Τοποθετήθηκε στην Α' Παραλία του Μαραθώνα, το πρώτο από τα τέσσερα συστήματα, που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στην θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα.

20210805_142804-sea-track.jpg

Τοποθετήθηκε σήμερα στην πλαζ του Μαραθώνα το πρώτο από τα τέσσερα συστήματα seatrac, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα, ώστε να διευκολύνει την πρόσβασή τους στη θάλασσα. Το σύστημα seatrac τους δίνει την δυνατότητα να απολαύσουν μία απλή δραστηριότητα όπως το κολύμπι χωρίς να χρειάζονται κάποια άλλη βοήθεια. Αποτελούνται από ένα μηχανισμό με ράγες σταθερής τροχιάς, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα το οποίο μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό και μπορεί να ελεγχθεί μέσω τηλεχειριστηρίου. 

Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της τοποθέτησης δήλωσε: "Σήμερα ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του πρώτου διαδρόμου εδώ στην πλαζ της Α’ Μαραθώνα. Είναι τα λεγόμενα Sea Tracks. Είναι αυτοί οι διάδρομοι, με αυτή τη διάταξη όπως βλέπετε, όπου μπορούν, δίνουν την πρόσβαση στα άτομα με μειωμένη κινητικότητα να οδηγηθούν με ασφάλεια στη θάλασσα και έτσι να απολαύσουν ένα μπάνιο. Με τον ίδιο τρόπο όπως θα οδηγηθούν προς τη θάλασσα με τον ίδιο τρόπο μπορούν να επανέλθουν εδώ στην αρχική θέση εκκίνησης.

Θα ακολουθήσουν άλλα τρία σημεία Sea Trucks. Αυτά είναι το ένα είναι στη Βάγια, το άλλο είναι στην παραλία της Aύρας και το άλλο είναι στην Αγία Μαρίνα. Βλέπετε, αυτό που επιδιώκουμε σαν δημοτική αρχή είναι αφενός να δώσουμε προσβασιμότητα και πρόσβαση στα άτομα με μειωμένη κινητικότητα έτσι ώστε να απολαύσουν ένα θερινό μπάνιο, αλλά επίσης να μπορούν να συνυπάρξουν και να να μπορούν να μέσα στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο και αυτοί να απολαύσουν τις χαρές της ζωής".

Τον Ιανουάριο του 2019 το Aegina Portal είχε παρουσιάσει το πρόγραμμα "Δημιουργία Προσβάσιμων Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προορισμών". Η παρουσίαση του προγράμματος είχε γίνει στο πλαίσιο των αναγκών που είχαν καταγραφεί από το ρεπορτάζ του Aegina Portal, όχι μόνο για λόγους αναψυχής, αλλά και αποκατάστασης της υγείας, ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα. Έναν χρόνο μετά, τον Δεκέμβριο του 2019 ήρθε ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή του Δήμου Αίγινας στο πρόγραμμα.

Στην εισήγηση που είχε κάνει τότε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς ανέφερε ότι στο πλαίσιο της δράσης χρηματοδοτείται η δημιουργία των κατάλληλων ελαφρών, μη μόνιμων υποδομών (εγκαταστάσεων και προσβάσεων) στον ευρύτερο χώρο των παραλιών κολύμβησης, όσο και στο χώρο κολύμβησης, για την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ και άλλων κατηγοριών ατόμων με κινητικά προβλήματα, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές σχεδιασμού και κατασκευής. Κάθε δυνητικός δικαιούχος μπορεί να υποβάλει μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης. Στην εδαφική εμβέλεια κάθε αυτοδιοικητικής μονάδας δύνανται να προταθούν για υλοποίηση παρεμβάσεις σε μέχρι τέσσερις διαφορετικές περιοχές παρέμβασης/παραλίες.
Το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη:

α) την αναγκαιότητα δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών που θα διασφαλίζουν την αυτονομία, άνεση και ασφάλεια των ΑμΕΑ και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων, είτε κατοίκων είτε επισκεπτών, σε παραλίες του Δήμου μας.
β) τον γενικότερο σχεδιασμό του Δήμου για υλοποίηση μικρών παρεμβάσεων που θα συμπληρώσουν την αλυσίδα προσβασιμότητας και θα καταστήσουν το νησί φιλικότερο για ΑμΕΑ και γενικότερα για εμποδιζόμενα άτομα.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα, με το οποίο προσέβλεπε στην χρηματοδότηση του Δήμου, ώστε ακολούθως να προβεί σε ενέργειες προμήθειας και εγκατάστασης - σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές/παραλίες της νήσου μας - μη μόνιμων συναρμολογούμενων διατάξεων καθώς και μη μόνιμων βοηθητικών εγκαταστάσεων (διάδρομοι, αποδυτήρια, WC, ομπρέλες κ.ά) με σκοπό την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες και άλλων κατηγοριών ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Η τοποθέτηση έγινε με μελέτη που είχε εκπονήσει ο Τεχνικός Συμβούλος του Δήμου σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους. Οι υποβολές είχαν ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου 2018 και έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Κάθε δυνητικός δικαιούχος μπορούσε να υποβάλει μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης. Στην εδαφική εμβέλεια κάθε αυτοδιοικητικής μονάδας δύνανται να προταθούν για υλοποίηση παρεμβάσεις σε μέχρι τέσσερις διαφορετικές περιοχές παρέμβασης/παραλίες, ανέφερε η πρόσκληση.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png