Δεν πραγματοποιήθηκε καμία από τις συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω απουσίας του Δημάρχου και έλλειψης απαρτίας.

20260513_191351.webp

Αναβλήθηκαν οι δύο συνεδριάσεις που είχαν οριστεί από το Προεδρείο για σήμερα 13 Μαΐου 2026. Πιο συγκεκριμένα δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω έλλειψης απαρτίας η τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής των Κληροδοτημάτων και η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίσης μετά από πρόταση του προέδρου κ. Φίλιππου Τζίτζη, δεν πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2026, καθώς ο δήμαρχος δεν προσήλθε στην συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς δεν προσήλθε στην συνεδρίαση

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς δεν προσήλθε στην συνεδρίαση, εξηγώντας τον λόγο σε επιστολή που διάβασε ο πρόεδρος κ. Φίλιππος Τζίτζης: "Σήμερα, κάτω από δύσκολες προσωπικές συνθήκες, δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους εξέφρασαν τη στήριξή τους και το ενδιαφέρον τους μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην οικογενειακή μας επιχείρηση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν την υπόθεση και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο τους. Σας ευχαριστώ θερμά για την κατανόηση".

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την ανάγνωση του παρουσιολογίου

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την ανάγνωση του παρουσιολογίου διαπίστωσε την έλλειψη απαρτίας και έληξε τη διαδικασία και της Τακτικής Συνεδρίασης.

Τέλος, για την σημερινή συνεδρίαση υπήρχε κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αργοσαρωνικού για την υγεία, που συγκέντρωσε αρκετούς πολίτες που ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτή και να διαμαρτυρηθούν.

Η αντιδήμαρχος κ. Όλγα Πετρίτη μιλά για την εθελοντική αιμοδοσία, το διήμερο για την πρόληψη της άνοιας και τη δράση για τον σακχαρώδη διαβήτη.

Η αντιδήμαρχος κ. Όλγα Πετρίτη μιλά για την εθελοντική αιμοδοσία, το διήμερο για την πρόληψη της άνοιας και τη δράση για το ζαχαρώδη διαβήτη.

Την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Τουρισμού του Δήμου Αίγινας, κ. Όλγα Πετρίτη, φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal, προκειμένου να παρουσιάσει τρεις σημαντικές δράσεις που διοργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με φορείς υγείας και κοινωνικής προσφοράς. 

Η κ. Πετρίτη αναφέρθηκε αρχικά στην 64η Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Αίγινας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Παύλος Ανδρεόπουλος» του Δημοτικού Σταδίου Αίγινας, την Παρασκευή 15 Μαΐου από τις 09:00 έως τις 19:00 και το Σάββατο 16 Μαΐου από τις 09:00 έως τις 17:00, με τη στήριξη της κινητής μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».

Όπως τόνισε, οι εθελοντές αιμοδότες χρειάζεται να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα

Όπως τόνισε, οι εθελοντές αιμοδότες χρειάζεται να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα και τον αριθμό ΑΜΚΑ, ενώ συνιστάται να έχουν λάβει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία. Υπογράμμισε ότι η αιμοδοσία αποτελεί «μια πράξη αγάπης και ένα πολύτιμο δώρο ζωής», καθώς το αίμα δεν μπορεί να παραχθεί τεχνητά και οι ανάγκες των νοσοκομείων καλύπτονται αποκλειστικά από εθελοντές.

Η Αντιδήμαρχος σημείωσε επίσης πως, χάρη στη σταθερή συμμετοχή των πολιτών εδώ και περίπου 20 χρόνια, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο περίπου 280 έως 300 φιάλες αίματος, δημιουργώντας μια ουσιαστική τράπεζα αίματος για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του νησιού.

Η δεύτερη δράση αφορά τη διήμερη ενημερωτική εκστρατεία για την άνοια και τη νόσο Alzheimer, που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τον Δήμο Αίγινας, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αιγίνης «Άγιος Διονύσιος» και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.

Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθούν δωρεάν τεστ μνήμης στο Νοσοκομείο Αιγίνης, την Παρασκευή 15 Μαΐου από τις 12:30 έως τις 14:30 και το Σάββατο 16 Μαΐου από τις 10:00 έως τις 12:30, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να είναι άνω των 60 ετών, να μην έχουν διάγνωση άνοιας ή σχετική φαρμακευτική αγωγή και να έχουν μαζί τους τον ΑΜΚΑ τους, καθώς και γυαλιά ή ακουστικά βαρηκοΐας εφόσον τα χρησιμοποιούν.

Η κ. Πετρίτη ανέφερε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είναι ήδη πολύ μεγάλο, με τα διαθέσιμα ραντεβού να είναι σχεδόν καλυμμένα, ενώ δεσμεύθηκε πως η δράση θα επαναληφθεί μέσα στη χρονιά.

Παράλληλα, την Παρασκευή 15 Μαΐου στις 18:30, στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, με θεματολογία γύρω από την άνοια, την πρόληψη, τις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και τη στήριξη ασθενών και φροντιστών.

Η ημερίδα περιλαμβάνει εισηγήσεις από νευρολόγους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και της κινητής μονάδας για άτομα με άνοια στον Πειραιά.

Τέλος, η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στη διήμερη δράση πρόληψης για τον σακχαρώδη διαβήτη, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαΐου στην Αίγινα, στο πλαίσιο της 10ης Εκστρατείας Πρόληψης του Σακχαρώδη Διαβήτη στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Η δράση διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Με Οδηγό τον Διαβήτη», σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Υγείας Αίγινας από εξειδικευμένους γιατρούς και θα γίνονται κατόπιν ραντεβού, με τις σχετικές πληροφορίες να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, η κ. Πετρίτη ευχαρίστησε όλους τους φορείς και τους εθελοντές που στηρίζουν τις δράσεις του Δήμου, υπογραμμίζοντας ότι στόχος παραμένει η ενίσχυση της πρόληψης, της ενημέρωσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης στην τοπική κοινωνία της Αίγινας.

Φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς τη σχολή οδηγών του δημάρχου Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά τα ξημερώματα. Αναφορές για εκρήξεις.

Φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς τη σχολή οδηγών του δημάρχου Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά τα ξημερώματα. Αναφορές για εκρήξεις.

Στις φλόγες παραδόθηκε τα ξημερώματα, το γραφείο όπου στεγάζεται επιχείρηση σχολής οδηγών του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά, που λειτουργεί ο αδελφός του κ. Δημήτρης Ζορμπάς. Από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το γραφείο καταστράφηκε ολοσχερώς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ακούστηκαν τρεις εκρήξεις, δύο δυνατές και μία μικρότερη.

Στο σημείο του συμβάντος κατέφθασε δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας, που έσβησε την φωτιά, ενώ λίγο αργότερα στις 4:20 ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Αίγινας, το οποίο για προληπτικούς λόγους μετέφερε ηλικιωμένο άντρα, που διέμενε στον όροφο του κτηρίου. 

Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο του συμβάντος κατεύθασε  όχημα του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας

Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο του συμβάντος κατεύθασε  όχημα του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας και στη συνέχεια λίγο μετά τις 4:10, τέσσερα οχήματα και 8 πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας. Οι πυροσβέστες απέτρεψαν την φωτιά να επεκταθεί στις τέντες του επάνω ορόφου και με την βοήθεια της Αστυνομίας κατέβασαν από το διαμέρισμά του, ηλικιωμένο άνδρα που διέμενε εκεί.

Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς την σχολή και μαζί κάποια μηχανάκια

Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς την σχολή και μαζί κάποια μηχανάκια τα οποία χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση των οδηγών. Ζημιές υπέστησαν, επίσης, ένα μηχανάκι και ένα αυτοκίνητο που βρίσκονταν παρκαρισμένα στον εξωτερικό χώρο. Το σημείο του συμβάντος αναμένεται να επισκεφθεί το πρωί κλιμάκιο της Σήμανσης  (Δ.Ε.Ε.) για την διερεύνηση των στοιχείων. Η κυκλοφορία στην περιοχή έχει αποκλειστεί από το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας, ενώ ήδη διερευνούνται οι κάμερες που βρίσκονται στην περιοχή. Για το συμβάν διενεργείται προανάκριση.

Σήμερα τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην οικογενειακή μας επιχείρηση

Η δήλωση του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά:

Σήμερα τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην οικογενειακή μας επιχείρηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της. Οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο τους. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο, καθώς και όλους όσοι εξέφρασαν την ανθρώπινη συμπαράστασή τους. Πάνω απ’ όλα, κρατάμε ότι δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Κεντρική φωτογραφία Σταύρος Ρωπαΐτης.

Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας: Πρώτο παγκοσμίως το Φιστίκι Αιγίνης στους ξηρούς καρπούς στο Taste Atlas. Πρώτη θέση και στην κατηγορία των φιστικιών!

Το Φιστίκι Αιγίνης κατέκτησε την πρώτη θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με τη νέα κατάταξη του Taste Atlas και παραμένει κορυφαίο και στην ειδική κατηγορία των φιστικιών.

Διπλή διεθνή διάκριση για το Φιστίκι Αιγίνης ανακοίνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας, με αφορμή την πρόσφατη επικαιροποίηση της παγκόσμιας κατάταξης του Taste Atlas στις 22 Απριλίου 2026.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Φιστίκι Αιγίνης κατέκτησε την πρώτη θέση παγκοσμίως στην κατηγορία των ξηρών καρπών με βαθμολογία 4,8/5, ξεπερνώντας το τουρκικό φουντούκι Giresun και το ιταλικό φιστίκι Bronte.

Παράλληλα, στην ειδική κατηγορία “Pistachios”, η Αίγινα διατηρεί την πρώτη θέση διεθνώς, αφήνοντας πίσω γνωστές περιοχές παραγωγής της Τουρκίας και της Ιταλίας. Ο Αγροτικός Σύλλογος χαρακτηρίζει το προϊόν «αφανή ήρωα» και «κοιμώμενο γίγαντα» της παγκόσμιας γαστρονομίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα προϊόν υψηλής ποιότητας που μπορεί να σταθεί δίπλα σε εκλεκτά γαστρονομικά αγαθά, όπως η τρούφα και το χαβιάρι.

Στην ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη διατροφική αξία του Φιστικιού Αιγίνης Π.Ο.Π., το οποίο χαρακτηρίζεται ως «superfood» χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και στα ποιοτικά του έλαια. Επισημαίνεται ακόμη ότι η ποιότητα του προϊόντος συνδέεται άμεσα με το ηφαιστειογενές έδαφος της Αίγινας, αλλά και με τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας και συγκομιδής που ακολουθούν οι παραγωγοί του νησιού.

Ο Αγροτικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα του μόχθου των αγροτών της Αίγινας, οι οποίοι συνεχίζουν τη χειρωνακτική συλλογή του καρπού κάτω από δύσκολες συνθήκες, διατηρώντας ζωντανή την παραδοσιακή ποικιλία «Αιγινήτικη» ή «Κοιλαράτη». Παράλληλα, σημειώνει ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί συνέταξαν το κείμενο για την ένταξη της καλλιέργειας του φιστικιού στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας

Φιστίκι Αιγίνης 2026: Ο «Αφανής Ήρωας» και ο «Κοιμώμενος Γίγαντας» της Παγκόσμιας Γαστρονομίας
​Αγαπητοί Καταναλωτές,
Με αφορμή την πρόσφατη(22 Απριλίου 2026), επικαιροποίηση της παγκόσμιας κατάταξης του Taste Atlas, ο Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας ανακοινώνει μια ιστορική διπλή νίκη για τον καρπό του νησιού μας. Το Φιστίκι Αιγίνης αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος ξηρός καρπός στον πλανήτη με βαθμολογία (4,8/5), καταλαμβάνοντας την 1η θέση στη γενική κατάταξη (με 2ο το τουρκικό φουντούκι Giresum και 3ο το ιταλικό φιστίκι Bronte).Σύμφωνα με τον Taste Atlas είναι ο αφανής ήρωας που , λόγω της υψηλής βαθμολογίας 4,8 αναδεικνύει την ελληνική κουζίνα στις καλύτερες του κόσμου.
Ταυτόχρονα, στην ειδική κατηγορία των φιστικιών (Pistachios), η Αίγινα παραμένει ακλόνητη στην 1η θέση, αφήνοντας πίσω της το Antep της Τουρκίας και το Pistacchio Verde di Bronte της Ιταλίας. Αυτή η επιτυχία είναι συγκλονιστική: η Αίγινα κατάφερε μέσα σε μόλις 130 χρόνια να ξεπεράσει την Τουρκία που καλλιεργεί τον καρπό εδώ και χιλιάδες έτη, και την Ιταλία με την παράδοση των 1.500 ετών. Είναι ένας «κοιμώμενος γίγαντας» της γαστρονομίας ,είναι ένα εκλεκτό προϊόν που επιτρέπει στους σεφ να δημιουργούν γκουρμέ συνταγές αναδεικνύοντας μοναδικά τόσο τις αλμυρές όσο και τις γλυκές τους δημιουργίες. ‘Εχει την δυνατότητα να αναδειχθεί σε κορυφαίο σνακ παγκοσμίως και να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει ,δίπλα στην τρούφα και το χαβιάρι.
Εξ άλλου το Φιστίκι Αιγίνης , είναι μια πλήρης τροφή επιβίωσης. Ως ένα αυθεντικό Superfood με υψηλή πρωτεΐνη, επιτρέπει στον άνθρωπο να ζήσει μόνο με αυτόν τον καρπό και τα παράγωγά του —το έλαιο «φυστικιού», το γάλα από φιστίκι και το αλεύρι. Είναι ένας Σύμβουλος Υγείας που λειτουργεί ως φάρμακο, χάρη στην ποιότητα, τη χαμηλή υγρασία και τα πλούσια έλαια που του χαρίζει ο μοναδικός τρόπος καλλιέργειας και εμβολιασμού των δέντρων μας.
Ο Μόχθος που έγινε Παγκόσμιος Πολιτισμός
Αυτή η υπεροχή δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του κλίματος και του ηφαιστειογενούς εδάφους της Αίγινας αλλά και του μόχθου των αγροτών μας, που υπό αντίξοες συνθήκες και τη ζέστη των 40°C, δουλεύουν και συλλέγουν το φιστίκι χειρωνακτικά ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας. Οι αγρότες της Αίγινας ,με μόνο όπλο τη δουλειά τους, « έκαναν την τρίχα τριχιά» ,νίκησαν την αδικία και δημιούργησαν κάτι που μένει στην ιστορία.
​Διαφύλαξαν την παγκοσμίως κορυφαία ποικιλία Αιγινήτικη ή Κοιλαράτη.
​Συνέταξαν οι ίδιοι το κείμενο για την ένταξη στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, αποδεικνύοντας ότι το φιστίκι είναι ο ζωντανός πολιτισμός που ταξιδεύει το όνομα της Αίγινας σε όλο τον πλανήτη. Ενώ πολλοί ίσως αγνοούν τη γεωγραφική θέση του νησιού μας, μέσω του Φιστικιού Αιγίνης η πατρίδα μας ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη.
Σήμερα, αυτός ο ζωντανός πολιτισμός απειλείται από το υπέρογκο κόστος παραγωγής ,την πίεση για οικοπεδοποίηση, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τη νοθεία.

Σας καλούμε λοιπόν, να αναζητάτε πάντα το πιστοποιημένο ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΑΣ Π.Ο.Π. στις συσκευασίες. Είναι η μόνη εγγύηση ότι στηρίζετε τον πραγματικό παραγωγό και ότι απολαμβάνετε το αυθεντικό προϊόν που τιμά την ιστορία και την αξιοπρέπεια της Αίγινας.

​Με εκτίμηση
​Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας
Ο πρόεδρος,
Νικόλαος Αντ. Αλυφαντής

Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal 

"Μουσείο Φιστικιού". Σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και θεσμικής διαδικασίας, θέτουν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς προς την Υπουργό Πολιτισμού.

"Μουσείο Φιστικιού". Σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και θεσμικής διαδικασίας, θέτουν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς προς την Υπουργό Πολιτισμού.

Με ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, βουλευτές της Νέας Αριστεράς εκφράζουν έντονη ανησυχία για τους χειρισμούς γύρω από το ιστορικό Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο της Αίγινας και τη δρομολογούμενη δημιουργία «Μουσείου Φιστικιού» στους χώρους του και μάλιστα με μίσθωση σε ιδιώτη.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για κίνδυνο αλλοίωσης της ιστορικής φυσιογνωμίας του εμβληματικού κτηρίου, το οποίο έχει συνδεθεί με καθοριστικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας και προοριζόταν να λειτουργήσει ως Διαχρονικό Μουσείο Αίγινας, ενώ παράλληλα είχε προβλεφθεί η στέγαση της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης.

Στην ερώτηση τίθενται σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και θεσμικής διαδικασίας σχετικά με την παραχώρηση και την προωθούμενη εκμίσθωση χώρων του κτηρίου, με τους υπογράφοντες να ζητούν σαφείς απαντήσεις για το μέλλον και τη χρήση ενός από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της χώρας.

Ερώτηση

Προς την κα. Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα Η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής οφείλουν να διαφυλάξουν πάνω από όλα την ιστορική φυσιογνωμία του Καποδιστριακού κτηρίου στην Αίγινα. Έντονο προβληματισμό προκαλεί η πρόταξη παραχώρησης και μίσθωσης σε ιδιώτες χώρων για την εγκατάσταση Μουσείου φιστικιού, κάτι που καμία σύνδεση δεν έχει με την ιστορία του κτηρίου.
Το εξαιρετικά σπουδαίο τόσο από αρχιτεκτονική όσο και από ιστορική άποψη Καποδιστριακό κτήριο στην Αίγινα πρέπει, επιτέλους, να αποκτήσει ταυτότητα συνδεδεμένη με την ιστορία του ως Διαχρονικό Μουσείο Αίγινας.

Το κτηριακό συγκρότημα Ορφανοτροφείου/Φυλακών της Αίγινας έχει μακρά και πολυσήμαντη ιστορία. Κτίστηκε το 1828 από τον Ιωάννη Καποδίστρια και εγκαινιάστηκε ως Ορφανοτροφείο το 1829, φιλοξενώντας εκατοντάδες ορφανά παιδιά κυρίως οικογενειών της επανάστασης του 1821. Στην πορεία του χρόνου υπέστη κτηριακές μετατροπές και λειτούργησε διαδοχικά ως Σχολή Ευελπίδων, Λοιμοκαθαρτήριο, Φρενοκομείο, Στέγη για Κρήτες πρόσφυγες, Φυλακές για ποινικούς αλλά και για πολιτικούς κρατούμενους, αρκετοί εκ των οποίων μάλιστα τελικώς εκτελέστηκαν, μέχρι και για κρατούμενους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα 1967-1974. Συνδέεται, επίσης, με τη για πρώτη φορά λειτουργία σε αυτό αλληλοδιδακτικών και επαγγελματικών σχολείων, όπως τυπογραφίας, ξυλουργικής, μεταλλουργίας και ραπτικής, προσφέροντας επαγγελματική κατάρτιση στους μαθητές. Σ’ αυτό στεγάστηκαν η (εξελιχθείσα σε Εθνική) Βιβλιοθήκη, το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο και Σχολή Μουσικής. Πρόκειται για το πρώτο δημόσιο κτήριο της Ελλάδας με ιστορία και λειτουργίες εμβληματικές όχι μόνο για την Αίγινα αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

Επισημαίνεται ότι παρά τις δυνατότητες αυτού του κτηρίου, η Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας στεγάζεται από το 1949 φιλοξενούμενη σε δύο μικρούς χώρους στο «Κυβερνείο», το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, από το 1992 έχει παραχωρηθεί στη Βιβλιοθήκη το «Εϋνάρδειο», που και αυτό πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί, αν και ούτε αυτό επαρκεί για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, της οποίας μεγάλος όγκος βιβλίων παραμένει αποθηκευμένος στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος, δηλαδή όχι σε δημόσια χρήση και υπό συνθήκες επισφαλείς.

Ωστόσο, αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε το 1996-1998 οδήγησε σε πρόταση αποκατάστασης του κτηριακού συγκροτήματος Ορφανοτροφείου/Φυλακών ως Διαχρονικού Μουσείου και μέρος αυτού έχει αποκατασταθεί και δοθεί σε λειτουργία από το 2023, αλλά μόνο για εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Ήδη - και σωστά - από τον Φεβρουάριο του 2022 εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων, η με αριθμό πρωτοκόλλου 41651/02-02-2022 απόφαση για την έγκριση τροποποίησης κτηριολογικού προγράμματος στο Κτήριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου Αίγινας -Διαχρονικό Μουσείο Αίγινας-, με την οποία παραχωρήθηκε έκταση περίπου 680 τ.μ. στη Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη, λαμβάνοντας υπόψη σχετικά έγγραφά της, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της.

Όμως στη συνέχεια και προ ολίγων μηνών, με τη με αριθμό πρωτοκόλλου 528798/14-11-2025 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, εγκρίθηκε η παραχώρηση στην Περιφέρεια Αττικής, μετά από αίτημά της τον Σεπτέμβριο 2025, χώρου στο υπόγειο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου Αίγινας για τη δημιουργία «Μουσείου Φιστικιού Αίγινας». Πρόκειται για τους χώρους στη βορειοδυτική πλευρά του κτηρίου, επί των οδών Καποδιστρίου και Φανερωμένης, που ταυτίζονται με αυτούς που είχαν προηγουμένως παραχωρηθεί στη Βιβλιοθήκη, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα. Η απόφαση στηρίζεται μεν στη θετική, ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στις 11 Νοεμβρίου 2025, ουδείς υπεύθυνος όμως έχει διαβεβαιώσει ότι τα μέλη του Κ.Α.Σ ενημερώθηκαν με πλήρη και έγκυρο τρόπο σχετικά με τα πιο πάνω εκτεθέντα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση η Απόφαση αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού (και του Κ.Α.Σ) είναι εμφανώς αντιφατική, ανισότιμη και εν πολλοίς αυθαίρετη ή τουλάχιστον πρωθύστερη, η δε…

Ε.Ε.Π. Δελτίο Τύπου.
Με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη απαρτία πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση μηνός Ιουνίου 2022 του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά στην Αίγινα, την  Πέμπτη  30/06/2022.

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ε.Ε.Π., παραβρέθηκαν  ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Αίγινας και Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αίγινας κ. Γεώργιος Σκαλτσιώτης,  ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Σωματείων Περιφέρειας Πειραιά κ. Σωτήριος Μπήτρος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αίγινας κ. Νικόλαος Κωστάκος, καθώς και πλήθος επαγγελματιών και επιχειρηματιών του νησιού.

Στην εναρκτήρια τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Π. κ. Γιάννης Βουτσινάς, τόνισε ότι η 10η συνεδρίαση για το 2022 του ΔΣ του Επιμελητηρίου, πραγματοποιείται στην Αίγινα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διοίκησης για ισχυρή παρουσία του Ε.Ε.Π. σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές αρμοδιότητας του και ειδικότερα  στις νησιωτικές και τις  θεωρούμενες απομακρυσμένες περιοχές, με στόχο  την ανάδειξη μιας κουλτούρας συμμετοχής των τοπικών επιχειρήσεων στην λειτουργία του Επιμελητηριακού θεσμού.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Π. αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της διοίκησης του, από το 2018 που ανέλαβε καθήκοντα μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων :

-Την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών και κτιριακών υποδομών του Επιμελητηρίου για την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες μέλη του.
-Την εκκαθάριση του Μητρώου Μελών με στόχο την οικονομική εξυγίανση του Ε.Ε.Π. και την προστασία των μελών του από άδικη και καταχρηστική υπερχρέωση συνδρομών.
-Την οργάνωση και υλοποίηση ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τα μέλη με δράσεις συμβουλευτικής, πληροφόρησης, επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης για την ανάπτυξη και βελτίωση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους.

-Την διαχείριση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων και έργων παρεχόμενων υπηρεσιών στα μέλη του Επιμελητηρίου οριζόντια ή κατά κλάδο στις αναδυόμενες ανάγκες τους, αλλά και στη σχεδιαζόμενη ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

-Ζητήματα όπως η ενίσχυση της ρευστότητας, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση με βιώσιμους όρους, η συμπόρευση με τους φορείς παροχής της γνώσης, η διαρκής πληροφόρηση των μελών και η αμφίδρομη σχέση με τις διοικήσεις, η δικτύωση και η εξωστρέφεια, η επαγγελματική κατάρτιση και η πιστοποίηση προσόντων, η διαρκής εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων, αποτέλεσαν προτεραιότητες στην θητεία μας, τόνισε ο κ. Ι. Βουτσινάς.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Π. έκανε ιδιαίτερη μνεία στην θεσμική ενίσχυση του Επιμελητηρίου και γενικότερα του Επιμελητηριακού θεσμού, ώστε να ενισχύσει τον ενεργό του ρόλο και την επιρροή στα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας, προς το συμφέρον του συνόλου της επιχειρηματικότητας  και της κοινωνίας.
Στην συνέχεια, μεταξύ των θεμάτων  που αναπτύχθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. μηνός Ιουνίου και για τα οποία επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες της Αίγινας που παραβρέθηκαν, ήταν:

 -Η διαδικασία κατοχύρωσης Διακριτικού  Τίτλου για τις επιχειρήσεις βάση του νέου νόμου Γ.Ε.ΜΗ. Το θέμα λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας του για τις επιχειρήσεις, ανέπτυξε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Π. κ. Γιάννης Βουτσινάς, ο οποίος  τόνισε ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της αγοράς και της κοινωνίας,  ανέλαβε την πρωτοβουλία πολύπλευρης ενημέρωσης των μελών του για την διαδικασία κατοχύρωσης Διακριτικού Τίτλου, με την οποία  επιτυγχάνεται η  διασφάλιση της φήμης, δηλαδή της άυλης εμπορικής αξίας των επιχειρήσεων, ενώ αποτρέπεται και η σύγχυση του καταναλωτικού κοινού σχετικά τις επιχειρήσεις που επιλέγει ως πελάτης/αγοραστής.  

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Π. προέτρεψε τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες μέλη του Επιμελητηρίου, να  προβούν στην κατοχύρωση Διακριτικού Τίτλου στο Επαγγελματικό Επιμελητηρίου Πειραιά -η υπηρεσία προσφέρεται στο πλαίσιο της παροχής ανταποδοτικών υπηρεσιών του Επιμελητηρίου προς τα μέλη του- για να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία, καθώς χωρίς την κατοχύρωση ότι η προστασία ενός διακριτικού γνωρίσματος που χρησιμοποιείται άτυπα στις συναλλαγές προστατεύεται μόνο μέσω επίπονης δικαστηριακής διαδικασίας.

-Η συμφωνία που υπέγραψε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας με την GEA για τα συγγενικά δικαιώματα, με εισηγητή το μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Π., Πρόεδρο Τμήματος Επαγγελματιών  κ. Ιωάννη  Μουρτζούκο,  ο οποίος ανέλυσε τις λεπτομέρειες της επωφελούς συμφωνίας τόσο για τους δημιουργούς (μουσικούς, τραγουδιστές, παραγωγούς), όσο και για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση μουσικής, η οποία εκτιμάται ότι θα δώσει ολοκληρωτική λύση στα χρόνια προβλήματα και τις διενέξεις που έφταναν μέχρι τις δικαστικές αίθουσες μεταξύ δημιουργών και επιχειρηματιών.

-Η αναδιάρθρωση του Δ.Σ. του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) και η ανάληψη της Προεδρίας  από  τον  κ. Δημήτρη Συξέρη, μέλος της  Δ.Ε. του Ε.Ε.Π., Υπεύθυνο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων και Πρόεδρο του Εμπορικού Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου Αργοσαρωνικού.

Παρουσιάστηκε αναλυτικά το έργο του Ομίλου και οι επόμενες δράσεις του υπό τη νέα διοίκηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα  Νησιωτικά Επιμελητήρια της χώρας μας τις αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις που βιώνουν οι νησιώτες, εξ΄ αιτίας της γεωπολιτικής μειονεξίας των νησιών.  Όπως διαβεβαίωσε ο  νέος Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., ο Όμιλος θα συνεχίσει και θα εμπλουτίσει τις δράσεις τους και τις συνεργασίες του σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την ενδυνάμωση και της παρεμβατικότητας των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ελλάδας  που θα οδηγήσει σε πολιτικές και μέτρα για μια ολοκληρωμένη οικονομική και κοινωνική συνοχή της νησιωτικής Ελλάδας.

 -Η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και η στήριξη των επιχειρήσεων των νησιωτικών  περιοχών, και ειδικότερα της Αίγινας, αναπτύχθηκε από την κ. Αλεξάνδρα Παντελάρου, Αναπληρώτρια Πρόεδρο Τμήματος Υπηρεσιών του Ε.Ε.Π., η οποία κατάγεται από την Αίγινα. Εμφανώς συγκινημένη που απευθυνόταν σε συντοπίτες της  επιχειρηματίες και επαγγελματίες η κ. Παντελάρου, άδραξε την ευκαιρία να προβεί να τοποθετεί στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και να προβεί σε μια λεπτομερή ενημέρωση , για τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα του νησιού, καθώς και για τις μοναδικές ομορφιές του,  που μπορούν  να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στις τουριστικές, παραγωγικές, εμπορικές  και εξαγωγικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων της Αίγινας.

 -Η άσκηση επαγγέλματος των  Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, θέμα το οποίο ανέπτυξε το μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Π. κ. Κων. Μαρκουλιδάκης. Όπως επισημάνθηκε η ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι μία μεγάλη και σημαντική κατηγορία επαγγελματιών στο Ε.Ε.Π.. Είναι ο μοναδικός κλάδος που αδειοδοτείται και ελέγχεται από το επιμελητηριακό θεσμό, γι΄ αυτό και αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη μέριμνα ως προς την ενημέρωση και τήρηση των απαραίτητων υποχρεώσεων όπως αυτές απορρέουν από τις σχετικές διατάξεις. Από το νόμο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά που τηρεί τα ειδικά μητρώα ασφαλιστικής διαμεσολάβησης έχει την υποχρέωση εγγραφής στο ειδικό μητρώο, χορήγησης σχετικής βεβαίωσης (άδειας), ελέγχου τήρησης υποχρεώσεων όπως αυτές ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις και τελικώς διαγραφής εάν διαπιστώσει ότι δεν πληρούνται.

 -Τα Απολογιστικά Στοιχεία Ειδικών Μητρώων Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά έτους 2021, τα οποία παρουσίασε ο Β΄ Αντιπρόεδρος του  του Ε.Ε.Π. κ. Λεωνίδας Μίχας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του  Ε.Ε.Π., οι  ενεργοί ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές σε όλες τις κατηγορίες εγγεγραμμένοι στο Επιμελητήριο  ανέρχονται σε 1.189, εκ των οποίων οι 1.021 με μοναδικούς αριθμούς μητρώων.
 -Ο  Οδηγός λειτουργίας καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, που εξέδωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο οποίος αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο  για τους επαγγελματίες.
 -Ο καθορισμός ΚΑΔ εμπορικής δραστηριότητας για την εγγραφή ΦΠ στο ΓΕΜΗ, θέμα που ανέπτυξε η Υπεύθυνη Γ.Ε.ΜΗ & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, Μέλος Δ.Ε. του Ε.Ε.Π. κα Ιφιγένεια Πέππα.
 -Το ζήτημα της αναστολής καταχώρισης πράξεων και στοιχείων εταιρειών στο ΓΕΜΗ (αρ.29 ν. 4919/2022) το οποίο   ανέλυσε η δικηγόρος ΥΓΕΜΗ του Ε.Ε.Π.  κα Θεοδώρα Αρβανιτάκη.
 -Στα αποτελέσματα 1ου Διεθνούς Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του  Επιμελητηρίου  Λάρισας, σε συνδιοργάνωση με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και ήταν αφιερωμένο στις δυναμικές γυναίκες του Ελληνικού αλλά και του Παγκόσμιου επιχειρεί, αναφέρθηκε το μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Π. κα Ζωή Στραϊτούρη, η οποία εκπροσώπησε  το Επιμελητήριο στο Φόρουμ.
 -Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Ε.Ε.Π. προσκάλεσαν τους παραγωγούς της Αίγινας να συμμετάσχουν στην 86η ΔΕΘ, ενώ την  σχετική τοποθέτηση έκανε ο Συντονιστής  της Θεματικής Επιτροπής Οργάνωσης Συνεδρίων και Συμμετοχής σε Εκθέσεις κ. Κώστας Νικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στις δράσεις του Επιμελητηρίου εν όψει της συμμετοχής του στην  86η ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Π. κ. Γιάννης Βουτσινάς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αίγινας κ. Γεώργιο Σκαλτσιώτη , για τη συνεργασία που είχαν στην περσινή ΔΕΘ και ιδιαιτέρως για την ευγενική προσφορά της Ένωσης σε προϊόντα για τις εκδηλώσεις που συνδιοργανώθηκαν το 2021.

 -Ο Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΕΠ και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας Αττικής κ. Νίκος Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα της ανόδου του πληθωρισμού, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που μέχρι τώρα έχει λάβει η κυβέρνηση, τόσο για την συγκράτηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας, όσο και για την στήριξη των νοικοκυριών έχουν δώσει «ανάσες», αλλά δεν επαρκούν, καθώς οι ανατιμήσεις όπως επισήμως καταγράφονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, είναι πρωτόγνωρες.
Ο επιμελητηριακός και επιχειρηματικός κόσμος, αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ένα πολύ υψηλό ποσό για τον εξοβελισμό των αρνητικών συνεπειών της ενεργειακής ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων, που ανέρχεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ (3,7% του Α.Ε.Π.).

Αναμένει όμως  το επόμενο διάστημα, την προώθηση πρόσθετων μέτρων που θα στοχεύουν στην απομείωση του αυξημένου λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, αλλά και στην ενίσχυση των εισοδημάτων όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των νοικοκυριών, προκειμένου να μην επηρεαστεί αρνητικά η παραγωγική διαδικασία και η ζήτηση στην αγορά, βάζοντας την οικονομία σε ένα νέο σπιράλ στάσιμου πληθωρισμού και ύφεσης.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.