Συνάντηση του βουλευτή Θοδωρή Δρίτσα με τον Δήμαρχο Αίγινας Γιάννη Ζορμπά. Τι συζήτησαν για τον υποθαλάσσιο αγωγό και άλλα τρέχοντα θέματα.


Την Αίγινα επισκέφθηκε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος είχε σειρά επαφών με φορείς του νησιού. Το πρωί συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπάς στο κτίριο του Παλαιού Δημαρχείου με τον οποίο συζήτηση τρέχοντα θέματα. Τον κ. Δρίτσα συνόδευαν οι κύριοι Παναγιώτης Πατσακιός και Αντώνης Ντελής από τον Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αίγινας.

Σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και προέρχονται μεταξύ άλλων από το πρόγραμμα "Φιλόδημος" αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, αποδίδοντας τα εύσημα στην Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Παναγίωτη Πατσακιό και τον κ. Αντώνη Ντελή, διότι όπως είπε η Τοπική Οργάνωση έκανε πάρα πολλές επαφές και μέσω των βουλευτών της τότε κυβέρνησης.

"Είχαν γίνει τσιμπούρια στους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ τότε" είπε ο κ. Θοδωρής Δρίτσας. Στα τότε τεχνικά δελτία που είχαν υποβληθεί εμείς συνεχίσαμε, τα ωριμάσαμε, κάναμε μελέτες, κάναμε διαγωνιστική διαδικασία και τα ολοκληρώσαμε είπε ο κ Ζορμπάς.

"Εκτός από την υδροδότηση τι άλλο έχουμε τώρα ως στόχευση;", ρώτησε ο κ. Δρίτσας τον κ. Γιάννη Ζορμπά, ο οποίος απάντησε: "Σαν μεγάλα έργα σίγουρα είναι ο υποθαλάσσιος αγωγός και η σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ, μετά είναι τα δύο λιμάνιΑ τα οποία είναι σε εξέλιξη, της Αγίας Μαρίνας και της Πέρδικας και από εκεί και πέρα αυτό που εμείς επιθυμούμε να αποκατασταθεί είναι το οδικό δίκτυο και ο φωτισμός".

Για την μελέτη της αποχέτευσης είπε ότι πλέον έχει ωριμάσει και ότι μένει μία συνάντηση για κάποια τεχνικά θέματα με τη διαχειριστική αρχή. Επίσης, συμπλήρωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι μελέτες για την χωροθέτηση για το δίκτυο της Αγίας Μαρίνας που αφορά το βιολογικό καθαρισμό
 
Ακολούθως ο κ. Θοδωρής Δρίτσας ρώτησε πότε θα λειτουργήσει ο υποθαλάσσιος αγωγός.
 
Ο κ. Ζορμπάς απάντησε ότι "Μέχρι και 31/12 έχει πάρει μία παράταση ο ανάδοχος για την ολοκλήρωση των εργασιών όσο αφορούν το χερσαίο τμήμα, δηλαδή μία δεξαμενή αναρρύθμισης έχουμε τη σύνδεση, έχουμε το αντλιοστάσιο κάτω στο Λεόντι. Είναι μία σειρά εργασιών, πιστεύω ότι μέχρι 31/12 θα έχουν ολοκληρωθεί. Πιστεύω δηλαδή ότι από την αρχή του νέου έτους".
 
Στη συνέχεια ο κ. Αντώνης Ντελής ρώτησε εάν ο δήμος θα περιμένει και την επικάλυψη του αγωγού, δηλαδή την ολοκλήρωσή της ασφάλισή του με τα τσιμεντοστρώματα.
 
Ο κ. Ζορμπάς απάντησε πως όχι, "γιατί η επικάλυψη παίρνει κάποιο χρόνο. Δεν επιτρέπουν και οι καιρικές συνθήκες έτσι ώστε να μπορεί να γίνονται αυτές οι εργασίες αδιαλείπτως".
 
"Εγώ το κλείνω αυτό λέγοντας ότι και εμείς που είμαστε εδώ και πολλοί - πολλοί άλλοι, και πολίτες, το ξέρετε καλά, είμαστε διαθέσιμοι σε αυτό το κρίσιμο πια σημείο που έχει φτάσει, το τελικό, να μην διαψευστείτε και διαψευστούμε και οι Αιγινήτες όλοι για μία ακόμα φορά. Να το παρακολουθήσουμε όλοι μαζί, να πιέσουμε να μην έχουμε απρόβλεπτα και έκτακτα".
 
Ακολούθησε συζήτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στην ίδρυση και λειτουργία πολεοδομικού γραφείου στην Αίγινα, θέμα για το οποίο υπέβαλε αναφορά πριν λίγες μέρες ο κ. Δρίτσας, συγκεκριμένα την παράταση διοικητικής υποστήριξης υπηρεσιών δόμησης, από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Πειραιά, στο Αγκίστρι, στην Αίγινα. Ο κ. Ζορμπάς τόνισε τη πρόθεσή του Δήμου να λειτουργήσει στο νησί μια τέτοια υπηρεσία και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε για τον αναπτυξιακό οργανισμό στον οποίο συμμετείχαν τα νησιά της ΠΕ. Αυτή η προσπάθεια δεν προχώρησε καθώς η κυβέρνηση δεν επιδότησε τους δήμους. Παράλληλα υπήρξε η διαπίστωση ότι δεν διατήθεται προς τους δήμους το αναγκαίο προσωπικό και έτσι ουσιαστικά ο νόμος μένει ανενεργός.
 
Επόμενο θέμα που συζητήθηκε ήταν τα Καποδιστριακά. Ο κ. Δρίτσας ρώτησε που βρίσκεται αυτό το θέμα, σημειώνοντας ότι "Στο παρελθόν και επί σειρά ετών, οι σύντροφοι και εγώ και οι άλλοι βουλευτές, τότε είχαμε πολύ με μεγαλύτερη εκπροσώπηση, είχαμε ασχοληθεί πάρα πολύ σοβαρά μετά Καποδιστριακά, και πρόσφατα με ερωτήσεις. Αλλά και στο παρελθόν και όταν δεν ήμασταν κυβέρνηση και όταν ήμασταν" και παρατήρησε ότι "Σκαλώνουν πάλι, καθυστερούν όλα αυτά".
 
Ο κύριος Ζορμπάς απαντώντας ξεκίνησε από το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο - Φυλακές, λέγοντας ότι υπάρχει μία ολοκλήρωση της ανακαίνισης (προσεχώς) στις δύο πτέρυγες.
 
"Νομίζω ότι έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού της προηγούμενης Κυβέρνησης και ολοκληρώνεται τώρα", είπε ο κ. Ζορμπάς.

"Για να είμαστε δίκαιοι και εμείς το παραλάβαμε από την προηγούμενη, αλλά εν πάση περιπτώσει, πρέπει κάποτε να πάρουν ένα ρυθμό όλα αυτά", είπε ο κ. Δρίτσας.
 
Το άλλο είναι το Κυβερνείο, εκεί έχουμε μία μία καλή εξέλιξη όσον αφορά δηλαδή την ολοκλήρωση των εργασιών, μετά από τα ευρήματα στον αύλειο χώρου τα αρχαιολογικά, εκεί θα πρέπει να ενσκήψει το Υπουργείο και να δει με ποιο τρόπο θα επιλύσει αυτό το πρόβλημα, έτσι ώστε μετά από συνάντηση που είχε γίνει και με τους αρχαιολόγους, αλλά και με την ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας, ότι όλα αυτά τα ευρήματα πρέπει να είναι εμφανή και να μπορεί ο επισκέπτης που θα πάει στο Κυβερνείο, εκεί θα στεγαστούν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, να μπορεί να πάρει και πληροφορίες, μέσω της εικόνας των ευρημάτων που αντικρίζει.
 
Εκεί βρισκόμαστε όσον αφορά τα το κτίριο. Τα ΓΑΚ, το Υπουργείο Παιδείας έχει ορίσει ότι εδώ θα έχει μόνη υπηρεσία στην Αίγινα και θα μπορεί κάποιος να αντλήσει πληροφορίες από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και θα παρουσιάζονται. Το θέμα μας είναι λίγο στο κτιριακό όσο αφορά δηλαδή τον αύλειο, το σύστημα πυρόσβεσης, την αποχέτευση του κτιρίου. Δηλαδή έχουμε μείνει εκεί" είπε ο κ. Ζορμπάς.
 
"Πρέπει να ασχοληθούμε και εμείς ξανά", είπε ο κ. Δρίτσας, ενώ ο κ. Πατσακιός παρενέβη θυμίζοντας ότι πριν από 4-5 μήνες έγινε μία ερώτηση από 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. "Οι απαντήσεις ήταν βραδέως ρυθμού" προσέθεσε ο κ. Δρίτσας.
 
Ακολούθησε ενημέρωση για το Εϋνάρδειο, όπου υπάρχει μελέτη αποκατάστασης για την οποία το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να κάνει μία επικαιροποίηση στα τεύχη. "Νομίζω ότι έχει τις πιστώσεις, οπότε δεν μένει παρά να γίνει η διαγωνιστική διαδικασία, μπορεί να είναι και σε εξέλιξη για τη ανάδειξη του μελετητή", πρόσθεσε ο κ. Ζορμπάς.
 
Στην συνέχεια υπήρξε ενημέρωση για την πανδημία, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Υπήρξε αναφορά και στο πλωτό ασθενοφόρο: "Είμαι υπερήφανος γι' αυτό. Ξεκίνησε από τη δική υπουργική θητεία, αλλά αυτός που το έκτισε είναι ο Νεκτάριος ο Σαντορινιός και οι άλλοι διατελέσαντες υπουργοί τότε ο Παναγιώτης ο Κουρουπλής κτλ" είπε ο κ. Δρίτσας.
 
Για το ζήτημα του πλωτού ασθενοφόρου ο κ. Ζορμπάς προσέθεσε ότι το πλωτό ασθενοφόρο δίνει μία εξασφάλιση σε πολλούς πολίτες, που έχουν στην Αίγινα την παραθεριστική του κατοικία και θα αισθάνονται μία σιγουριά.
 
Σε ερώτηση για τα απορρίμματα ο κ. Ζορμπάς είπε ότι ο δήμος πήγε πολύ καλά, καθώς έχει αναβαθμιστεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός μετά από την αξιοποίηση σχετικών προγραμμάτων. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται στην ανακύκλωση κτλ.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ύδρευσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ ο κ. Ζορμπάς απέδωσε τα εύσημα στους υπαλλήλους τόσο της καθαριότητας, όσο και της υπηρεσίας ύδρευσης για τις προσπάθειές τους.
 
Αναλυτικά, τα όσα συζητήθηκαν στο video που συνοδεύει το άρθρο.

Το πρόγραμμα της σημειρνής επίσκεψης του κ. Δρίτσα στην Αίγινα περιελάμβανε συνάντηση με τη διοίκηση του λιμεναρχείου, την Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αίγινας, τον Αγροτικό Σύλλογο Αίγινας και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, τον Επαγγελματικό Σύλλογο παράκτιας αλιείας ο (Σωτήρας) και τον Επαγγελματικό Σύλλογο παράκτιας αλιείας ο (Αγ.Νεκτάριος).

Τέλος, ο κ. Θοδωρής Δρίτσας ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο "Μιράντα" με θέμα: "Τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις για τα μεγάλα προβλήματα και για την εναλλακτική μας πολιτική για ένα καλύτερο αύριο".
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png