Γιώργος Καλόφωνος: "Διαφαίνεται στον ορίζοντα, η οριστική λύση του προβλήματος της στέγασης της βιβλιοθήκης μας".


Σε δύο ιστορικά κτίρια, όπως όλα δείχνουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα στεγαστεί τελικά η Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας. Εκτός από το Εϋνάρδειο, στο πλάνο μπαίνει και ένας μεγάλος χώρος 680 τ.μ. στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, που παραχωρεί με τροποποίηση του κτιριολογικού του προγράμματος το Υπουργείο Πολιτισμού.


Για την ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη μίλησε στο Aegina Portal ο κ. Γιώργος Καλόφωνος, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης Αίγινας, που είχε και την πρωτοβουλία αυτής της προσπάθειας.

Οριστική λύση του προβλήματος της στέγασης της βιβλιοθήκης.

Είναι πραγματικά τεράστια η χαρά και η δικιά μου προσωπικά, αλλά και όλων των ανθρώπων της βιβλιοθήκης, για τις πάρα πολύ θετικές εξελίξεις που είχαμε μετά από έντονες και συστηματικές προσπάθειες, που δίνουν πια, διαφαίνεται στον ορίζοντα, η οριστική λύση του προβλήματος της στέγασης της βιβλιοθήκης μας.

Να θυμίσω ότι η βιβλιοθήκη στεγάζεται εδώ σε αυτό το χώρο, δίπλα στο Κυβερνείο της Αίγινας, προσωρινά, εφόσον ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από το Ιστορικό Αρχείο το οποίο θα χρησιμοποιεί και το κτίριο του Κυβερνείου.

Στη βιβλιοθήκη εδώ και πολλές δεκαετίες έχει αποδοθεί,το ιστορικό κτίριο του Εϋνάρδειου, ένα πραγματικό κομψοτέχνημα, ένα μνημείο τόσο ιστορικό, όσο και αρχιτεκτονικό που βρίσκεται στο κέντρο της Αίγινας, δίπλα στη Μητρόπολη και το οποίο όμως χρειάζεται επισκευή.

Συνεργάστηκαν δύο υπουργεία για να εξασφαλιστεί ο χώρος.

Το πρόβλημα, η διαδικασία αυτή της επισκευής προχωράει, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα της βιβλιοθήκης μας, δεν θα έλυνε το πρώτο να της βιβλιοθήκης μας, δεδομένου ότι το Εϋνάρδειο έχει ωφέλιμο χώρο 180 τετραγωνικών, ο οποίος μπορεί να αυξηθεί ελάχιστα και με τη χρήση ενός παταριού το οποίο όμως θα επιβαρύνει πολύ τον ιστορικό αυτό χώρο. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την βιβλιοθήκη το νέο εφορευτικό συμβούλιο, εδώ και ενάμιση χρόνο, θέσαμε ως προτεραιότητα να προσπαθήσουμε να βρούμε μία στο πρόβλημα αυτό. Ήταν κάτι για το οποίο είχα ενημερώσει και το Υπουργείο Παιδείας, ήδη όταν μου πρότειναν να αναλάβω τη θέση του προέδρου της βιβλιοθήκης και βρήκα θερμή συμπαράσταση, θέρμη κατανόηση στο πρόσωπο της Υπουργού της κυρίας Νίκης Κεραμέως.

Μετά από μία μακρά διαδικασία, μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε ένα χώρο 680 τετραγωνικών, ο οποίος μάλιστα είναι και ανεξάρτητος, με ανεξάρτητη είσοδο, μέσα στο ιστορικό κτίριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου της Αίγινας. Το κτίριο αυτό, θυμίζω, προορίζεται για το διαχρονικό μουσείο της Αίγινας και ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Εφορία Πειραιώς και Νήσων, η οποία έχει ξεκινήσει τις ενέργειες για να μπορέσει να προχωρήσει η αποπεράτωση του μουσείου.

Υπήρξε συνεννόηση ανάμεσα στα δύο υπουργεία και δεδομένης της φύσης της βιβλιοθήκης, διότι θυμίζω, ότι η βιβλιοθήκη μας εκτός του ότι είναι σαν βιβλιοθήκη κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την τοπική κοινωνία και μία προϊστορία, είναι μία δημόσια βιβλιοθήκη στο νησί όπου πρώτο ιδρύθηκε η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της Ελλάδας. αρχικά στο κτίριο του Ορφανοτροφείου και μετά μεταφέρθηκε στο Εϋνάρδειο.

Από την "Αποθήκη Βιβλίων", στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στη Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας.

Στο ορφανοτροφείο λεγόταν “Αποθήκη Βιβλίων”, στο Εϋνάρδειο μετονομάστηκε σε Δημόσια Βιβλιοθήκη και αυτή η βιβλιοθήκη μετά την μεταφορά της πρωτεύουσας από το Ναύπλιο στην Αθήνα, μεταφέρθηκε και αυτή στην Αθήνα και αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα αυτού που σήμερα είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αναγνωρίζει ως τόπο ίδρυση της το νησί της Αίγινας. Όταν όμως αποχώρησε η Δημόσια Βιβλιοθήκη από το νησί η Αίγινα βρέθηκε ένα νησί που είχε συνηθίσει, ένα κέντρο για την παιδεία της εποχής, βρέθηκε χωρίς βιβλιοθήκη και πήρε πολλές δεκαετίες και προσπάθειες πολλών ανθρώπων, μέχρι που μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ιδρύθηκε ξανά δημόσια βιβλιοθήκη στο νησί μας, η Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας και το όνομα Καποδιστριακή οφείλεται ακριβώς στο γεγονός, ότι πρόκειται για μία αναβίωση στο ίδιο το νησί όπου η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη.

Εμείς ενεργήσαμε ώστε να ξανά χρησιμοποιηθεί το όνομα Καποδιστριακή, το οποίο είχε εκπέσει με ένα περίεργο τρόπο από τον τίτλο της βιβλιοθήκης, παρότι υπάρχει πάντα στην επιγραφή έξω από το κτίριο, αλλά σε κανένα δημόσιο έγγραφο δεν αναφερόταν, επαναφέραμε λοιπόν και έχουμε το καινούργιο μας λογότυπο το οποίο παρουσιάσαμε το καλοκαίρι, το οποίο βασίζεται στη σφραγίδα της πρώτης Δημόσιας Βιβλιοθήκης της χώρας μας, της οποίας αισθανόμαστε ότι είμαστε και εμείς, με έναν τρόπο, απόγονοι.

Χρειάστηκε να δουλέψουν πολλοί άνθρωποι για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντική συμβολικά αυτή η βιβλιοθήκη, στον τόπο ιδρυμένη από τον Καποδίστρια, στον τόπο που ο Καποδίστριας έθεσε τις βάσεις του σύγχρονου ελληνικού κράτους και χαίρομαι διότι υπάρχει αυτό αυτό τον καιρό μία ευτυχής συγκυρία, μιας πολύ μεγάλης κατανόησης, αναγνώρισης αυτών των θεμάτων, τόσο από το Υπουργείο Παιδείας στο οποίο ανήκει η βιβλιοθήκη μας, όσο και από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπουργό πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη η οποία έσκυψε προσωπικά πάνω από το αίτημά μας και το οποίο είχε τελικά ένα αίσιο τέλος.

Βέβαια είναι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δούλεψαν γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι, που αν δεν είχαμε βοηθήσει δεν θα είχαμε αυτό το ευτυχές αποτέλεσμα. Πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου και όλο το προσωπικό της βιβλιοθήκης και θέλω να τους αναφέρω ονομαστικά, διότι μέσα σε αυτό το σύντομο σχετικά διάστημα, στάθηκαν πολύ θερμοί συμπαραστάτες και σε όλη αυτή την προσπάθεια, τον αντιπρόεδρο μας τον κύριο Νίκο Οικονόμου, τη Ίριδα Κρητικού, το Διονύση Καλαμάκι, το Νεκτάριο Κουκούλη, που είμαστε μαζί με μένα ένα εφορευτικό συμβούλιο που λειτουργεί με ένα πνεύμα κοινό, συνεργασίας και προώθησης της βιβλιοθήκης.

Επίσης, έχουμε την ευτυχία να έχουμε ένα εξαιρετικό προσωπικό το οποίο συμπαρίσταται στα πάντα, ο προϊστάμενος μας ο Γιάννης ο Μαλτέζος, η Μαρία η Κοντράρου και από από πέρυσι μάλλον το καλοκαίρι την Γιώτα την Τσιριγώτη και Λιλίκα Λυκούρη, που δουλεύουν με πολύ μεγάλη αυταπάρνηση στο έργο και της καθημερινής λειτουργίας, αλλά και της αναδιοργάνωσης της βιβλιοθήκης μας.

 Ήτανε πολύ σημαντική όμως, η συμπαράσταση όλου του Υπουργείου Παιδείας, εκτός από την ίδια την Υπουργό ότι η κυρία Κεραμέως θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κυρία Δέσποινα Μαυρή, τη σύμβουλο της Υπουργού, η οποία είναι διαρκώς στο πλάι μας και βοηθάει στα αιτήματα της βιβλιοθήκης μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον διευθυντή στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου τον κύριο Δασκαλογιάννη, που και αυτός έχει συνεργαστεί άψογα μαζί μας για να κάνουμε σωστά το αίτημα και το τμήμα σχεδιασμού, τον προϊστάμενο τον κύριο Μανιάτη και τον κύριο Σταματόπουλο, που εκπόνησαν την κτιριολογική μελέτη, βάσει της οποίας διεκδικήσαμε το χώρο αυτό.

Από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Κωνσταντίνο Φρισήρα, πού είναι ο υπεύθυνος για τα κτίρια του υπουργείου, αλλά κυρίως την έφορο αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων την κυρία Στέλλα Χρυσουλάκη, η οποία έχει το σχεδιασμό όλου του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου και η οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το αίτημά μας και θεώρησε ότι θα υπάρξει μία ιδανική γειτνίαση, μέσα σε αυτό το κτίριο, του Διαχρονικού Μουσείου της Αίγινας με την Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη.

Πολύτιμοι σύμβουλοι και ανεκτίμητοι, αφανείς συνεργάτες.

Επίσης υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι οι οποίοι από τη μεριά της βιβλιοθήκης, στάθηκαν πολύτιμοι σύμβουλοι και ανεκτίμητοι αφανείς συνεργάτες, σε όλη αυτή την ιστορία της διεκδίκησης και θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τόσο τον Βασίλη Γρηγοριάδη, που είναι και πρόεδρος των φίλων της Αίγινας, ένας σημαντικός αρχιτέκτονας, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει τότε στον αγώνα τότε να σωθεί το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο και α προχωρήσει η αναστήλωσή του, αλλά επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την εξαιρετική δημοσιογράφο και εκδότρια την Σοφία Γιαννακά, φίλη της Αίγινας, η οποία έχει βοηθήσει με πολλούς τρόπους, το να προωθήσουμε αυτό το αίτημα και πραγματικά, χωρίς ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν σε αυτό το τόσο σημαντικό για εμάς αίτημα δεν θα είχαμε μπορέσει να πετύχουμε τίποτα.

Η σωτήρια επέμβαση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας σε χώρο φύλαξης 30.000 βιβλίων.

Τελειώνοντας θα ήθελα, μιας που έχω την ευκαιρία αυτή, να πω δυο λόγια για τα βιβλία τα οποία είναι αποθηκευμένα και τα οποία θα βρούνε κάποια στιγμή στέγη στην καινούργια βιβλιοθήκη που θα δημιουργηθεί, στους δύο καταπληκτικούς αυτούς χώρους που έχουμε, είναι 30 περίπου χιλιάδες τόμοι αποθηκευμένοι εδώ και πολλά χρόνια πια στο υπόγειο του Δημοτικού Σχολείου του Βαθέος και θα πω για πρώτη φορά, ότι πρόσφατα είχανε κινδυνέψει αυτά τα βιβλία από μία πλημμύρα, που έγινε λόγω μιας βλάβης στα υδραυλικά συστήματα του σχολείου και τότε αλλά και τώρα, πρόσφατα, αποδείχτηκε πολύτιμη η βοήθειά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον επικεφαλής εδώ του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Αίγινας τον κύριο Γιώργο Σουλιώτη, ο οποίος έδρασε ταχύτατα πριν δύο μέρες, για να αντιληφθούν τα νερά που είχαν συγκεντρωθεί σε μία αποθήκη και σε μία δεξαμενή ομβρίων, της οποίας δυστυχώς η αντλία έχει καταστραφεί και υπήρχε πολύ σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθεί η πλημμύρα, με απρόβλεπτες συνέπειες για τα πολύτιμα για μας βιβλία.

Η Καποδιστριακή βιβλιοθήκη σε σύγχρονους χώρους, σημεία αναφοράς της ιστορίας της.

Καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στο κοινό είναι πολύ λιγότερα από τα μισά μας βιβλία. Ευτυχώς έχουμε εδώ και φροντίζουμε τα πιο πολύτιμα, αλλά υπάρχει μία πολύ μεγάλη συλλογή η οποία αυξάνεται διαρκώς με πολύ σημαντικές δωρεές τις οποίες ανακοινώνουμε κατά καιρούς και όλα αυτά θα έχουμε τη χαρά να τα δούμε, ελπίζω σύντομα, τοποθετημένα σε ένα χώρο σύγχρονο,  που καταλαμβάνει δύο ιστορικά κτίρια της Αίγινας και θα υπάρχει η Καποδιστριακή πια η βιβλιοθήκη της Αίγινας, σύγχρονη, αλλά και με μία αναφορά στην ιστορία της, μέσα από το κτίριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου και του Εϋνάρδειου στο οποίο θα φιλοξενείται.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png