Έφυγε από τη ζωή η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα. Η σχέση της με την Αίγινα και το Μουσείο Χρήστου Καπράλου.

 
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, μία φίλη της Αίγινας και του πολιτισμού της, που συνέδεσε το όνομά της στο νησί με το Μουσείο του Χρήστου Καπράλου, ως παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και ειδικά με την μέχρι τώρα πορεία της νέας πτέρυγας του Μουσείου του Χρήστου Καπράλου.

Στη φωτογραφία του άρθρου η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα τον Νοέμβριο του 2018, όταν υποδέχθηκε στο Μουσείου του Χρήστου Καπράλου την τότε Περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στο νησί.
 
Η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα συμμετείχε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονταν στην Αίγινα, με πιο πρόσφατη στο αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο του γλύπτη Χρήστου Καπράλου στο Λαογραφικό Μουσείο τον Σεπτέμβριο του 2017, αλλά και παλαιότερα στην έκθεση "Ύδατα" στον Πύργο του Μαρκέλλου το 2010.
 
Στη μνήμη της, δημοσιεύουμε από το αρχειακό μας υλικό, τις δηλώσεις της Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα και της Σούλης Καπράλου, που αναφέρονται στην αναγγελία για την ανέγερση της νέας πτέρυγας του μουσείου, που έγιναν στην έκθεση "Ύδατα" στον Πύργο του Μαρκέλλου το 2010.

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1959-1964) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα στην Κλασική Αρχαιολογία με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και με θέμα: "Προσωκρατική Φιλοσοφία και Τέχνη".

Η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα ήταν ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών που από το 1992 υπηρέτησε ως Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου. Επίσης, μεταξύ άλλων, διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων της Υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου την περίοδο 28 Αυγούστου με 23 Σεπτεμβρίου 2015.

Συλλυπητήρια δήλωση της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την απώλεια της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png