Οι πέργκολες, ο χρόνος της αναστολής και η επόμενη ημέρα, στην ερώτηση του Παντελή Μεθενίτη.


Ο κ. Παντελής Μεθενίτης έθεσε για μία ακόμη φορά στο δημοτικό συμβούλιο, το θέμα των αυθαίρετων κατασκευών στην παραλία της Αίγινας, μετά και την πρόσφατη αναστολή που δόθηκε έως τις 31/12/2019. Ο κ. Μεθενίτης δεν ήταν ο μόνος δημοτικός σύμβουλος που ρώτησε γι' αυτό το θέμα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



"Θα ξεκινήσω με τις πέργολες. Τελικά η καταληκτική ημερομηνία είναι 31/12/2019 και όχι 31/12/2020 όπως ελπίζαμε, ούτως ώστε να υπάρξει η ωρίμανση της ανάπλασης της παραλίας και η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια κτλ. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποια συνεννόηση με τους επαγγελματίες, τι προτίθεται να κάνουν, τι προτίθεται να κάνει ο δήμος γιατί αφορά και τον δήμο άμεσα. Θεωρώ όπως είπα και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ότι χάσαμε πολύτιμο χρόνο, μου θυμίζει την περίπτωση της Αύρας αυτή η περίπτωση. Προσπαθούσαν συνεχώς κάποιοι να παίρνουν παρατάσεις. Και ήρθε η καταληκτική αυτή ημερομηνία και το ερώτημα είναι απλό: 1/1/20 τι; Και δεν ρωτώ σαν εκπρόσωπος των επαγγελματιών της παραλίας, ρωτώ ως απλώς πολίτης ο οποίος ενδιαφέρεται για την εικόνα του νησιού του, για το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης".

 Ο κ. Γιάννης Ζορπάς απαντώντας στον κ. Παντελή Μεθενίτη είπε:

"Να πούμε ότι εδώ, παρόλο που ήταν μία εισήγηση να πάμε στον υπουργό, ήταν μία παράταση του ζητούσαμε να έρθει με τροπολογία στην Βουλή για τέλος δωδεκάτου του 2020, τελικά αυτό δεν επετεύχθη, όσο αφορά την παράταση στον χρονικό ορίζοντα αυτόν προείπα. Δόθηκε μία παράταση έως τέλος του '19. Εμείς, στην δική μας υπηρεσία είμαστε σε μία αναζήτηση να δούμε πως θα επιλυθεί αυτό το πρόβλημα και πως θα το προσεγγίσουμε. Πολύ σύντομα θα βρεθούμε και με τους επαγγελματίες, θα βρεθούμε και με ανθρώπους οι οποίοι είναι ειδικοί, σε συνεργασία πάντα με την τεχνική μας υπηρεσία και να δούμε τι προτάσεις θα έχουμε. Να πούμε ότι αυτό που ειπώθηκε από τους συναδέλφους τις αντιπολίτευσης ότι ο δήμος θα υποστεί ζημία, τελικά δεν υπέστη ζημιά. Τα πρόστιμα διατήρησης έχουν παραταθεί έως τις 31/12. Ο κάθε ενδιαφερόμενος συμπολίτης μας του οποίου του έχουν επιδοθεί αυτές οι θυροκολλήσεις, μπορεί να κάνει υπαγωγή στο νόμο περί νομιμοποίησης".

Να σημειώσουμε, πως από την απάντηση που έδωσε ο κ. Ζορμπάς, γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά (επίσημα) ότι ο χρόνος της παράτασης που επιδίωκε η διοίκηση ήταν μέχρι το τέλος του 2020. Ένας χρονικός ορίζοντας αναγκαίος για την υλοποίηση της μελέτης για το παραλιακό μέτωπο, όπως έχει εκφραστεί μέσα από τις πρόσφατες δηλώσεις τόσο του κ. Γιάννη Ζορμπά, όσο και του κ. Γιώργου Σκαλτσιώτη. Ωστόσο, δεν δόθηκαν διευκρινήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα ή μετά την παρέλευση της 31ης Δεκεμβρίου 2019.

Επίσης, η τελευταία φράση του κ. Γιάννη Ζορμπά, στην απάντηση προς τον κ. Παντελή Μεθενίτη ότι: "Ο κάθε ενδιαφερόμενος συμπολίτης μας, του οποίου του έχουν επιδοθεί αυτές οι θυροκολλήσεις, μπορεί να κάνει υπαγωγή στο νόμο περί νομιμοποίησης" έκανε αίσθηση.

Για Aegina Portal επικοινώνησε σήμερα με τον κ. Γιάννη Ζορμπά, ζητώντας διευκρινήσεις για κάποια από τα σημεία της απάντησης του:

Η πρώτη ερώτηση ήταν εάν έγινε η συνάντηση με τους επαγγελματίες. Η απάντηση ήταν πως όχι και είπε ότι θα προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με την τελευταία φράση της απάντησης που έδωσε στον κ. Παντελή Μεθενίτη, ότι δηλαδή "μπορεί να κάνει υπαγωγή στο νόμο περί νομιμοποίησης", ο κύριος Ζορμπάς είπε ότι αφορά στην κατεδάφιση και την αποκατάσταση της αυθαιρεσίας και όχι στην νομιμοποίηση της υφιστάμενης κατάστασης. Πρόκειται για την περίπτωση α) της παραγράφου 3 του άρθρου 94 του ν. 4495/2017, που και το Aegina Portal είχε δημοσιεύσει λίγες ημέρες πριν.

Τέλος, στην ερώτηση για το τι προτίθεται να κάνει η διοίκηση, καθώς και πάλι πολύ σύντομα, ο χρόνος της αναστολής θα εκπνεύσει, ο κ. Ζορμπάς είπε ότι θα αυτό θα ανακοινωθεί όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις τόσο με την υπηρεσία του, όσο και με τους επαγγελματίες.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png