"Με την πρώτη ματιά…επιγραμματικά". Η νέα συλλογή του Σπύρου Ραδίτσα.

Τελευταίο δημιούργημα του Σπύρου Ραδίτσα είναι η ποιητική συλλογή «Με την πρώτη ματιά…επιγραμματικά» η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Class του Χάρη Τζο Πάτση. Πρόκειται για μια πραγματικά εξαιρετική δουλειά, με σύντομα ποιήματα, αφιερωμένα κυρίως στον έρωτα, τις εμπειρίες, τη ζωή.
Δεν συμβαίνει συχνά να συναντά κανείς ένα ποιητικό σύμπαν που να του προκαλεί συγκινησιακές φορτίσεις και κορυφώσεις. Σε αυτό το βιβλίο του Σπύρου Ραδίτσα, απεικονίζεται μια σωστή όψη πραγματικού βίου κι ένας βαθύς ανθρωπισμός. Το υποκειμενικό στοιχείο, με την ευαισθησία και το ευγενικό πάθος, πλάθει κι εκφράζει εικόνες και συναισθηματικές καταστάσεις του αντικειμενικού κόσμου. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ταλέντου του ποιητή. Οι εικόνες του, ποικίλες, αστράφτουν, σα να θέλουν να πλάσουν ή να φωτίσουν έναν καινούργιο κόσμο ιδανικό, πιο ανθρώπινο. Κι άλλες υποβάλλουν σαν μια τραγική έκθεση εσωτερικού πόνου.  Η πένα του παλεύει με την εικόνα και με το συναίσθημα.

Όλη η σειρά από τα σύντομα κι επιγραμματικά ποιήματα, κάτι το κάθενα τους διδάσκει. Έχουν μια θέρμη, μια ανθρωπιά, όλα μαζί αναδίνουν τον σκεπτόμενο άνθρωπο, πράγμα που από μόνο του έχει μεγάλη σημασία. Είναι μία αρετή σπάνια, γιατί λείπει ακόμη και από εκείνα τα έργα, που η γραμματολογία τα έχει κατατάξει στα αριστουργήματα.
Η ποιητική ικανότητα του Σπύρου Ραδίτσα, υλοποιημένη στο έργο που μόλις παρουσιάσαμε είναι τέτοια που προσφέρει πολλά στην Ελληνική γραμματεία. Του ευχόμαστε καλοτάξιδο το νέο του πόνημα και πάντα επιτυχίες!

Ο Σπύρος Π. Ραδίτσας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1948. Μεγάλωσε εκεί με την παρουσία της θάλασσας να κυριαρχεί στη ζωή του. Έγινε πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού, γιατί, όπως αναφέρει ο ίδιος, η θάλασσα τον συγκινούσε με το απρόοπτο που κρύβει. Την ακολούθησε, τη λάτρευσε και την ποθεί. Στο επάγγελμά του ετιμήθη δύο φορές μέσω Π.Ε.Π.Ε.Ν από την Ακαδημία Αθηνών και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για τη διάσωση ναυαγών, ενώ έτυχε άλλων διακρίσεων από τις ελληνικές και ξένες αρχές. Εργάστηκε για πόλλά χρόνια ως αρχιπλοίαρχος στη ναυτιλιακή εταιρεία ΕΛΜΕΣ, που την αγάπησε και τον τίμησε. Διαβάστε περισσότερα...

Οι σκέψεις και τα ποιήματά του, έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς από διάφορα περιοδικά και τοπικές εφημερίδες. ("Το Μέλλον Κεφαλληνίας και Ιθάκης", "Πλοιαρχική-ηχώ", "Εφοπλιστής", "Αιγιναία", "Λογοτεχνική - δημιουργία", "Νέος εξάντας"). Από το 2004 γράφει στην εφημερίδα η "Μάχη της Αίγινας". Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, η οποία και τον βράβευσε το 2011. Από τον γάμο του το 1973 με τη Σοφία Κυριακοπούλου απέκτησε ένα παιδί τον Παναγιώτη. Αυτό που επιθυμεί να φανερώσει με την ποίηση και τα διηγήματά του είναι η αγάπη και η ευγνωμοσύνη που αισθάνεται για τη θάλασσα και τη γυναίκα. Τα βιβλία του που κυκλοφορούν είναι: "Ο διαβάτης - ποιήματα" το 1981 και δεύτερη έκδοση το 2009, το "Άλφα-ωμέγα" ποιήματα το 2010 και "Περίπατος με την 'Εφιλον" διήγημα - ποιήματα το 2012, "Επειγόντως" ποίηση το 2014, "Παλιές φωτογραφίες" αφηγήματα το 2014, "Εξ αφορμής σημειώσεις" το 2015.
Ειρήνη Κουνάδη