Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας, με τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

 
Σημαντικά θέματα για το τουριστικό προϊόν του νησιού, τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, με την Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας, η οποία έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος της σημερινής επίσκεψης του Υπουργού στην Αίγινα.


Στην συνάντηση συμμετείχαν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, οι βουλευτές κ. Νικόλαος Μανωλάκος, κ. Νόνη Δούνια, κ. Γιάννης Μελάς, κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης και η αντιδήμαρχος, αρμόδια για θέματα τουρισμού κ. Μαίρη Κουκούλη.
 
Για τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση, η οποία χαρακτηρίστηκε ουσιαστική, μίλησε στο ραδιόφωνο του Aegina Portal ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας κ. Σταύρος Καλαμάκης.
 
"Καταρχάς καλωσόρισα τον Υπουργό είναι ο δεύτερος υπουργός τουρισμού που έρχεται στην Αίγινα μετά το Νίκο Σκουλά, πού ήταν ο πρώτος Υπουργός Τουρισμού το 1995. Ήταν πολύ τιμητικό και για την Ένωση, αλλά και για την Αίγινα και ενόψει της τουριστικής περιόδου το να έρθει ο Υπουργός Τουρισμού στην Αίγινα και να του εκθέσουμε όχι απλά θέματα καθημερινότητας, άλλα θέματα που πραγματικά μπορούν να αλλάξουν το τουριστικό προϊόν του νησιού".
 
Η ανακοίνωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων αρκετούς μήνες πριν.

"Το πρώτο από αυτά λοιπόν ήταν η μία ανακοίνωση των δρομολογίων μέσω ίντερνετ από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, σε βάθος χρόνου. Δηλαδή, ενώ μπορεί να πάει κανείς, ας πούμε, Πάτρα-Ανκόνα και ξέρει τα δρομολόγια τη διάρκεια όλου του χρόνου, δεν τα ξέρει για να πάει τον Αύγουστο στην Αίγινα.

Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το τουριστικό προϊόν της Αίγινας και δεδομένου ότι οι κρατήσεις γίνονται για το χειμώνα, το Φεβρουάριο, τον Μάρτιο  και είναι άγνωστο πότε μπορεί να έρθει κάποιος στην Αίγινα".
 
Συμμετοχή εκπροσώπου των ξενοδόχων στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.
 
"Παράλληλα στην κουβέντα μας αυτή προσέθεσα και μία θεσμική παρέμβαση που μπορεί να γίνει και αφορά την συμμετοχή στις ΣΑΣ, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας εκπρόσωπος των ξενοδόχων, ο οποίος θα έχει άποψη για την εκτέλεση των δρομολογίων, στους κομβικούς προορισμούς της χώρας. Δηλαδή αν μιλάμε, ας πούμε, για τα Ιόνια νησιά, πρέπει να είναι κάποιος ο οποίος να γνωρίζει πώς κινείται ο κόσμος εκεί. Κάποιος στο Σαρωνικό κάποιος στις Κυκλάδες".
 
Συμμετοχή εκπροσώπου των ξενοδόχων στις τοπικές Κτηματικές Υπηρεσίες.

"Το επόμενο θέμα ήταν ότι το αντίστοιχο θα πρέπει να γίνει με συμμετοχή των ξενοδόχων στις τοπικές Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου του Υπουργείου Οικονομικών, για να υπάρχει μία μεγαλύτερη, όσον αφορά τη διαχείριση του κομματιού των παραλιών που μισθώνονται και να μην επιτρέπουμε το να γίνονται παιχνίδια, τα οποία δεν είναι συμβατά με και με την επιχειρηματικότητα, αλλά και με το τουριστικό προϊόν της κάθε περιοχής στη χώρα".
 
Η φωταγώγηση του ναού της Αφαίας και η μελέτη για την Παλαιά Χώρα.

"Ένα επόμενο θέμα που του βάλαμε, έκανε και άμεση παρέμβαση στην Υπουργό πολιτισμού είναι ποτέ δημοπρατείται η Αφαία, η φωταγώγηση της Αφαίας. Η διαβεβαίωση ήτανε ότι μέσα στο 2022 θα έχουμε την δημοπράτηση. Παράλληλα προχωρά και μελέτη της Παλαιάς Χώρας που αφορά την ανάπλαση των μονοπατιών και τη φωταγώγηση των εκκλησιών. Αυτό γίνεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού".
 
Ισοσκελισμός στο τουριστικό προϊόν των νησιών του Σαρωνικού με αυτό της Αθήνας.

"Στη συνέχεια αναφέρθηκα στις στρεβλώσεις που έχει αναπτυξιακός νόμος και στη πολιτική που πρέπει να ασκηθεί προκειμένου τα νησιά, για τα νησιά του Σαρωνικού να αποκατασταθεί μία αδικία που ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εισπράττει τα αρνητικά της Αττικής και στα θετικά είναι πάλι απέξω. Τι εννοούμε αυτό; Όταν στην Ολυμπιάδα η Αθήνα έπαιρνε 3.000 ευρώ ένα δωμάτιο, ο Σαρωνικός ήταν αποκλεισμένος. Σήμερα λοιπόν που η Αθήνα και η Αττική έχουν ανάγκη το Σαρωνικό για να πουλήσουν σαν τουριστικό προϊόν, δεν υπάρχει ισοσκελισμός της ποιότητας του προϊόντος της Αθήνας, με το προϊόν της του Σαρωνικού. Και εδώ επάνω έβαλα και την κοινωνική διάσταση ότι η Αίγινα και ο Σαρωνικός είναι μία κοντινή διέξοδος για τα πέντε εκατομμύρια των κατοίκων που αυτή τη στιγμή υποφέρουν και από την πανδημία και από μία καινούργια οικονομική κρίση".
 
Κίνητρα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

"Αυτό, συνέχεια το συνέδεσα ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα χρηματοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα ξενοδοχεία, προκειμένου να μπορέσουν να ελέγξουν το λειτουργικό κόστος".
 
Διασύνδεση των νησιών του Σαρωνικού, όπως ίσχυε στο παρελθόν.

"Ένα επόμενο θέμα ήταν κορυφαίο για μας, με την ολοκλήρωση του έργου της Αγίας Μαρίνας δίνεται η δυνατότητα πάλι να ξεκινήσει το hopping island και η σύνδεση των νησιών του Σαρωνικού, κάτι που ίσχυε στο παρελθόν και δεν υπάρχει τώρα έτσι έχεις μάθει στην τελευταία εικοσαετία. H σύνδεση λοιπόν του Πειραιά με την Αγία Μαρίνα και τον Πόρο την Ύδρα και τις Σπέτσες, δίνει τη δυνατότητα για να λειτουργήσει το hopping island και σε συνδυασμό με το παραλιακό μέτωπο αλλά και σε συνδυασμό με το home porting που θα λειτουργήσει με τη μαρίνα της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά".
 
Συζήτηση για την παραμονή των εργαζομένων του τουρισμού.

"Έβαλα ένα επίσης θέμα, που αφορά την θέσπιση κινήτρων, όσον αφορά τους εργαζόμενους, θα πρέπει, για να μπορέσουν να παραμείνουν στον τουρισμό οι εργαζόμενοι και δεν αναφέρομαι μόνο για τους εργαζομένους της Αίγινας, αλλά πανελλαδικά, θα πρέπει η πολιτεία μαζί με τους συνδικαλιστικούς φορείς του τουρισμού να βρει τρόπους να ενισχύσει με ένσημα επιπλέον την περίοδο της ανεργίας για να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και να παραμένουν διαχρονικά, όχι να φεύγουν και να πηγαίνουμε προς τα άλλα επαγγέλματα και να στερείται σήμερα ο τουρισμός εργατικά χέρια".
 
Ενίσχυση των εργαζομένων του τουρισμού με ένσημα.

"Και βέβαια κλείσαμε με ένα επίσης κορυφαίο θέμα, το οποίο το χα βάλει πριν από 20 μέρες και στην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού την οικονομία του διαμοιρασμού Airbnb. Όπως καταλαβαίνετε, επειδή η Αίγινα έχει άπειρα από αυτά, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει τεράστιο ανταγωνισμό και όσον αφορά την ποιότητα γιατί είναι ποιοτικά πολύ καλά σαν προϊόντα και παράλληλα όμως όσον αφορά τους εργαζόμενους. Ένας εργαζόμενος στο Airbnb, μία καθαρίστρια, θα πάει σε τρία σπίτια θα πάρει 60 ευρώ σε δύο ώρες, σε τρεις ώρες, όταν σε ένα ξενοδοχείο ή σε μία άλλη δουλειά του τουρισμού, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πάρει αυτά τα λεφτά και με τόσες λίγες ώρες απασχόλησης".
 
Υπογειοποίηση των καλωδίων στο χώρο του ναού της Αφαίας.
 
"Πρέπει λοιπόν έχει η πολιτεία, να δει πως μπορεί όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι να ενισχυθούν με ένσημα, με την προϋπόθεση ότι θα τα θα συνεχίσουν να παραμένουν στο τουριστικό προϊόν, να παρέχονται υπηρεσίες στον τουρισμό και ένα επίσης θέμα το οποίο κλείσαμε τη συζήτηση ήταν η ανακοίνωση, κατά κάποιο τρόπο, από μέρους μου με μία συνάντηση που είχα με τον επανέλαβε την υπογειοποίηση των καλωδίων για την προστασία της Αφαίας Από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ για ένα έργο το οποίο για να μη γίνει μέχρι το καλοκαίρι θα ξεκινήσει αρχές του Σεπτέμβρη. Όπως γνωρίζει ότι το είχαμε ξεκινήσει τέλος Νοεμβρίου απευθυνόμενοι στο Γενικό γραμματέα του υπουργείου του ΔΕΔΔΗΕ και η ανταπόκριση άμεση και προχωράει στην υλοποίηση της συγκεκριμένης εξαγγελίας.

Αυτά σε γενικές γραμμές. Μπήκαμε καθαρά σε θέματα, που πραγματικά αν λυθούν ένα μέρος από αυτά, θα βοηθήσουν πάρα πολύ το τουριστικό προϊόν και της Αίγινας, αλλά και ευρύτερα του Αργοσαρωνικού".
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png