Αυτοψία μηχανικών του Υπουργείου Παιδείας στο Εϋνάρδειο, για τη σωστική παρέμβαση του κτηρίου. Τι δήλωσε ο κ. Γιώργος Καλόφωνος.

IMG_20230306_113747-eynardio-06-2.jpg

Την Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023, επισκέφθηκε την Αίγινα, τριμελής ομάδα μηχανικών από τις Τεχνικές Υπηρεσίες - Τμήμα Σχεδιασμού, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο κύριος Νίκος Μανιάτης, ο κύριος Γιώργος Λύτρας και η κυρία Μαρία Ντόβα, με τη συνδρομή του προέδρου της βιβλιοθήκης κ. Γιώργου Καλόφωνου, της κ. Μαρίας η Κοντράρου νέα προϊσταμένης, του κ. Γιάννη Μαλτέζου, προηγούμενου προϊσταμένου της βιβλιοθήκης, πραγματοποίησαν αυτοψία στο κτήριο του Εϋνάρδειου.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Το Aegina Portal παρακολούθησε, ένα μέρος από τη διαδικασία της αποτύπωσης των πολύ σοβαρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το κτήριο.

Μάλιστα, προκειμένου οι μηχανικοί του υπουργείου να δουν από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η στέγη του κτηρίου, ανέβηκαν σε άλλα ψηλά κτήρια της περιοχής, καταγράφοντας την πραγματικά απογοητευτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει αυτό το μνημείο της ιστορίας μας.

IMG_20230306_113747-eynardio-01.jpg

Στόχος της αυτοψίας είναι η εκπόνηση μελέτης για την προσωρινή προστασία του κτηρίου και βέβαια των κατοίκων και των επισκεπτών της Αίγινας που περνούν από εκεί. 

Το Aegina Portal είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ για την αυτοψία δύο μηχανικών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που είχαν επισκεφθεί την Αίγινα στις 30 Ιανουαρίου 2023, για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με την προσωρινή προστασία του, λόγω πτώσης επιχρισμάτων και άλλων προβλημάτων.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2023, ακολούθησε μία εκπομπή στο ραδιόφωνο του Aegina Portal με καλεσμένο τον κ. Γιώργο Καλόφωνο, πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας. Η εκπομπή, διάρκειας45 λεπτών, ήταν ένας οδικός χάρτης, στο κτηριακό ζήτημα της βιβλιοθήκης. 

Σήμερα ο κ. Γιώργος Καλόφωνος μίλησε στο Aegina Portal για την αυτοψία των μηχανικών από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος, που δείχνει το Υπουργείο Παιδείας γύρω από αυτό το θέμα. 

IMG_20230306_113747-eynardio-02.jpg

Ο κ. Γιώργος Καλόφωνος είπε: Θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω το Aegina Portal για το αμείωτο ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση πάνω στο θέμα του Εϋνάρδειου, που είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πάρα πολύ στη βιβλιοθήκη, αφού είναι ένα κτήριο όπως είχαμε πει και πρόσφατα που μας το είχε εμπιστευθεί η Ελλάδα, το έχει εμπιστευτεί σε μας και δυστυχώς δεν έχουμε μπορέσει η βιβλιοθήκη δηλαδή ως σήμερα, να έχει ένα αποτέλεσμα ως προς την αποκατάσταση του.

Χαίρομαι πολύ, διότι πραγματικά σε πολύ σύντομο διάστημα μετά από εκείνη τη συζήτηση που είχαμε, που περιέγραψα και νομίζω βοήθησε αυτή η εκπομπή να καταλάβουνε πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν ήξεραν ακριβώς, τι συμβαίνει με τα θέματα τα κτηριακά της βιβλιοθήκης. Πολύ σύντομα είχαμε και μία έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος, που δείχνει το Υπουργείο Παιδείας γύρω από αυτό το θέμα. Υπήρξε και η ανάρτηση σχετικά με τη λύση του προβλήματος που έχουμε με την ανασκαφή στο κτήριο στο οποίο στεγαζόμαστε τώρα και ήδη, τη Δευτέρα που μας πέρασε, ήρθε μία τριμελής ομάδα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου με επικεφαλής τον κύριο Νίκο Μανιάτη και συμμετείχαν και ο κύριος Γιώργος Λύτρας και η κυρία Μαρία Ντόβα - και οι τρεις μηχανικοί του υπουργείου, στο τμήμα σχεδιασμού - για να κάνουν μία αυτοψία ως προς την παρούσα κατάσταση του κτηρίου.

IMG_20230306_113747-eynardio-04.jpg

Αυτό είναι κάτι που η βιβλιοθήκη το είχε επισημάνει πάρα πολλές φορές, ότι το τελευταίο καιρό και με όλες τις βροχές οι οποίες υπήρχαν, όλα αυτά τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχει μία ραγδαία επιδείνωση, πράγμα που είναι πολύ εμφανές στην κατάσταση του κτηρίου σε σημείο που να έχει φτάσει όπως είχαμε πει και την άλλη φορά να είναι επικίνδυνο.

 Πραγματικά διαπιστώθηκε αυτό, υπήρξε μία προσεκτική αυτοψία από από την ομάδα των μηχανικών, οι οποίοι ακριβώς επιβεβαίωσαν αυτά τα οποία λέγαμε τόσο καιρό και τα λέτε και εσείς μέσα στο Αίγινα Portal επί πολλά χρόνια. Είχαμε και την ευκαιρία να δούμε χάρη στην έμπρακτη βοήθεια από τους περίοικους, να ανέβουμε σε διάφορα ψηλά σημεία γύρω από το κτήριο και να έχουμε μία άποψη της κατάστασης της στέγης, η οποία είναι πραγματικά απογοητευτική.

Οπότε τώρα προχωράει το Υπουργείο με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε κάτι το οποίο είχαμε ζητήσει με πολλά έγγραφα τα οποία είχανε στείλει μία σωστική παρέμβαση αφ’ ενός και αφ’ ετέρου μία παρέμβαση η οποία έχει να κάνει και με την προστασία των περαστικών έξω από το κτήριο και των ανθρώπων οι οποίοι σταθμεύουν κακώς έξω από το κτίριο, ώστε να προστατευτούν από την πτώση, τυχόν πτώσεις σοβάδων, κεραμιδιών και τέτοια τέτοιων πραγμάτων, αλλά παράλληλα να συγκρατηθεί το κτήριο στην παρούσα κατάστασή του, ώστε όταν φτάσει η στιγμή να ξεκινήσει η διαδικασία της επισκευής του, η οποία κι αυτή δρομολογείται άμεσα, δρομολογείται δηλαδή αναθεώρηση αυτής της παλιάς μελέτης που υπάρχει η οποία όπως είχαμε πει και την άλλη φορά, πλέον δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες τις σημερινές και μελλοντικές της βιβλιοθήκης.

IMG_20230306_113747-eynardio-08.jpg

Όπως όλοι γνωρίζουμε αυτές οι αναθεωρήσεις των μελετών περνάνε από διάφορα στάδια. Υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας κτλ μέσα στο υπουργείο, οπότε θα πάρει κάποιο χρόνο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια πια να περιμένουμε αυτό το χρόνο, γιατί υπάρχει ένας κίνδυνος κατάρρευσης του κτηρίου το οποίο θυμίζω και επισημαίνω πράγμα που βέβαια όλοι εδώ στην Αίγινα γνωρίζουμε ότι δεν είναι απλώς ένα κτίριο που θα στεγάσει ένα μέρος της βιβλιοθήκης μας είναι ένα πολύ σημαντικό μνημείο με μία πανελλήνια σημασία.

Ένα έργο, το πρώτο έργο του διδύμου, του περίφημου των αρχιτεκτόνων Κλεάνθη και Σάουμπερτ, που μεταξύ άλλων κάνανε και το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας, πολλά σημαντικά κτίρια στην Αθήνα την εποχή του Όθωνα. Το πρώτο τους κτίριο ήταν εδώ στην Αίγινα υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια, με χρήματα του μεγάλου φιλέλληνα Εϋνάρδου, που μεταξύ πολλών άλλων που έχει κάνει για την Ελλάδα, ήταν και ο άνθρωπος πίσω από την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας και βέβαια το κτήριο που στέγασε το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα, το Κεντρικό Σχολείο.

Λοιπόν, αυτό οφείλουμε να το περισώσουμε, όλοι στη βιβλιοθήκη, το εφορευτικό μας συμβούλιο, το προσωπικό της βιβλιοθήκης. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω και την προϊσταμένη την κυρία Μαρία Κοντράρου και τον προηγούμενο προϊστάμενο τον κύριο Γιάννη Μαλτέζο, που έχουνε και αυτοί βοηθήσει σε όλες αυτές τις ενέργειες και έχουμε την ελπίδα, πια, βλέπουμε δηλαδή κάποια έμπρακτα σημάδια του ενδιαφέροντος και της πρόθεσης τα πράγματα αυτά να προχωρήσουν και βέβαια αυτό μας χαροποιεί, παρότι λυπούμαστε που έχουμε φτάσει πια μετά από τόσα χρόνια να γίνεται αυτό. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ λέω εγώ και σίγουρα αυτό δημιουργεί την αίσθηση, ότι μέσα στο Υπουργείο Παιδείας υπάρχει πρόθεση αυτή τη στιγμή να υπάρξουν αποτελέσματα”. 


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png