Ο κυβερνήτης του πλωτού ασθενοφόρου της Αίγινας περιγράφει τις δυνατότητες του σκάφους. Τι ρώτησε ο Αρχηγός του Λ.Σ. και η υπόσχεση του Κώστα Κατσαφάδου για μόνιμο κλιμάκιο του ΕΚΑΒ στην Αίγινα.

 

Στο περιθώριο της εκδήλωσης για την ένταξη του σκάφους ΛΣ 1068 στο Λιμενικό Σώμα, δόθηκε η δυνατότητα ώστε να καταγραφεί το εσωτερικό του, ενώ στο πλαίσιο του ρεπορτάζ ο κυβερνήτης του σκάφους, ανθυπασπιστής του Λιμενικού Σώματος Κωνσταντίνος Καρακατσάνης απάντησε στις ερωτήσεις του Aegina Portal για θέματα που αφορούν στις επιχειρησιακές δυνατότητές του.


Επίσης, το Aegina Portal, επίσης, κατέγραψε την επιθεώρηση του σκάφους από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, ο οποίος ρώτησε τον κυβερνήτη εάν έχει νοσηλευτή.
 
Αρχηγός: Τώρα που κάνατε τις μεταφορές ήρθε κανένας γιατρός μαζί σας;
 
Κυβερνήτης: Στην μία είχαμε γιατρό.
 
Αρχηγός: Στις άλλες όχι;
 
Κυβερνήτης: Στις υπόλοιπες ήταν πιο ελαφριές περιπτώσεις.
 
Ακολούθως ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ρώτησε σε πόση ώρα μπορεί να φτάσει στον λιμάνι του Πειραιά.
 
Κυβερνήτης:  Σε 25 λεπτά είμαστε απέναντι.
 
"Μπράβο", του απάντησε ο Αρχηγός.
 
Όλα τα συστήματά του σκάφους είναι ηλεκτρονικά. Η δύναμή του είναι θηριώδης, αφού είναι εξοπλισμένο με δύο μηχανές Volvo Penta 380 ίππων έκαστη, η οποία του δίνουν την δυνατότητα να φτάνει τα 45 μίλια.
 
Η επιχειρησιακή του δυνατότητα είναι πολύ μεγάλη, καθώς έχει αυτονομία 300 ναυτικών μιλίων. Μπορεί να ταξιδεύει ακόμη και όταν η ένταση του ανέμου φτάνει τα 8 μποφόρ και το κυριότερο είναι "εξοπλισμένο μέχρι κεραίας", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Aegina Portal γιατρός που ειδικεύεται στις διακομιδές, ενώ γιατρός με μεγάλη εμπειρία στις διακομιδές ασθενών από την Αίγινα στον Πειραιά δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πληρότητα του ακριβού εξοπλισμού που φιλοξενεί το πλωτό ασθενοφόρο.
 
Τι είπε στο Aegina Portal ο κυβερνήτης του σκάφους, ανθυπασπιστής του Λιμενικού Σώματος Κωνσταντίνος Καρακατσάνης.
 
Σε ερώτηση για τον αριθμό του πληρώματος ο κ. Καρακατσάνης απάντησε:
 
Το συγκεκριμένο σκάφος είναι κατηγορίας Α3, στελεχώνεται αυτή τη στιγμή από ένα τριμελές πλήρωμα και ενδείκνυται και για δεύτερο κύριο πλήρωμα, λόγω της μεγάλης συχνότητας διακομιδών.
 
Σε άλλο σημείο ο κ. Καρακατσάνης ρωτήθηκε εάν το πλήρωμα διαμένει στην Αίγινα.
 
Καταρχήν είμαστε Αιγινήτες, είμαστε μόνιμα Αίγινα.
 
Επιχειρησιακά καλύπτει όλο το εικοσιτετράωρο;
 
Το συγκεκριμένο σκάφος είναι 24 ώρες το 24ωρο σε επιφυλακή, γι' αυτό το λόγο χρειάζεται και το πλήρωμα το δεύτερο που σας ανέφερα.
 
Σε πόση ώρα καλύπτει την απόσταση από το λιμάνι της Αίγινας στο λιμάνι του Πειραιά;
 
Λόγω της ιπποδύναμης των μηχανών οι οποίες είναι Volvo Penta 380 ίππων έκαστη, δίνατε να ταξιδέψει μέχρι και 45 μίλια ταχύτητα.
 
Εκτός από εσάς του τρεις θα υπάρχει και διασώστης του ΕΚΑΒ ή γιατρός;
 
Αυτό θα ήταν το ιδανικό. Να στελεχωθεί όποτε χρήζει από κάποιο προσωπικό ΕΚΑΒ. Το πλήρωμα σίγουρα μπορεί να παράσχει κάποια βοήθεια, αλλά μέχρι τα όρια που μετά πάνε οι ιατρικές γνώσεις. Μετά δεν μπορεί να τα καλύψει και γι' αυτό θα πρέπει να έχει και έναν γιατρό κατά τη διακομιδή.
 
Έχετε κάνει ήδη τέσσερις διακομιδές;
 
Το σκάφος παρελήφθη την Πέμπτη, ενεργοποιήθηκε το Σάββατο και από το Σάββατο είμαστε σχεδόν κάθε μέρα με διακομιδές.
 
Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις από τις πλεύσεις που έχετε κάνει;
 
Το σκάφος έχει αρκετά καλή πλεύση, δόξα τω Θεό, ο διακομιδές που έχουν γίνει ήταν με καλές καιρικές συνθήκες. Τώρα αναμένεται να το δοκιμάσουμε και σε πιο δυσχερείς καιρικές συνθήκες. 
 
Πως το έχει υποδεχθεί ο κόσμος;
 
Σίγουρα το σκάφος ήταν κάτι το οποίο χρειαζόταν το νησί, σίγουρα έχει υποδεχθεί με μεγάλη χαρά από τον κόσμο της Αίγινας κι αυτό φαίνεται, πόσο μάλλον, και από τα άτομα τα οποία έχουν διακομισθεί. Σίγουρα θα πρέπει να αγκαλιάσουμε όλοι αυτή την προσπάθεια που έχει γίνει, να βοηθήσουμε και το Λιμεναρχείο και το πλήρωμα του σκάφους, ώστε να διατελούν αυτό το έργο όσο μπορούν καλύτερα.
 
Τι θα θέλατε να πείτε για να ολοκληρώσουμε αυτή την παρουσίαση;
 
Όλη αυτή η προσπάθεια καλό θα είναι από τους τοπικούς φορείς να υπάρχει κάποια συνεννόηση. Να έρθει προσωπικό από το Κέντρο Υγείας, να δει και τον εξοπλισμό ώστε να εξοικειωθεί στη χρήση, γιατί σίγουρα τα μηχανήματα από μηχανήματα σε μηχανήματα διαφέρουν και γενικός να το οργανώσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει πάντα ένας γιατρός συνοδεία μαζί και ένα άτομο από ΕΚΑΒ το οποίο θα μπορεί να βοηθάει στην όλη διακομιδή.
 
Στη συζήτηση που ακολούθησε ρωτήσαμε τον κ. Καρακατσάνη εάν το σκάφος μπορεί να μεταφέρει περιπτώσεις Covid-19. Ο κυβερνήτης απάντησε καταφατικά σημειώνοντας ότι υπάρχουν στολές κτλ.
 
Η αναφορά του Κωνσταντίνου Κατσαφάδου στο ΕΚΑΒ και στην ιατρό Σωκράτη Δούκα.
 
Την ίδρυση ενός μόνιμου κλιμακίου, ενός μόνιμου τομέα του ΕΚΑΒ στην Αίγινα, υποσχέθηκε Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος στην ομιλία του.
 
Ο κ. Κατσαφάδος είπε ότι: "Η υπόσχεση την οποίαν σας δίνω από αυτό εδώ το βήμα, είναι ότι δεν θα σταματήσουν μόνο εδώ. Έχουμε συζητήσει και με τον Σωκράτη το Δούκα τον γιατρό, ο οποίος γιορτάζει κιόλας σήμερα να του πούμε και χρόνια πολλά, να μπορέσει να δημιουργηθεί και ένα μόνιμο κλιμάκιο του ΕΚΑΒ στο νησί της Αίγινας. Κι εδώ θέλουμε τη συνδρομή σας κύριε Περιφερειάρχα, όλοι μαζί να μπορέσουμε να προσπαθήσουμε να το διεκδικήσουμε και να το πετύχουμε, το οποίο αυτό κλιμάκιο διασωστών του ΕΚΑΒ θα συνδράμει σε όλο τον Αργοσαρωνικό. Νομίζω ότι είναι επιβεβλημένο."
 
Υπενθυμίζεται ότι ο ιατρός κ. Σωκράτης Δούκας τον Νοέμβριο του 2019, είχε ζητήσει να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την ίδρυση και λειτουργία τομέα ΕΚΑΒ στην Αίγινα. Πρόκειται για μία πρόταση που επαναλάμβανει σταθερά τα τελευταία σχεδόν 7 χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png