Εγκρίθηκε μελέτη για την υλοποίηση αντιπυρικής ζώνης στον περιβάλλοντα χώρο του ναού της Αφαίας.


Δημοσιεύθηκε σήμερα η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σχετικά με την έγκριση μελέτης για την κατασκευή αντιπυρικής ζώνης στον περιβάλλοντα χώρο του ναού της Αφαίας.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Πιο συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι: "Εγκρίνεται η μελέτη για την υλοποίηση αντιπυρικής ζώνης στον περιβάλλοντα χώρο του ναού της Αφαίας στην Αίγινα, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας και θωράκισης του αρχαιολογικού χώρου απέναντι στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς, το ανάγλυφο του εδάφους και τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, με τους ακόλουθους όρους:
 
1. Η αντιπυρική αποψιλωμένη ζώνη να προσαρμοστεί στα δεδομένα του εδάφους στη βορειοανατολική και βόρεια πλευρά του χώρου (έως τον υπάρχοντα αντιπυρικό δρόμο στα βορειοδυτικά), όπου το έδαφος είναι κρημνώδες και απότομο, και να συνυπολογιστεί στο πλάτος των 20μ. και αντίστοιχο τμήμα εντός της περίφραξης, προκειμένου να μην απαιτηθούν περαιτέρω τεχνικά έργα (υποστήριξη πρανών, αντιπλημμυρικά έργα κ.α.), που θα αλλοιώσουν τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου.
 
Τα τμήματα της ως άνω αντιπυρικής ζώνης πλήρους αποψίλωσης στη βορειοανατολική και βόρεια πλευρά, εκτός περίφραξης, να προσδιοριστούν κατά χώραν σε συνεργασία με την Εφ.Α. Πειραιώς και Νήσων, οι δε εργασίες σε αυτά να περιλαμβάνουν κατεργασία του εδάφους με απόξεση και κατά περίπτωση εκρίζωση δέντρων.
 
Στα αντίστοιχα τμήματα εντός περίφραξης, οι εργασίες να περιλαμβάνουν σχολαστικούς καθαρισμούς και επιλεκτικές υλοτομήσεις δέντρων, ιδιαίτερα σε εγγύτητα με την περίφραξη.

2. Να εξεταστεί η δυνατότητα διαχείρισης της βλάστησης στο αλσύλλιο που βρίσκεται νοτιοανατολικά της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, από όπου ξεκινάει και η προτεινόμενη από τη μελέτη αντιπυρική ζώνη, με τη δημιουργία εστεγασμένης αντιπυρικής ζώνης.
3. Οι προτεινόμενες από τη μελέτη εργασίες δημιουργίας εστεγασμένης ζώνης να υλοποιηθούν σύμφωνα με την υποβληθείσα μελέτη.
4. Όλες οι εργασίες να πραγματοποιηθούν με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων", αναφέρει η απόφαση.

Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα υπήρξε έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σε συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Ιουνίου 2022. Επίσης, απόφαση της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών
του ΥΠΕΝ περί έγκρισης μελέτης "Κατασκευής Αντιπυρικης Ζώνης και Εστεγασμένης Αντιπυρικής Ζώνης στην Αφαία του Δήμου Αίγινας".

Υπενθυμίζεται τον Ιούνιο, είχε δημοσιευθεί η απόφαση, επίσης, από το Υπουργείο Πολιτισμού, που αφορούσε στην έγκριση εργασιών του έργου: "Εργασίες αποψίλωσης-καθαρισμού, κοπής δένδρων, κλαδεύσεων και αποκομιδής στον αρχαιολογικό χώρο του ναού της Αφαίας στην Αίγινα”, απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Πειραιώς και Νήσων".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png