Η πρόταση του Φίλιππου Τζίτζη για την κατασκευή ενός κλειστού γηπέδου. Σε ποια διάταξη βασίζεται και τι προβλέπει.

 
Μετά την τροποποίηση της σχετικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αίγινας, για τις μελέτες του κλειστού γυμναστηρίου και την παράτασή της κατά 18 μήνες, ο χρόνος για την κατασκευή του πολυπόθητου κλειστού γηπέδου, μοιάζει να απομακρύνεται. Για μία ακόμη φορά η εκπλήρωση ενός "ονείρου", όπως το έχουν χαρακτηρίσει πολλοί, μεταφέρεται και πάλι στο μέλλον.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Η έλλειψη κλειστού γηπέδου μπάσκετ στην Αίγινα, έχει ακυρώσει, στην πράξη, τις προσπάθειες που κατέβαλαν επί σειρά ετών σημαντικοί αθλητές και παράγοντες του αθλητισμού στο νησί. Όλο αυτό το διάστημα είδαμε αθλητές και ομάδες να αναγκάζονται, λόγω των συνθηκών, να σταματούν, και τους υπευθύνους των ομάδων να μην μπορούν να σχεδιάσουν ξεκάθαρα, ακόμη και το κοντινό μέλλον.
 
Στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που έγινε στις 27 Δεκεμβρίου 2021, ήρθε με κατεπείγοντα χαρακτήρα, για λήψη απόφασης, το θέμα για την παράταση της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αίγινας. Ο κ. Φίλιππος Τζίτζης ψήφισε το θέμα, όμως πρότεινε ως μία εναλλακτική ή παράλληλη λύση, που θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, τις δυνατότητες που προβλέπει ο νόμος 4726/2020.

Η ελαφριά κατασκευή, ως εναλλακτική ή παράλληλη λύση στο πρόβλημα της Αίγινας.

Το Aegina Portal αναζητώντας την διάταξη του συγκεκριμένου νόμου, διαπίστωσε ότι πρόκειται για τους "θόλους αθλητικών εγκαταστάσεων", καθώς με το άρθρο 25 ορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο, που ρυθμίζει την απαιτούμενη διαδικασία για την τοποθέτηση αεροϋποστηριζόμενων θόλων αθλητικών δραστηριοτήτων, σε δημοτικούς και δημόσιους ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους.
 
Το θέμα ενός κλειστού γηπέδου, με την λύση μιας ελαφριάς κατασκευής τύπου "μπαλόνι" δεν είναι καινούργιο για την Αίγινα. Είχε αναζητηθεί ως πιθανότητα και συζητηθεί κατά τη διάρκεια των ετών 2011-2014, ως μία μόνιμη λύση για το κλειστό της Αίγινας και κατά διαστήματα είχε προκριθεί.  Μάλιστα, αποτελούσε παλαιότερη πρόταση του κ. Φίλιππου Τζίτζη και άλλων φορέων.
 
Θα μπορούσε να είναι μία εναλλακτική, μέχρι να γίνει το κλειστό ή ακόμη και παράλληλης λειτουργίας λύση; Το Aegina Portal επικοινώνησε σήμερα με τον κ. Φίλιππο Τζίτζη, ο οποίος παρέθεσε τα προβλήματα που βιώνουν ο ίδιος και οι νεαροί αθλητές του στις προπονήσεις και τις ακυρώσεις αγώνων εξαιτίας της καλοκαιρίας και τόνισε ότι θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση τις επόμενες ημέρες.
 
Το περιεχόμενο της διάταξης για τους θόλους των αθλητικών εγκαταστάσεων:
 
Άρθρο 25
Θόλοι αθλητικών εγκαταστάσεων Προσθήκη άρθρου 20Α στον ν. 4067/2012

Στον ν. 4067/2012 (Α΄ 79) προστίθεται άρθρο 20Α, ως εξής:

Άρθρο 20Α

Θόλοι αθλητικών εγκαταστάσεων

1. Υπάγονται στην έννοια των λυόμενων κατασκευών της περ.  γ΄ της παρ.  1 του άρθρου  20 του παρόντος οι αεροϋποστηριζόμενοι θόλοι, που προορίζονται για την κάλυψη υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων μαζικού αθλητισμού σε δημόσιους και δημοτικούς ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, ανεξάρτητα του τρόπου αγκύρωσής τους στο έδαφος και των υλικών κατασκευής τους. Για τους αεροϋποστηριζόμενους θόλους, που τοποθετούνται στους προαναφερθέντες χώρους, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις που καθορίζουν τα ανώτατα ποσοστά κάλυψης από λυόμενες ή άλλες κατασκευές. Για την εγκατάσταση των κατασκευών αεροϋποστηριζόμενων θόλων απαιτείται απόφαση έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου και έκδοση άδειας μικρής κλίμακας της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης. Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδειας είναι: α) μελέτη στατικής επάρκειας και β) βεβαίωση του κατασκευαστή, ότι ο αεροϋποστηριζόμενος θόλος πληροί τις προδιαγραφές των Ευρωκωδίκων.

2. Με  τις προϋποθέσεις της παρ.  1 εγκαθίστανται αεροϋποστηριζόμενοι θόλοι και στα προαύλια σχολικών κτιρίων για την κάλυψη σχολικών υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων.

3. Τα  τεχνικά χαρακτηριστικά των αεροϋποστηριζόμενων θόλων που τοποθετούνται σε δημόσιους και δημοτικούς ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους και προαύλια σχολείων δυνάμει των παρ. 1 και 2 καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού και Αθλητισμού.
 
Όπως είναι φανερό η νέα διάταξη δίνει επιπλέον δυνατότητες και ίσως είναι εφικτό να αποτελέσει μία εναλλακτική λύση, έως ότου υλοποιηθεί το πολυπόθητο "όνειρο" στο κτήμα Γκίκα.

Με τις αλλαγές από τον νόμο 4819/2021 και η εμφάνιση των διαφορών στην προηγούμενη κωδικοποίηση:

32. Στο άρθρο 20Α του ν. 4067/2012, προστίθεται περ. γ’ στην παρ. 1, αντικαθίστανται οι παρ. 2 και 3 και το άρθρο 20Α διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 20Α Θόλοι αθλητικών εγκαταστάσεων

1. Υπάγονται στην έννοια των λυόμενων κατασκευών της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 20 του παρόντος οι αεροϋποστηριζόμενοι θόλοι, που προορίζονται για την κάλυψη υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων μαζικού αθλητισμού σε δημόσιους και δημοτικούς ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, ανεξάρτητα του τρόπου αγκύρωσής τους στο έδαφος και των υλικών κατασκευής τους. Για τους αεροϋποστηριζόμενους θόλους, που τοποθετούνται στους προαναφερθέντες χώρους, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις που καθορίζουν τα ανώτατα ποσοστά κάλυψης από λυόμενες ή άλλες κατασκευές. Για την εγκατάσταση των κατασκευών αεροϋποστηριζόμενων θόλων απαιτείται απόφαση έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου και έκδοση άδειας μικρής κλίμακας της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης. Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδειας είναι: α) μελέτη στατικής επάρκειας, β) βεβαίωση του κατασκευαστή, ότι ο αεροϋποστηριζόμενος θόλος πληροί τις προδιαγραφές των Ευρωκωδίκων γ) βεβαίωση του επιβλέποντα μηχανικού, ότι έχουν εφαρμοστεί ορθώς οι τεχνικές οδηγίες της υπουργικής απόφασης της παρ. 3.

2. Με τις προϋποθέσεις της παρ. 1 εγκαθίστανται αεροϋποστηριζόμενοι θόλοι:

α) Σε περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. β) Σε χώρους άθλησης νομίμως υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων εντός οικοπέδων ή γηπέδων άρτιων και οικοδομήσιμων και στα προαύλια σχολικών κτιρίων για την κάλυψη σχολικών υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων.

3. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αεροϋποστηριζόμενων θόλων που τοποθετούνται δυνάμει των παρ. 1 και 2, το χρονικό διάστημα διατήρησής τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού και Αθλητισμού.»

Επιστρέφοντας στο ζήτημα του κλειστού γυμναστηρίου στο κτήμα Γκίκα, η απόφαση για την ολοκλήρωση των μελετών και την παράταξη της σύμβασης είχε ψηφιστεί ομόφωνα από όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png