Η κ. Σοφία Χατζίνα εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι της Αίγινας, για την υπεύθυνη δήλωση στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας.

20240521_122115.jpg


Με την πλάτη στο τοίχο βρίσκονται οι κάτοικοι της Αίγινας, για το θέμα της υποβολής δηλώσεων καθαρισμού οικοπέδων, όπως άλλωστε και της υπόλοιπης χώρας, καθώς στις 31 Μαΐου εκπνέει η σχετική προθεσμία, χωρίς ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή (21 Μαΐου 2024) να έχει τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την υποβολή δήλωσης εκπλήρωσης υποχρεώσεων πυροπροστασίας.

 


Το Aegina Portal ζήτησε από την Επόπτη Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αίγινας, κ. Σοφία Χατζίνα, να ενημερώσει τους κατοίκους του νησιού για το τις τελευταίες εξελίξεις και το τι πρέπει να γνωρίζουν.

Ανάμεσα σε όσα είπε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι ακόμη και όσοι υπέβαλαν δήλωση στον Δήμο, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση να κάνουν την υπεύθυνη δήλωση στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας. Επίσης, επισήμανε ότι τα οικόπεδα με φιστικιές δεν εξαιρούνται από το μέτρο,  "όπως ακούστηκε", όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Η κ. Σοφία Χατζίνα, μιλώντας στο Aegina Portal είπε τα ακόλουθα:  "Να σας καλημερίσω και να σας πω ότι θα σας ενημερώσω για λίγα πράγματα ό,τι μπορώ, ό,τι μπορώ να σας πω για τον καθαρισμό των οικοπέδων, που αφορά όλη την Ελλάδα βέβαια και όχι μόνο την Αίγινα.


Ο καθαρισμός των οικοπέδων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, η μία κατηγορία είναι καθαρισμός οικοπέδων τα οποία δεν έχουνε κτίσμα μέσα και καθαρισμός οικοπέδων που έχουνε κτίσμα και βρίσκονται κοντά μέχρι 300m απόσταση από δασικές εκτάσεις ή εντός δασικών εκτάσεων, χαρακτηρισμένων δασικών εκτάσεων.

Εάν σε περίπτωση ανήκουν σε αυτή την κατηγορία των δασικών εκτάσεων, υπάρχει μία νομοθεσία η οποία καλύπτει αυτό το κομμάτι και ενημερώνει ότι πρέπει να γίνουν κάποιες μελέτες και κάποια υπεύθυνη δήλωση από ειδικό και μηχανικό και δίνει και κάποιες άλλες ειδικότητες που μπορεί να το κάνουν.

Από ότι ενημερώθηκα εχθές μέσα απo το ίντερνετ, είδα ότι αναλαμβάνουν και κάποιες εταιρείες αυτού του είδους της μελέτες. Σας το λέω αυτό για να σας βοηθήσω, εάν κάποιοι έχετε χαθεί, με την έννοια ότι δεν μπορείτε να βρείτε κάποιον ειδικό να το κάνει, μήπως αναλαμβάνει κάποια εταιρεία για να γίνει. Το είδα ότι υπάρχουν εταιρίες που το κάνουν. Αυτό είναι το ένα κομμάτι.

Μπορείτε να ενημερωθείτε αν θέλετε λεπτομέρειες στο τηλέφωνο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου στο 2297320061 και 2297320063 να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για αυτά.

Για τα υπόλοιπα οικόπεδα, τα οποία είναι ελεύθερα και είναι ένα καθαριστούν, πρέπει οπωσδήποτε να τα καθαρίζουμε. Από ότι γράφει η νομοθεσία μέχρι τέλος Μαρτίου. Είχανε δώσει μια πρώτη ημερομηνία τέλος Απριλίου για τις υπεύθυνες δηλώσεις που πρέπει να δηλωθούν θα σας πω που, τώρα δώσανε μία παράταση μέχρι 31 Μαΐου. H πλατφόρμα αυτή δεν έχει ανοίξει ακόμα, όμως προβλέπεται από το υπουργείο βάση των ενημερώσεων που έχει κάνει να ανοίξει πλατφόρμα αυτή και γιατί σας το λέω; μόνο με τη δήλωση στην πλατφόρμα, την υπεύθυνη δήλωση που κάνουμε ότι καθαρίσαμε το οικόπεδο μας, μόνο έτσι είμαστε ασφαλείς και δεν θα πληρώσουμε το πρόστιμο των 1000€ που προβλέπεται από την νομοθεσία.

Εάν μέχρι τις 27 - 28 Μαΐου δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα αυτή, αν θέλετε μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου αν έχω κάποιο νεότερο ή αν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο, να μπορέσουμε να το κάνουμε στο Δήμο, αλλά δεν σας καλύπτει σας το λέω και πάλι.

Κάναμε μία πρώτη κίνηση, γιατί είδαμε ότι δεν ανοίγει η πλατφόρμα, να φέρνετε τις δηλώσεις, να θέλετε και υπεύθυνη δήλωση εδώ, αλλά αυτό δεν σας απαλλάσσει από την υποχρέωση να κάνετε την υπεύθυνη δήλωση στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Να ξέρετε ότι είναι η πρώτη χρονιά που γίνεται, βέβαια το γνωρίζετε, κατά αυτό τον τρόπο να γνωρίζεται ότι μέχρι 1η Ιουνίου πρέπει όλοι να έχετε καθαρίσει, το πρώτο και βασικό τα οικόπεδά σας.

Όσοι έχουν σπίτι με κήπο, που θα είναι μικρή σε έκτασης, δεν χρειάζεται να κάνουν υπεύθυνη δήλωση, το γράφει ότι όταν είναι φτιαγμένοι κήποι γύρω από σπίτι, δεν χρειάζεται θα ναι μικρής έκτασης όμως, δεν θα είναι ένα στρέμμα ή δύο, άρα λοιπόν είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να κάνουμε τη δήλωση αυτή ότι οικόπεδα και αν έχουμε.

Κάπου ακούστηκε ότι πυροσβεστική είχε πει για τα οικόπεδα που έχουν φιστικές ότι δεν χρειάζεται να κάνουν δήλωση, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, δεν αναφέρεται κάπου και δεν σας καλύπτει. Για να είστε καλυμμένοι και να μην υποπέσετε σε μία διαδικασία να έχετε πρόστιμο γι’ αυτό είναι καλό όσοι έχετε οικόπεδα να κάνετε την υπεύθυνη δήλωση αυτή στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας. Αυτό θα σας καλύψει και αυτό θα γίνεται και κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο από τον επόμενο, από τις 30 Απριλίου, φέτος μέχρι τις 31 Μαΐου γιατί δεν έχει ανοίξει ακόμα μέχρι χθες δεν είχε ανοίξει ακόμα πλατφόρμα και κάτι ακόμα.

Για τα οικόπεδα στα οποία έχω κάποιες αιτήσεις ανθρώπων που πρέπει να καθαριστούν και ανήκουν σε κάποιους ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν τα έχουν καθαρίσει, αν δεν καθαριστούν μέχρι τις 31 Μαΐου είμαι υποχρεωμένη, μέσα από το Δήμο από την Υπηρεσία έτσι όπως και κάθε άλλος Δήμος να τα στείλω όλα αυτά τα οικόπεδα στην Πυροσβεστική να γίνει αυτοψία και θα υπάρχουν πρόστιμα και για αυτούς που δεν θα έχουν προλάβει να τα καθαρίσουνε.

Γι’  αυτό θερμή παράκληση, για σας είναι, για την Αίγινα είναι αλλά και για σας τους ίδιους, καθαρίστε τα οικοπεδά σας και κάντε αυτή την υπεύθυνη δήλωση, όταν θα δείτε μέσα από την πλατφόρμα ότι ανοίγει, γιατί είναι μέσω taxis γίνεται αυτή η υπεύθυνη δήλωση.

Άρα αν δεν μπορείτε εσείς αν δεν έχετε τη δυνατότητα αυτή ο λογιστής σας ή κάποιος δικός σας άνθρωπος θα μπαίνει και θα κάνει τη δήλωση αυτή ότι καθαρίστε το οικόπεδό σας. Αν θέλετε οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνό μου, όπως και με παίρνετε στο 2297320054".

 

Αυτά είπε η κ. Σοφία Χατζίνα, την οποία ευχαριστούμε θερμά. Δυστυχώς δεν υπήρξε μία κεντρική κρατική καμπάνια για την ενημέρωση των πολιτών, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μην έχουν ενημερωθεί επαρκώς.

Επιπλέον το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, κυριολεκτικά στο "παρά πέντε" δεν έχει τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα, δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις για την οργάνωση του όλου ζητήματος.

Τέλος, οι πολίτες διαμαρτύρονται ότι σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούνται δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις.

 

Το Aegina Portal είχε ξεκινήσει την παρουσίαση του θέματος ήδη από τον Απρίλιο του 2023, επισυνάπτοντας και το σχετικό ΦΕΚ, ενώ από τον Μάρτιο του 2024, παρουσίασε όλα τα τα ΦΕΚ και τις εγκυκλίους. Ακολουθεί η λίστα με τα δημοσιεύματα:

 

21 Απριλίου 2023 Ενημερωτικό Δελτίο Τύπου της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά, σχετικά με τις υποχρεώσεις των πολιτών για την τήρηση της ασφάλειας και τη νέα Πυροσβεστική Διάταξη, 20/2023.

01 Μαρτίου 2024 Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τον καθαρισμό των οικοπέδων και την υποβολή δήλωσης στο Μητρώο. Η ανακοίνωση του Δήμου Αίγινας.

11 Απριλίου 2024 Δεν συμφωνεί η ΚΕΔΕ να αναλάβουν οι δήμοι την αρμοδιότητα και την ευθύνη εφαρμογής του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων.

20 Απριλίου 2024 Νέα εγκύκλιος για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων.

28 Απριλίου 2024 Παράταση υποβολής δήλωσης στο μητρώο καθαρισμού οικοπέδων. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής η 31η Μαΐου 2024.

12 Μαΐου 2024 Νέα πυροσβεστική διάταξη για τον υποχρεωτικό καθαρισμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης των υπόχρεων ορίζεται η 31η Μαΐου 2024.

17 Μαΐου 2024 Πυροπροστασία Ιδιοκτησιών: Μητρώο Τήρησης Μέτρων – Υποβολή Δηλώσεων και Καταγγελιών.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png