Εγκρίθηκε η μελέτη "Προτάσεις ενίσχυσης των μέτρων ασφάλειας περιήγησης των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας".

paralia-kolonas-00.jpg

Το Aegina Portal στις 11 Μαρτίου 2023, είχε παρουσιάσει ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που ήταν: "Έγκριση ή μη της μελέτης: "Προτάσεις ενίσχυσης των μέτρων ασφάλειας περιήγησης των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο Κολώνας Αίγινας". To  Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα, όπως διατυπώθηκε στην υπ’ αριθμ. 12/15.03.2023 συνεδρία του (θέμα 14ο). 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Για το ίδιο θέμα στις 27/10/2020 είχε ανατεθεί υπηρεσία για τη μελέτη αποτύπωσης, σχεδιαστικής και φωτογραφικής, της υφιστάμενης  κατάστασης στον Αρχαιολογικό Χώρο του λόφου της Κολώνας στην Αίγινα, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της διατύπωσης  προτάσεων ενίσχυσης των μέτρων ασφάλειας περιήγησης των επισκεπτών.

Σήμερα εγκρίθηκε η μελέτη: «Προτάσεις ενίσχυσης των μέτρων ασφάλειας περιήγησης των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο Κολώνας Αίγινας», από την Διεύθυνση Αναστηλώσεως Αρχαίων Μνημείων,  με τους ακόλουθους όρους:

1. Για την προστασία αρχαίων καταλοίπων στη βόρεια και νότια πλευρά του ναού, πριν τηνκατασκευή των αναλημμάτων να τοποθετηθεί γεωύφασμα. Τα αναλήμματα αυτά έχουν προσωρινόχαρακτήρα και θα πρέπει να αποδομηθούν όταν θα υλοποιηθεί μόνιμη λύση για την κίνηση τωνεπισκεπτών.

2. Οι καταχώσεις που προτείνονται στα δυτικά του ναού να εξεταστούν σε σχέση με το πρόγραμμαανάδειξης του προϊστορικού οικισμού.

3. Η εφαρμογή του σταθεροποιημένου υδατοπερατού δαπέδου να γίνει στα απολύτως απαραίτητατμήματα της διαδρομής ΒΓ και να σχεδιαστεί με λεπτομέρεια ο τρόπος εγκιβωτισμού τουμείγματος που θα διαστρωθεί στα εν λόγω τμήματα.

4. Πριν απομακρυνθούν οι προεξέχοντες λίθοι που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν στο τμήμα τηςδιαδρομής ΒΓ, θα πρέπει να διερευνηθεί αν αυτοί ανήκουν σε κάποιο μνημείο και ανάλογα νακαταγραφεί η ακριβής τους θέση.

5. Να εκπονηθεί και να υποβληθεί για έγκριση από τις αρμόδιες Διευθύνσεις μελέτη εφαρμογής που θα περιλαμβάνει επανεξέταση της διαδρομής περιήγησης επί της κρηπίδας του ναού, πρόταση για ενιαία αντιμετώπιση των διαδρομών περιήγησης (υλικό, τρόπος οριοθέτησης, αλλαγή βαθμίδων, αποστράγγιση), σύνθεση του προτεινόμενου φυσικού σταθεροποιημένου υδροπερατού υλικούδιάστρωσης, τεκμηρίωση της κατάστασης και της αναγκαιότητας των νεότερων αναλημματικών τοίχων περιμετρικά του ναού, τεκμηρίωση της αναγκαιότητας των καταχώσεων δυτικά του ναού καιέ νταξη αυτών των επεμβάσεων σε ένα γενικότερο πρόγραμμα ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου και βελτίωσης της επισκεψιμότητας.

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png