"Όταν ο Ζακ Υβ Κουστώ συνάντησε Αιγινήτες σφουγγαράδες". Η έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.

20210820_212300-spogalia-00.jpg
Η πρώτη έκθεση για την σπογγαλιεία είχε πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης τον Σεπτέμβριο του 2008. Την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021, αρκετά χρόνια μετά, εγκαινιάστηκε μία ακόμη, ίσως η συνέχειά της, με πλουσιότερο εκθεσιακό υλικό και ένα τιμώμενο πρόσωπο, τον κ. Αντώνη Γρυπαίο, έναν δύτη που στα νιάτα του είχε συναντηθεί με τον Ζακ Υβ Κουστώ. Αυτή η συνάντηση αποτυπώθηκε σε μία βραβευμένη ταινία με τίτλο: "Σιωπηλός κόσμος” . Ο κ. Γιώργος Μπήτρος, που διοργάνωσε την έκθεση, μίλησε στο Aegina Portal:


Ζήσαμε μία πάρα πολύ συγκινητική βραδιά απόψε στην πλατεία της Κυψέλης, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης “Όταν ο Ζακ Υβ Κουστώ συνάντησε Αιγινήτες σφουγγαράδες”. Και ήταν πάρα πολύ συγκινητική η στιγμή διότι, ήταν παρών ο κύριος Αντώνης Γρυπαίος, ένας από τους τελευταίους, ίσως ο τελευταίος άνθρωπος ο οποίος βούταγε για σφουγγάρια, ο τελευταίος δύτης. Ο οποίος είχε συναντήσει τον Ζακ Υβ Κουστώ, ο Ζακ Υβ Κουστώ συνάντησε το αιγινήτικο σφουγγαράδικο του Δεληκωνσταντη στα Αντικύθηρα το 1956 και το βιντεάκι από την ταινία “Σιωπηλός κόσμος”, το οποίο είναι βραβευμένο με το χρυσό βραβείο στις Κάννες το 1996, το βιντεάκι αυτό αποτυπώνει μέσα πολλούς αιγινήτες, το πλήρωμα του καικού κι ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο νεαρός τότε Αντώνης Γρυπαίος. 

Είχαμε λοιπόν τη χαρά από τον άνθρωπο να τον έχουμε μαζί μας και να τον τιμήσουμε, γιατί είναι πραγματικά μεγάλη τιμή, όχι μόνο για την Κυψέλη αλλά και για την Αίγινα να είναι κοντά μας ένας άνθρωπος, ο οποίος μαζί με πάρα πολλούς άλλους, έγραψαν ιστορία και βοήθησαν στην προκοπή και την ευημερία του τόπου. Διότι πραγματικά οι σφουγγαράδες έφεραν πλούτο στην Αίγινα. Πρόκοψε η Αίγινα με το εμπόριο των σφουγγαριών χτίστηκαν σπίτια, βοήθησαν στο χτίσιμο εκκλησιών, βοήθησαν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

Αυτό έγινε στην πλατεία της Κυψέλης σε μία πάρα πολύ όμορφη ατμόσφαιρα που είχαμε την ευκαιρία να είναι η κόρη του κυρίου Δεληκωνσταντή, του ιδιοκτήτη εκείνου του καϊκιού που συνάντησε ο Ζακ Υβ Κουστώ, όπως επίσης και ο γιος του Κώστα του Λορέντζου, που είναι το τελευταίο πρόσωπο που βίντεο και εκείνος δύτης, ο Γρηγόρης ο Λορέντζος.

Πολλοί άνθρωποι απόγονοι σφουγγαράδων ή έχοντας συγγενείς σφουγγαράδες, που βεβαίως οι περισσότεροι εδώ στην Αίγινα έχουμε τέτοιους γονείς ή προγόνους, παππούδες οι οποίοι είχαν ταξιδέψει μέχρι τα παράλια της Βορείου Αφρικής στον κόλπο της Βεγγάζης, ανοιχτά της Κρήτης, των Αντικυθήρων και των Κυθήρων ή κάπου αλλού στο Αιγαίο.

Η έκθεση που γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο είναι η δεύτερη σε πολύ μικρότερη κλίμακα είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2008, πριν δηλαδή 13 χρόνια και σήμερα με πολύ περισσότερο υλικό χάρη στην προσφορά της κυρίας Νομικής Χαλιπήλια - Μιχαλοπούλου μας έφερε πολλές φωτογραφίες, σύνεργα επεξεργασίας σπόγγων, φωτογραφίες, αλλά και μία φωτογραφία από τη Φρανκφούρτη από έκθεση σφουγγαριών η σήμα το έμβλημα να το πούμε έτσι, της εταιρείας που είχε ο Μαγκλής και ο Χαλιπήλιας. Επίσης ο Μιχάλης ο Μουτσάτσος μας προσφέρετε τεράστιο σφουγγάρι, σπάνιο σήμερα, η Μάρθα η Σακκιώτη μας έφερε φωτογραφίες του πατέρα της και η μεγάλη έκπληξη και συγκίνηση της βραδιάς ήταν ένα σκάφανδρο το οποίο μας έφερε ένας Πειραιώτης, φίλος της Αίγινας, ο κύριος Νίκος Τζανουδάκης ο οποίος έμαθε για την έκθεση έχει καταγωγή Αιγινήτικη. Ένα σκάφανδρο το οποίο πραγματικά κοσμεί την έκθεσή μας. Ο κύριος Τζανουδάκης είναι υπεύθυνος για τη σχολή κατάδυσης στην Καστέλα, στον Πειραιά. Τον ευχαριστούμε πάρα - πάρα πολύ όπως και τους υπόλοιπους.

Να πω μόνο για την έκθεση, ότι θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα μέχρι την Κυριακή 29 Αυγούστου, 7 με 9:30 το βράδυ. Θα χαρούμε πολύ να έρθετε, για να δείτε την ιστορία της Αίγινας, την ιστορία των σφουγγαράδων".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png