Κατάδυση στο θαυμαστό κόσμο των αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων της Αίγινας. Μία εξαιρετική παρουσίαση από τη διεπιστημονική ομάδα του έργου.

 
 
Κατάμεστη από κόσμο ήταν χθες το βράδυ η αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, όπου πραγματοποιήθηκε μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση, για τη συστηματική γεωαρχαιολογική έρευνα που διεξάγεται από το 2019 στις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας.


Όλα αυτά τα χρόνια, η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας Δέσποινα Κουτσούμπα, καταδυόμενη αρχαιολόγος της ΕΕΑ, παρουσιάζει στο κοινό του νησιού τις εργασίες και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Πρόκειται για πολύτιμο περιεχόμενο, το οποίο καταδεικνύει την σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων και την κορυφαία θέση της Αίγινας, ως ναυτικής υπερδύναμης που κυριάρχησε στις θάλασσες του αρχαίου ελληνικού χώρου, και πέραν αυτού, κατά την αρχαϊκή περίοδο.
 
Επίσης, σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό της διαρκούς ενημέρωσης και της παρουσίασης των αποτελεσμάτων στο κοινό, η Δέσποινα Κουτσούμπα αναφέρθηκε στην Πράξη με τίτλο: "Γνωριμία με τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων". Το Aegina Portal έχει παρουσιάσει βήμα - βήμα μία από τις αξιολογημένες προτάσεις του επιχειρησιακού προγράμματος "Αλιείας & Θάλασσας 2014 -2020", ο πίνακας των οποίων ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2021, με δικαιούχο το Δήμο Αίγινας. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ. αλλά να ακούσετε και στο video από την Δέσποινα Κουτσούμπα.
 
Παράλληλα, οι ομιλητές της χθεσινής εκδήλωσης παρουσίασαν με κατανοητό τρόπο στο κοινό τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα έρευνας και της μεθοδολογίας που ακολουθείται. Εκτός από τη Δέσποινα Κουτσούμπα, που έκανε την κεντρική εισήγηση, ομιλήτρια ήταν η Δρ. Παρασκευή Καλαμαρά, Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, από ελληνικής το ερευνητικό πρόγραμμα τελεί υπό τη διεύθυνση της. Επίσης είναι υπεύθυνη για τις ανασκαφές στην χερσαία περιοχή της Κολόνας. Στο κοινό ήταν παρών ο κ. Δρ. Jean-Christophe Sourisseau, καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille, επικεφαλής από πλευράς της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

 
Ομιλήτρια ήταν επίσης η Δρ Καλλιόπη Μπάικα, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Μασσαλίας, υπεύθυνη για την ενάλια αρχαιολογική έρευνα. Επίσης, παρουσιάσεις έγιναν από τον Δρ. Γιώργο Παπαθεοδώρου Καθηγητή, Γεωλογικής και Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και την Δρ. Μαρία Γεραγά, αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Αρχαιολογική Ωκεανογραφία του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι ομιλίες και τα στοιχεία που παρουσίασαν, έδωσαν μία νέα διάσταση στις επιστημονικές μεθόδους που εφαρμόζονται στο πεδίο των ερευνών και έκαναν περισσότερο κατανοητή την αναγκαιότητα και μορφή που έχει η διεπιστημονικότητα του έργου. Δυστυχώς λόγω ενός τεχνικού προβλήματος δεν κατέστη δυνατή η καταγραφή της ομιλίας της Μαρία Γεραγά.
 
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας κ. Στέλιος Θεριανός, η αντιδήμαρχος κ. Μαίρη Κουκούλη, ο Σύμβουλος της Κοινότητας Αίγινας κ. Νίκος Αλεξίου, ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας κ. Γιώργος Καλόφωνος, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας κ. Γιώργος Σουλιώτης, συντελεστές του προγράμματος της ενάλιας γεωαρχαιολογικής έρευνας στο λιμάνι της Αίγινας και ένα μεγάλο κοινό που παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις ομιλίες.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png