"Επεμβάσεις Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας", της Περιφέρειας Αττικής. Ποια η τύχη του διαδημοτικού έργου, που είχε υπογράψει ο κ. Δημήτρης Μούρτζης.

epembaseis-veltiosis.jpg

Στις 21 Ιανουαρίου 2019, δεκαέξι δήμαρχοι της Περιφέρειας Αττικής υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για ένα μεγάλο διαδημοτικό έργο, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, στο οδικό δίκτυο των δήμων τους. Η Αίγινα βρίσκεται ανάμεσα στους 16 αυτούς Δήμους και ο τότε δήμαρχος κ. Δημήτρης Μούρτζης, ήταν ένας εκ των δημάρχων που υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση, με την τότε Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Μερικούς μήνες νωρίτερα, έχει ολοκληρωθεί ένα ακόμη έργο για την οδοποιία της Αίγινας με τίτλο: "Επισκευή και συντήρηση οδοποιίας νήσου Αίγινας", ύψους 1.000.000 ευρώ". Η συμμετοχή του δήμου Αίγινας σε ένα πρόγραμμα ύψους 3.000.000 ευρώ, εξαγγέλθηκε τότε από τον κ. Δημήτρη Μούρτζη τόσο στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο ως "Εγνατία Οδός".

Ο πραγματικός τίτλος του έργου

Ακόμη και πρόσφατα, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 19 Νοεμβρίου 2022, ο τέως δήμαρχος κ. Δημήτρης Μούρτζης (που έχει υποβάλλει πολλές φορές ερώτηση, γι' αυτό το έργο κατά τη διάρκεια της παρούσας δημοτικής περιόδου) εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτόν τον τίτλο. 

Ωστόσο, πρόκειται για ένα διαδημοτικό έργο της Περιφέρειας Αττικής, που έχει τίτλο: "Επεμβάσεις Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας στο Οδικό Δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής", ύψους 28.000.000 ευρώ. 

Ο κ. Δημήτρης Μούρτζης δείχνει φανερά δυσαρεστημένος όταν αναφέρεται σε αυτό το έργο, καθώς έχει υπογράψει μία σύμβαση, για την οποία μέχρι σήμερα δεν έχει παραχθεί έργο στο νησί. Πόσο μάλλον όταν υπήρχε η προσδοκία, ότι με αυτό το έργο θα μπορούσαν να αποκατασταθούν στο σύνολό τους δρόμοι της Αίγινας, που παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα.

Ο χάρτης με τις θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας (Μ.Ο.Α.)

Η Περιφέρειας Αττικής στις 17 Απριλίου 2019 δημοσίευσε ένα χάρτη με περίπου 600 θέσεις Μ.Ο.Α. (Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας). "O χάρτης παρουσιάζει τις θέσεις Μ.Ο.Α. (Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας) στις οποίες θα γίνουν βραχυπρόθεσμες επεμβάσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής, στα πλαίσια του έργου "Επεμβάσεις Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας στο Οδικό Δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής", προϋπολογισμού 28.000.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας (ΚΑΕ 978101040).  

Πρόκειται για επεμβάσεις μικρής γενικά κλίμακας σε μέγεθος και κόστος, οι οποίες είναι υλοποιήσιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά θα έχουν άμεσα αποτελέσματα στο επίπεδο της παρεχόμενης οδικής ασφάλειας. Οι επεμβάσεις θα εφαρμοστούν σε περίπου 600 θέσεις του επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Αττικής", ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Οι θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας, στις οποίες θα γίνουν παρεμβάσεις, προέκυψαν από Μελέτες Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας, που συντάχθηκαν για τον σκοπό αυτό και εποπτεύθηκαν από την "Εγνατία Οδός Α.Ε.". Ενδεχομένως, αυτός να είναι ο λόγος που ο κ. Μούρτζης αναφέρει συχνά το έργο ως "Εγνατία Οδός". Το έργο όμως δεν έχει αυτή την ονομασία.

Ανάμεσα σ' αυτές, τις περίπου 600 θέσεις της Περιφέρειας Αττικής, υπάρχουν και θέσεις του οδικού δικτύου της Αίγινας. 

Είναι αρκετά μεγάλο το έργο;

Συγκεκριμένα, για την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων το συνολικό μήκος για την Αίγινα είναι 5.302 μέτρα, για τα Κύθηρα 8.411 μέτρα, για τη Σαλαμίνα 20.104 μέτρα και για την Τροιζηνία - Μέθανα 5.720 μέτρα. Αυτό έγινε γνωστό αρχικά από Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής στις 12 Ιουλίου 2019, όπου ανακοινώνει ότι ψηφίστηκε από το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής,  η έγκριση σύναψης και όρων σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και 16 Δήμων της Αττικής.

Στον πίνακα των εκτελεστών έργων της Περιφέρειας Αττικής 2022

sta-ektelestea-00.jpg


Το συμφωνητικό της εργολαβίας υπογράφηκε στις 26/02/2021 για ποσό 16.119.069,29€ (με ΦΠΑ)
Η συμβατική προθεσμία περαίωσης του έργου η οποία είναι 3 έτη (26/02/2024).


Η 12μηνη παράταση


Αναζητώντας την τελευταία απόφαση για το έργο, στα αρχεία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, φαίνεται ότι η τελευταία φορά που έχει συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή, είναι στις 13/03/2022 για την "Έγκριση παράτασης αποκλειστικών τμηματικών προθεσμιών για εργασίες στα πλαίσια του έργου: "Επεμβάσεις Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας στο Οδικό Δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής", αναδόχου "ΟΔΟΣ Α.Τ.Ε".
Σύμφωνα με το έγγραφο της απόφασης, η Οικονομική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε:

Την έγκριση σύμφωνα με τις παρ. 5, 6 του άρθρου 147 του Ν.4412/2016, παράτασης “με αναθεώρηση” των αποκλειστικών τμηματικών προθεσμιών του Άρθρου 4 «ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ» και ειδικότερα της παραγράφου 4.2 «ΤΜΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ» της Ε.Σ.Υ. του έργου «ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ», προϋπολογισμού 28.000.000,00 € αναδόχου «ΟΔΟΣ ΑΤΕ» , κατά 12 μήνες από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας παράδοσης σε καθεμία από αυτές. 

  • Τα τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής κ.κ. Βερελή Βασιλική και Λογοθέτη Αικατερίνη απέχει από την ψηφοφορία με την παρατήρηση: «ΑΠΟΧΗ, έχει καθυστερήσει πάρα πολύ το έργο το οποίο είναι κρίσιμο για την οδική ασφάλεια των πολιτών της Αττικής.».
  • Το τακτικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Κατσικάρης Δημήτριος απέχει από την ψηφοφορία.
  • Το τακτικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Δημητρίου Γεώργιος απέχει από την ψηφοφορία.
 Στο έγγραφο της ίδιας απόφασης (542/2022) αναφέρεται ότι δεν έχουν εκτελεσθεί εργασίες στο έργο, παρά μόνο οι τοπογραφικές αποτυπώσεις.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png