Ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης παραιτήθηκε από τις επιτροπές παρακολούθησης των συμβάσεων για τον αγωγό και την αποχέτευση. "Σε όλα αυτά υπάρχει μία εκκωφαντική σιωπή", είπε.

panagiotis-koukoulis-epitropi.jpg

Παραιτήθηκε από μέλος των Κοινών Επιτροπών Παρακολούθησης για τις συμβάσεις του υποθαλάσσιου αγωγού και της αποχέτευσης ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης. Την παραίτησή του υπέβαλε προφορικά στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 2023

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, με βάση τη συζήτηση που έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα τον υποθαλάσσιο αγωγό, για ζητήματα όπως η ασφάλεια και η προστασία του αγωγού,  αλλά και πληροφορίες που έγιναν γνωστές, για τα  δύο αιτήματα διάλυσης της σύμβασης από τον ανάδοχο του έργου, μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στις 25 Ιανουαρίου 2023, και την απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών για την αποζημίωση του αναδόχου του έργου, για τις δαπάνες της προσωρινής και μόνιμης επισκευής του από τη δολιοφθορά που έγινε το καλοκαίρι, τόνισε την έλλειψη ενημέρωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: "Σε αυτά τα θέματα λοιπόν υπάρχει ακόμα άγνοια, ένα σκότος, ένα σκοτάδι.".

Ακολούθως αναφέρθηκε στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης:

"Ο σκοπός αυτής της Επιτροπής Παρακολούθησης είναι πάρα πολύ σπουδαίος, διότι ασχολείται με την πορεία, με την εξέλιξη, του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του υποθαλάσσιου αγωγού. Και να πω για μία ακόμη φορά και να το καταγγείλω, όσο πιο έντονα μπορώ, ότι αυτή η Επιτροπή είναι σε αχρησία. Έχει συνεδριάσει τα 3,5 αυτά χρόνια, στα οποία εγώ είμαι εκπρόσωπος του Δήμου, δύο φορές. Η μία επειδή το ζήτησα εγώ και η άλλη επειδή ήταν αναγκαίο για να γίνει μία πληρωμή. 

Από εκεί και πέρα είμαστε, εγώ τουλάχιστον, ως εκπρόσωπος του Δήμου σε αυτή την Επιτροπή, είμαι στο πλήρες σκοτάδι. Αυτή η αντιμετώπιση, αυτής της Επιτροπής Παρακολούθησης, όπως και της άλλης, της Επιτροπής Παρακολούθησης για το πολύ μεγάλο θέμα τη αποχέτευσης. Αυτή η αντιμετώπιση εκ μέρους της Περιφέρειας είναι “καταπληκτική”, με πολλά εισαγωγικά βέβαια. Να το πω ξεκάθαρα, είναι απαράδεκτη.

Προσεγγίζει αυτή την Επιτροπή με τη νοοτροπία του “Έλα μωρέ τώρα, εντάξει, κάναμε και μία επιτροπή, δεν έχουμε και την υποχρέωση να τους ενημερώνουμε κιόλας”. Και μου κάνει επίσης πολύ μεγάλη εντύπωση, ότι ούτε η διοίκηση και ο δήμαρχος έχουν διαμαρτυρηθεί γι’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση". 

 Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο της αποχέτευσης, κάνοντας αναφορά και στην Επιτροπή Παρακολούθησης της σύμβασης, στην οποία, επίσης, εκπροσωπεί τον Δήμο Αίγινας. “Είναι ένα έργο 36 εκατομμυρίων και βλέπουμε”, είπε και συνέχισε:

"Αποφασίσαμε ως Οικονομική Επιτροπή να κάνουμε αίτημα για τη χρηματοδότηση. Είπαμε ναι, χωρίς να έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία του φακέλου, που θα συνοδεύουν αυτή την αίτηση. 

Ζήτησα, εγώ τουλάχιστον, να έχω  αυτά τα στοιχεία το συντομότερο δυνατό. Έχουν περάσει να περάσει τώρα δύο μήνες; Δεν έχω πάρει καμία απάντηση. Ο δήμαρχος μάς είπε πριν από αρκετές μέρες, δεν θυμάμαι και εγώ πόσες, ότι πρόκειται να γίνει μία παρουσίαση της μελέτης και όλων των σχετικών, αλλά, έκτοτε ούτε φωνή ούτε ακρόαση και βέβαια η Επιτροπή Παρακολούθησης στην οποία πάλι είμαι μέλος, έχει συνεδριάσει  μόνο μία φορά κι αυτή για να εγκρίνει ένα χρηματικό ποσό.

Το είπα και στην προηγούμενη συνεδρίαση, ότι η Επιτροπή Παρακολούθησης, η προγραμματική σύμβαση πρέπει να αλλάξει, το αντικείμενο έχει αλλάξει και πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να μπει και ένας Τεχνικός Σύμβουλος. 

Σε όλα αυτά υπάρχει μία εκκωφαντική σιωπή. Κανείς δεν ασχολείται με την Επιτροπή Παρακολούθησης, οπότε νομίζω ότι ίσως να άργησα κιόλας, αλλά νομίζω κύριε πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, ότι η παρουσία μου σε αυτές τις επιτροπές καμία απολύτως σημασία και κανένα απολύτως σκοπό. 

Και δεν νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσω να παίζω ρόλο σ’ αυτή την κωμωδία που λέγεται Επιτροπή Παρακολούθησης. Αυτή η νοοτροπία του “Έλα μωρέ τώρα έχουμε και μία επιτροπή”, κάποτε πρέπει να σταματήσει και από τη δική μου πλευρά, βεβαίως, παραιτούμαστε από αυτές τις δύο επιτροπές. Δεν θέλω να συμμετέχω πια και από εκεί και πέρα θα καταγγείλω και την Περιφέρεια και την διοίκηση η οποία αδιαφορεί για το μέλλον, για την λειτουργία αυτών των επιτροπών. 

Αυτή την παραίτηση βεβαίως κύριε πρόεδρε, απευθύνομαι σε σας, διότι το δημοτικό συμβούλιο με όρισε, θα σας την προωθήσω το ταχύτερο δυνατόν και εγγράφως ούτως ώστε να καταχωρηθεί".

Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς απαντώντας στον κ. Παναγιώτη Κουκούλη  αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβε στην προηγούμενη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού, καθώς και στο γεγονός ότι δεν ήταν τότε εφικτό, να παραμείνει στην τηλεδιάσκεψη ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Στράτος Παγωτέλης, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα. Για την παρουσίαση της μελέτης της αποχέτευσης είπε ότι αν και αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα γίνει στις αρχές Μαρτίου, λόγω ενός προβλήματος του μελετητή θα γίνε μετά τις 15-20 Μαρτίου.

Ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, συμπλήρωσε λίγο αργότερα, ότι πριν σαράντα ημέρες είχε στείλει μία επιστολή στον Αντιπεριφερειάρχη, σχετικά με την αναγκαιότητα σύγκλησης της Επιτροπής Παρακολούθησης. "Μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει καμία απολύτως απάντηση", τόνισε ο κ. Κουκούλης

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Κοινής Παρακολούθησης όπως προκύπτει από το άρθρο 10 της σύμβασης για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού:

Το άρθρο 10 της σύμβασης, αναφέρει τα ακόλουθα

  • Σύσταση, αρμοδιότητες και λειτουργία της Κοινής Επιτροπής:
  • Για την ορθή παρακολούθηση της εφαρμογής της παρούσας συνίσταται Κοινή Επιτροπή, αποτελούμενη από πέντε (5) µέλη, τα οποία είναι:
  • ∆ύο εκπρόσωποι του Περιφερειακού Συμβουλίου µε τους νόµιµους αναπληρωτές τους.
  • Ένας εκπρόσωπος της ∆/νσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Νήσων της Περιφέρειας Αττικής µε το νόµιµο αναπληρωτή του.
  • Ένας εκπρόσωπος της ∆/νσης Αναπτυξιακού Προγραµµατισµού της Περιφέρειας Αττικής µε το νόµιµο αναπληρωτή του.
  • Έναν εκπρόσωπο του ∆ήµου Αίγινας µε τον νόµιµο αναπληρωτή του.
  • Aµέσως µετά την υπογραφή της σύμβασης, οι συμβαλλόμενοι φορείς πρέπει να κοινοποιήσουν αμφίδρομα τα οριζόμενα από αυτούς µέλη της Κοινής Επιτροπής.

Αντικείμενο και αρμοδιότητες της Κοινής Επιτροπής

  • Αντικείµενο της Κοινής Επιτροπής είναι ο συντονισμός και η παρακολούθηση όλων των εργασιών που απαιτούνται για την εκτέλεση της παρούσας προγραµµατικής σύµβασης και ειδικότερα η τήρηση των όρων αυτής, η παρακολούθηση της απορρόφησης των πιστώσεων και η εισήγηση στα συµβαλλόµενα µέρη για κάθε ζήτηµα που τυχόν δεν ρυθµίζεται µε την σύµβαση αυτή. Ενδεικτικά, η Επιτροπή έχει τις ακόλουθες αρµοδιότητες:
  • Παρακολουθεί την πορεία του φυσικού και οικονοµικού αντικειµένου της προγραµµατικής σύµβασης σύµφωνα µε τους όρους αυτής και ειδικότερα συµφωνεί µε πρακτικό της για την δαπάνη κάθε εντολής πληρωµής.
  • Εισηγείται στους συµβαλλόµενους για κάθε µέτρο που κρίνει αναγκαίο, για την απρόσκοπτη υλοποίηση του αντικειµένου της προγραµµατικής σύµβασης.
  • Εισηγείται στους συµβαλλόµενους αιτιολογηµένα µε πρακτικό της, την παράταση υλοποίησης του αντικειµένου και της χρονικής διάρκειας της προγραµµατικής σύµβασης σύµφωνα µε τους όρους αυτής.

Συνεδριάσεις – Λειτουργία – Αποφάσεις

  • Πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής είναι ένας από τους Περιφερειακούς Συµβούλους που θα ορισθεί µε τον νόµιµο αναπληρωτή του, κατόπιν απόφασης του Περιφερειακού Συµβουλίου Αττικής.
  • Η επιτροπή συγκαλείται µετά την υπογραφή της παρούσας µε ευθύνη του προέδρου της και µε γραπτή πρόσκληση, η οποία θα πρέπει να επιδοθεί τρεις τουλάχιστον µέρες πριν την ηµεροµηνία συνεδρίασης.
  • Η επιτροπή συνέρχεται έκτακτα όταν το ζητήσουν τουλάχιστον τρία από τα µέλη της.
  • Η επιτροπή συνεδριάζει στο ∆ηµοτικό Κατάστηµα του ∆ήµου Αίγινας και κατά περίπτωση στα Γραφεία της ∆/νσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.
  • Η επιτροπή συνεδριάζει έγκυρα όταν είναι παρόντα ή εκπροσωπούνται σε αυτή τα 3/5 των µελών της και αποφασίζει αιτιολογηµένα για κάθε θέµα µε την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των µελών της και δεσµεύουν όλους τους συµβαλλόµενους φορείς.
  • Χρέη γραµµατειακής υποστήριξης εκτελεί υπάλληλος του ∆ήµου Αίγινας.
  • Οι λοιπές λεπτοµέρειες που ενδεχοµένως απαιτηθούν για τη λειτουργία της Κοινής Επιτροπής, θα καθοριστούν µε αποφάσεις της. 
To Aegina Portal είχε επισημάνει την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις συνεδριάσεις της επιτροπής στο Δημοτικό Συμβούλιο. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της 20ης Νοεμβρίου 2019, με αφορμή τον ορισμό του κ. Παναγιώτη Κουκούλη ως μέλους αυτής της Επιτροπής. Τότε ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης είχε δηλώσει ότι: "Θα προσπαθήσω να αναβαθμιστεί αυτή η επιτροπή και να έχουμε ουσιαστική γνώση, για το τι συμβαίνει γύρω από αυτό το πολύ σημαντικό έργο".

Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png