Αφιέρωμα στον Κώστα Ανδρέου. Κεντρικό πολιτιστικό γεγονός η έκθεση στο Λαογραφικό Μουσείο.


Το αφιέρωμα στον Κώστα Ανδρέου, η γνωριμία με το έργο του μέσα από δύο εκθέσεις του "τρέχουν" παράλληλα, στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Φιστικιού, θα είναι μία σπουδαία εμπειρία για όσους τις επισκεπτούν. Ο Κώστας Ανδρέου, ζωγράφος, γλύπτης και χαράκτης με διεθνή ακτινοβολία, έζησε στην Αίγινα για τριάντα χρόνια. Φίλος των Νικολάου και Μόραλη, αγόρασε σπίτι στο νησί, έζησε στην Αίγινα και πολλά έργα του εμπνέστηκαν απ' αυτήν.

Ο Νεκτάριος Κοντοβράκης τον γνώρισε το 1976 και απο τότε έγιναν φίλοι. Ο Κώστας Ανδρέου έφυγε από τη ζωή το 2007. Συμμετείχε σε περισσότερες από 250 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις διεθνώς και το έργο του έχει βραβευθεί.

Ο Νεκτάριος Κοντοβράκης ο οποίος είναι και επιμελητής των εκθέσεων που εγκανιάστηκαν σήμερα, η πρώτη στο Λαογραφικό και η δεύτερη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, είναι εκείνος που εμπνεύστηκε αυτή την έκθεση και την υλοποίησε με την υποστήριξη του Ιδρύματος "Κώστα Ανδρέου".


Ο Νεκτάριος Κοντοβράκης δήλωσε στο Aegina Portal: "Σήμερα θα εγκαινιάσουμε έναν από τους σπουδαιότερους γλύπτες της παρέας του ‘30, του 1930 τον Κώστα Ανδρέου. Είναι τιμή μας που κάνει αυτή την γενναιόδωρη πράξη το ‘Ίδρυμα Ανδρέου και θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους μου τους πρωτεργάτες αυτής της κίνησης, τον πρόεδρο του Ιδρύματος “Κώστα Ανδρέου”, τον ανιψιό δηλαδή του του Κώστα Ανδρέου τον Άρη Ανδρέου και τον αντιπρόεδρο τον φίλο μου Νίκο Βαλή, αρχιτέκτονα, γι’ αυτή την πολύ ωραία έκθεση παρουσιάζουμε σήμερα στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας.

Θα ‘λεγα ότι στο ευρύ κοινό της Ελλάδος, ο γλύπτης Ανδρέου δεν είναι πολύ γνωστός, αλλά δεν παύει να είναι ένας διεθνής γλύπτης. Έζησε τα τελευταία του χρονιά, το μισό της ζωής του στο Παρίσι και για αυτό δεν είναι πολύ γνωστός στην Ελλάδα. Υπάρχουν έργα του σε δημόσιους χώρους στο Παρίσι και είναι για μας είναι τιμή μας να εκθέτεται αυτή τη στιγμή στο Λαογραφικό Μουσείο.

Θα ήθελα να πω κάτι. Με αυτή την έκθεση έχει μεγάλο συμφέρον η Αίγινα, να αποκτήσει μία δική της δημοτική πινακοθήκη, αφού αυτό εδώ όλο το έργο, όπως και η δωρεά ενός μεγάλου γλυπτού σε σε όγκο του Κώστα Ανδρέου και δύο χαρακτικά του, θα μπορούσαν να εκθέτονται στη δημοτική πινακοθήκη του μέλλοντος της Αίγινας.

Τον Κώστα Ανδρέου τον γνώρισα το ‘76 και ότι γίναμε πολλοί φίλοι. Τον γνώρισα στο σπίτι του Νίκου του Νικολάου και αυτή ήταν και η αιτία δηλαδή, που αγόρασε σπίτι στην Αίγινα. Επειδή ήταν φίλος του Νικολάου και του Μόραλη και του Καπράλου, αποφάσισε να αγοράσει ένα σπίτι στην Αίγινα".


Με την ευκαιρία των εγκαινίων η πρόεδρος του Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας κ. Μαριλένα Γιαννούλη δήλωσε στο Aegina Portal: "Είναι μεγάλη τιμή για τον τόπο και μεγάλη γενναιοδωρία του Ιδρύματος. Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τους συνεργάτες τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του του Ιδρύματος γι’ αυτή τη σπουδαία προσφορά. Πιστεύω ότι αυτό το έργο της δωρεάς τους θα είναι το εφαλτήριο ή μάλλον να το πω καλύτερα, ένα λιθαράκι, να είναι το πρώτο λιθαράκι στην κατασκευή και στην υλοποίηση ενός ονείρου, που το θέλουμε όλοι οι αιγινήτες, μιας δηλαδή δημοτικής πινακοθήκης.

Ευχαριστούμε πολύ το ίδρυμα. Ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες και είναι χαρά μας να απολαύσουμε μία καταπληκτική τέτοια έκθεση.

Είναι τεράστια η χαρά η τιμή και η συγκίνηση που έχουμε, εγκαινιάζοντας αυτή την καταπληκτική, μουσειακή έκθεση, θα μπορούσα να πω, του Κώστα Ανδρέου. Αυτό μας φέρνει στη μνήμη τον ίδιο τον δημιουργό, που είχαμε την τύχη για περίπου 30 χρόνια να έχει σπίτι στην Αίγινα να διατηρεί σπίτι και να δημιουργεί στην Αίγινα και μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε το έργο του και μέσα από αυτό και των ίδιον, ένα πολύ γλυκό ευαίσθητο τρυφερό και πανέξυπνο άνθρωπο.

Διεθνούς φήμης, που ήρθε η ώρα να τον γνωρίσει και ο τόπος ο οποίος τον φιλοξένησε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ το ίδρυμα Κώστα Ανδρέου γιατί προσφορά του και για την παρουσία του στο στήσιμο των δύο εκθέσεων, ευχαριστούμε πάρα πολύ το Νεκτάριο Κοντοβράκη που είχε την ιδέα και την επιμέλεια αυτής της έκθεσης και ευχαριστούμε πάρα - πάρα πολύ, όλους όσοι με τον τρόπο τους συνέβαλαν, στο να καταφέρει να πραγματοποιηθεί αυτή η έκθεση.

Να ‘στε καλά, ελάτε με προφυλάξεις, με μάσκες με οτιδήποτε, δεν πτοούμεθα, το φιστικι φεστ γίνεται, είμαστε εδώ και θα προχωρήσουμε ασφαλής στο να φτιάξουμε μία όμορφη γιορτή".

Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε μία ενδιαφέρουσα ξενάγηση στην έκθεση από τον κ. Νίκο Βαλή, πρόεδρο του Ιδρύματος "Κώστας Ανδέου". Ο κ. Βαλής κατά τη διάρκεια αυτής της παρουσίασης μίλησε για τα σημαντικά χαρακτηριστικά του έργου του Κώστα Ανδρέου, στον Δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά, την πρόεδρο της ΚΕΔΑ κ. Μαίρη Κουκούλη και στην πρόεδρο του Φεστιβαλ κ. Μαριλένα Γιαννούλη.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png