Το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών από την εκδήλωση σεισμών. Οι λόγοι για τους οποίους ο Δήμος Αίγινας πρέπει να εγκρίνει τα σχέδια εκτάκτων αναγκών, μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου.

egelados-periferiaki-enotita-02.jpg

Εγκρίθηκε και διαβιβάστηκε στους αρμόδιους φορείς, η εγκεκριμένη από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας 2η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία "ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2", σε εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας "Ξενοκράτης" (Υ.Α 1299/2003), με ημερομηνία έγκρισης την 18η Νοεμβρίου 2022. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Πρόκειται για την επικαιροποίηση και την αναθεώρηση της 1ης έκδοσης, εξαιτίας διοικητικών και οργανωτικών αλλαγών οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο φορείς της κεντρικής διοίκησης (μετονομασία υπουργείων, αλλαγές υπαγωγής φορέων, κλπ). Η 2η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου "ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2", "δεν χρήζει υποβολής στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου και έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά απλή έγκριση των αλλαγών από τον Δήμαρχο". Όμως στην πράξη, η 1η έκδοση του σχεδίου δεν έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αίγινας.

Σημειώνεται, ότι όπως κατ' επανάληψη έχει επισημάνει το Aegina Portal, ο Δήμος της Αίγινας δεν έχει εγκρίνει μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, παρόμοια σχέδια όπως το αντιπλημμυρικό σχέδιο "Δάρδανος" και το σχέδιο "Ιόλαος", το οποίο αφορά στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από δασικές πυρκαγιές

Γενικά, τέτοιου είδους σχέδια περιγράφουν αναλυτικά τη συντονισμένη εμπλοκή και ανταπόκριση των εμπλεκομένων φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, τόσο από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, δασικών πυρκαγιών, σεισμών κτλ , όσο και για την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους. 

Αυτά τα σχέδια έχουν ως στόχο, κυρίως να λειτουργήσουν προπαρασκευαστικά και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά έκτακτες ανάγκες. Για παράδειγμα η φετινή αντιπυρική περίοδος στην Αίγινα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύ καλή, με λίγα και χαμηλού κινδύνου περιστατικά. Επανδρώθηκαν και λειτούργησαν πυροφυλάκια, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έγινε μία μεγάλη άσκηση με την συμμετοχή πολλών εμπλεκομένων φορέων, η ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας ήταν συνεχής.

Ωστόσο τα σχέδια που αναφέραμε νωρίτερα, καλούνται να αντιμετωπίσουν οργανωμένα και αποτελεσματικά τις συνέπειες τέτοιων περιστατικών. Παράλληλα βοηθούν τους αιρετούς, που είναι επιφορτισμένοι με ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, να κατανοήσουν τους ρόλους και τις αρμοδιότητες τους, αλλά και να ενημερωθούν για τους αντίστοιχους ρόλους και αρμοδιότητες των φορέων του 2ου βαθμού αυτοδιοίκησης και των κεντρικών φορέων.

Στην παρουσίαση του θέματος αναφέρεται ότι: "Ο σκοπός της παρούσας 2ης έκδοσης Γενικού Σχεδίου είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο 

• για την υλοποίηση προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων πολιτικής προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών 
• για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση σεισμών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Το σχέδιο στις 197 σελίδες του, περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες, ανάμεσα σε άλλα για τους  φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων, όπως τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, τις προπαρασκευαστικές δράσεις και τις κύριες δράσεις των Δήμων, παράρτημα με χάρτες και πίνακες. Ένα μέρος του σχεδίου αφορά τις Δράσεις Εθελοντικών Οργανώσεων, προσδιορίζεται ο τρόπος του συντονισμού τους, γίνεται αναφορά ακόμη και στην κατ’ εξαίρεση οδήγηση κρατικών αυτοκίνητων από ιδιώτες και μέλη εθελοντικών οργανώσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση σεισμών. 

Υπάρχει μία "δεξαμενή" χρήσιμων πληροφοριών, που οι αιρετοί πρέπει να γνωρίζουν για μπορούν να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες.

Τα πνευματικά δικαιώματα του χάρτη, που συνοδεύει το κείμενο ανήκουν στο δημιουργό του. Δημοσιεύεται για ενημερωτικούς λόγους.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png