Φερτά υλικά και λάσπες από την χθεσινοβραδινή καταιγίδα στα προαύλια του 1ου Γυμνασίου Αίγινας και του ΕΠΑΛ. Δήμος και Πυροσβεστική στην επιχείρηση καθαρισμού.

20221107_094122-vroxi.jpg

Για μία ακόμη φορά η δυνατή βροχόπτωση, που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, δημιούργησε προβλήματα στο σχολικό συγκρότημά του ΕΠΑΛ και του 1ου Γυμνασίου Αίγινας, καθώς το νερό παρέσυρε φερτά υλικά και λάσπη. Το νερό υποχώρησε από τα φρεάτια, ωστόσο η λάσπη παρέμεινε δημιουργώντας προβλήματα στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, που πήγαν στα σχολεία το πρωί της Δευτέρας. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης, μιλώντας το μεσημέρι στο Aegina Portal, είπε ότι οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των φερτών υλικών, τα οποία είχε παρασύρει το νερό της βροχής, στην οδό Καποδιστρίου, ξεκίνησαν πριν τις 6 το πρωί και με την υδροφόρα και τους υπαλλήλους του Δήμου συνεχίστηκε μέχρι τις 2 το μεσημέρι προκειμένου να απομακρυνθούν οι λάσπες. Ο κ. Καραγιάννης απέδωσε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην δυνατή βροχόπτωση. 

20221107_094122-vroxi-2.jpg

Επικίνδυνη ήταν η πρόσβαση για μαθητές και εκπαιδευτικούς σήμερα το πρωί στο 1ο Γυμνάσιο Αίγινας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Aegina Portal η διευθύντρια του σχολείου κ.  Χρυσούλα Μονοκρούσου.  Μάλιστα, χρειάστηκε να στρώσουν χαρτόκουτες σε μερικά σημεία, προκειμένου οι μαθητές να πατήσουν επάνω σ' αυτές και να μπουν μέσα. Τόσο το δρομάκι που οδηγεί στο σχολείο, όσο και το προαύλιο είχαν γεμίσει με λάσπες. 

Στα διαλλείματα οι μαθητές δεν βγήκαν στο προαύλιο, αλλά παρέμειναν στους διαδρόμους του σχολείου, καθώς ήταν σε εξέλιξη ο καθαρισμός από το συνεργείο του Δήμου Αίγινας. Επίσης, από το σχολείο κλήθηκε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία γιατί παρέμειναν λάσπες που έπρεπε να απομακρυνθούν. 

IMG_20221106_224911-epal.jpg

Τέλος, η κ. Μονοκρούσου εξέφρασε την ανησυχία της ότι κάθε φορά που θα εκδηλώνεται μία βροχή, θα γεμίζει με λάσπες ο χώρος.

Περίπου η ίδια εικόνα και στο προαύλιο του ΕΠΑΛ. Ο διευθυντής του σχολείου κ. Χρήστος Λίτος, είπε ότι το προαύλιο γέμισε με νερό από τη βροχή, όμως επειδή καθαρίστηκαν τα φρεάτια, το νερό έφυγε και έμεινε η λάσπη. Τα μαθήματα έγιναν κανονικά, όμως οι μαθητές μπήκαν στο σχολείο από το γκαράζ και όχι από την κεντρική είσοδο. 

Χθες το βράδυ το χώρο του σχολείου επισκέφθηκαν ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς και ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης, μαζί με τον διευθυντή κ. Λίτο. Καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε να βελτιωθεί η απορροή των ομβρίων από τα φρεάτια. 

IMG_20221106_224911-epa-2.jpg
Σε κανένα από τα δύο σχολεία δεν πέρασε το νερό και η λάσπη στον εσωτερικό χώρο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της δυνατής καταιγίδας το σχολείο δεν ήταν σε λειτουργία. Δυστυχώς, στο παρελθόν έχει συμβεί και το αντίθετο, γεμίζοντας με αγωνία και φόβο γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού, του Δικτύου του Meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που βρίσκεται εγκατεστημένος στο Γενικό Λύκειο Αίγινας, το συνολικό ύψος βροχής στις 6 Νοεμβρίου 2022 ήταν 43.4 χιλιοστά. Από αυτά, περίπου, τα 20 χιλιοστά έπεσαν κατά τη διάρκεια της νυχτερινής καταιγίδας.

IMG_20221106_224911-sxoleia.jpg
Συνήθως αυτό το ύψος βροχής είναι διαχειρίσιμο και δεν δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα στην Αίγινα, εκτός και αν οι συνθήκες των προηγούμενων ημερών (μεγάλα ύψη βροχής) δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Ωστόσο στην χθεσινοβραδινή βροχόπτωση, ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο η ραγδαιότητα που στις 20:40 μετρήθηκε 182.8 mm/h, ίσως και υψηλότερη.

Πάντως, επειδή παρά τις προσπάθειες, τα προαύλια των δύο σχολείων συνεχίζουν να συγκεντρώνουν νερά και λάσπες στις δυνατές καταιγίδες, είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσουμε τη φάση, στην οποία βρίσκεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Αίγινας, που το καλοκαίρι του 2021 πέρασε από δημόσια διαβούλευση και συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png