Μόλις σε τρεις ημέρες έδωσε εντολή επισκευής στον ανάδοχο, η Περιφέρεια Αττικής στη βλάβη του αγωγού το 2022. Υπάρχει ζήτημα περαιτέρω διάρρηξης όσο παραμένει χωρίς επισκευή;

ypothalassios-agogos-arxeio.JPG
Στις 22 Ιουλίου 2022 ο υποθαλάσσιος αγωγός της Αίγινας, για πρώτη φορά από την πόντισή του και την έναρξη της λειτουργίας του, παρουσίασε βλάβη και διαρροή, μετά από ενέργεια που αποδόθηκε σε δολιοφθορά, Το αποτέλεσμα ήταν ένα ρήγμα, το οποίο λόγω του μεγέθους του δεν προκάλεσε διακοπή της υδροδότησης.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Εκείνη η περίοδος και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, δίνουν έναν δείγμα για τα όσα θα ανέμενε κανείς να γίνουν και σ' αυτή την περίπτωση της βλάβης, που λόγω της σοβαρότητάς της σταμάτησε τη λειτουργία του αγωγού, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της Αίγινας.

Διαβάζοντας την απόφαση 765/2023 της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρεια Αττικής, που αφορά συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου 2023, μπορούμε να διαπιστώσουμε την πορεία των διαδικασιών:

Η βλάβη τότε είχε επισκευαστεί σε λιγότερο από έναν μήνα:

Το έγγραφο 711788/22-7-2022 της αναδόχου, με το οποίο ενημερώνει την Υπηρεσία ότι την 13-7-2022 σημειώθηκε με χρήση εκρηκτικών βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό σε βάθος 14 μ. σε απόσταση περίπου 300 μ. από την ακτή του Πέρανι.

Το έγγραφο 3112.100 / 74.4 / 22 / 06-09-2022 του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ότι την 22-07-2022 έχει σχηματισθεί δικογραφία – αυτεπάγγελτη προανάκριση για φθορά με χρήση εκρηκτικής ύλης από άγνωστους δράστες στον υποθαλάσσιο αγωγό, γεγονός που συνέβη την 13-07-2023 (σ.σ. προφανώς πρόκειται για λάθος στο έγγραφο, καθώς η ημερομηνία όπως αναφέρεται σωστά νωρίτερα είναι 13-7-2022) .

Το έγγραφο 719175/25-07-2022 της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, με το οποίο δόθηκε εντολή στον ανάδοχο να προβεί άμεσα στην προσωρινή επισκευή του αγωγού για να αποφευχθεί περαιτέρω διάρρηξη του αγωγού.

Την απόφαση 762226 / 04-08-2022 της Δ.Υ. με την οποία εγκρίθηκε η μεθοδολογία της προσωρινής επισκευής του αγωγού που είχε υποβάλει ο ανάδοχος.

Με απλά λόγια, η βλάβη προκλήθηκε στις 13 Ιουλίου 2022 και στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου του 2022 είχε αποκατασταθεί πλήρως. Μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στην Οικονομική Επιτροπή, στη συνεδρίαση της 9ης Αυγούστου 2022, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, είχε υπογραμμίσει ότι επρόκειτο για προσωρινή επισκευή και ότι η μόνιμη θα γινόταν αργότερα.

Να επαναλάβουμε τις ημερομηνίες: Στις 22-7-2022 ο ανάδοχος ενημερώνει την Διευθύνουσα Υπηρεσία, στις 25-07-2022 η Διευθύνουσα Υπηρεσία δίνει εντολή για προσωρινή επισκευή στον ανάδοχο. Αυτή ακριβώς είναι η έννοια του "άμεσα" όπως την διαβάζουμε στη δημόσια σύμβαση του έργου. Μόλις σε τρεις μέρες η Διευθύνουσα Υπηρεσίας έδωσε την εντολή.

Στη παρούσα βλάβη έχουν περάσει σχεδόν 6 εβδομάδες και ακόμη δεν γνωρίζουμε να έχει δοθεί τέτοια εντολή.

Άραγε ο αγωγός κινδυνεύει να πάθει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, όσο παραμένει χωρίς να επισκευάζεται;

Πρόκειται για ιδιαίτερα ακριβό έργο. Με το έγγραφο 719175/25-07-2022 της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, δόθηκε εντολή στον ανάδοχο να προβεί άμεσα στην προσωρινή επισκευή του αγωγού για να αποφευχθεί περαιτέρω διάρρηξη του αγωγού.

Αν υπήρχε κίνδυνος περαιτέρω διάρρηξης του αγωγού τον Ιούλιο του 2022, μήπως τώρα, υπάρχει αντίστοιχος ή μεγαλύτερος κίνδυνος; 

Μία σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη και μία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης.

Όπως είναι λογικό, εκείνο το διάστημα έγιναν για το ζήτημα της βλάβης μία σύσκεψη του τότε Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Πατούλη, με συναρμόδιους φορείς και τον δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά. Η σύσκεψη έγινε στις 27 Ιουλίου 2022. Στην παρούσα βλάβη, έχουν περάσει σχεδόν 6 εβδομάδες και σύσκεψη ακόμη δεν έχει γίνει.

Ανάμεσα σε όσα ειπώθηκαν σ' αυτή τη σύσκεψη υπήρχε και μία δήλωση του Δημάρχου Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά: "Πρότεινε την δημιουργία μητρώου προμηθευτών νερού με υδροφόρα πλοία, που θα συμβάλλονται με την Περιφέρεια Αττικής και θα μεταφέρουν νερό για την κάλυψη των απαιτούμενων ποσοτήτων νερού όταν παραστεί η ανάγκη". Άραγε η πρόταση του κ. Ζορμπά είχε κάποια συνέχεια; Έγινε προσπάθεια δημιουργίας μητρώου από την Περιφέρεια; 

Στις 28 Ιουλίου 2022 συνεδρίασε η Επιτροπής Παρακολούθησης. Εκπρόσωπος του Δήμου Αίγινας ήταν ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, που μετέφερε με ακριβή τρόπο στην Οικονομική Επιτροπή τα όσα συζητήθηκαν.

Δυστυχώς στην παρούσα περίπτωση της βλάβης και της διακοπής της λειτουργίας του υποθαλάσσιου αγωγού δεν υπήρξε ούτε σύσκεψη, ούτε συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης (ο νέος εκπρόσωπος του Δήμου Αίγινας είναι ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Βλαστός, αλλά εκκρεμεί η απόφαση στη Διαύγεια). 

Έχουν περάσει σχεδόν 6 εβδομάδες. Εκτός από το αρχικό Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής, που μιλούσε για δολιοφθορά, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από την Περιφέρεια Αττικής.

Φωτογραφία από το Αρχείο του Aegina Portal 



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png