Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 29ης Ιουνίου 2026.

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 29ης Ιουνίου 2026.

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας. Εδώ μπορείτε να δείτε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Στα videos που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εκτός των θεμάτων που περιείχαν προσωπικά δεδομένα.





«Τρελοί αλλά για λίγο»: Μια βραδιά γεμάτη παράδοση, καλή διάθεση και υπέροχα χορευτικά, στους Αγίους.

«Τρελοί αλλά για λίγο»: Μια βραδιά γεμάτη παράδοση, καλή διάθεση και υπέροχα χορευτικά, στους Αγίους.

Μια ξεχωριστή και άκρως επιτυχημένη βραδιά χάρισε στο κοινό ο Σύλλογος Προόδου και Αλληλεγγύης Αγίων, πραγματοποιώντας την ετήσια μουσικοχορευτική του παράσταση την Κυριακή 28 Ιουνίου 2026.

Ο προαύλιος χώρος του Ιερού Ναού Αποστόλου Κρίσπου στους Αγίους γέμισε ασφυκτικά από πλήθος κόσμου, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και συλλόγων του νησιού, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την υπέροχη πρωτοβουλία των χορευτικών τμημάτων.

Ο προαύλιος χώρος του Ιερού Ναού Αποστόλου Κρίσπου στους Αγίους γέμισε ασφυκτικά

Η εκδήλωση άνοιξε με το καλωσόρισμα του προέδρου του Συλλόγου, κ. Παναγιώτη Χελιώτη, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους παρευρισκόμενους που στηρίζουν σταθερά τον θεσμό. Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Σπυριδάκης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, εξαίροντας το έργο του Συλλόγου, ο οποίος κάθε χρόνο προσφέρει υψηλού επιπέδου θεματικές παραστάσεις.

Η «τρέλα» που ενώνει και απελευθερώνει

Η «τρέλα» που ενώνει και απελευθερώνει
Ο τίτλος της φετινής παράστασης, «Τρελοί αλλά για λίγο», εισήγαγε το κοινό σε μια έξυπνη κωμωδία με έντονα στοιχεία μουσικής και χορού. Όπως εξήγησε η χοροδιδάσκαλος, κ. Σοφία Κάπου, η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, όπου ένας ψυχίατρος καταφθάνει για να «θεραπεύσει» τους ιδιαιτέρους κατοίκους του, για να ανακαλύψει τελικά ότι πίσω από την υποτιθέμενη τρέλα κρύβονται άνθρωποι αυθεντικοί, που διψούν για αγάπη, ελευθερία και αποδοχή.

«Το έργο είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που δεν φοβούνται να νιώσουν,

«Το έργο είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που δεν φοβούνται να νιώσουν, να αγαπήσουν, να γελάσουν και να είναι ο εαυτός τους», τόνισε η κ. Κάπου.

Ένα οδοιπορικό στην ελληνική παράδοση και τη μνήμη του Ικονίου
Μέσα από τη θεατρική πλοκή, τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους, μέσα από τις υπέροχες φορεσιές, ταξιδεύοντας τους θεατές από τη λεβεντιά της Κρήτης στη νησιώτικη αύρα της Νάξου. Ιδιαίτερη και βαθιά συγκινητική στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε το αφιέρωμα στους χορούς και τις μουσικές του Ικονίου της Μικράς Ασίας.

Η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου, κ. Ευαγγελία Χελιώτη

Η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου, κ. Ευαγγελία Χελιώτη, ανέπτυξε την ιστορική πραγματικότητα των τουρκόφωνων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, εξηγώντας πώς η χρήση της τουρκικής γλώσσας στην καθημερινότητα και τη μουσική αποτέλεσε όπλο κοινωνικής προσαρμογής και επιβίωσης, χωρίς ποτέ να αλλοιώσει την εθνική και θρησκευτική τους συνείδηση.

20260628_205434.webp

Η μουσική, οι «καραμανλίδικες» γραφές και οι μελωδίες της Ανατολής, μετατράπηκαν σε ζωντανά κειμήλια προσφυγικής μνήμης και ταυτότητας, αποδεικνύοντας ότι η ψυχή ενός λαού είναι βαθύτερη από τις λέξεις που χρησιμοποιεί.

Για την πραγματοποίηση της απαιτητικής αυτής παραγωγής, ο κ. Χελιώτης ευχαρίστησε θερμά τον Δήμο Αίγινας

Οι συντελεστές της επιτυχίας
Για την πραγματοποίηση της απαιτητικής αυτής παραγωγής, ο κ. Χελιώτης ευχαρίστησε θερμά τον Δήμο Αίγινας για την υποστήριξη, τον πατέρα Φανούριο Μακαρατζή, εφημέριο του ναού, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για τη φιλοξενία, καθώς και την κ. Μαρίνα Χριστοφάκη για την επιμέλεια των παραδοσιακών φορεσιών.

Η παράσταση πλαισιώθηκε από μια εξαιρετική ζωντανή ορχήστρα

Η παράσταση πλαισιώθηκε από μια εξαιρετική ζωντανή ορχήστρα:

  • Τραγούδι: Γωγώ Μπινιάρη
  • Βιολί: Βαγγέλης Βοττέας
  • Κρουστά: Λευτέρης Καμπεζάς
  • Λαούτο: Νάσος Κολιάκος
  • Κανονάκι: Αντιγόνη Παπαηλία
  • Ενώ το κρητικό κομμάτι απογείωσαν τη:
  • Λύρα: Γιώργος Βροντινάκης
  • Λαούτο: Αντώνης Τσορμπανάκης
  • Μαντολίνο: Βαγγέλης Σοφικίτης

Το υπέροχο αυτό μουσικό σχήμα έδωσε το σύνθημα για ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι

Το υπέροχο αυτό μουσικό σχήμα έδωσε το σύνθημα για ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι, ανανεώνοντας το ραντεβού του Συλλόγου Προόδου και Αλληλεγγύης Αγίων με το κοινό για την επόμενη χρονιά.

20260628_205916.webp

20260628_205905.webp

20260628_204204.webp

ΚΕΠ Αίγινας: «Βγες εσύ να μπω εγώ» στο internet. Η προβληματική σύνδεση δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση των πολιτών. Τι απαντά ο κ. Γιάννης Σφήκας.

Προβλήματα στο διαδίκτυο του ΚΕΠ Αίγινας: Τι απαντά ο κ. Γιάννης Σφήκας για τις καθυστερήσεις στη μετάπτωση στο «Σύζευξις 2».

Καταγγελία που έγινε σήμερα το πρωί στο Aegina Portal, αναφέρει ότι το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της Αίγινας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη σύνδεση στο διαδίκτυο, εδώ και περίπου μία εβδομάδα, καθιστώντας αδύνατη την εξυπηρέτηση του κοινού.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Όπως αναφέρθηκε, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων να βοηθήσουν, η έλλειψη δικτύου μπλοκάρει την αποστολή εγγράφων και τη διεκπεραίωση υποθέσεων.

Απαντώντας στα ερωτήματα αυτά, ο δημοτικός σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος για την ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου Αίγινας, κ. Γιάννης Σφήκας, αναφέρθηκε στις τεχνικές δυσκολίες, αλλά και στις καθυστερήσεις από την πλευρά των εργολάβων.

«Υπάρχει πρόβλημα ταχύτητας, αλλά όχι ολική διακοπή μιας εβδομάδας»
Ο κ. Σφήκας απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΚΕΠ να βρίσκεται εντελώς εκτός δικτύου για μια ολόκληρη εβδομάδα, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε καταγραφεί άμεσα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την ομάδα πληροφορικής (IT) του Δήμου. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπήρξαν συγκεκριμένες ημέρες (όπως η προηγούμενη Παρασκευή και η Δευτέρα) με έντονα προβλήματα, τα οποία αποκαθίσταντο σταδιακά τις απογευματινές ώρες μετά από παρεμβάσεις.

Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στην παρωχημένη υποδομή του δικτύου «Σύζευξις 1», το οποίο χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή το ΚΕΠ. Η κατάσταση επιβαρύνθηκε καθώς στο ίδιο κύκλωμα προστέθηκαν πρόσφατα και οι υπολογιστές του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ). «Πλέον έχουν μπει αρκετοί υπολογιστές επάνω, εξυπηρετεί και το ΓΕΦ δίπλα, και το δίκτυο σέρνεται. Η κατάσταση είναι "βγες εσύ να μπω εγώ"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σφήκας, επιβεβαιώνοντας τη χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ταχύτητας.

Σε αναμονή του εργολάβου για το «Σύζευξις 2»
Η οριστική λύση στο πρόβλημα πρόκειται να δοθεί με τη μετάπτωση του ΚΕΠ στο αναβαθμισμένο δίκτυο «Σύζευξις 2», στο οποίο έχουν ήδη συνδεθεί άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Αν και ο Δήμος Αίγινας έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του σχετικά με τη δομημένη καλωδίωση και ο απαραίτητος εξοπλισμός (συμπεριλαμβανομένων των νέων IP τηλεφώνων) βρίσκεται ήδη στο σημείο, η διαδικασία έχει «κολλήσει» στον ανάδοχο εργολάβο.

«Περιμέναμε τον εργολάβο αρκετό καιρό. Μας είχαν ενημερώσει ότι θα ερχόταν την περασμένη Δευτέρα, αλλά για δικούς τους λόγους δεν εμφανίστηκαν», δήλωσε ο κ. Σφήκας.

Χρονοδιάγραμμα επίλυσης
Ο εντεταλμένος σύμβουλος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον project manager του έργου, πιέζοντας για τον ορισμό τελικής ημερομηνίας. Ο ίδιος εξέφρασε την προσωπική εκτίμηση ότι η μετάπτωση θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ έχει ζητήσει να βρίσκονται σε ετοιμότητα και οι τεχνικοί του Δήμου ώστε να συνδράμουν στην επιτάχυνση των εργασιών.

Στόχος είναι να σταματήσει η ταλαιπωρία τόσο των πολιτών, όσο και των ίδιων των εργαζομένων, που προσπαθούν να επιτελέσουν το έργο τους υπό αντίξοες ψηφιακές συνθήκες.

Μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ, ενάντια στην αλλοίωση της ιστορικής μνήμης του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου - πρώην Φυλακών Αίγινας.

Μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ, ενάντια στην αλλοίωση της ιστορικής μνήμης του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου - πρώην Φυλακών Αίγινας.

Μια μαζική και δυναμική εκδήλωση τιμής και διεκδίκησης πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτήριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου - πρώην Φυλακών Αίγινας , με πρωτοβουλία των Τομεακών Οργανώσεων Πειραιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και των τοπικών παραρτημάτων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στους κομμουνιστές και τους υπόλοιπους αγωνιστές που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν ή εκτελέστηκαν.

Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής

Ταυτόχρονα, η κινητοποίηση είχε έντονο χαρακτήρα διαμαρτυρίας ενάντια στις πρακτικές της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής για την εκμίσθωση μέρους του κτηρίου.

20260628_112836.webp

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην εμπορευματοποίηση και την αλλοίωση του χαρακτήρα του μνημείου, πραγματοποιώντας πορεία από το λιμάνι προς το κτήριο των Φυλακών με κεντρικό σύνθημα ότι η ιστορία του λαού δεν παραχωρείται ούτε εξαγοράζεται.

20260628_123851.webp

Το χρονικό της εκδήλωσης και οι ιστορικές μνήμες
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ξενάγηση στο κτήριο —το οποίο αποτελεί το πρώτο δημόσιο οικοδόμημα του νεοελληνικού κράτους με έτος έναρξης κατασκευής το 1828— από τη Γραμματέα της ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ, Αντωνία Δημητρουλάκου, και την καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Ζωή Γεωργιάδου.

aigina-25.webp

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρέμβαση της κ. Φλωράς Αλυφαντή, η οποία μοιράστηκε βιώματα από τα παιδικά της χρόνια, περιγράφοντας τις στιγμές που οι πολιτικοί κρατούμενοι έφτιαχναν φιγούρες του καραγκιόζη για τα παιδιά της γειτονιάς ή όταν ενημέρωναν τους ντόπιους για τις επικείμενες εκτελέσεις τους. Στο χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας.

20260628_120544.webp

Οι πολιτικές ομιλίες
Οι πολιτικές ομιλίες έγιναν στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου, που ήταν κατάμεστη από κόσμο. Στην κεντρική ομιλία, ο βουλευτής Α' Πειραιά και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Αμπατιέλος, εξέφρασε τον θαυμασμό του για το σθένος των φυλακισμένων αγωνιστών. Τόνισε ότι η παρουσία του κόσμου στον χώρο αποτελεί πράξη ιστορικής δικαιοσύνης και υπόσχεση για τη δημιουργία επίσημου μνημείου τιμής, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί η μετατροπή του ιστορικού αυτού τόπου σε ένα ουδέτερο τουριστικό αξιοθέατο.

Στη συνέχεια, ο Γραμματέας της ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ, Νίκος Φάσσας

Στη συνέχεια, ο Γραμματέας της ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ, Νίκος Φάσσας, υπογράμμισε το χρέος της νέας γενιάς να υπερασπιστεί την ιστορική αλήθεια απέναντι στην κρατική προσπάθεια υποβάθμισης του χώρου, επισημαίνοντας ότι η θυσία των προηγούμενων γενιών αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους αγώνες.

Εκ μέρους του ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974)

Εκ μέρους του ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974), το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Νίκος Τριαντάφυλλου κατήγγειλε την κρατική πολιτική που αφήνει τους ιστορικούς χώρους εγκλεισμού και εξορίας να ρημάζουν ή τους παραδίδει σε επιχειρηματικά συμφέροντα στο όνομα της ανάπτυξης. Ζήτησε την άμεση συντήρηση του κτηρίου με κρατική ευθύνη, ώστε να παραμείνει προσβάσιμος και διδακτικός χώρος για τη νεολαία και τα συνδικάτα.

20260628_1237120.webp

Μουσική συναυλία και απόδοση τιμών στην Αγία Ειρήνη και στον Τούρλο
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τους Κώστα Βλαχούτσο, Λήδα Καλλιόπη Αγγέλου και Περικλή Μαλακατέ.

Στην κινητοποίηση έδωσαν το «παρών» η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Στέλιος Μπενετάτος, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αίγινας Παναγιώτης Ηλίας, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος.

Μετά το πέρας των ομιλιών πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων:

Στον ιστορικό τόπο εκτελέσεων στον Τούρλο, από τους Ν. Αμπατιέλο και Δ. Μανωλάκου.

Στο κοινοτάφιο του νεκροταφείου της Αγίας Ειρήνης, από το στέλεχος του ΚΚΕ Γιώργο Καλαμαρά.

"Growing": Μια ευρηματική διαδρομή στα σκαλοπάτια της ζωής, η νέα χοροθεατρική παράσταση του Βαγγέλη Πιτσιλού.

"Growing": Μια διαδρομή στα σκαλοπάτια της ζωής, η νέα χοροθεατρική παράσταση του Βαγγέλη Πιτσιλού.

Ένα καλλιτεχνικό δρώμενο υψηλής αξίας, δημιουργικότητας και κοινωνικής προσφοράς, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιουνίου 2026. Ήταν η νέα χοροθεατρική παράσταση του πολυπράγμονος δημιουργού Βαγγέλη Πιτσιλού με τίτλο «Growing». Πρόκειται για μία δράση και προσφορά, που φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια.

Η αυλή του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στην Κυψέλη μεταμορφώθηκε σε μια εναλλακτική σκηνή, υποδεχόμενη πλήθος κόσμου που έσπευσε να παρακολουθήσει ένα έργο αφιερωμένο στην ανθρώπινη πορεία.

Η αυλή του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στην Κυψέλη μεταμορφώθηκε σε μια εναλλακτική σκηνή

Το «Growing» είναι ένα έργο χωρίς λόγο, βασισμένο εξολοκλήρου στη σωματική έκφραση, την κίνηση και τη δύναμη των εικόνων. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ίδιος ο ηθοποιός, χορογράφος και σκηνοθέτης: «Είναι τα σκαλοπάτια που διανύουμε στη ζωή μας οι άνθρωποι, από τα 6 μας χρόνια μέχρι και τα 65. Είναι ουσιαστικά η προσπάθεια που κάνουμε να ανέβουμε κάποια σκαλοπάτια, ή να τα κατεβούμε. Στη διάρκεια της ζωής μας περνάμε από την περηφάνια μέχρι την κατάρρευση».

Μέσα από αφαιρετικές και δυναμικές χορογραφίες, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν

Μέσα από αφαιρετικές και δυναμικές χορογραφίες, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν και να ερμηνεύσουν τις εικόνες με τον δικό τους προσωπικό τρόπο, αντικρίζοντας πτυχές της ίδιας τους της ζωής.

Η παράσταση, πέρα από την καλλιτεχνική της αξία, είχε και έντονο φιλανθρωπικό χαρακτήρα

Η παράσταση, πέρα από την καλλιτεχνική της αξία, είχε και έντονο φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς η είσοδος γινόταν με ελεύθερη συνεισφορά και όλα τα έσοδα διατέθηκαν για την ενίσχυση του πολύτιμου έργου του συσσιτίου του Λεουσείου Ιδρύματος.

Ο Βαγγέλης Πιτσιλός, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε θερμά τους συνοδοιπόρους του

Ο Βαγγέλης Πιτσιλός, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε θερμά τους συνοδοιπόρους του: τη 14μελή ομάδα των γυναικών που ξεσήκωσε το κοινό με τις ερμηνείες της, τα μικρά παιδιά που πλαισίωσαν την προσπάθεια, καθώς και τους σταθερούς του συνεργάτες, όπως τον Γιώργο Μπήτρο, τον Σύλλογο της Κυψέλης και τη Σοφία Πρωτονοταρίου. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη Βασιλική Ταντάουη (φωτισμός),  video art Μυρτώ Αποστολίδου, στον Παναγιώτη Κλήμη (τεχνική υποστήριξη) και στη Θεατρική Ομάδα «Εκτός Σχεδίου» για την παραχώρηση του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Σύλληψη - χορογραφίες: Βαγγέλης Πιτσιλός.

Η παράσταση ολοκληρώθηκε με μία συγκινητική έκπληξη, που επιφύλαξαν στον Βαγγέλη Πιτσιλό οι συμμετέχουσες στην παράσταση, τιμώντας τα δέκα χρόνια της ανιδιοτελούς προσφοράς του. 

Σύλληψη - χορογραφίες: Βαγγέλης Πιτσιλός. 

Χόρεψαν οι: Κυριακή Αλυφαντή, Τάνια Γιανοπούλου, Μαρία Γιαννούλη, Ευαγγελία Γκαργκανίτη, Νεκταρίνα Γουδή,
Κλεοπάτρα Λαβούτα, Έλλη Νικολάου, Ξανθή Πανταζή, Βασιλική Σκρέκου, Μυρτώ Σκουλαρίκη, Αγγελική Σαΐνη Στουραΐτη, Ιωάννα Σταυρού, Λασκαρίνα Μαρία Τζίτζη, Άρτεμις Φουρναράκου και συμμετείχαν η Έλενα Φουντούκη, η Τάνια Γιαννοπούλου και η Λασκαρίνα Τζίτζη, φωνή. 

20260627_214303.webp

20260627_213938.webp

20260627_213741.webp 

Σύλλογος Νησιών Αργοσαρωνικού. Δελτίο Τύπου.

130 χρόνια από την Πρωτομαγιά της Αθήνας και τη διεκδίκηση του 8ώρου ως ώριμης ανάγκης από τότε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις οδηγίες της Ε.Ε. και την αντίστοιχη αντεργατική νομοθεσία που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν περάσει, για να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο ο εργάσιμος χρόνο. Μπορεί το ιστορικό αίτημα του Σικάγο πριν από 140 χρόνια να ήταν  8ώρες δουλειά , 8ώρες ανάπαυση και 8ώρες ύπνο  ωστόσο  κυβέρνηση απαντά με το « 6, 13,72»  Εξαήμερο συνεχούς εργασίας, 13 ώρες ημερήσια εργασία  και δουλειά ως τα 72 έτη , όπως προκύπτουν από τους νόμους Γεωργιάδη και Χατζηδάκη  και την τελευταία έκθεση της Ε.Ε για το συνταξιοδοτικό.  Η κυβέρνηση νιώθει υπερήφανη που έχει καταφέρει να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας , δηλ. τις ασφαλιστικές εισφορές και θα τις μειώσει παραπέρα ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Έτσι η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη  φθηνότερη ζώνη των χωρών της Ευρώπης όσον αφορά το ωριαίο κόστος εργασίας.  

80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη αντιμέτωπη με την ολομέτωπη επίθεση της Ε.Ε., των αστικών κρατών και των επιχειρηματικών ομίλων απέναντι σε όλους όσους αγωνίζονται για το δίκιο των εργατών, με τη βρώμικη εξίσωση φασισμού – κομμουνισμού.

 Από το Σικάγο του 1886 ως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, από το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη ως την Πρωτομαγιά του 1944, η εργατική τάξη έχει γράψει με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός της τις πιο λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης, που καμιά κρατική κι εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία! Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί από όλα τα συνδικάτα της χώρας μας.

 Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φεβρουαρίου και στις 17 Απριλίου, κόντρα στην προσπάθεια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ-ΠΑΣΟΚ, της ΔΑΚΕ-ΝΔ, του ΔΙΚΤΥΟΥ-ΣΥΡΙΖΑ/Νέας Αριστεράς που πολέμησαν αυτές τις απεργίες, προσπάθησαν να τις αποδυναμώσουν και να τις υπονομεύσουν, έδωσαν το μήνυμα της εργατικής τάξης ότι απέναντι στα κέρδη των καπιταλιστών προτάσσει τη ζωή της!

Μας μιλούν για δήθεν «πρόοδο». Αυτή είναι η πρόοδος των επιχειρηματικών ομίλων και του πολιτικού τους προσωπικού, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ:

Ένταση της εκμετάλλευσης και πόλεμος!

75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ και 25 χρόνια από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τις συνέπειες της έντασης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Βιώνουν τις συνέπειες της όλο και βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στις πολεμικές συρράξεις, με αποστολή ακόμα και έμψυχου υλικού σε επιχειρήσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας προς όφελος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους στην περιοχή. Την ίδια περίοδο στη χώρα μας οι εργαζόμενοι βιώνουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, αναγκάζονται να ζουν με μισθούς μειωμένους κατά 25% σε σχέση με το 2010, με την ακρίβεια να έχει κάνει βασικά αγαθά επιβίωσης απλησίαστα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη ρεκόρ, στηριζόμενοι στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στις ελλείψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς εργάτες. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός όρος για να εκταμιεύονται τα τεράστια ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης από τους επιχειρηματικούς ομίλους, όταν οι λαός μας αναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει ακόμα και γιατρό στα απογευματινά χειρουργεία.

Και οι εκπαιδευτικοί βιώνουμε την ίδια πολιτική στα σχολεία μας και στη ζωή μας. Υποχρηματοδότηση, σοβάδες και φωτιστικά να πέφτουν στα απαρχαιωμένα σχολικά κτήρια, αναλυτικά προγράμματα που προάγουν τις ληξιπρόθεσμες δεξιότητες και όχι τη γνώση, ελαστική εργασία για το 35% του κλάδου, αναπληρώτριες χωρίς δικαίωμα στην 9μηνη άδεια ανατροφής, αναπληρωτές/τριες χωρίς αναρρωτικές άδειες, μισθοί καθηλωμένοι από το 2008, με κομμένους τους 13ο και 14ο μισθούς. Με αυταρχισμό και προσπάθεια να περάσει η αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών! Φτάνει ως εδώ. Συσπειρωμένοι στον Σύλλογό μας αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλα αυτά και διεκδικούμε ζωή, μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα!

Αυτή η πολιτική που υλοποιείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. είναι η αιτία που μαζικά οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους και αγωνίζονται για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Είναι αγώνες ελπιδοφόροι, δείχνουν την τεράστια δύναμη των πολλών!

 Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για:

  • Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, διεύρυνση και εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.
  • Μόνιμους διορισμούς αναπληρωτών για τη σταθερή κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
  • Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία και υποδομές.
  • Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων (Νόμος Χατζηδάκη , Γεωργιάδη) που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
  • Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.
  • Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις. Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους Ουκρανίας και Γάζας. Όχι στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία , επιστροφή της φρεγάτας Ύδρα από τις επιχειρήσεις  στην Ερυθρά Θάλασσα.
  • Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, στον δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Για την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο, η Πρωτομαγιά αποτελεί τον φάρο των αγώνων της για ζωή με δικαιώματα. Δε θα περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, να καταργήσει την απεργία της Πρωτομαγιάς και να την μετατρέψει σε εορταστική αργία.

Όλοι/λες  στην απεργία της Πρωτομαγιάς την Τετάρτη 1η Μάη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων σε όλη την Ελλάδα. Και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουμε στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς , στις 11.00 το πρωί στο λιμάνι της Αίγινας  ( παλ. Προβλήτα) και στις συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη που θα βρισκόμαστε!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.