Δεν πραγματοποιήθηκε καμία από τις συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω απουσίας του Δημάρχου και έλλειψης απαρτίας.

20260513_191351.webp

Αναβλήθηκαν οι δύο συνεδριάσεις που είχαν οριστεί από το Προεδρείο για σήμερα 13 Μαΐου 2026. Πιο συγκεκριμένα δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω έλλειψης απαρτίας η τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής των Κληροδοτημάτων και η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίσης μετά από πρόταση του προέδρου κ. Φίλιππου Τζίτζη, δεν πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2026, καθώς ο δήμαρχος δεν προσήλθε στην συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς δεν προσήλθε στην συνεδρίαση

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς δεν προσήλθε στην συνεδρίαση, εξηγώντας τον λόγο σε επιστολή που διάβασε ο πρόεδρος κ. Φίλιππος Τζίτζης: "Σήμερα, κάτω από δύσκολες προσωπικές συνθήκες, δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους εξέφρασαν τη στήριξή τους και το ενδιαφέρον τους μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην οικογενειακή μας επιχείρηση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν την υπόθεση και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο τους. Σας ευχαριστώ θερμά για την κατανόηση".

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την ανάγνωση του παρουσιολογίου

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την ανάγνωση του παρουσιολογίου διαπίστωσε την έλλειψη απαρτίας και έληξε τη διαδικασία και της Τακτικής Συνεδρίασης.

Τέλος, για την σημερινή συνεδρίαση υπήρχε κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αργοσαρωνικού για την υγεία, που συγκέντρωσε αρκετούς πολίτες που ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτή και να διαμαρτυρηθούν.

Η αντιδήμαρχος κ. Όλγα Πετρίτη μιλά για την εθελοντική αιμοδοσία, το διήμερο για την πρόληψη της άνοιας και τη δράση για τον σακχαρώδη διαβήτη.

Η αντιδήμαρχος κ. Όλγα Πετρίτη μιλά για την εθελοντική αιμοδοσία, το διήμερο για την πρόληψη της άνοιας και τη δράση για το ζαχαρώδη διαβήτη.

Την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Τουρισμού του Δήμου Αίγινας, κ. Όλγα Πετρίτη, φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal, προκειμένου να παρουσιάσει τρεις σημαντικές δράσεις που διοργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με φορείς υγείας και κοινωνικής προσφοράς. 

Η κ. Πετρίτη αναφέρθηκε αρχικά στην 64η Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Αίγινας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Παύλος Ανδρεόπουλος» του Δημοτικού Σταδίου Αίγινας, την Παρασκευή 15 Μαΐου από τις 09:00 έως τις 19:00 και το Σάββατο 16 Μαΐου από τις 09:00 έως τις 17:00, με τη στήριξη της κινητής μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».

Όπως τόνισε, οι εθελοντές αιμοδότες χρειάζεται να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα

Όπως τόνισε, οι εθελοντές αιμοδότες χρειάζεται να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα και τον αριθμό ΑΜΚΑ, ενώ συνιστάται να έχουν λάβει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία. Υπογράμμισε ότι η αιμοδοσία αποτελεί «μια πράξη αγάπης και ένα πολύτιμο δώρο ζωής», καθώς το αίμα δεν μπορεί να παραχθεί τεχνητά και οι ανάγκες των νοσοκομείων καλύπτονται αποκλειστικά από εθελοντές.

Η Αντιδήμαρχος σημείωσε επίσης πως, χάρη στη σταθερή συμμετοχή των πολιτών εδώ και περίπου 20 χρόνια, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο περίπου 280 έως 300 φιάλες αίματος, δημιουργώντας μια ουσιαστική τράπεζα αίματος για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του νησιού.

Η δεύτερη δράση αφορά τη διήμερη ενημερωτική εκστρατεία για την άνοια και τη νόσο Alzheimer, που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τον Δήμο Αίγινας, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αιγίνης «Άγιος Διονύσιος» και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.

Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθούν δωρεάν τεστ μνήμης στο Νοσοκομείο Αιγίνης, την Παρασκευή 15 Μαΐου από τις 12:30 έως τις 14:30 και το Σάββατο 16 Μαΐου από τις 10:00 έως τις 12:30, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να είναι άνω των 60 ετών, να μην έχουν διάγνωση άνοιας ή σχετική φαρμακευτική αγωγή και να έχουν μαζί τους τον ΑΜΚΑ τους, καθώς και γυαλιά ή ακουστικά βαρηκοΐας εφόσον τα χρησιμοποιούν.

Η κ. Πετρίτη ανέφερε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είναι ήδη πολύ μεγάλο, με τα διαθέσιμα ραντεβού να είναι σχεδόν καλυμμένα, ενώ δεσμεύθηκε πως η δράση θα επαναληφθεί μέσα στη χρονιά.

Παράλληλα, την Παρασκευή 15 Μαΐου στις 18:30, στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, με θεματολογία γύρω από την άνοια, την πρόληψη, τις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και τη στήριξη ασθενών και φροντιστών.

Η ημερίδα περιλαμβάνει εισηγήσεις από νευρολόγους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και της κινητής μονάδας για άτομα με άνοια στον Πειραιά.

Τέλος, η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στη διήμερη δράση πρόληψης για τον σακχαρώδη διαβήτη, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαΐου στην Αίγινα, στο πλαίσιο της 10ης Εκστρατείας Πρόληψης του Σακχαρώδη Διαβήτη στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Η δράση διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Με Οδηγό τον Διαβήτη», σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Υγείας Αίγινας από εξειδικευμένους γιατρούς και θα γίνονται κατόπιν ραντεβού, με τις σχετικές πληροφορίες να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, η κ. Πετρίτη ευχαρίστησε όλους τους φορείς και τους εθελοντές που στηρίζουν τις δράσεις του Δήμου, υπογραμμίζοντας ότι στόχος παραμένει η ενίσχυση της πρόληψης, της ενημέρωσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης στην τοπική κοινωνία της Αίγινας.

Φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς τη σχολή οδηγών του δημάρχου Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά τα ξημερώματα. Αναφορές για εκρήξεις.

Φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς τη σχολή οδηγών του δημάρχου Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά τα ξημερώματα. Αναφορές για εκρήξεις.

Στις φλόγες παραδόθηκε τα ξημερώματα, το γραφείο όπου στεγάζεται επιχείρηση σχολής οδηγών του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά, που λειτουργεί ο αδελφός του κ. Δημήτρης Ζορμπάς. Από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το γραφείο καταστράφηκε ολοσχερώς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ακούστηκαν τρεις εκρήξεις, δύο δυνατές και μία μικρότερη.

Στο σημείο του συμβάντος κατέφθασε δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας, που έσβησε την φωτιά, ενώ λίγο αργότερα στις 4:20 ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Αίγινας, το οποίο για προληπτικούς λόγους μετέφερε ηλικιωμένο άντρα, που διέμενε στον όροφο του κτηρίου. 

Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο του συμβάντος κατεύθασε  όχημα του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας

Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο του συμβάντος κατεύθασε  όχημα του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας και στη συνέχεια λίγο μετά τις 4:10, τέσσερα οχήματα και 8 πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας. Οι πυροσβέστες απέτρεψαν την φωτιά να επεκταθεί στις τέντες του επάνω ορόφου και με την βοήθεια της Αστυνομίας κατέβασαν από το διαμέρισμά του, ηλικιωμένο άνδρα που διέμενε εκεί.

Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς την σχολή και μαζί κάποια μηχανάκια

Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς την σχολή και μαζί κάποια μηχανάκια τα οποία χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση των οδηγών. Ζημιές υπέστησαν, επίσης, ένα μηχανάκι και ένα αυτοκίνητο που βρίσκονταν παρκαρισμένα στον εξωτερικό χώρο. Το σημείο του συμβάντος αναμένεται να επισκεφθεί το πρωί κλιμάκιο της Σήμανσης  (Δ.Ε.Ε.) για την διερεύνηση των στοιχείων. Η κυκλοφορία στην περιοχή έχει αποκλειστεί από το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας, ενώ ήδη διερευνούνται οι κάμερες που βρίσκονται στην περιοχή. Για το συμβάν διενεργείται προανάκριση.

Σήμερα τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην οικογενειακή μας επιχείρηση

Η δήλωση του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά:

Σήμερα τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην οικογενειακή μας επιχείρηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της. Οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο τους. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο, καθώς και όλους όσοι εξέφρασαν την ανθρώπινη συμπαράστασή τους. Πάνω απ’ όλα, κρατάμε ότι δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Κεντρική φωτογραφία Σταύρος Ρωπαΐτης.

Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας: Πρώτο παγκοσμίως το Φιστίκι Αιγίνης στους ξηρούς καρπούς στο Taste Atlas. Πρώτη θέση και στην κατηγορία των φιστικιών!

Το Φιστίκι Αιγίνης κατέκτησε την πρώτη θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με τη νέα κατάταξη του Taste Atlas και παραμένει κορυφαίο και στην ειδική κατηγορία των φιστικιών.

Διπλή διεθνή διάκριση για το Φιστίκι Αιγίνης ανακοίνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας, με αφορμή την πρόσφατη επικαιροποίηση της παγκόσμιας κατάταξης του Taste Atlas στις 22 Απριλίου 2026.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Φιστίκι Αιγίνης κατέκτησε την πρώτη θέση παγκοσμίως στην κατηγορία των ξηρών καρπών με βαθμολογία 4,8/5, ξεπερνώντας το τουρκικό φουντούκι Giresun και το ιταλικό φιστίκι Bronte.

Παράλληλα, στην ειδική κατηγορία “Pistachios”, η Αίγινα διατηρεί την πρώτη θέση διεθνώς, αφήνοντας πίσω γνωστές περιοχές παραγωγής της Τουρκίας και της Ιταλίας. Ο Αγροτικός Σύλλογος χαρακτηρίζει το προϊόν «αφανή ήρωα» και «κοιμώμενο γίγαντα» της παγκόσμιας γαστρονομίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα προϊόν υψηλής ποιότητας που μπορεί να σταθεί δίπλα σε εκλεκτά γαστρονομικά αγαθά, όπως η τρούφα και το χαβιάρι.

Στην ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη διατροφική αξία του Φιστικιού Αιγίνης Π.Ο.Π., το οποίο χαρακτηρίζεται ως «superfood» χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και στα ποιοτικά του έλαια. Επισημαίνεται ακόμη ότι η ποιότητα του προϊόντος συνδέεται άμεσα με το ηφαιστειογενές έδαφος της Αίγινας, αλλά και με τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας και συγκομιδής που ακολουθούν οι παραγωγοί του νησιού.

Ο Αγροτικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα του μόχθου των αγροτών της Αίγινας, οι οποίοι συνεχίζουν τη χειρωνακτική συλλογή του καρπού κάτω από δύσκολες συνθήκες, διατηρώντας ζωντανή την παραδοσιακή ποικιλία «Αιγινήτικη» ή «Κοιλαράτη». Παράλληλα, σημειώνει ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί συνέταξαν το κείμενο για την ένταξη της καλλιέργειας του φιστικιού στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας

Φιστίκι Αιγίνης 2026: Ο «Αφανής Ήρωας» και ο «Κοιμώμενος Γίγαντας» της Παγκόσμιας Γαστρονομίας
​Αγαπητοί Καταναλωτές,
Με αφορμή την πρόσφατη(22 Απριλίου 2026), επικαιροποίηση της παγκόσμιας κατάταξης του Taste Atlas, ο Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας ανακοινώνει μια ιστορική διπλή νίκη για τον καρπό του νησιού μας. Το Φιστίκι Αιγίνης αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος ξηρός καρπός στον πλανήτη με βαθμολογία (4,8/5), καταλαμβάνοντας την 1η θέση στη γενική κατάταξη (με 2ο το τουρκικό φουντούκι Giresum και 3ο το ιταλικό φιστίκι Bronte).Σύμφωνα με τον Taste Atlas είναι ο αφανής ήρωας που , λόγω της υψηλής βαθμολογίας 4,8 αναδεικνύει την ελληνική κουζίνα στις καλύτερες του κόσμου.
Ταυτόχρονα, στην ειδική κατηγορία των φιστικιών (Pistachios), η Αίγινα παραμένει ακλόνητη στην 1η θέση, αφήνοντας πίσω της το Antep της Τουρκίας και το Pistacchio Verde di Bronte της Ιταλίας. Αυτή η επιτυχία είναι συγκλονιστική: η Αίγινα κατάφερε μέσα σε μόλις 130 χρόνια να ξεπεράσει την Τουρκία που καλλιεργεί τον καρπό εδώ και χιλιάδες έτη, και την Ιταλία με την παράδοση των 1.500 ετών. Είναι ένας «κοιμώμενος γίγαντας» της γαστρονομίας ,είναι ένα εκλεκτό προϊόν που επιτρέπει στους σεφ να δημιουργούν γκουρμέ συνταγές αναδεικνύοντας μοναδικά τόσο τις αλμυρές όσο και τις γλυκές τους δημιουργίες. ‘Εχει την δυνατότητα να αναδειχθεί σε κορυφαίο σνακ παγκοσμίως και να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει ,δίπλα στην τρούφα και το χαβιάρι.
Εξ άλλου το Φιστίκι Αιγίνης , είναι μια πλήρης τροφή επιβίωσης. Ως ένα αυθεντικό Superfood με υψηλή πρωτεΐνη, επιτρέπει στον άνθρωπο να ζήσει μόνο με αυτόν τον καρπό και τα παράγωγά του —το έλαιο «φυστικιού», το γάλα από φιστίκι και το αλεύρι. Είναι ένας Σύμβουλος Υγείας που λειτουργεί ως φάρμακο, χάρη στην ποιότητα, τη χαμηλή υγρασία και τα πλούσια έλαια που του χαρίζει ο μοναδικός τρόπος καλλιέργειας και εμβολιασμού των δέντρων μας.
Ο Μόχθος που έγινε Παγκόσμιος Πολιτισμός
Αυτή η υπεροχή δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του κλίματος και του ηφαιστειογενούς εδάφους της Αίγινας αλλά και του μόχθου των αγροτών μας, που υπό αντίξοες συνθήκες και τη ζέστη των 40°C, δουλεύουν και συλλέγουν το φιστίκι χειρωνακτικά ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας. Οι αγρότες της Αίγινας ,με μόνο όπλο τη δουλειά τους, « έκαναν την τρίχα τριχιά» ,νίκησαν την αδικία και δημιούργησαν κάτι που μένει στην ιστορία.
​Διαφύλαξαν την παγκοσμίως κορυφαία ποικιλία Αιγινήτικη ή Κοιλαράτη.
​Συνέταξαν οι ίδιοι το κείμενο για την ένταξη στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, αποδεικνύοντας ότι το φιστίκι είναι ο ζωντανός πολιτισμός που ταξιδεύει το όνομα της Αίγινας σε όλο τον πλανήτη. Ενώ πολλοί ίσως αγνοούν τη γεωγραφική θέση του νησιού μας, μέσω του Φιστικιού Αιγίνης η πατρίδα μας ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη.
Σήμερα, αυτός ο ζωντανός πολιτισμός απειλείται από το υπέρογκο κόστος παραγωγής ,την πίεση για οικοπεδοποίηση, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τη νοθεία.

Σας καλούμε λοιπόν, να αναζητάτε πάντα το πιστοποιημένο ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΑΣ Π.Ο.Π. στις συσκευασίες. Είναι η μόνη εγγύηση ότι στηρίζετε τον πραγματικό παραγωγό και ότι απολαμβάνετε το αυθεντικό προϊόν που τιμά την ιστορία και την αξιοπρέπεια της Αίγινας.

​Με εκτίμηση
​Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας
Ο πρόεδρος,
Νικόλαος Αντ. Αλυφαντής

Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal 

Εκπαιδευτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών στο Λιμεναρχείο Αίγινας.

Εκπαιδευτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών στο Λιμεναρχείο Αίγινας.

Εκπαιδευτικό σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών και χρήσης απινιδωτή πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 12 Μαΐου 2026, για τα στελέχη του Λιμεναρχείου Αίγινας, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία τους για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών κατά τη θερινή περίοδο. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Λιμεναρχείου Αίγινας από τον ιατρό Σωκράτη Δούκα και επικεντρώθηκε σε βασικές τεχνικές πρώτων βοηθειών, καθώς και στη σωστή χρήση απινιδωτή σε περιπτώσεις καρδιακών επεισοδίων.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, το σεμινάριο διοργανώθηκε ενόψει της αυξημένης κίνησης του καλοκαιριού, προκειμένου τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής να είναι σε θέση να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά σε πιθανά περιστατικά που μπορεί να σημειωθούν σε χώρους αρμοδιότητάς τους.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Λιμεναρχείου και της προστασίας του κοινωνικού συνόλου, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η Αίγινα δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Την ανακοίνωση υπέγραψε ο Λιμενάρχης Αίγινας, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Αργύριος Φραγκούλης.

Featured

poleodomiko-sxedio4.jpg
Η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, έχει υλοποιήσει την Πλατφόρμα Συμμετοχής στο πλαίσιο των Τοπικών και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ/ΕΠΣ) του Προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης». 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Η πλατφόρμα αυτή είναι σε λειτουργία και οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν και να κάνουν σχόλια και προτάσεις. Επίσης να βρουν χρήσιμες πληροφορίες, να κάνουν παρατηρήσεις, να δουν την ροή των σχολίων. 

Μπορείτε να μπείτε στην Πλατφόρμα Συμμετοχής σ' αυτή την διεύθυνση: https://polsxedia.ypen.gov.gr/

Το τμήμα της ιστοσελίδας, που αφορά στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμων Αίγινας και Αγκιστρίου βρίσκεται εδώ: https://polsxedia.ypen.gov.gr/tps_details/%CE%91_33

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) τις φάσεις και τα διακριτά στάδια που πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης, ροή σχολίων, συχνές ερωτήσεις και video.

Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ)

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) είναι σύνολα κειμένων, διαγραμμάτων και χαρτών με τα οποία καθορίζονται μια σειρά χωροταξικών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων, σχετικών με τη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση μιας περιοχής μελέτης.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια θα ορίσουν:

● Τις χρήσεις της γης.
● Τους όρους και τους περιορισμούς για τη δόμηση.
● Τις οικιστικές περιοχές, τα όρια των οικισμών και τις περιοχές προς πολεοδόμηση.
● Τις περιοχές προστασίας και τις ζώνες ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων.
● Καθώς και τα μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κλπ.
Στην πράξη, με την ολοκλήρωση των σχεδίων θα διατίθενται «χάρτες» και «κείμενα» που θα περιγράφουν με σαφήνεια τι επιτρέπεται να αναπτυχθεί, υπό ποιους όρους δόμησης και σε ποιές περιοχές.

Μετά την ολοκλήρωση των μελετών, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ελέγχονται ως προς τη νομιμότητα τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και τελικώς εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα.

Ως εκ τούτου, με τα νέα αυτά πολεοδομικά εργαλεία αποφεύγονται αντικρουόμενες ερμηνείες και προσφυγές που συχνά καθυστερούν την υλοποίηση πολλών έργων, ενώ διευκολύνονται οι βιώσιμες επενδυτικές δραστηριότητες στη χώρα με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούνται από:

Την Κύρια Μελέτη ΤΠΣ, στην οποία περιλαμβάνονται επιπλέον τυχόν συμπληρωματικές μελέτες ή τεχνικές εκθέσεις σύμφωνα με τις ανάγκες σχεδιασμού της περιοχής μελέτης (π.χ. Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, Γενικά Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών, Χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας, πυρκαγιάς, Χάρτες Αξιολόγησης Τρωτότητας σε Εδαφική Διάβρωση, Μελέτη καθορισμού ΖΥΣ, κ.λπ.).

Προκαταρκτική Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας (ΠΜΓΚ), ως υποστηρικτική της Κύριας Μελέτης ΤΠΣ, σε κλίμακα 1:25000 για το σύνολο της περιοχής μελέτης και 1:10000 για τις προς πολεοδόμηση περιοχές και τους οικισμούς που οριοθετούνται για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα Παραρτήματα Ι και ΙΙ της υπ’ αρ. 37691/12.09.2007 (Β’ 1902) απόφασης Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., εφόσον η περιοχή δεν καλύπτεται από μελέτη της προηγούμενης περιόδου σχεδιασμού μέσω ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ.

Τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) των προτεινόμενων ρυθμίσεων και κατευθύνσεων που προκύπτουν από την Κύρια Μελέτη.

Μελέτη προσωρινής οριοθέτησης των υφιστάμενων υδατορεμάτων, εντός των νέων προς πολεοδόμηση περιοχών και των οικισμών που οριοθετούνται για πρώτη φορά μέσω του ΤΠΣ, ως υποστηρικτική της Κύριας Μελέτης (σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 5 του ν.4258/2014)


Η μελέτη και η έγκριση του ΤΠΣ συντελείται σε δύο φάσεις. Η 1η φάση αφορά την εκπόνηση της μελέτης και η 2η τις διαδικασίες έγκρισής της.

Η 1η φάση (εκπόνηση της μελέτης), διακρίνεται σε δύο (2) διακριτά στάδια, ως εξής:

Στάδιο #1

Περιλαμβάνει τη διάγνωση των δυνατοτήτων και των προβλημάτων χωρικής ανάπτυξης και οργάνωσης, την αξιολόγηση των χωρικών, γεωλογικών και περιβαλλοντικών δεδομένων, τη διατύπωση των εναλλακτικών σεναρίων χωρικής ανάπτυξης και την αρχική πρόταση χωρικής οργάνωσης, χρήσεων γης και όρων δόμησης της περιοχής μελέτης.

Στην Ενότητα 1 «Ανάλυση χωρικών δεδομένων» (Κεφ.Α1-Α8), περιλαμβάνεται η καταγραφή, επεξεργασία και ο σχολιασμός των βασικών χωρικών παραμέτρων καθώς και ο εντοπισμός των τάσεων και προοπτικών χωρικής ανάπτυξης και οργάνωσης των οικισμών εντός αυτής, προκειμένου στη συνέχεια στην Ενότητα 2 «Αξιολόγηση χωρικών, γεωλογικών και περιβαλλοντικών δεδομένων, διατύπωση εναλλακτικών σεναρίων χωρικής ανάπτυξης και επιλογή του επικρατέστερου (αρχική πρόταση)» (Κεφ.Α9-Α10, εναλλακτικά σενάρια, αρχική πρόταση) να γίνει η συσχέτιση των κατευθύνσεων του υπερκείμενου χωρικού σχεδιασμού, άλλων πολιτικών που αλληλεπιδρούν με αυτόν και των εισροών από τις υποστηρικτικές μελέτες, με τα τοπικά δεδομένα που έχουν καταγραφεί στην Ενότητα 1.

Αξιολογούνται, λοιπόν, όλα τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί και εξάγονται τα σχετικά συμπεράσματα ώστε να είναι εφικτός ο προσδιορισμός των εναλλακτικών σεναρίων για την περιοχή μελέτης αλλά και η τεκμηρίωση της επιλογής του επικρατέστερου. Στη διαδικασία αυτή αναλύονται πρώτα οι υφιστάμενες δυνατότητες και οι κίνδυνοι που υπάρχουν στην περιοχή μελέτης βάσει κριτηρίων βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης και για κάθε σενάριο ξεχωριστά επιπλέον δε, λαμβάνονται υπόψιν οι απόψεις και τα σχόλια του κοινού.

Η συμμετοχή του κοινού γίνεται κατά τη διάρκεια εξέλιξης του 1ου σταδίου της μελέτης ΤΠΣ και ολοκληρώνεται, όταν η μελέτη φτάσει σε ώριμο επίπεδο, αφού παρουσιαστούν δημόσια τα εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αρχή σχεδιασμού μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, όπως ηλεκτρονικά μέσα, δημόσιες ακροάσεις και συνεντεύξεις, ανοιχτές συζητήσεις, διάλογο μέσω διαδικτύου, ημερίδες κ.λπ. που κατά την κρίση της καθιστά ουσιαστική τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων και του κοινού.

Στάδιο #2

Περιλαμβάνει την τήρηση της επίσημης διαδικασίας διαβούλευσης επί των προτάσεων της μελέτης ΤΠΣ, την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης και την οριστικοποίηση της πρότασης. Ειδικότερα, το 2ο Στάδιο της εκπόνησης της μελέτης έχει ως στόχο την οριστική διατύπωση της πρότασης του ΤΠΣ, όπως αυτή απορρέει από το τελικώς επιλεγέν σενάριο και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης της τελικής πρότασης. Και αυτό το στάδιο περιλαμβάνει δύο (2) Ενότητες:

Στην Ενότητα 1: «Χωρικές κατευθύνσεις» παρουσιάζονται σε επιχειρησιακό επίπεδο οι επιλογές του επικρατέστερου σεναρίου και το χωρικό πρότυπο σχεδιασμού ολόκληρης της περιοχή μελέτης, το οποίο αποτελεί τη βάση για τη διατύπωση στη συνέχεια ενός δομικού σχεδίου, κατευθυντήριου χαρακτήρα.

Ακολουθεί η Ενότητα 2: «Αναλυτικές ρυθμίσεις – Πρόγραμμα εφαρμογής», όπου προσδιορίζονται αναλυτικά οι χωρικές ρυθμίσεις και κατευθύνσεις για την περιοχή μελέτης και παρουσιάζεται η συνολική πρόταση της ρύθμισης του χώρου, όπως θα ισχύσει μετά την έγκριση και θεσμοθέτηση του ΤΠΣ.

Η 2η φάση περιλαμβάνει τις διαδικασίες έγκρισης της μελέτης ΤΠΣ, τη γνωμοδότηση των αρμόδιων θεσμικών οργάνων, τον έλεγχο νομιμότητας από το ΣτΕ και την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Περισσότερες και αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην διεύθυνση: https://polsxedia.ypen.gov.gr/

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.