Στην εγκατάσταση ταχυφορτιστή ηλεκτρικών οχημάτων στο Κεντρικό Λιμάνι της Αίγινας, προχωρά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Στη εγκατάσταση ταχυφορτιστή ηλεκτρικών οχημάτων στο Κεντρικό Λιμάνι της Αίγινας, προχωρά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Στην προμήθεια και εγκατάσταση ταχυφορτιστή ηλεκτρικών οχημάτων στον Κεντρικό Λιμένα της Αίγινας, προχωρά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, καθώς σύμφωνα με την σχετική έκθεση οι ανάγκες της σύγχρονης κινητικότητας και της καθημερινής εξυπηρέτησης πολιτών και επαγγελματιών, αυξάνουν διαρκώς. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, μιλώντας στο Aegina Portal επιβεβαίωσε, ότι προβλέπεται η εγκατάσταση σταθμού φόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC), ισχύος 50 kW, ο οποίος θα είναι κατάλληλος για δημόσια χρήση και θα μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα δύο οχήματα.

Η επιλογή ταχυφορτιστή χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη, καθώς επιτρέπει τη σημαντικά ταχύτερη φόρτιση σε σχέση με τις συμβατικές λύσεις, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για έναν χώρο με αυξημένη κινητικότητα όπως το λιμάνι.

Στην ευρύτερη περιοχή του λιμένα δεν υπάρχει σήμερα διαθέσιμη υποδομή φόρτισης, γεγονός που δημιουργεί εμπόδια τόσο στη λειτουργία των υπηρεσιών όσο και στην καθημερινότητα των χρηστών ηλεκτρικών οχημάτων.

Παράλληλα, καταγράφεται συνεχής αύξηση στη χρήση ηλεκτροκίνητων μέσων, μεταξύ των οποίων και επαγγελματικά οχήματα, όπως ταξί, που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός του λιμένα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το εγκεκριμένο Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων του Δήμου Αίγινας, στην περιοχή του Λιμένα που βρίσκεται προς την πλευρά της εξόδου, προβλέπονται δύο φορτιστές για ΙΧ οχήματα, ένα για AMEA, ένα για ΤΑΞΙ και εκτός λιμένα, στην απέναντι πλευρά του ΚΤΕΛ, ένας φορτιστής για τουριστικά λεωφορεία.   

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο χαρακτηρίζει την προμήθεια ως αναγκαία και επιβεβλημένη, που θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό των σχετικών υποδομών της Αίγινας σε μια περίοδο όπου η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται.

Ο Δήμος Αίγινας επαναφέρει τις υποδομές Seatrac σε Αύρα, Αγία Μαρίνα, Βαγία και Μαραθώνα για την καλοκαιρινή περίοδο. Η Τεχνική Έκθεση.

Ο Δήμος Αίγινας επαναφέρει τις υποδομές Seatrac σε Αύρα, Αγία Μαρίνα, Βαγία και Μαραθώνα για την καλοκαιρινή περίοδο.

Με αίτημα προς την Οικονομική Υπηρεσία, ξεκινά η διαδικασία εγκατάστασης των συσκευών Seatrack σε τέσσερις παραλίες του νησιού. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι υποδομές θα τοποθετηθούν στις παραλίες Αύρας, Αγίας Μαρίνας, Βαγίας και Μαραθώνα, δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν τη θάλασσα με αυτονομία και ασφάλεια. Πρόκειται για εξειδικευμένα συστήματα, τα οποία έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους τα προηγούμενα χρόνια.

Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είχαν αποκτηθεί το 2021 στο πλαίσιο της πράξης «Προσβάσιμη Αίγινα», που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Έκτοτε, επανατοποθετούνται κάθε καλοκαίρι, εξυπηρετώντας  πολίτες και επισκέπτες.

Το έργο, συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 22.865 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), περιλαμβάνει την εγκατάσταση και απεγκατάσταση τεσσάρων συσκευών Seatrac, την τοποθέτηση αποδυτηρίων, ειδικών διαδρόμων πρόσβασης και σκίαστρων, καθώς και εργασίες συντήρησης και αντικατάστασης φθαρμένων εξαρτημάτων. Παράλληλα, προβλέπεται η χρήση συστημάτων τηλεμετρίας για την παρακολούθηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Η υλοποίηση θα ανατεθεί σε εξειδικευμένο ανάδοχο, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για την ορθή λειτουργία, τους τακτικούς ελέγχους σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και την άμεση αποκατάσταση τυχόν βλαβών εντός 48 ωρών.

Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης στο πεζοδρόμιο της Λ. Αλώνων. Τι περιλαμβάνει η Τεχνική Έκθεση.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του πεζοδρομίου, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αλώνων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του πεζοδρομίου, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αλώνων. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση και το Πρωτογενές Αίτημα της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι εργασίες αφορούν στην επισκευή του πεζοδρομίου επί της λεωφόρου Αλώνων, στη Δημοτική Κοινότητα Μεσαγρού. Στην Τεχνική Έκθεση η ανάγκη παρέμβασης χαρακτηρίζεται ως κατεπείγουσα, καθώς στο σημείο έχουν εντοπιστεί σοβαρές φθορές, όπως καθιζήσεις, σπασμένες πλάκες και ανασηκώσεις λόγω ριζών δέντρων, που δημιουργούν κινδύνους για την ασφαλή διέλευση των πεζών .

Το έργο αφορά συνολική επιφάνεια περίπου 550 τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει εκτεταμένες εργασίες αποξήλωσης των φθαρμένων υλικών, καθαρισμού και προετοιμασίας του υποστρώματος, εξυγίανσης του εδάφους, καθώς και νέες επιστρώσεις με πλάκες πεζοδρομίου. Παράλληλα, η Τεχνική Έκθεση προβλέπει την ενσωμάτωση στοιχείων προσβασιμότητας, όπως ράμπες ΑμεΑ και οδηγοί όδευσης τυφλών, ενισχύοντας τη λειτουργικότητα και την κοινωνική συμπερίληψη των δημόσιων χώρων .

Η εκτέλεση των εργασιών θα εκτελέσει εξωτερικός συνεργάτης, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου εντός ενός μηνός, ενώ την επίβλεψη θα έχει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αίγινας.

Η ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη αφορά μόνο την υπηρεσία επισκευής των δαπέδων. Τα οικοδομικά υλικά και οι πλάκες πεζοδρομίου που απαιτούνται θα παραδίδονται στον ανάδοχο από το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Τα απαιτούμενα υλικά έχουν προσμετρηθεί, έχουν αποθηκευτεί στις εγκαταστάσεις του Δήμου Αίγινας από προηγούμενες προμήθειες υλικών, και επαρκούν για την εν θέματι επισκευή.

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται στο ποσό των 20.088 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και θα καλυφθεί από πόρους του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2026.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές υπολογίστηκαν μετά από έρευνα αγοράς και μετά από σύγκριση τιμών σε παρόμοιες εργασίες παροχής υπηρεσιών σε ανθρωποώρες, αναφέρει η έκθεση.

Προβλέπονται οι εξής εργασίες:

  • Αποξήλωση φθαρμένων επιστρώσεων και κρασπέδων
  • Απομάκρυνση προϊόντων εκσκαφής και μπάζων σε πιστοποιημένους χώρους
  • Καθαρισμός και προετοιμασία του υποστρώματος
  • Εξυγίανση εδάφους και διαμόρφωση κατάλληλων κλίσεων
  • Διάστρωση, συμπύκνωση και διαμόρφωση στρώσης άμμου ή/και σκυροδέματος
  • Ανύψωση ή επισκευή καπακιών φρεατίων, σχαρών υδάτων και αγωγών
  • Τοποθέτηση νέων κρασπέδων για οριοθέτηση πεζοδρομίου και οδοστρώματος, όπου απαιτείται
  • Επίστρωση επιφάνειας με πλάκες πεζοδρομίου, με ενσωμάτωση στοιχείων προσβασιμότητας και
    τοποθέτηση πλάκες οδηγού όδευσης τυφλών και ράμπες ΑμεΑ

 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αγία Ειρήνη για έργα στο δίκτυο ύδρευσης, αποφάσισε η Δημοτική Επιτροπή.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αγία Ειρήνη Αίγινας για έργα στο δίκτυο ύδρευσης, αποφάσισε η Δημοτική Επιτροπή.

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης προχωρά ο Δήμος Αίγινας, στο πλαίσιο της υλοποίησης σημαντικού έργου για τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αίγινας κατά τη συνεδρίαση της 12ης Μαΐου 2026. Το θέμα αφορούσε την έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, καθώς και τη χορήγηση άδειας τομής και κατάληψης οδοστρώματος, με παράλληλη διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήματα της περιοχής .

Οι παρεμβάσεις εντάσσονται στο έργο «Επισκευή, επέκταση και αντικατάσταση τμημάτων του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Αίγινας», το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και κρίνεται απαραίτητο για την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης του νησιού .

Η άδεια δόθηκε κατόπιν αιτήματος της αναδόχου εταιρείας STAR Τεχνική Εμπορική Α.Ε., με τη σύμφωνη γνώμη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, η οποία εισηγήθηκε θετικά για την υλοποίηση των εργασιών .

Σύμφωνα με την απόφαση, οι εργασίες θα πραγματοποιούνται τμηματικά και κατά τις πρωινές ώρες, από τις 07:00 έως τις 14:00, με την υποχρέωση τήρησης των ωρών κοινής ησυχίας . Παράλληλα, η Τεχνική Υπηρεσία θα ενημερώνεται τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα για κάθε επιμέρους κυκλοφοριακή ρύθμιση που θα εφαρμόζεται.

Ο Δήμος Αίγινας συμμετείχε στην 162η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα και στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας», στην Κέρκυρα.

Ο Δήμος Αίγινας συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την 162η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων και στη συνεδρίαση του Δικτύου «Ιωάννης Καποδίστριας» στην Κέρκυρα.

Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς και ο υπεύθυνος του Δικτύου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, κ. Γιώργος Τσατήρης, παραβρέθηκαν στις επετειακές εκδηλώσεις για την 162η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα στις 21 Μαΐου 2026. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Οι φετινές εκδηλώσεις τελέστηκαν υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος παρέστη, προσδίδοντας ιδιαίτερη τιμή και συμβολισμό στον εορτασμό της ιστορικής επετείου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε, επίσης, η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας», στο οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Αίγινας, Ναυπλιέων και Αμμοχώστου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες μετατροπής του Δικτύου σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), με στόχο την περαιτέρω θεσμική και οργανωτική ενίσχυσή του, καθώς και την προώθηση κοινών δράσεων στους τομείς της ιστορικής έρευνας, της παιδείας, του πολιτισμού και της αυτοδιοικητικής συνεργασίας.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στέφανος Πενηντάρχου – Πουλημένος, ο Δήμαρχος Αίγινας Ιωάννης Ζορμπάς, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Ορφανός και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου.

Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Φώντας Αλαμάνος, συντονιστής του Δικτύου, ο πρώην Δήμαρχος Κέρκυρας και ιδρυτής του Δικτύου Σωτήρης Μικάλεφ, καθώς και οι Αλίκη Κατσαρού και Βάσω Καββαδία.

Από τον Δήμο Ναυπλιέων συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Παιδείας Άντζη Παναγιωτακοπούλου και η Σοφία Χρονοπούλου, ενώ από τον Δήμο Αμμοχώστου συμμετείχε η Δημοτική Γραμματέας Μαριλένα Μανώλη.

Φωτογραφία από το Δελτίο Τύπου του Δήμου Αμμοχώστου.

Featured
20240628_152630.jpg

Μετά την ανακοίνωση, ότι από τη νέα σχολική θα λειτουργήσει ο Τομέας Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων στο ΕΠΑΛ Αίγινας και της έναρξης των εγγραφών, που θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, στο Aegina Portal μίλησαν σήμερα ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αίγινας κ. Χρήστος Λίτος και ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, που παρουσίασαν τις σημαντικές δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης και κάλεσαν τους νέους να εγγραφούν.  


Ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αίγινας κ. Χρήστος Λίτος είπε:
 "Είμαστε σε πάρα πολύ ευχάριστη θέση, σαν ΕΠΑΛ της Αίγινας, να ανακοινώσουμε ότι μέσα από το σύστημα e-eggrafes, είναι πλέον διαθέσιμη η ειδικότητα, για την ακρίβεια ο τομέας ναυτικών επαγγελμάτων για τους μαθητές της β’ τάξης. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα υπάρχει και το αντίστοιχο ΦΕΚ με την έγκριση του τομέα για το ΕΠΑΛ της Αίγινας.

Είναι κάτι το οποίο και η τοπική κοινωνία, από ότι ξέρουμε και ο δήμος και εμείς, ο σύλλογος διδασκόντων, θέλαμε να γίνει, γιατί δίνει στα παιδιά πάρα πολλές διεξόδους, γιατί πάρα πολλά παιδιά θέλουν να ασχοληθούν να ναυτικά επαγγέλματα και γιατί αυτά τα οποία μπορεί να δώσει σαν πλοίαρχος εμπορικού ναυτικού και σαν μηχανικός εμπορικού ναυτικού στην τρίτη τάξη είναι πάρα πολύ σημαντικά.

Συγκεκριμένα οι απόφοιτοι της ειδικότητας του πλοιάρχου, όταν του χρόνου έχουμε την ειδικότητα του πλοιάρχου ή του μηχανικού στη γ τάξη μπορούνε, με 24 μήνες θαλάσσια υπηρεσία και κάποιο ειδικό τμήμα 7 μηνών να δώσουν εξετάσεις και να γίνουν πλοίαρχοι γ.’

Με αντίστοιχα 36 μήνες και άλλους 24 μήνες με τα ΚΕΣΕΝ μπορούν να φτάσουν μέχρι και πρώτοι πλοίαρχοι.

Αντίστοιχα, η ειδικότητα του μηχανικού εμπορικού ναυτικού, με κάποια χρόνια πάλι και κάποιο ειδικό τμήμα, μπορεί να φτάσει μέχρι και πρώτος μηχανικός.

Καταλαβαίνετε, ότι η σπουδαιότητα της ίδρυσης του τμήματος ναυτιλιακών επαγγελμάτων στο ΕΠΑΛ της Αίγινας, για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντική και καλούμε τα παιδιά, τους αποφοίτους του γενικού λυκείου, τους αποφοίτους του ΕΠΑΛ, αλλά και τα παιδιά που τελείωσαν την πρώτη λυκείου και στα δύο λύκεια να γραφτούν στον τομέα, να ενισχύσουνε τον τομέα, ώστε να έχουν και μία καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση.

Σ' αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω κιόλας και τον κύριο Ζορμπά, το Δήμαρχο για τις ενέργειες που έχει κάνει. Εδώ και τρία χρόνια προσπαθούμε μαζί και με τον δήμο της Αίγινας, να ιδρυθεί αυτός ι τομέας στο επαγγελματικό λύκειο της Αίγινας, κύριε Ζορμπά ευχαριστούμε πολύ!

Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς δήλωσε: "Πράγματι έτσι είναι, επιδιώκουμε εδώ ακριβώς και τρία χρόνια, περίπου, να ενταχθεί ο τομέας ναυτιλιακών σπουδών στις ειδικότητες που προανέφερε ο κύριος Λίτος, είναι η ειδικότητα του πλοιάρχου και το μηχανικού και αυτό είναι ένα αποτέλεσμα, μάλλον αυτό είναι μία έμπνευση που ήρθε σε μας και μία στόχευση, έχοντας ως γνώμονα την μακρά ναυτική παράδοση της Αίγινας και θέλαμε, στοχεύσαμε στην αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών του ΕΠΑΛ και είχαμε μια άριστη συνεργασία με τον κύριο Χρήστο Λίτο και με την κυρία Στέλλα Σώρρου και με αυτό τον τρόπο θέλουμε να δώσουμε μία επαγγελματική διέξοδο στους νέους και τις νέες της Αίγινας και ειδικά από αυτό το δικαίωμα που εξελίσσονται οι απόφοιτοι των ναυτιλιακών σπουδών, των επαγγελματικών λυκείων.

Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε την νησιωτικότητα, να εμπλουτίσουμε τις επιλογές της σταδιοδρομίας και τις προοπτικές εξέλιξης στα νέα παιδιά, και στον τομέα της ναυτιλίας και να μπορέσουν να αξιοποιηθούν οι τυχόν ηγετικές και μηχανικές δεξιότητες, που μπορεί να έχουν οι υποψήφιοι, να προσφέρει την γνώση ξένων γλωσσών και ιδιαίτερα της αγγλικής και να εμπνεύσει την αγάπη και την εξοικείωση στη θάλασσα.

Έτσι λοιπόν, όπως είπε και ο κύριος Λίτος, έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές στο myschool, στην πλατφόρμα δηλαδή και αναμένουμε να έχουμε, να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον πολλών νέων παιδιών, ακόμα και γιατί όχι και λίγο μεγαλύτερων. Μπορεί να έρθει και κάποιος, που μπορεί πρόσφατα να έχει αποφοιτήσει και να επιλέξει αυτό το τομέα.

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της Αίγινας, έχει εγκρίνει και έχει αναλάβει αυτή την ανάληψη της οικονομικής υποχρέωσης, όπως προβλέπεται, για να γίνει ο τομέας των ναυτιλιακών σπουδών και αυτό το μεγάλο κίνητρο είναι, για μας δηλαδή που ασχολούμαστε με τα κοινά, είναι να προσδώσουμε νέες ευκαιρίες στους μαθητές, στους νέους, μόρφωση, επαγγελματική αποκατάσταση, δυνατότητα του επαγγελματικού προσανατολισμού και γιατί όχι σε πάρα πολλά παιδιά να εκπληρώσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους.

Εύχομαι καλή νέα θητεία, πολλές εγγραφές και είμαστε εδώ να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και να την ενισχύσουμε με ότι απαιτηθεί".
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.