¨Επισκέψεις". Η Κλειώ Μακρή στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας.


Στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας, πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής της Κλειώς Μακρή με τίτλο "Επισκέψεις". Το σημείωμα της έκθεσης που υπογράφει η ιστορικός τέχνης Λήδα Καζαντζάκη αναφέρει: "Η Κλειώ Μακρή πλάθει με τον πηλό και με ευαίσθητες κινήσεις και χρώματα αναθηματικές μορφές που ανακαλούν στο νου τα κτερίσματα- ομοιώματα ωραίων γυναικών της ανώτερης τάξης που κατέθεταν στους τάφους τους οι οικείοι τους, τον 3ο και 4ο αιώνα π.χ, και παρήγαγαν τα περίφημα εργαστήρια των "κοροπλαστών" της Τανάγρας. Θυμίζουν ταυτόχρονα φιγούρες από το ροκοκό ή το ρομαντισμό και το συμβολισμό.

Είναι στημένες διακριτικά ανάμεσα στις επιτύμβιες στήλες των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, στο αίθριο του Μουσείου, ως μια Ελευσίνια πομπή. Διαδηλώνουν με την έμφυτη, ενσαρκωμένη κομψότητά τους και με τη χάρη των συγκρατημένων κινήσεών τους την αντίστασή τους σε κάθε τι το επιτηδευμένο και πλαστό.

Δείχνουν τέλος με τη γενναιοδωρία των χειρονομιών τους μια διαφορετική από την καθιερωμένη, αναπόσπαστα δεμένη με τη ανεξάλειπτη στη διάρκεια των αιώνων θηλυκή συνείδηση της ύπαρξης. Προκαλούν έτσι το θεατή τους σε έναν αναστοχασμό για την ίδια τη ζωή μέσα από τη διαχρονική εμπειρία «του πόνου της απώλειας» του θανάτου".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png