Τη δημιουργία δύο θέσεων στάθμευσης για οχήματα ΑΜΕΑ αποφάσισε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Μόλις δώδεκα θέσεις parking για ΑΜΕΑ υπάρχουν σε όλη την Αίγινα.

theseis-amea.jpg

Τη δημιουργία δύο θέσεων στάθμευσης για οχήματα ΑΜΕΑ αποφάσισε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2023. Οι δύο θέσεις θα δημιουργηθούν δίπλα στη διαγραμμισμένη ράμπα, που χρησιμοποιείται για την είσοδο αναπηρικών αμαξιδίων στο πεζοδρόμιο της "Παναγίτσας". Πρόκειται για τη μεταφορά των δύο θέσεων, που είχαν οροθετηθεί το 2016 στην είσοδο του χώρου parking του ΚΕ, σε χώρο της χερσαίας ζώνη λιμένα.  

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Οι αποφάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου το 2021 και το 2017.


Υπενθυμίζεται ότι το Λιμενικό Ταμείο Αίγινας είχε λάβει απόφαση στις 11 Μάϊου 2021 αυτές οι δύο θέσεις να μεταφερθούν απέναντι δηλαδή στην Παναγίτσα. Ο αριθμός της απόφασης ήταν 51/2021. Τότε το Δ.Σ αποφάσισε: "Tην μεταφορά των δύο (2) θέσεων στάθμευσης Α.Μ.Ε.Α. στην περιοχή έναντι Ι.Ν. Παναγίτσας όπως αποτυπώνονται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης και θα γίνει αντίστοιχη σήμανση του χώρου".

Αντίθετα με ότι ειπώθηκε, στη πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στις 7 Νοεμβρίου 2017 το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου είχε λάβει απόφαση "για τον ορισμό δύο θέσεων Α.Μ.Ε.Α. εμβαδού 12,50 τ.μ. έκαστος έναντι Παναγίτσας στην είσοδο του αλσυλλίου όπως αποτυπώνονται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα και θα γίνει αντίστοιχη σήμανση του χώρου".

Την ίδια απόφαση είχε λάβει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το 2022.

Επίσης, το ίδιο θέμα είχε συζητηθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στις 5 Απριλίου 2022. Τότε το θέμα ήταν "Συζήτηση και λήψη απόφασης περί έγκρισης των υπ’ αριθμόν 51/2021 και 110/2021 αποφάσεων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας και εισήγηση αυτών προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας". Πρόκειται για τη απόφαση 11/2022 η οποία αναφέρει τα ακόλουθα:

"Εγκρίνει την υπ’ αριθμόν 51/2021 απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας περί μεταφοράς δύο (2) θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ στην περιοχή έναντι του Ι.Ν Εισόδιων της Θεοτόκου (Παναγίτσα) και την υπ’ αριθμόν 110/2021 απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας περί δημιουργίας μίας (1) θέσης στάθμευσης ΑΜΕΑ επί της Χερσαίας Ζώνη Λιμένα της Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας ΚΑΙ ΙΙ. Διαβιβάζει την παρούσα απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας προς έγκριση".

Πραγματικά, είναι άγνωστο γιατί δεν προχώρησε τότε η μεταφορά τους, όταν μάλιστα κατά την παρέμβασή του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιος Θεριανός, στη συνεδρίαση της 5ης Απριλίου 2022 είχε χαρακτηρίσει ως επικίνδυνες αυτές τις δύο θέσεις, λόγω του σημείου που βρίσκονται.

Πως δημιουργήθηκαν οι δύο θέσεις ΑΜΕΑ στην είσοδο του "ΚΕ" το 2016.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Aegina Portal τον Ιούλιο του 2016: "Την πρόταση για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης για ΑΜΕΑ στην περιοχή της "Παναγίτσας", υπέβαλε στο δημοτικό συμβούλιο ο κύριος Φίλιππος Τζίτζης. "Προτείνω στη διοίκηση και το Λιμενικό Ταμείο να φτιαχτούν κάποιες θέσεις ΑΜΕΑ στην "Παναγίτσα". Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα, πρακτικό και ουσιαστικό, επειδή είμαστε σε τουριστική σεζόν", είπε ο κύριος Τζίτζης, ο οποίος εξήγησε ότι οι θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ που υπάρχουν στην περιοχή της εξόδου του κεντρικού λιμένα της Αίγινας, αν και εξυπηρετούν κατοίκους και παραθεριστές του νησιού, δεν μπορούν να βοηθήσουν όσους θέλουν να κινηθούν από την αντίθετη πλευρά, δηλαδή την περιοχή της "Παναγίτσας".

"Σαφώς, είναι πολύ καλή παρατήρηση. Θα μπορούσε να είναι ένα ελεύθερο σημείο στην "Παναγίτσα" να το εξετάσουμε. Όσο αφορά το Λιμενικό Ταμείο αν είναι χώρος ευθύνης του να δούμε που μπορούμε να οριοθετήσουμε κάποιες θέσεις" είπε ο κύριος Γιώργος Σκαλτσιώτης, ο οποίος συμπλήρωσε επίσης, ότι και οι θέσεις που βρίσκονται στο λιμάνι θα πρέπει να μεταφερθούν πιο κοντά, δηλαδή προς τα εκδοτήρια.

Αν και αρχικά οι δύο θέσεις οροθετήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς οι αιρετοί προσπάθησαν να δώσουν λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί και κατεδείκνυε την έλλειψη τέτοιων υποδομών, ακόμη και σε κεντρικά σημεία του νησιού, δεν συνεχίστηκαν ή δεν απέδωσαν οι αναγκαίες διαδικασίες.

Ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης, δήλωσε στην πρόσφατη συνεδρίαση, ότι το 2015, ως πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας, είχε λάβει απόφαση ώστε οι θέσεις να τοποθετηθούν στην Παναγίτσα.

Η αποκατάσταση στις ράμπες του πεζοδρομίου της παραλίας.

Στα τέλη Μαΐου 2016  η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, με αντιδήμαρχο τότε τον κ. Κώστα Γεννίτσαρη,  πραγματοποίησε μία σειρά από εργασίες στην παραλία, που αποκατέστησαν την πρόσβαση σε κάποιες από τις ράμπες του πεζοδρομίου, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν αδύνατη. Τον Σεπτέμβριο, πριν το Φεστιβάλ Φιστικιού, διατέθηκαν δύο θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ απέναντι από την Παναγίτσα. Είναι οι ράμπες την μεταφορά των οποίων αποφάσισε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στην τελευταία συνεδρίαση. Μάλιστα, τότε, λίγες εβδομάδες πριν η ίδια υπηρεσία τοποθέτησε πινακίδες για την πρόσβαση ΑΜΕΑ στα σημεία του πεζοδρομίου, όπου ομαλοποιήθηκε η πρόσβαση για αναπηρικά αμαξίδια.

Από το 2019 και μετά η Κοινότητα Αίγινας με εθελοντικές δράσεις και αποφάσεις φρόντισε να συντηρηθούν και να μείνουν ανοιχτές ράμπες ΑΜΕΑ.

Μόλις δώδεκα θέσεις parking για ΑΜΕΑ σε όλη την Αίγινα.

Όπως έγινε γνωστό στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σε όλη την Αίγινα υπάρχουν σήμερα μόλις 12 θέσεις ΑΜΕΑ, εκ των οποίων οι 6 βρίσκονται στο Κεντρικό Λιμάνι της Αίγινας.  "Με βάση την νομοθεσία για κάθε 50 θέσεις parking θα πρέπει να υπάρχουν 2 θέσεις ΑΜΕΑ", όπως έγραφε ο κ. Χρήστος Κλώνος σε μία επιστολή του ή αλλιώς το 5% επί του συνόλου των προβλεπόμενων θέσεων, με ελάχιστο αριθμό τη μία θέση.

Ο κ. Στέλιος Θεριανός δήλωσε ότι η οριοθέτηση θέσεων ΑΜΕΑ σε εκείνη την πλευρά του λιμανιού, είναι στις διαδικασίες.

Μετά το δημοσίευμα του Aegina Portal για τον επίσημο κατάλογο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την  "Προσβασιμότητα Λιμένων από Άτομα με Αναπηρία & Μειωμένη Κινητικότητα (ΑμεΑ)", έγινε ευρύτερα γνωστό ότι οι δύο θέσεις parking ΑΜΕΑ στην είσοδο του ΚΕ δεν ισχύουν. 

Ο κ. Στέλιος Θεριανός σε σχετική ερώτηση του Aegina Portal απάντησε ότι έχει κάνει τις διαδικασίες που προβλέπονται προκειμένου να οροθετηθούν θέσεις parking για ΑΜΕΑ σε εκείνη την πλευρά του λιμανιού. 

Για το ζήτημα των δύο θέσεων ΑΜΕΑ στην είσοδο του "ΚΕ" έχει μιλήσει ανάμεσα σε άλλα ο κ. Χρήστος Κλώνος, σε εκπομπή στο ραδιόφωνο του Aegina Portal το 2018. Ο σθεναρός αγώνας που δίνει για περισσότερο από μία δεκαετία είναι σημείο αναφοράς σε αυτά τα ζητήματα.

Η εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στις 12 Μαΐου 2023.

Όπως ορίζεται με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Οικ. ΥΠΕΝ /ΔΜΕΑΑΠ/ 124964 /1561/2022 – ΦΕΚ 6213/Β/7-12-2022, στους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους προβλέπεται η κατασκευή χώρων στάθμευσης κοινής χρήσης προβλέπονται ειδικές θέσεις για τα οχήματα των ατόμων με αναπηρία, σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των προβλεπόμενων θέσεων, με ελάχιστο αριθμό τη μία θέση.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, η υπηρεσία μας εισηγείται την δημιουργία δύο θέσεων στάθμευσης για τα οχήματα των ατόμων με αναπηρία, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, παραπλεύρως του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου, στα αριστερά.

Οι προδιαγραφές των ανωτέρω θέσεων θα είναι οι εξής:

1. Το ελάχιστο πλάτος των ειδικών αυτών θέσεων καθορίζεται σε 3,50μ.
2. Στο τμήμα που προβλέπονται οι ειδικές θέσεις οχημάτων ατόμων με αναπηρία προβλέπεται η κατάλληλη σύνδεση της στάθμης του χώρου στάθμευσης με τυχόν παρακείμενο πεζοδρόμιο με κεκλιμένο επίπεδο.
3. Οι ειδικές θέσεις στάθμευσης σημαίνονται επί εδάφους και επί στύλου με το Διεθνές Σύμβολο Πρόσβασης.
4. Οι χώροι στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία σε οργανωμένους δημοτικούς χώρους στάθμευσης πρέπει να βρίσκονται κοντά στην είσοδο/έξοδο και να υπάρχει καθοδηγητική πινακίδα για τον εύκολο εντοπισμό τους. Επιπλέον, διαφοροποιούνται από το οδόστρωμα με τη χρήση ειδικού αντιολισθητικού υλικού για άσφαλτο, χρώματος μπλε με λευκό περίζωμα και λευκό διεθνές σήμα στο κέντρο της θέσης.

Η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα: "Να δημιουργηθούν δύο (2) θέσεις στάθμευσης για τα οχήματα των ατόμων με αναπηρία, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, παραπλεύρως του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου, ανατολικά (στα αριστερά), σύμφωνα με το υπ’ αρ. πρωτ. 3926/29-03-2023 υπηρεσιακό σημείωμα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αίγινας και διαβιβάζει την παρούσα απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας".
Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 8/2023.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png