Διαθέσιμα στους πολίτες, τα πρώτα ειδικά κοντέινερ για την εναπόθεση κλαδεμάτων και αποβλήτων κατεδαφίσεων. Τα πρόστιμα που προβλέπονται, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

IMG_20240615_182051.jpg
Τον προηγούμενο μήνα το Aegina Portal είχε παρουσιάσει ένα ρεπορτάζ σχετικά με την πρόθεση του Δήμου Αίγινας, να προμηθευτεί 15 μεταλλικούς κάδους, τύπου κοντέινερ, χωρητικότητας 6,5m3, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να εναποθέτουν εκεί  απόβλητα κατεδαφίσεων (μπάζα οικοδομής), υπολειμμάτων κηπουρικών εργασιών (κλαδιά, χόρτα, κλαδέματα πράσινα, κορμοί δένδρων, βλαστοί), υλικά συσκευασίας καθώς και ογκώδη απόβλητα οικοσκευών (καναπέδες, ντουλάπες, γραφεία, καρέκλες, πολυθρόνες, στρώματα, κτλ). 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Οι μεταλλικοί κάδοι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, τοποθετήθηκαν σε κοινόχρηστους χώρους, με εύκολη πρόσβαση για τους πολίτες. Για τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί και περισσότερες πληροφορίες θα υπάρξει σύντομα αναλυτικό ρεπορτάζ.

IMG_20240615_182116.jpg
Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ρεπορτάζ του Aegina Portal, την Κυριακή, στο χώρο του ΣΜΑ στη Σκοτεινή, οι πρώτοι από αυτούς τους κάδους ήταν έτοιμοι. Σε σχετική ερώτηση προς τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά, είπε ότι θα τοποθετηθούν σε σημεία, που οι πολίτες θα μπορούν να προσεγγίζουν εύκολα με τα αυτοκίνητα τους και θα καλύψουν όλες τις ανάγκες σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του νησιού, την Αίγινα, την Κυψέλη, το Βαθύ, τον Μεσαγρό και την Κοινότητα και Πέρδικας. 

Τα αδρανή και τα υλικά κατεδαφίσεων θα μεταφέρονται σε συμβεβλημένη μονάδα επεξεργασίας ΑΕΚΚ (απόβλητα εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων) για κονιορτοποίηση και επανάχρηση.

Επίσης τόνισε, ότι για όσους δεν τους χρησιμοποιούν και επιμένουν να πετούν κλαδέματα, ογκώδη και μπάζα σε άλλα σημεία, θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο κ. Γιάννης Ζορμπάς στην Δημοτική Επιτροπή σήμερα, 19/06/2024, οι πρώτοι κάδοι έχουν τοποθετηθεί στην Κοινότητα Βαθέος.

Μάλιστα χθες, δημοσιεύθηκε η απόφαση 190/2023, με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο, καθορίζει τις δαπάνες και τα πρόστιμα από τον ισχύοντα Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Αίγινας για το έτος 2024.

screenshot.1490.png
screenshot.1491.pngscreenshot.1492.png
Καθαριότητα δημοτικών χώρων που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις:
Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300 Ευρώ και σε περίπτωση επανάληψης 500 Ευρώ.

Καθαριότητα αγορών
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται πρόστιμο 300 Ευρώ.

Υπαίθρια αποθήκευσης υλικών
Αν από την πλημμελή εφαρμογή των προαναφερομένων προστατευτικών μέτρων προκληθεί ρύπανση ή καταστροφή των κοινόχρηστων χώρων και του περιβάλλοντος γενικότερα, ο Δήμος πέρα από τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία, επιβάλλει στους υπεύθυνους και πρόστιμο 300 Ευρώ.

Καθαριότητα κοινοχρήστων ιδιωτικών χώρων
Για τη μη συμμόρφωση στην ανωτέρω διάταξη υπάρχουν από το νόμο απορρέουσες ποινικές ευθύνες.

Καθαριότητα οικοπέδων
Αν διαπιστωθεί από τον Δήμο ότι την 15η Ιουνίου κάθε έτους το οικόπεδό τους αποτελεί πιθανή εστία πυρκαγιάς ή μολύνσεων, ο Δήμος δικαιούται να παρέμβει καθαρίζοντας και περιφράσσοντας το οικόπεδο, καταλογίζοντας τη σχετική δαπάνη στους  υπευθύνους, επιπροσθέτως δε επιβάλλει σ’ αυτούς και πρόστιμο 100 Ευρώ.

Όταν υπάρχει έγγραφη από τον Δήμο όχληση προς τον κύριο, νομέα ή κάτοχο του ακινήτου απαιτείται συμμόρφωση (καθαρισμός κ.λπ.) εντός τριάντα ημερών από την παραλαβή του εγγράφου.

Μεταφορά και φορτοεκφόρτωση αντικειμένων
Σε περίπτωση αμέλειας, η καθαριότητα διεξάγεται από τις υπηρεσίες του Δήμου και τα έξοδα καταλογίζονται στους υπευθύνους, στους οποίους παράλληλα επιβάλλεται και πρόστιμο ύψους 100 Ευρώ.

Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, μηχανήματα κτλ
Εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου ε του Ν. 1080/80 ενώ παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο σύμφωνα με το άρθρο 8 του κανονισμού καθαριότητας, περί εγκαταλείψεως ογκωδών σε κοινόχρηστο χώρο.

Οικοδομικές εργασίες

Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, εκτός των ευθυνών που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία, ο Δήμος επιβάλλει και τα πρόστιμα του άρθρου 9 του Κανονισμού Καθαριότητας.

Απόβλητα από διαφημίσεις
Παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 300€.Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης το παραπάνω πρόστιμο διπλασιάζεται.

Ιδιοκτητών και συνοδών κατοικίδιων ζώων
Στους παραβάτες της διάταξης αυτής επιβάλλεται πρόστιμο 100€. Εάν η παράβαση γίνει σε παιδική χαρά ή άλλο κοινόχρηστο χώρο που φιλοξενεί παιδιά, σε αυλές ή εισόδους σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών, σε προαύλια εκκλησιών ή αρχαιολογικούς χώρους το πρόστιμο διπλασιάζεται.Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png