Κινητοποίηση των γονέων στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος, για την μετακίνηση εκπαιδευτικού στο δημοτικό της Κυψέλης.

 
Ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια το Δημοτικό Σχολείο Βαθέος, αυτό της ολιγοθεσίας και της υποβάθμισής του, οξύνθηκε ακόμη περισσότερο με την απόφαση της πρωτοβάθμιας για την προσωρινή μετακίνηση μιας αναπληρώτριας εκπαιδευτικού στο δημοτικό σχολείο της Κυψέλης. Η απόφαση αυτή κινητοποίησε τους γονείς, οι οποίοι προχώρησαν σήμερα σε κλείσιμο της εισόδου του σχολείου, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην μετακίνηση της εκπαιδευτικού. Έτσι, με αυτή την συμβολική διαμαρτυρία δεν άφησαν ούτε τους μικρούς μαθητές να μπουν στο κτήριο, αλλά ούτε και την δασκάλα να φύγει από αυτό.

Το σχολείο του Βαθέος, κτηριακά το πιο σύγχρονο δημοτικό του νησιού και με μεγάλες δυνατότητες, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008 ως τετραθέσιο. Τον Οκτώβριο του 2018 η διευθύντρια του σχολείου κ. Ευαγγελία Βογιατζή και ο σύλλογος διδασκόντων με επιστολή τους στο δημοτικό συμβούλιο, "έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου", επισημαίνοντας ότι το σχολείο κινδυνεύει να μετατραπεί σε διθέσιο.
 
Το πρόβλημα οξύνθηκε ακόμη περισσότερο την επόμενη χρονιά. Τον Οκτώβριο του 2019, εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων του σχολείου η κ. Γιάνναρου με παράστασή της στο δημοτικό συμβούλιο, ενημέρωσε ότι η εκπαιδευτικός που παρουσιάστηκε για να υπηρετήσει στο σχολείο, μεταφέρθηκε στις 9 Οκτωβρίου στο δημοτικό σχολείο της Πέρδικας. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύγχρονο σχολικό κτήριο, όπως αυτό του Βαθέος, να λειτουργεί ως τριθέσιο!
 
Σήμερα οι γονείς είναι ανάστατοι, καθώς βλέπουν ότι αυτό που απεύχονταν, δηλαδή το σχολείο να υποβιβαστεί ακόμη περισσότερο και να λειτουργεί ως διθέσιο, μπορεί να συμβεί  με την προσωρινή μετακίνηση της εκπαιδευτικού στο δημοτικό σχολείο της Κυψέλης.
 
Η κυρία Πηνελόπη Αντωνοπούλου μητέρα τριών αγοριών, μιλώντας στο Aegina Portal επισημαίνει ότι χθες το απόγευμα οι γονείς ενημερώθηκαν από την διευθύντρια του σχολείου, ότι η πρωτοβάθμια αποφάσισε να μετακινήσει την δασκάλα της τρίτης και της τετάρτης δημοτικού, για να καλύψει ένα κενό που δημιουργήθηκε στο δημοτικό σχολείο της Κυψέλης.  "Για την πρωτοβάθμια η δασκάλα αυτή θεωρείται αναπληρώτρια, για τα παιδιά μας είναι η δασκάλα τους", τόνισε η κ. Αντωνοπούλου που υπενθύμισε ότι στην αρχή της χρονιάς μία ακόμη δασκάλα μετακινήθηκε στο δημοτικό σχολείο της Πέρδικας.
 
Η κυρία Πηνελόπη Αντωνοπούλου χαρακτηρίζει το σχολείο ως ένα "στολίδι" και αναφέρθηκε στον αγώνα που έχουν δώσει οι γονείς, προκειμένου να μείνει το σχολείο ανοιχτό και να γίνει πολυθέσιο, "να γεμίσουν με παιδιά οι τεράστιες αίθουσές του". "Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας και βλέπουμε διαρκώς προβλήματα. Μας απομακρύνουν τους δασκάλους, μας παίρνουν τα παιδιά. Θέλουμε απαντήσεις που να μπορούμε να δώσουμε κι εμείς στα παιδιά μας" λέει η κ. Αντωνοπούλου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερη χρονική στιγμή, λόγω του κορονοϊού, καθώς οι μαθητές προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους και διερωτάται: "Για ποιο λόγο αποφασίζουν εν μία νυχτί να μετακινήσουν μία δασκάλα, δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό σε ένα μικρό σχολείο, για να καλύψουν ένα κενό σε ένα μεγαλύτερο σχολείο;".  
 
Τέλος, η κυρία Αντωνοπούλου χαρακτήρισε την κατάσταση που θα δημιουργηθεί ως "ένα σχολείο δύο ταχυτήτων", που δημιουργήσει επιπλέον επιβαρύνσεις στις μετακινήσεις των γονέων.
 
Το παρών στην διαμαρτυρία έδωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαθέος κ. Ηλίας Γρυπαίος ο οποίος δήλωσε στο Aegina Portal, ότι αυτό το σχολείο είναι το μεγαλύτερο στην Αίγινα και "αντί οι μαθητές να γίνονται περισσότεροι, λιγοστεύουν τους δασκάλους". "Τα παιδιά πολυστέψαν από ότι έμαθα, από 35 έγιναν 45 και αντί να πολυστεύουν τους δασκάλους του λιγοστεύουν. Την μία την δασκάλα την πήγαν Κυψέλη, αντί να πάρουν τα παιδιά από την Κυψέλη να τα φέρουν εδώ για να έχουμε ένα κίνητρο, ότι έχουμε κάποια παιδιά παραπάνω μας τα πήρανε. Κανονικά πρέπει να έρθουν 6 δάσκαλοι στο σχολείο, όχι 3-4 που είναι τώρα. Πρέπει να λειτουργήσει ως εξαθέσιο το σχολείο. Από την νέα χρονιά πρέπει να κάνουμε κάτι να λειτουργήσει ως εξαθέσιο. Δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο σχολείο να είναι τριθέσιο και για σε ένα χρονικό διάστημα να γίνει και διθέσιο".   
 
Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς (ο κ. Ζορμπάς είναι επίσης και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας) επισκέφθηκε το δημοτικό του Βαθέος και συνομίλησε με τους γονείς που κινητοποιήθηκαν σήμερα, προκειμένου να αποτρέψουν την μετακίνηση της εκπαιδευτικού από το σχολείο τους. Ο κύριος Ζορμπάς είπε ότι πρόκειται για προσωρινή μετακίνηση και ότι έχει διαβεβαιώσεις από την πρωτοβάθμια ότι η κανονικότητα στο σχολείο θα επανέλθει τον Σεπτέμβρη.

"Αυτό δημιουργήθηκε λόγω ενός κενού από τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι μπορεί να παίρνουν κάποια άδεια ειδικού σκοπού, όπως ορίζεται από τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Πιστεύουμε ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση, θέλουμε τα παιδιά να επιστρέψουν στις τάξεις τους. Ήταν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός και θεωρούμε ότι αυτή η επιστροφή  στην κανονικότητα είναι καλό για την κοινωνικοποίηση των παιδιών" είπε ο κ. Ζορμπάς.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png