωπικό των δήμων είναι συγκεκριμένα και το καλοκαίρι οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες.  
 
Σε ερώτηση του Aegina Portal εάν υπάρχει ευθύνη των δήμων ή απλά είναι ένα τυχαίο γεγονός ή υπάρχει ένα κενό στο όλο σύστημα της διαχείρισης. ο κύριος Χατζηπέρος απέδωσε το πρόβλημα στο κενό, που προκύπτει από την έλλειψη προσωπικού κατά τους θερινούς μήνες, ως ανταποδοτική υπηρεσία. Είπε επίσης ότι τα απορριμματοφόρα του νησιού είναι παλιά και έχει δύο πλατφόρμες οι οποίες είναι εκτός λειτουργίας. "Είναι αδύνατον να γίνει η διαχείριση και η απομάκρυνση των απορριμάτων με τα υπάρχοντα μέσα", συμπλήρωσε. 
 
Ο κύριος Χατζηπέρος είπε ότι αυτή η κίνηση γίνεται από μέρους του κάθε χρόνο. Στην παρατήρηση ότι πέφτει για πρώτη φορά στην αντίληψή μας κάτι τέτοιο, είπε ότι το ίδιο είχε κάνει και το 2017, αλλά και πέρυσι, μόνο που τότε λόγω της τραγωδίας στο Μάτι δεν ήταν αποτελεσματική αυτή η προσπάθεια.
 
Στην επισήμανση του Aegina Portal ότι τα χαρακτηριστικά του καλοκαιριού του 2017 ήταν πολύ διαφορετικά από τα σημερινά και προέρχονταν από την αδυναμία του δήμου Αίγινας να κάνει αποκομιδή, ο κύριος Χατζηπέρος είπε: "Εγώ δεν καταλογίζω ευθύνες στου δήμους, καταλαβαίνετε. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να είμαι αποτελεσματικός. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει".
 
Η επόμενη ερώτηση ήταν για ποιο λόγο παίρνει εκείνος την πρωτοβουλία και όχι οι ίδιοι οι δήμοι, αλλά και γιατί απευθύνθηκε στην ΠΕΔΑ. Ο κύριος Χατζηπέρος είπε ότι με τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ έχει μιλήσει τηλεφωνικά για το θέμα, όπως και με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και νέο Περιφερειάρχη κύριο Γιώργο Πατούλη και τουλάχιστον προφορικά, όπως είπε, βρήκε θετική ανταπόκριση. Για τη ΠΕΔΑ είπε ότι μπορεί να έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Επίσης, αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για την μεταφορά των ογκωδών ύψους 90.000 ευρώ.
 
Σύμφωνα με το έγγραφο που επισύναψε στο Δελτίο Τύπου ο κύριος Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο δήμος Αίγινας έστειλε μία επιστολή κι αυτή σήμερα 22/7/2019, ενώ όλες οι υπόλοιπες είναι από το δήμο και από φορείς της Σαλαμίνας.

Να σημειώσουμε πάντως ότι αυτό το ενδεχόμενο, το να "επιστρέψουν" δηλαδή τα απορριμματοφόρα δήμων της Αττικής στην Αίγινα δεν ήταν κάτι κρυφό ή μακρινό σαν πιθανότητα. Όλοι οι αιρετοί γνώριζαν και στο Aegina Portal είχαν γίνει αναφορές και ρεπορτάζ, ότι η κατάσταση με τα ογκώδη στην Αίγινα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση.  Άλλωστε ο δήμος Αίγινας ζητούσε τα τρία τελευταία χρόνια την συνδρομή 1-2 οχημάτων από άλλους δήμους για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της θερινής περιόδου.

Η φωτογραφία του άρθρου είναι αρχείου.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png