Ξεκίνησε το πενταετές πρόγραμμα ενάλιας γεωαρχαιολογικής έρευνας στον αρχαίο λιμένα της Αίγινας.


Από τις 19 Αυγούστου ξεκίνησαν οι εργασίες του πενταετούς προγράμματος (2019-2023) ενάλιας γεωαρχαιολογικής έρευνας στον αρχαίο λιμένα της Αίγινας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Γαλλική Σχολή Αθηνών, μαζί με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του πανεπιστημίου της Μασσαλίας, την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Unesco.

Στο Aegina Portal μίλησε σήμερα η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, καταδυόμενη αρχαιολόγος της ΕΕΑ. Οι εργασίες της έρευνας θα πραγματοποιηθούν στο πολεμικό λιμάνι της Αίγινας και σε όλες τις λιμενικές εγκαταστάσεις. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην έρευνα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Αύρας από τις 20 Αυγούστου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει χαρτογράφηση και των λιμενοβραχιόνων που εκτείνονται στην Κολόνα και στην περιοχή Ακρογιάλι.

Η έρευνα θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωσή της. Η κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα, που εξέφρασε την αισιοδοξία της για τα αποτελέσματα της έρευνας, θέλησε να ευχαριστήσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας για την σημαντική υλικοτεχνική υποστήριξη που παρέχει στην έρευνα, το δήμο Αίγινας, αλλά και τους πολίτες και τους επαγγελματίες της περιοχής.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την σπουδαιότητα των αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων της Αίγινας, μπορούν να παρακολουθήσουν το video της περσινής εκδήλωσης και την σχετική εισήγηση της κυρίας Δέσποινας Κουτσούμπα με θέμα: "Οι αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας και η συμβολή τους στην ακμή της πόλης", που είχε εντυπωσιάσει το κοινό.