Συνεχίζεται και το 2022 η ενάλια γεωαρχαιολογική έρευνα στον αρχαίο λιμένα της Αίγινας.

 
Δημοσιεύθηκε χθες η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που αφορά στην χορήγηση άδειας στη Γαλλική Σχολή Αθηνών για συνέχιση, κατά το έτος 2022, της ενάλιας γεωαρχαιολογικής έρευνας στο λιμάνι της Αίγινας, σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος (2019-2023).

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
"Το ερευνητικό πρόγραμμα τελεί υπό τη διεύθυνση της Δρ. Παρασκευής Καλαμαρά, Διευθύντριας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, ενώ επικεφαλής από πλευράς της Γαλλικής Σχολής Αθηνών θα είναι ο Δρ. Jean-Christophe Sourisseau, Καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille. Επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας θα είναι η κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, καταδυόμενη αρχαιολόγος της ΕΕΑ.
 
Το συνολικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συστηματική ενάλια αρχαιολογική έρευνα, θαλάσσια γεωφυσική και ωκεανογραφική έρευνα, παράκτια γεωμορφολογική διασκόπηση, εργαστηριακές αναλύσεις και εργασίες υποβρύχιας και παράκτιας συντήρησης in situ, όπου απαιτούνται" αναφέρει μεταξύ άλλων το έγγραφο της απόφασης.
 
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2021, κατά τη διάρκεια του 15ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας, η υπεύθυνη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για την Αίγινα, αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα, μετά την παρουσίαση σχετικού video, μίλησε στο κοινό για την αρχαιολογική έρευνα στις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας. Το κοινό που είχε παρακολουθήσει τότε το σχετικό video και την ομιλία που ακολούθησε είχε μείνει εντυπωσιασμένο, όπως άλλωστε συνέβη και την παρουσίαση για τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας τον Οκτωβρίου του 2018.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πενταετές πρόγραμμα ενάλιας γεωαρχαιολογικής έρευνας στον αρχαίο λιμένα της Αίγινας, μπορείτε να δείτε εδώ, από την ενημέρωση που είχε κάνει το Aegina Portal η  επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, καταδυόμενη αρχαιολόγος της ΕΕΑ, κατά την έναρξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2019.
 
Τέλος, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε μία από τις αξιολογημένες προτάσεις του επιχειρησιακού προγράμματος "Αλιείας & Θάλασσας 2014 -2020", ο πίνακας των οποίων ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2021, με δικαιούχο το Δήμο Αίγινας και πράξη με τίτλο: "Γνωριμία με τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων" συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 10 Νοεμβρίου 2021. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.