Την επικινδυνότητα της λιθόκτιστης πτέρυγας του 1ου Δημοτικού Σχολείου, για τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου Αίγινας, επισημαίνει με έγγραφό του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

 dsc_0098-dimotiko-sxoleio.jpg
 
Την επικινδυνότητα της λιθόκτιστης πτέρυγας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας, στο οποίο θα στεγαστεί το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αίγινας, επισημαίνει με έγγραφό του, τόσο προς την Επιτροπή Παιδείας, όσο και προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αίγινας ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Σχετικό Δελτίο Τύπου εξέδωσε σήμερα και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φίλιππος Τζίτζης.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε δια περιφοράς στις 26 Φεβρουαρίου 2021, το θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν ο "Ορισμός του Σχολικού Συγκροτήματος στο οποίο θα στεγαστεί το προς ίδρυση Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αίγινας". Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε με 20 θετικές ψήφους, επί 21 ψηφισάντων μελών (ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλίας Παναγιώτης ψήφισε παρών) ότι ορίζει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας ως το χώρο στον οποίο θα (συ)στεγασθεί το Μονοθέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αίγινας, στην οδό Φανερωμένης 1 στην πόλη της Αίγινας.

Σημειώνεται, ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αριθμό 24/2021 ήταν ότι: "Ορίζει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας ως το χώρο στον οποίο θα (συ)στεγασθεί το Μονοθέσιο
Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αίγινας, στην οδό Φανερωμένης 1 στην πόλη της Αίγινας", δηλαδή, στην απόφαση δεν γινόταν αναφορά σε ποια από τις δύο πτέρυγες θα λειτουργούσε, ούτε έγινε γνωστό εάν υπήρχαν διευκρινήσεις, καθώς η συνεδρίαση ήταν διά περιφοράς. Τον Απρίλιο του 2021 οι δηλώσεις του εκπροσώπου του 1ου ΚΕΣΥ Πειραιά και του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά είχαν γίνει μπροστά στην είσοδο της λιθόκτιστης πτέρυγας.

Το Aegina Portal επικοινώνησε σήμερα με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά, ο οποίος είναι επίσης και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, και επιβεβαίωσε ότι ο χώρος στον οποίο θα στεγαστεί το ειδικό σχολείο είναι η λιθόκτιστη πτέρυγα. Σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση επικινδυνότητας, είπε ότι την γνωρίζει, αλλά ότι στο μεσοδιάστημα του καλοκαιριού (το Ειδικό Σχολείο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο)  θα γίνουν οι αναγκαίες επισκευές και η ειδική διαρρύθμιση που προβλέπεται.

Η παρέμβαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας.
 
Στις 20 Απριλίου 2021 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας απέστειλε την ακόλουθη επιστολή - αναφορά προς την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αίγινας και προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αίγινας. Το έγγραφο, επίσης, έχει κοινοποιηθεί στην Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πειραιά και στην Υπηρεσία Τεχνικών Έργων Πειραιά και Νήσων, ωστόσο μέχρι σήμερα ο σύλλογος δεν έχει λάβει κάποια απάντηση.
 
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας, με με επιστολή του προς το Aegina Portal αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: "Έχοντας εξαντλήσει επί ματαίω, κάθε ήπιο - νόμιμο μέσο διεγέρσεως των ανακλαστικών του Δήμου Αίγινας και της αρμόδιας Σχολικής Επιτροπής, προ του κινδύνου τραυματισμού ή και θανάτου μέλους ή μελών της σχολικής κοινότητας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας, που στεγάζεται στην παλαιά λιθόκτιστη πτέρυγα του σχολικού συγκροτήματος, εξ αιτίας σοβαρών και αρμοδίως διαπιστωμένων φθορών, προσφεύγουμε στην φιλόξενη ιστοσελίδα σας ως τελευταίο μέσο αφυπνίσεως των αρμοδίων.
 
Συνημμένως, υποβάλλουμε προς ενημέρωσή σας, αντίγραφο της "Έκθεσης Επικινδυνότητας" και αντίγραφο της από 20 Απριλίου 2021 επιστολής-αναφοράς μας προς τον Δήμο Αίγινας και την οικεία Σχολική Επιτροπή, στην οποία εκτίθεται συνοπτικά το ιστορικό του επί οκτώ έτη χρονίζοντος προβλήματος που αντιμετωπίζουμε και παρακαλούμε για την αναδημοσίευσή της.
 
Η επιστολή προς την Επιτροπή Παιδείας και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αίγινας.
 
Θέμα¨"Επικινδυνότητα παλαιάς διώροφης λιθόκτιστης πτέρυγας 1ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας"
 
"Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, στο σχολείο μας πρόκειται να λειτουργήσει το ειδικό σχολείο Αίγινας κατόπιν αποφάσεως του Δήμου. Χαιρόμαστε για την απόφαση και καλωσορίζουμε τη νέα αυτή σχολική δομή, που θα συστεγαστεί στην παλαιά πτέρυγα του σχολείου μας.
 
Όμως το παλαιό λιθόκτιστο κτίριο έχει σοβαρές φθορές και προβλήματα επικινδυνότητας που αποτυπώνονται στην υπ' αρ. πρωτ. Π7115/13 "Έκθεση επικινδύνου οικοδομής" με ημερομηνία έκδοσης 15 Σεπτεμβρίου 2014.
 
Μολονότι, έκτοτε, τόσο ο Σύλλογός μας όσο και η Διεύθυνση του Σχολείου μας έχουμε ενημερώσει εγγράφως και επανειλημμένως το Δήμο Αίγινας, επισημαίνοντας την κρισιμότητα του προβλήματος και ζητώντας να μας γνωρίσει αν και σε ποιες από τος επιβαλλόμενες ενέργειες έχει ήδη προβεί η προτίθεται να προβεί για την αποτροπή του κινδύνου που εγκαίρως επεσήμαναν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, ουδεμία απάντηση λάβαμε.
 
Αντιλαμβάνεστε, προφανώς, πως κατά τα οκτώ ήδη χρόνια απραξίας που πέρασαν από τον εντοπισμό των φθορών και την επισήμανσή τουων κινδύνων μέχρι σήμερα, οι φορές έχουν χειροτερεύσει και πολλαπλασιαστεί, η ανυσυχία μας είναι έντονη, και όσο τα χρόνια περνάνε κορυφώνεται, στη σκέψη πως μεγάλο αριθμός μαθητών και μαθητριών (δηλαδή των παιδιών μας) και του διδακτικού προσωπικού εκτίθεται σε διαπιστωμένους και απρόβλεπτους κινδύνους σωματικής ακεραιότητας και ίσως ζωής, που αν και όποτε - ο μη γένοιτο- συμβούν, ούτε οι "εξηγήσεις" και τα "συλλυπητήρια" των υπευθύνων, ούτε ο καταλογισμός αστικών και ποινικών ευθυνών πρόκειται να μας παρηγορήσουν.
 
Επείγει, επομένως, να καταστεί απ' όλους τους αδρανούντες αρμοδίους σαφές, πως η κώφευση και η απραξία θεσμικά υπευθύνων οργάνων του Δήμου και Πολιτείας, δεν είναι άλλο αποδεκτή από τη σχολική κοινότητα στο σύνολό της.
 
Συνεπώς, πριν από κάθε άλλη νόμιμη ενέργειά μας, και πριν επέλθει ο κίνδυνος, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, σύμφωνα με το νόμο εγγράφως αν, πως και πότε προτίθεστε να προβείτε στις προβλεπόμενες ενέργειες και εργασίες προς άρση των διαπιστωμένων κινδύνων, ώστε τα μαθήματα στη λιθόκτιστη πτέρυγα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας, να μην διεξάγονται άλλο υπό καθεστώς έντονης ανησυχίας και φόβου, του συνόλου των μελών της σχολικής κοινότητας", αναφέρει η επιστολή
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png