Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης και η Αντιπεριφερειάρχης κ. Βάσω Θεοδωρακολούλου επισκέφθηκαν τα έργα του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας.


Στο πλαίσιο της υπογραφής του πρακτικού της διοικητικής παραλαβής προς χρήση, του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης και η Αντιπεριφερειάρχης κ. Βάσω Θεοδωρακολούλου Μπόγρη επισκέφθηκαν τα έργα στην περιοχή του Λεοντίου.


Τον κ. Γιώργο Πατούλη και την κ. Βάσω Θεοδωρακολούλου Μπόγρη, μαζί με το κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Νήσων κ. Ευστράτιος Παγωτέλης και ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδραυλικών Έργων κ. Χρήστος Γεωργαλής, ο κ. Γιάννης Μυτιληναίος, υπολιμενάρχης Πειραιά, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας , συνόδευαν, ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Πτερούδης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Αίγινας κ. Παναγιώτης Κασιμάκης.

Τον κ. Γιώργο Πατούλη και τους συνεργάτες του υποδέχθηκαν στους χώρους του υδραγωγείου, ο κ.Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ιδιοκτήτη της Τεχνικής Εταιρίας Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε. ο εργοταξιάρχης κ. Αλέξανδρος Πετρόπουλος και στελέχη της εταιρίας. Ακολούθως τους περιέγραψαν τη λειτουργία του έργου και των αυτοματισμών και απάντησαν σε τεχνικές ερωτήσεις των στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Στιγμή με ιδιαίτερο συμβολισμό, τόσο για το έργο, όσο και για την Αίγινα όταν ο κ. Πατούλης γέμισε ένα ποτήρι με νερό από τον αγωγό και στην συνέχεια το ήπιε. Λίγο αργότερα στο χώρο των εγκαταστάσεων του υποθαλάσσιου αγωγού στο Λεόντι έφτασαν ο πρώην Δήμαρχος Αίγινας κ. Σάκης Σακκικώτης και ο τέως Δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης, δήμαρχοι και οι δύο με την δική τους σημαντική προσφορά στην πορεία της κατασκευής του έργου.

Ακολούθως, δηλώσεις έκαναν ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Βάσω Θεοδωρακολούλου Μπόγρη και ο κ. Δημήτρης Κωνσταντινίδης ιδιοκτήτης της Τεχνικής Εταιρίας Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε. (της εταιρίας που εκπόνησε την μελέτη και κατασκεύασε τον αγωγό). Σημειώνεται ότι την δήλωσή του απέστειλε γραπτώς ο αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Μούρτζης, ο οποίος λόγω ψύχους δεν παρέμεινε στις εγκαταστάσεις του Λεοντίου.

Η δήλωση του Δημάρχου Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά: "Όπως προηγουμένως είδατε, ξεκινάει και επισήμως η υδροδότηση του νησιού με νερό μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού από την Πέρανη της Σαλαμίνας, στην θέση εδώ που είμαστε στο Λεόντι της Κυψέλης Αίγινας. Στη συνέχεια θα πάμε στο παλιό Δημαρχείο που θα ακολουθήσει η διοικητική παραλαβή προς χρήση.

Μαζί μας βρίσκονται και ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας ο κύριος Δημήτρης Κωνσταντινίδης, επίσης οι επιβλέποντες μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας Νήσων, καθώς επίσης και ο Τεχνικός Σύμβουλος του έργου και μετά την ολοκλήρωση των επιτυχών δοκιμών που ολοκληρώθηκαν με τη μεγάλη δοκιμή, που αφορούσε την παροχετευτικότητα, πλέον είμαστε έτοιμοι γι’ αυτήν την διοικητική παραλαβή προς χρήση.

Για εμάς εδώ είναι ένα ιστορικό γεγονός, μία πραγματικά ιστορική στιγμή, η οποία θα φέρει το νησί σε αυτονομία, επάρκεια και αυτοτέλεια όσον αφορά την το νερό και βάζει, θέτει τον Δήμο σε μία νέα τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας των πολιτών.

Μαζί μας βρίσκονται δύο εκ των τεσσάρων δημάρχων, οι οποίοι έχουν συμβάλει και αυτοί τα μέγιστα στην πραγματοποίηση αυτού του πραγματικά ονείρου της των πολιτών. Εγώ από μεριά μου ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, την Τεχνική Υπηρεσία, την Αντιπεριφερειάρχη την κυρία Μπόγρη, όλους όσους συνετέλεσαν σ’ αυτήν εδώ τη στιγμή. Την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου τον την Υπηρεσία Ύδρευσης, γενικότερα όλους οι οποίοι βοήθησαν και φτάσαμε σ’ αυτό εδώ το πραγματικά μοναδικό γεγονός για το νησί.

Η δήλωση του αντιδήμαρχου κ. Αντώνη Μούρτζη: "Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι μαζί με την δική μας σημερινή χαρά μεταφέρουμε και την χαρά των συμπατριωτών μας. Γιατί προσπάθεια πολλών ετών υπομονής και επιμονής γίνεται σήμερα πραγματικότητα με την παράδοση του έργου, σύνδεσης της Αίγινας με τον υποθαλάσσιο αγωγό με την ΕΥΔΑΠ. Επτά χρόνια σαν Αντιδήμαρχος Ύδρευσης της Αίγινας γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα μεταφοράς νερού με υδροφόρα σκάφη και ιδιαίτερα την αγωνία μας για την υδροδότηση του νησιού την θερινή περίοδο. Γι' αυτό ευχαριστώ όλους όσους διαχρονικά συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου".

Η δήλωση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Πατούλη: "Σήμερα είναι μία μέρα όπου οι κάτοικοι της Αίγινας, πλέον απολαμβάνουν το καθαρό νερό της ΕΥΔΑΠ, μέσα από ένα έργο το οποίο πέρασε από πολλά στάδια για να πραγματοποιηθεί. Ένα έργο το οποίο είναι από τα πιο εμβληματικά έργα της χώρας και ίσως και μοναδικό και στο επίπεδο της κατασκευής του, αλλά και το χιλιομετρικών μέτρων που θα έπρεπε να διανύσει το νερό για να φτάσει μέχρι την Αίγινα από τους κεντρικούς συλλέκτες ΕΥΔΑΠ.

Ένα έργο προϋπολογισμό 23 εκατομμυρίων ευρώ και βέβαια 14,5 χιλιομέτρων απόστασης από το ένα σημείο μέχρι το άλλο μέχρι και 95 m βάθος της θάλασσας. Αυτό και μόνο δείχνει την αξία και τη μοναδικότητα αυτού του έργου.

Πέρασαν πολλά χρόνια από τη σύλληψη μέχρι την σημερινή μέρα και βέβαια θα έλεγα ότι τουλάχιστον όσο αφορά τη δική μας διοίκηση, από την ημέρα που αναλάβαμε θα έπρεπε να λύσουμε αρκετά ζητήματα ώστε ένα έργο που είχε σταματήσει 8 - 9 μήνες με θέματα που είχαν δημιουργηθεί μέσα από παραβατικές ενέργειες αγνώστων, τρύπημα των σωλήνων και λοιπά να το επαναφέρουμε στην φάση της επανέναρξης του για να μπορέσουμε σήμερα να χαρούμε όλοι το νερό να τρέχει από τη βρύση στα σπίτια και σε επιχειρήσεις της Αίγινας.  

Θα έλεγα ότι η σημερινή μέρα έχει πολλούς εκπροσώπους και ανθρώπους που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι. Ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας και των δημοτικών αρχών, μέχρι και το σημερινό δήμαρχο, τον κύριο Ζορμπά, αλλά και στο επίπεδο της Περιφέρειας όπου τουλάχιστον όσον αφορά τη σημερινή διοίκηση, θα το ανοίξουμε μαζί με τον Δήμο

στη “γιορτή του νερού” μετά από ένα χρονικό διάστημα όπου θα έχει λειτουργήσει και το νερό, αλλά και εκείνες οι εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί και νομίζω θα το χαρούμε όλοι και θα χειροκροτήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν για τη σημερινή μέρα.

Σήμερα γίνεται μία διοικητική παραλαβή του έργου,  όπου εκτός από τις υπηρεσίες, προφανώς της Περιφέρειας μας, όπου θέλω να ευχαριστήσω και την παρουσία και του κυρίου Παγωτέλη και του κυρίου Γεωργαλή, είναι και οι υπηρεσίες του δήμου όπου θα πραγματοποιήσουν με τον ανάδοχο αυτή την διοικητική παραλαβή του έργου.

Είναι σαφές ότι ο ανάδοχος για καλή μας τύχη, γιατί πολλά πράγματα εξαρτώνται και από την τύχη, ανεδείχθη ικανός στην πραγμάτωση και στη μελέτη αυτού του έργου, του κυρίου Κωνσταντινίδη λοιπόν, θέλω να τον ευχαριστήσω και εκείνον, αλλά να πω ότι η Περιφέρεια ήταν απολύτως συνεπής στις δικές της υποχρεώσεις για να μπορέσει ο ανάδοχος να αναδείξει τις δικές του αρετές.

Θέλω να ευχαριστήσω λοιπόν όλους και προφανώς και τη συνεργάτιδά μου την κυρία Βασιλική Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη η οποία ήταν μαζί με σε Τεχνικής Υπηρεσίες καθημερινώς σε επικοινωνία και επαφή, για να έρθουμε σ' αυτήν την ημέρα, κύριε δήμαρχε, κύριοι δήμαρχοι.

Συγχαρητήρια λοιπόν και νομίζω ότι τα καλά για τους κατοίκους της Αίγινας, πέραν αυτών των έργων που θα πραγματοποιηθούν, θα δημιουργήσουν την ανάπτυξη και τη δύναμη για το μέλλον, γιατί τα νησιά του Αργοσαρωνικού έχουν τεράστια αξία για τη χώρα, προφανώς για την Περιφέρεια μας, και εμείς θα φροντίσουμε με τις τοπικές κοινωνίες τους δημάρχους, προφανώς στην Αίγινα με το Δήμαρχο και της διοίκησης της τοπικής κοινωνίας, να φέρουμε την ανάπτυξη ακόμα περισσότερο με έργα υποδομής αλλά και συγκεκριμένες στρατηγικές, που σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά και άλλες δυνατότητες να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ και βέβαια τους πολίτες να είναι χαρούμενοι, υγιείς και ευτυχισμένοι".

Η δήλωση από την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη:  "Σήμερα είναι μία πάρα πολύ σημαντική μέρα τόσο για το νησί της Αίγινας, αλλά και για την Περιφέρεια Αττικής. Θα ήθελα κι εγώ σειρά μου να ευχαριστήσω για την αρωγή και τη συνδρομή, τόσο τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και της Αντιπεριφέρειας Νήσων, όσο και του ίδιου του Περιφερειάρχη, που πολλές φορές με την προσωπική του ενασχόληση, έσκυψε κάθε φορά πάνω τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο έργο και μας οδήγησε και ο ίδιος πολλές φορές σε λύσεις προβλημάτων, που θα μπορούσαν να έχουν καθυστερήσει περαιτέρω το έργο.

Η ιστορική Αίγινα λοιπόν, η Πρώτη Πρωτεύουσα της Ελλάδας λύνει πλέον καθοριστικά με τη συνδρομή πολλών ανθρώπων, διαχρονικά, λύνει το πρόβλημα της επάρκειας σε νερό. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και ικανοποιημένοι για το τελικό αποτέλεσμα, αυτού του σημαντικού, αναπτυξιακού έργου για την Αίγινα".


Η δήλωση του κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη, ιδιοκτήτη της Τεχνικής Εταιρίας Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε.: "Πρώτα από όλα πρέπει να σας δηλώσω ότι είμαι πάρα πολύ συγκινημένος, που  ξεκινάει η εμπορική λειτουργία του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού, που που συνδέει την ύδρευση της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ στη Σαλαμίνα.

Ήταν ένα έργο που πραγματικά, είναι πρωτότυπο, τόσο σε ελληνικό επίπεδο, αλλά και παγκοσμίως, είναι από τα πιο πρωτότυπα και τεχνικά προχωρημένα έργα αυτού του τύπου.

Πρέπει επίσης, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και τον κύριο Δήμαρχο και τον κύριο Περιφερειάρχη και την κυρία Αντιπεριφερειάρχη για τα καλά λόγια που είπαν για την εταιρεία μου, αλλά και για τη συμβολή τους να ξεπεραστούν πάρα πολλά εμπόδια διοικητικής, οικονομικής και άλλης  φύσης για το έργο.

Πρέπει να πω ότι τοπική αυτοδιοίκηση, ο σημερινός δήμαρχος αλλά και οι προηγούμενοι ο κ. Μούρτζης, ο κύριος Σακκιώτης, όλοι κάναμε μεγάλο αγώνα για να μελετηθεί και να χρηματοδοτηθεί το έργο, το οποίο τελικά χρηματοδοτήθηκε βέβαια από την Περιφέρεια, που το έχει εντάξει μάλιστα και στα Ευρωπαϊκά προγράμματα, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό τον ελληνικό, το οποίο είναι σημαντικό επίτευγμα.

Επίσης, πρέπει να σημειώσω, ότι είχαμε τη συνδρομή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που σήμερα είναι μαζί μας και εκπρόσωπος του, ο κύριος Γιάννης Μυτιληναίος, που είναι υπολιμενάρχης Πειραιά, αλλά στο παρελθόν ήταν στην στις υποδομές στις λιμενικές και συνέβαλε καθοριστικά στην αδειοδότηση του έργου και στη συνέχεια συνεργαστήκαμε στενά για την πόντιση του αγωγού, που ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα, μην ξεχνάτε ότι περνάμε κομμάτια 2km σωλήνα, τα περνάμε από τη Σαλαμίνα, τα φέρνουμε στο στενό Αίγινα σε Σαλαμίνας, που υπάρχει μεγάλη κίνηση πλοίων κτλ και χωρίς την στενή συνεργασία μας με με το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα χαμε τρομερές δυσκολίες να ολοκληρώσουμε το έργο.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά και τους συνεργάτες, τους τεχνικούς της εταιρείας μου, οι οποίοι πραγματικά ίδρωσαν, δουλέψουν 24ωρα συνεχομενα ιδιαίτερα κατά την πόντιση και να πω ότι είναι ένα από τα έργα της εταιρείας μου για τα οποία αισθάνομαι εξαιρετικά, εξαιρετικά υπερήφανος. Ευχαριστώ όλους για την συνεργασία".

Ακολούθησε η διαδικασία της υπογραφής του πρακτικού στο παλαιό δημαρχείο της Αίγινας, διαδικασία που μπορείτε να δείτε εδώ.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png