Το "Φανάρι του Μπούζα" ανακηρύχθηκε ως Μνημείο της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας.


Ως μνημείο της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας ανακηρύχθηκε το "Φανάρι του Μπουζα" σύμφωνα με σημερινό Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας. Να υπενθυμήσουμε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει ο σύλλογος, τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου, επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού που επισκέφθηκε τον φάρο, τον μελέτησε και απεφάνθη ότι πρέπει να χαρακτηρισθεί ως Μνημείο Νεώτερης Ιστορίας. 

Το Δελτίο Τύπου του συλλόγου αναφέρει τα ακόλουθα:

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.





Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε επίσημα το Φάρο στη θέση Άκρα Πλακάκια, του Δήμου Αίγινας, ως Μνημείο Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας με το ΦΕΚ 605,11/10/2019, μετά από πρόταση του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας προς το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Φάρος χαρακτηρίστηκε ως μνημείο επειδή:
 α. αποτελεί μέρος του φαρικού δικτύου του 19ου αι. του Αργοσαρωνικού,
 β.έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κατασκευή και είναι μοναδικό δείγμα ειδικής κατηγορίας κτηρίων (λιθόκτιστων φάρων) στο νησί της Αίγινας που συμβάλει στην ανάπτυξη και στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή,
 γ. είναι συνδεδεμένος με τη ναυτική παράδοση της Ελλάδος και επειδή
 δ. αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ναυτικούς αλλά και τους κατοίκους του νησιού.
Ο χαρακτηρισμός αυτός, αποτελεί πιστοποίηση ενός επί πλέον αρχιτεκτονικού κοσμήματος που υπάρχει στο νησί το οποίο συμβάλει, τόσο στην ομορφιά της περιοχής όσο και στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Οι προσπάθειες δεν τελειώνουν εδώ. Το επόμενο βήμα είναι η εξεύρεση πόρων για τη συντήρηση του (η στέγη και ο κορμός του έχουν ρωγμές) και την ανάδειξη της λιθοδομής του. Επίσης από το Σύλλογο μας, έχει υποβληθεί και έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού η χάραξη και η τοποθέτηση μιας ενημερωτικής πινακίδας .
Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί, θα είναι άλλο ένα λιθαράκι στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Αίγινας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png