Η αδελφοποίηση της Ουκρανικής πόλης Σταρομπέσεβο με τον Δήμο της Αίγινας. Μία ανασκόπηση στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και στις δράσεις που τις ακολούθησαν.


Ενδεχομένως αρκετοί να μην το γνωρίζουν ή απλά και να το έχουν ξεχάσει στο πέρασμα των χρόνων. Η Αίγινα και το Σταρομπέσεβο, πόλη της Ουκρανίας, είναι αδελφοποιημένες από το 2006, με την 282/2006 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Τον Οκτώβριο του 2012 ο τότε δήμαρχος κ. Σάκης Σακκιώτης
και ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πέτρος Πετρίτης, είχαν επισκεφθεί την Ουκρανία κατόπιν πρόσκλησης του περιφερειάρχη κ. Βασίλη Πανκό και παρευρέθηκαν σε εκδηλώσεις, που είχαν οργανώσει οι σύλλογοι της ομογένειας. Εκεί ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδελφοποίησης του Δήμου Αίγινας και του Σταρομπέσεβο. Στις εκδηλώσεις παρόν ήταν και ο αείμνηστος Γιώργος Καλοκέντης, δημοτικός υπάλληλος, ως εκπρόσωπος του συλλόγου "Ολβία Πόλις", που είχε συμβάλει ενεργά σε αυτή την πρωτοβουλία.

Το Δελτίο Τύπου του Δήμου Αίγινας που είχε εκδοθεί στις 8 Οκτωβρίου 2012 έγραφε σχετικά: "Ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Σάκης Σακκιώτης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής κ. Πέτρος Πετρίτης βρέθηκαν για ένα διήμερο στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Ελλήνων της Αζοφικής (Περιφέρεια Σταρομπέσοβο) κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Περιφερειάρχη κ. Βασίλη Πανκό προκειμένου να παραστούν στις εκδηλώσεις που οργάνωσε η εκεί Ελληνική Ομογένεια και η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας. Με τη παραπάνω συγκυρία ολοκληρώθηκε και η διαδικασία αδελφοποίησης της Αίγινας με το Σταρομπέσοβο, με βάση την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλιου Αίγινας (282/2006) και η οποία βρισκόταν σε εκκρεμότητα από το 2006.

Κατά τη παραμονή της Αντιπροσωπείας του Δήμου στη πόλη Σταρομπέσοβο- με την μεγάλη δυναμική στον Απόδημο Ελληνισμό- συζητήθηκαν οι δυνατότητες για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών ιδιαίτερα στο τομέα του Τουρισμού και του Πολιτισμού και συμφωνήθηκε χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση μετρήσιμων στόχων. Ωστόσο, υπήρξαν προγραμματισμένες συναντήσεις με εκπροσώπους Τουριστικών Γραφείων στο Κίεβο και στο Ντόνετσκ".
 
Τον Αύγουστο του 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο της Αίγινας είχε αποφασίσει την ονομασία της πλατείας που βρίσκεται στον οικισμό Βαγία της Δ.Κ Μεσαγρού, πλησίον της εκκλησίας Αγ. Σωτήρος σε "πλατεία Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας" στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των Δήμων Αίγινας και Στερομπέσεβο Ουκρανίας.
 
Από την εισήγηση εκείνης της συνεδρίασης διαβάζουμε τα ακόλουθα: H πόλη Σταρομπέσεβο με πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκων βρίσκεται στην περιοχή Ντονιέσκ Ουκρανίας. Την πόλη αυτή, όπως και μικρότερες, αλλά και μεγαλύτερες της περιοχής αυτής (Ντονιέσκ) ίδρυσαν προ 220 περίπου ετών οι Έλληνες της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας όταν μεταφέρθηκαν εκεί από την Μεγάλη Αικατερίνη κατά την διάρκεια της εισβολής των Τούρκων στην περιοχή. Οι Έλληνες ίδρυσαν τότε μία σειρά μικρών και μεγαλύτερων πόλεων εκ των οποίων πολυπληθέστερη σήμερα είναι η Μαριούπολη.
 
Στο Σταρομπέσεβο ζουν σήμερα περίπου 7000 άτομα Ελληνικής καταγωγής οι οποίοι διατηρούν την Ελληνική τους συνείδηση και προσπαθούν να διατηρήσουν την Ελληνικής τους ταυτότητα και να μεταφέρουν στα παιδιά τους την παράδοση αυτή. Διατηρούν Ελληνικά σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους, διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις με Ελληνικό χρώμα, ακολουθούν το Ορθόδοξο δόγμα και αισθάνονται υπερήφανοι για τις ρίζες τους.
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας με την υπ’ αριθμ. 282/2006 απόφασή του ενέκρινε την κατ΄ αρχήν υπογραφή αδελφοποίησης του Δήμου Αίγινας και του Δήμου Σταρομπέσεβο Ουκρανίας.
 
Περαιτέρω, η αναζήτηση των δυνατοτήτων για την εγκαθίδρυση φιλικών επαφών μεταξύ των φορέων, οργανώσεων, συλλόγων και πολιτών των δύο πόλεων, η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών και η έναρξη διαφόρων σχεδίων συνεργασίας, είναι οι κύριοι στόχοι και τελούν υπό αμοιβαία συμφωνία.
 
Ο Δήμαρχος Αίγινας δεσμεύτηκε κατά την υπογραφή της αδελφοποίησης, να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας να ονομάσουμε, όπως κατ΄ ομοίως και ο Δήμος Σταρομπέσεβο, μια πλατεία του Δήμου με την ονομασία "πλατεία Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας".

Οι επαφές του Δήμου Αίγινας με Ουκρανικές αντιπροσωπίες συνεχίστηκαν, όπως και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νησί. Επιγραμματικά να αναφέρουμε την εκδήλωση εκπροσώπησης της Αίγινας στην Ουκρανική πρεσβεία, τον Οκτώβριο του 2009. Τον Ιούνιο του 2014 έκθεση Ουκρανών καλλιτεχνών στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας. Τη συνάντηση του Δημάρχου Αίγινας κ. Δημήτρη Μούρτζη με  τον πρέσβη της Ουκρανίας κ. Βολοδιμίρ Σκουρώφ τον Ιούλιο του 2016. Τον Οκτώβριο του 2017 επίσκεψη μελών της Δημοτικής Αρχής από την Ουκρανική πόλη Κίλια στην Αίγινα και στον τότε δήμαρχο κ. Δημήτρη Μούρτζη.

Στα χρόνια που ακολούθησαν οι επαφές του Δήμου Αίγινας με την Ουκρανική Σταρομπέσεβο συνεχίστηκαν. Τον Ιούνιο του 2018 πραγματοποιήθηκε στον Πύργο του Μαρκέλλου η "Η Ουκρανία με το βλέμμα των νέων". Σε όλα αυτά καθοριστικό ρόλο είχε διαδραματίσει ο αείμνηστος Γιώργος Καλοκέντης και ο σύλλογος που είχε δημιουργήσει η "Ολβία Πόλης".

Σήμερα Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022, το πρώτο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η "Έκδοση αντιπολεμικού ψηφίσματος για τα γεγονότα στην Ουκρανία (Σχετ. απόφαση Δ.Σ 282/2006), με εισηγήτρια την αντιδήμαρχο κ. Μαίρη Κουκούλη.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png