Η αποδοχή της δωρεάς του γλυπτού "Η γοργόνα", του αείμνηστου Κώστα Ανδρέου και η δημιουργία Επιτροπής για την τοποθέτηση του έργου.

 
Το αφιέρωμα στον Κώστα Ανδρέου, ζωγράφου, γλύπτη και χαράκτη με διεθνή ακτινοβολία, που έζησε στην Αίγινα για τριάντα χρόνια και πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Φιστικιού, γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Στις 12 Απριλίου 2022, μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, έγινε γνωστό ότι η οικογένεια του καλλιτέχνη, με επιστολή της προς τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά, τον πρόεδρο της ΚΕΔΑ κ. Νίκο Πτερούδη και την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 12ου Aegina Fistiki Fest κ. Μαριλένα Γιαννούλη, δώρισε στον Δήμο Αίγινας ένα γλυπτό του καλλιτέχνη με τίτλο: "Η γοργόνα".
 
Η Επιτροπή κλήθηκε να αποφασίσει: "Περί αποδοχής Δωρεάς γλυπτού έργου αείμνηστου, εκλιπόντος, καλλιτέχνη Κώστα Ανδρέου".  Η επιστολή της οικογένειας, που αποτελεί μέρος της εισήγησης του θέματος, αναφέρει τα ακόλουθα:
 
"Οι συγγενείς και κληρονόμοι του γλύπτη ζωγράφου και χαράκτη Κώστα Ἀνδρέου βρισκόμαστε στην ιδιαίτερα τιμητική και ευχάριστη θέση, να προβούμε σήμερα και ἐπισήμως μέσω της παρούσης επιστολής μας, στην δωρεά προς τον Δήμο σας, ενός από τα πιο αξιόλογα γλυπτά του έργα, που φέρει τον τίτλο "Η γοργόνα".

Η εκ μέρους μας αυτή δωρεά γίνεται με σκοπό την εκπλήρωση μιας πολύ σημαντικής ἐπιθυμίας του εκλιπόντος, παγκόσμιας φήμης καλλιτέχνη Κώστα Ανδρέου, ούτως ώστε αυτό το θαλασσινής εμπνευσής γλυπτό του νὰ εκτίθεται στο εξής σε αρμόζουσα θέση στην πόλη της Αἰγινας και να κοσμήσει το ἀγαπημένο του νησί, εκεί ὀπου πέρασε πολλά χρόνια τὰ καλοκαίρια του.

Επιθυμούμε επίσης με την παρούσα εὐκαιρία να ευχαριστήσουμε εκ βαθέων τον Δήμο σας, την ΚΕΔΑ, καθώς και το Ίδρυμα Κώστας Ανδρέου ως τους βασικούς εμπνευστές και συνδιοργανωτές, της επιτυχημένης εικαστικής ἐκθεσης των έργων του Κώστα Ἀνδρέου, ἡ οποία φιλοξενήθηκε στη πόλη της Αἰγινας, στα πλαίσια του 12ου Aegina Fistiki Fest 2021 και ἀποτελεί την βασική αφορμή για τὴν πραγματοποίηση της σημερινής δωρεάς.

Με την ελπίδα και την προὐπόθεση να βρεθεί σύντομα η αρμόζουσα και οπωσδήποτε ἐγκριτέα από τους δωρητές δημόσια θέση στο Δήμο Σας, που θα φιλοξενήσει το τόσο σημαντικό σε ποιότητα και μέγεθος ἐργοὸ που θα στολίσει με την αξία του ακόμη περισσότερο το φιλότεχνο νησί σας.

Ταυτόχρονα θα ήταν μεγάλη τιμή προς τον ἰδιον τον καλλιτέχνη και τους κληρονόμους, να υιοθετούσε το ὀνομά του και ο χώρος στον οποίο θα επιλεγεί.

Εκφράζοντας ακόμη μία επιθυμία μας, εἰναι ἡ σύσταση μίας επιτροπής για το χώρος που θα επιλεχθεί. ἰδανικά αυτή θα απαρτίζεται από μέλη που γνωρίζουν το ἐργο του Κώστα Ανδρέου αλλά και το όμορφο νησί της Αἰγινας.

Προτείνουμε ὡς επικεφαλής αυτής να εἰναι ο επιστήθιος φίλος του και μόνιμος κάτοικος της Αἰγινας, ο εἰκαστικός κ. Νεκτάριος Κοντροβάκης. Επίσης, μέλος της να εἰναι ο διεθνούς αναγνώρισης εικαστικός, μέλος του ιδρύματος Κώστα Ἀνδρέου και κοντινός φίλος του, κ. Θόδωρος Παπαγιάννης. Τέλος, η συμμετοχή του ανιψιού του Ἄρη Ἀνδρέου, ο οποίος από παιδική ἡλικία ζούσε μέσα στα έργα του καλλιτέχνη, εἰναι επίσης μέλος του ιδρύματος Κώστα Ανδρέου αλλά και ταυτόχρονα διατηρεί την εξοχική του κατοικία στην Αἰγινα".
 
Η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή της δωρεάς γλυπτού έργου που φέρει τον τίτλο “Γοργόνα”, του αείμνηστου εκλιπόντος καλλιτέχνη Κώστα Ανδρέου, από την οικογένεια "Ανδρέου" και τη σύσταση επιτροπής για την εισήγηση επιλογής προτεινόμενης τοποθεσίας όπου θα τοποθετηθεί το έργο που φέρει τον τίτλο "Γοργόνα" και που απαρτίζεται από τους:
  • Κοντοβράκη Νεκτάριο
  • Παπαγιάννη Θεόδωρο
  • Ανδρέου Άρη
  • Κουκούλη Μαίρη
  • Αρχιτέκτονα από τον Σύλλογο Μηχανικών Αίγινας
  • Εκπρόσωπο της ΚΕΔΑ.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png