Την συνδρομή στην κάλυψη εξόδων, στις αρχαιολογικές έρευνες στον αρχαίο λιμένα της Αίγινας, αποφάσισε το Λιμενικό Ταμείο. Οι έρευνες θα γίνουν από 24 Αυγούστου έως 18 Σεπτεμβρίου.


Στις 19 Αυγούστου του 2019 είχαν ξεκινήσει οι εργασίες του πενταετούς προγράμματος (2019-2023) ενάλιας γεωαρχαιολογικής έρευνας στον αρχαίο λιμένα της Αίγινας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Γαλλική Σχολή Αθηνών, μαζί με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του πανεπιστημίου της Μασσαλίας, την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Unesco. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Στην συνεδρίαση (δια περιφοράς) του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου που έγινε στις 18 Αυγούστου τέθηκε προς έγκριση η λήψη απόφασης συνδρομής κάλυψης εξόδων Αρχαιολογικών Ερευνών". Πιο συγκεκριμένα, κατά την εισήγηση του θέματος ο πρόεδρος ενημέρωσε το Σώμα ότι ότι κατά το χρονικό διαστήματα από τις 24 Αυγούστου έως 18 Σεπτεμβρίου 2020, στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί συνεργατική ενάλια έρευνα στις καταβυθισμένες λιμενικές εγκαταστάσεις της αρχαίας πόλης της Αίγινας, υπό τη Δ/νση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος με την τεχνική υποστήριξη του Κέντρου Ερευνών Centre Camille Jullian του Πανεπιστημίου Aix-Marseille.

Σύμφωνα με την ίδια εισήγηση το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο AixMarseille ως πενταετές πρόγραμμα έρευνας 2019-2023. Στόχος του προγράμματος της UNESCO είναι η διεπιστημονική έρευνα, η εκπαίδευση και κυρίως η ανάδειξη της ενάλιας αρχαιολογίας στη Μεσόγειο και διεθνώς, με μια πολυδιάστατη μεθοδολογική προσέγγιση των καταλοίπων της αρχαίας λιμενικής εγκατάστασης της Αίγινας (κρυπτός λιμένας, λιμενοβραχίονες, ύφαλοι, μώλοι), με υποβρύχιες ξεναγήσεις στον κρυπτό λιμένα και στην παραλία της Κολώνας.

Οι λιμενικές εγκαταστάσεις της αρχαίας πόλης της Αίγινας αποτελούν σημαντικά μνημεία που αξίζει να συντηρηθούν, να παραμείνουν ορατά, να προστατευθούν και να αναδειχτούν
με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Με την ολοκλήρωση της έρευνας στα πλαίσια της πολιτισμικής διαχείρισης και ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων, αναμένεται η δυνατότητα ανάδειξης του χώρου και ο σχεδιασμός δράσεων για την επισκεψιμότητα του.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο AixMarseille, ωστόσο αιτείται και τη συμβολή μας, στη διατροφή της ερευνητικής ομάδας στην
Αίγινα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για το συνολικό ποσό των 6.000 ευρώ.

Συνολικά θα μετέχουν 18 ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές (18 άτομα Χ 12,82 ευρώ την ημέρα Χ 26 ημέρες = 6.000,00€) Φορέας συντονισμού είναι η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με  συνεργαζόμενο φορέα το  Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας.

Μέρος των εξόδων των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων εισηγούμαστε να καλυφθούν από την υπηρεσία μας, καθώς τέτοιες δράσεις, εξυπηρετούν τους σκοπούς και τα συμφέροντα του Δ.Λ.Τ.Αίγινας το οποίο ως αρωγός αυτής της πρωτοβουλίας θα συνεισφέρει σημαντικά στην ανάδειξη του νησιού μας και της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς του, τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσβλέποντας και στην αύξηση της επισκεψιμότητας του.

Ο πρόεδρος εισηγήθηκε για τη λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Λ.Τ.Αίγινας περί αποδοχής της νομιμότητας και της κάλυψης της εν λόγω δαπάνης. Μετά από διαλογική συζήτηση η οποία με λεπτομέρεια αναγράφεται στα αναλυτικά πρακτικά της συνεδρίασης, αποφάσισε κατά πλειοψηφία επί 9 παρισταμένων μελών επί συνόλου 9, διά περιφοράς, 7 υπέρ -1 κατά -1 παρών.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png