Θυμός και απογοήτευση από ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Δεν τοποθετήθηκαν οι διάδρομοι αυτόνομης πρόσβασης στις παραλίες.

 
Μία από τις καλές ειδήσεις του περσινού καλοκαιριού, ήταν η τοποθέτηση τεσσάρων συστημάτων, που διευκόλυναν την πρόσβαση στην θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα, στις παραλίες Μαραθώνα, Αγίας Μαρίνας, Αύρας και Βαγίας. Αυτό έγινε στις αρχές Αυγούστου. Ωστόσο, φέτος το καλοκαίρι και μέχρι σήμερα 11 Ιουλίου 2022, δεν έχει τοποθετηθεί κανένας από αυτούς τους διαδρόμους.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Το Aegina Portal δέχθηκε έντονες διαμαρτυρίες από ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, που παράλληλα, εξέφρασαν την απογοήτευση τους, για το γεγονός ότι αν και το καλοκαίρι έχει φτάσει στα μισά, οι διάδρομοι που τους έδιναν την αυτονομία να μπουν με ασφάλεια στη θάλασσα, για να απολαύσουν ένα μπάνιο, είτε για αναψυχή, είτε για θεραπευτικούς λόγους δεν είναι στη θέση τους.
 
Η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι ο κωδικός για την τοποθέτησή τους, δεν είχε συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2022. Μάλιστα, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου 2022, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η "1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού έτους 2022". Στο έγγραφο της αναμόρφωσης περιλαμβάνεται, όπως φαίνεται στη συνέχεια, το άνοιγμα ενός κωδικού που αφορά στην επανατοποθέτηση (4) συσκευών και λοιπού εξοπλισμού (ομπρέλες, αποδυτήριο, διάδρομος) για την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα, με ποσό 19.100 ευρώ.
 


Με άλλα λόγια, ο κωδικός για τα χρήματα, που θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί, για την επανατοποθέτηση αυτών των συστημάτων, δεν καταχωρήθηκε στον προϋπολογισμό του 2022. Αντίθετα, αυτό έγινε με μεγάλη καθυστέρηση στις αρχές Ιουλίου, στην 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού.
 
Το Aegina Portal επικοινώνησε σήμερα το απόγευμα με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά, ο οποίος είπε ότι ο κωδικός δεν μπήκε στον προϋπολογισμό, ίσως από καθυστέρηση της προσφοράς. Επίσης, συμπλήρωσε ότι για τεχνικούς λόγους, η πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού καθυστέρησε, δηλώνοντας ότι: "γι΄ αυτό το έργο κάναμε μεγάλο αγώνα" και διατύπωσε την πρόθεσή του, η επανατοποθέτηση να γίνει το συντομότερο, χωρίς όμως να πει συγκεκριμένη ημερομηνία.
 
Από την άλλη πλευρά οι χρήστες των διαδρόμων, αυτής της κρίσιμης υποδομής, για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα, αντιμετωπίζουν με θυμό αυτή την παράληψη, τονίζοντας ότι έπρεπε η πρόβλεψη του ποσού να γίνει από το χειμώνα και όχι στα μέσα του καλοκαιριού.
 
Μάλιστα σε επιστολή που έλαβε το Aegina Portal, το άτομο με προβλήματα κινητικότητας που την έχει συντάξει, διερωτάται εάν η μη επανατοποθέτηση τους, ισοδυναμεί με το τέλος της ελεύτερης πρόσβασης των ανθρώπων με αναπηρία, στις παραλίες της Αίγινας, ενώ χαρακτηρίζει "από απογοητευτικές ως απαράδεκτες", τις απαντήσεις που έλαβε από τους αρμόδιους, καθώς είχε στείλει από τις 15 Ιουνίου σχετική επιστολή στο δήμαρχο.
 
Σε μία άλλη περίπτωση, ο συνοδός ενός ατόμου με κινητικά προβλήματα, που επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα με το Aegina Portal, δεν έκρυψε την οργή του, καθώς φτάνοντας στην παραλία είδε ότι δεν υπήρχε ο διάδρομος.

Αύριο 12 Ιουλίου 2022, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Η έγκριση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, όπου περιλαμβάνεται ο κωδικός για την επανατοποθέτηση των διαδρόμων, είναι πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png