Σοβαρά τα ερωτηματικά για την υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας.

dsc_0176-souliotis.jpg

Στις 18 Μαΐου ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας κ. Γιώργος Σουλιώτης, μιλώντας στο Aegina Portal, στο πλαίσιο της παρουσίασης οδηγιών, που αφορούν τους πολίτες, σχετικά με την αντιπυρική περίοδο, είχε αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στην Αίγινα από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, δηλώντας τότε ότι: "Εδώ στη Αίγινα αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα ως προς το έμψυχο δυναμικό. Σίγουρα έχουμε τραγικά προβλήματα, έχουν φύγει 27 άνθρωποι τα τελευταία χρόνια και δεν έχει γίνει καμία αντικατάσταση".

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Σήμερα ο κ. Γιώργος Σουλιώτης ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο FB ότι τιμωρήθηκε άδικα από την υπηρεσία του, για "παράβαση υπηρεσιακής εχεμύθειας", διότι ενημέρωσε μέσω email την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων για τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό.

Σημειώνεται ότι τόσο η κυρία Βάσω Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη, όσο και ο κ. Γιώργος Σουλιώτης συμμετέχουν στα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και του Τοπικού Οργάνου αντίστοιχα. Προφανώς υπάρχουν υπηρεσιακοί κανονισμοί που πρέπει να γίνονται σεβαστοί, όμως για παράδειγμα στον σχεδιασμό των Αυτοτελών Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται ακόμη και η μηνιαία ενημέρωση ενός Περιφερειακού Συντονιστή για το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό, τα διαθέσιμα υλικά κτλ. Η επικοινωνία, η συνεργασία και η ενημέρωση φαίνεται ότι είναι οι παρανομαστές αυτών των δράσεων.

Η κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη είναι πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, άρα η ενημέρωσή της για τρέχοντα θέματα είναι το προφανές.

Άμεσα ορατά τα προβλήματα της υποστελέχωσης.

Υπενθυμίζεται, ότι σε πρόσφατο περιστατικό στην περιοχή "Πλακάκια", την Κυριακή 16 Μαΐου ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας με ανάρτησή του στο FB είχε αναφερθεί και πάλι στα "τεράστια προβλήματα με το έμψυχο δυναμικό της Υπηρεσίας".

Την ώρα του περιστατικού δεν διέθετε δεύτερο οδηγό προκειμένου να συνδράμει στην επιχείρηση με άλλο πυροσβεστικό όχημα, από τον σταθμό του Πυροσβεστικού Κλιμακίου. Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της επιχείρησης κλήθηκε το όχημα που καλύπτει τον τομέα στην περιοχή της Αφαίας - Αγίας Μαρίνας.

Λόγω έλλειψης οδηγών, πολίτες μεταφέρουν πυροσβέστες.
 
Έχει συμβεί, να χρειαστεί ένα πυροσβεστικό όχημα στον τόπο μιας πυρκαγιάς, όμως η έλλειψη οδηγών αναγκάζει τους πυροσβέστες να ζητούν από πολίτες να τους μεταφέρουν στο σταθμό, ώστε στη συνέχεια να μεταφέρουν το πυροσβεστικό όχημα στον τόπο του συμβάντος.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Με δεδομένο ότι η Αίγινα είναι ένα νησί με δασικές περιοχές, που φιλοξενεί την καλοκαιρινή περίοδο έναν πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών, εκδρομέων και παραθεριστών, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα, αλλά και αισθήματα δικαιολογημένης ανησυχίας, από τη σοβαρότητα των δημόσιων δηλώσεων ενός έμπειρου αξιωματικού, που γνωρίζει την Αίγινα και υπηρετεί επί σειρά ετών στο νησί, έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία σειρά περιστατικών.

Ο κ. Σουλιώτης είχε επισημάνει, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της έλλειψης προσωπικού, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αίγινας.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης είχε επισημάνει και ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς στα αρμόδια όργανα.

Ωστόσο, οι ελλείψεις που αναφέρει ο κ. Γιώργος Σουλιώτης είναι γνωστές και στον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά, που έχει αναφέρει το πρόβλημα, τόσο στις τελευταίες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, όσο του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου.

Το Aegina Portal επικοινώνησε σήμερα με τον κ. Γιάννη Ζομπά ο οποίος είπε σχετικά: "Τόσο στην Περιφέρεια που έγινε το Περιφερειακό Συντονιστικό, όσο και στο δικό μας το Τοπικό Συντονιστικό, (σ.σ. Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας) έχουν αναφερθεί αυτά τα θέματα σχετικά με την υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου".

Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Ζορμπάς ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Τοπικού Συντονιστικό Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, σημείωσε ότι γι΄ αυτά τα προβλήματα της υποστελέχωσης είχε ενημερώσει, επίσης, και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που είχαν επισκεφθεί το γραφείο του στα μέσα Απριλίου.

Τέλος, είπε ότι σχετικά με την υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας θα σταλεί έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο φόβος ενός σύνθετου περιστατικού. Το παράδειγμα του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αίγινα τον Σεπτέμβριο του 2019 εκδηλώθηκαν τρεις φωτιές την ίδια ώρα, τότε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, οι δυνάμεις του Δήμου Αίγινας και οι εθελοντές, είχαν αντιμετωπίσει με επιτυχία τις ανάγκες μίας πολυεπίπεδης επιχείρησης. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα συνέβαινε σήμερα, σε ένα παρόμοιο περιστατικό, με τόσο μεγάλη μείωση ανθρώπινου δυναμικού, όπως αυτή που καταγγέλλει ο κ. Γιώργος Σουλιώτης.

Επί της ουσίας, δεν είναι μόνο η τιμωρία ενός αξιωματικού από την υπηρεσία του, που αναγκάζεται να επισημαίνει δημόσια της ελλείψεις της, αλλά στο πλαίσιο της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του περιβάλλοντος, αυτή η υπηρεσία να μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στους πολίτες που υπηρετεί.

Πόσο μάλλον, όταν αυτοί οι πολίτες έχουν πρόσφατες μνήμες από τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία, αλλά και προ ετών στο Μάτι.

Η έλλειψη Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας
 
Πρόκειται για ένα μειονέκτημα του Δήμου Αίγινας, καθώς ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην δημιουργία ενός Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και στην σύνταξη ενός "Τοπικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών για φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές". Υπάρχει πρόσφατη νομοθεσία (το Aegina Portal είχε κάνει σχετική δημοσίευση τον Φεβρουάριο του 2020).


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png