Κι όμως, το πρόβλημα στο δάπεδο της κεντρικής δεξαμενής στο Λεόντι ήταν γνωστό. Τι ειπώθηκε στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Ένα νέο πρόβλημα προέκυψε στην μεγάλη κεντρική δεξαμενή του Λεοντίου. Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το πρωί της Τετάρτης 10 Νοεμβρίου 2021, εκτός από τα τοιχώματα της κεντρικής δεξαμενής στο Λεόντι, εντοπίστηκαν προβλήματα και στο δάπεδο, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτούνται εργασίες υγρομόνωσης.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Με αποσπάσματα από τις δύο συνεδριάσεις.




Ωστόσο, το βράδυ της ίδιας μέρας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενημέρωσε το Σώμα, ότι στο δάπεδο υπάρχουν και προβλήματα ρηγματώσεων, αντίθετα με ότι είχε διαβεβαιώσει το πρωί στην Οικονομική Επιτροπή, μετά από σχετική ερώτηση του κ. Παναγιώτη Κουκούλη.

Το ζήτημα, εκφράστηκε ως ένα νέο πρόβλημα που προέκυψε μετά από πρόσφατη διενέργεια αυτοψίας, αυτή τη φορά στο δάπεδο της νέας δεξαμενής στο Λεόντι.

Κι όμως, το πρόβλημα στο δάπεδο είναι γνωστό (όπως και της οροφής και των κολονών) και η επισκευή τους συμπεριλαμβάνεται στην μελέτη που είχε συντάξει το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων στις 25 Φεβρουαρίου 2020.

Μάλιστα, το Aegina Portal είχε παρουσιάσει επακριβώς το συγκεκριμένο σημείο της μελέτης σε δημοσίευμά του στις 19 Οκτωβρίου 2021: “Οι ρηγματώσεις θα αποκατασταθούν με τον ενδεδειγμένο τρόπο που περιγράφεται στο συνημμένο τεύχος "Ενέματα ρητίνης, μέθοδος εφαρμογής - προδιαγραφές". Παράλληλα, εκτός των ενεμάτων ρητίνης, με την παρούσα μελέτη πρόκειται να αποκατασταθούν και τμήματα οροφής όπου έχει αποκολληθεί ο φλοιός του σκυροδέματος και έχουν εμφανισθεί οι οπλισμοί, καθώς επίσης και σε διάφορα σημεία του δαπέδου και των κολονών του ίδιου θαλάμου.”

Άρα το πρόβλημα στο δάπεδο της δεξαμενής δεν ήταν άγνωστο. Μάλιστα η σύμβαση που υπέγραψε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς στις 7 Οκτωβρίου 2021, για την αποκατάσταση των ρηγματώσεων σε θάλαμο της κεντρικής δεξαμενής στο Λεόντι, βασίζεται σε αυτή τη μελέτη.

Τι είπε ο κ. Γιάννης Ζορμπάς το πρωί της Τετάρτης στην Οικονομική Επιτροπή.

Διενεργήσαμε μία αυτοψία μαζί με τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων με την πολιτικό μηχανικό την κυρία Ευφροσύνη Φούφλια και μαζί με τους με τον ανάδοχο της επισκευής των πλευρικών τοιχωμάτων στην κεντρική δεξαμενή του του Λεοντίου.

Εκεί διαπιστώσαμε ότι χρήζει επισκευής και το δάπεδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε οποιαδήποτε τυχόν διαρροή, που μπορεί να προέρχεται και από την επιφάνεια του δαπέδου της δεξαμενής. Είδαμε λίγο τα χρονικά περιθώρια, είδαμε λίγο και πώς μπορεί αυτό να συγχρονιστεί και να διενεργηθεί μέσα στα χρονικά πλαίσια, που θα μπορέσουν να γίνουν ο δοκιμές για τον υποθαλάσσιο αγωγό και αυτό, που θα του προτείνετε ότι στην έγκριση, στη συζήτηση προς συζήτηση λήψη απόφασης της έβδομης αναμόρφωσης θα συμπεριλάβουμε και τη δαπάνη για την επισκευή του δαπέδου.

Αυτή δαπάνη είναι περίπου 26.000 ευρώ συν ΦΠΑ.

Οι ερωτήσεις και οι παρατηρήσεις του κ. Παναγιώτη Κουκούλη.

Παναγιώτης Κουκούλης: Προβλεπόταν στην αρχική επισκευή;

Γιάννης Ζορμπάς: Όχι, δυστυχώς, δυστυχώς κ. Κουκούλη.

Παναγιώτης Κουκούλης: Αφού είχε επιθεωρηθεί πριν από ενάμιση χρόνο τότε, είχε καθοριστεί η επισκευή με την επιθεώρηση.

Γιάννης Ζορμπάς: Δεν είχε προβλεφθεί το δάπεδο.

Παναγιώτης Κουκούλης: Και από ότι καταλαβαίνω το κόστος, έχει προσδιοριστεί ακριβώς στο όριο της απευθείας ανάθεσης.

Γιάννης Ζορμπάς: Όχι, το όριο της απευθείας ανάθεσης στα έργα 60 + ΦΠΑ.

Το όριο της απευθείας ανάθεσης για τις υπηρεσίες και τις προμήθειες είναι 30 + ΦΠΑ.

Παναγιώτης Κουκούλης: Η επισκευή αυτή είναι η αποκατάσταση στεγάνωσης, όχι επισκευή ρηγματώσεων ή αποκατάσταση στεγανότητας;

Γιάννης Ζορμπάς: Για τη στεγανότητα.

Παναγιώτης Κουκούλης: Θέμα στεγανότητας είναι, όχι ρηγματώσεις; Δεν θα γίνουν ρητινοενέσεις;

Γιάννης Ζορμπάς: Όχι δεν έχει εντοπιστεί κάτι τέτοιο για ρητινοενέσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης ρώτησε για τις εργασίες του πρώτου από τα δύο έργα που αφορούν τις μέχρι τώρα γνωστές επισκευές στην δεξαμενή, δηλαδή την επισκευή των ρηγματώσεων στα τοιχία.

Παναγιώτης Κουκούλης: Το πρώτο στάδιο που είναι ρητινοενέσεις έχει αρχίσει;

Γιάννης Ζορμπάς: Ναι έχει ξεκινήσει, έχει ξεκινήσει η προεργασία. Όλη η πλευρά η ανατολική έχει αποκλειστεί και θα προχωρήσουν στο γέμισμα που λέμε. Αφού καθαριστεί καλά η ρηγμάτωση

Παναγιώτης Κουκούλης: Το δεύτερο στάδιο που ήταν η επάλειψη με το στεγανωτικό και κόστιζε, αν θυμάμαι καλά, 20.000 συν ΦΠΑ κάπου εκεί, θα προστεθεί και το δάπεδο;

Παναγιώτης Κουκούλης: Θα είναι και το δάπεδο, ναι;

Γιάννης Ζορμπάς: Το κόστος είναι μεγαλύτερο από τις πλευρές. Ναι γιατί θέλει πολύ καλή προεργασία, όσον αφορά την απόκτηση του δαπέδου.

Παναγιώτης Κουκούλης: Αυτό το κόστος ποιος θα το καλύψει; Tα προηγούμενα ήτανε από την Περιφέρεια αυτό το κόστος;

Γιάννης Ζορμπάς: Τα προηγούμενα, αυτό θα το αναλάβει ο Δήμος.

Παναγιώτης Κουκούλης: Θα έχει συνέπειες στο χρονικό προγραμματισμό περάτωσης του έργου;

Γιάννης Ζορμπάς: Δεν θα έχει χρονική συνέπεια. Έχουμε μιλήσει με τον κατασκευαστή, με τον ανάδοχο και θα είμαστε μέσα στα χρονικά περιθώρια που προβλέπεται.

Παναγιώτης Κουκούλης: Απλώς να υπενθυμίσω ότι αυτή η κατάσταση, αυτή η επισκευή, η αναγκαιότητά της είναι γνωστή εδώ και ενάμιση χρόνο και έχουμε έρθει στο “Αμήν” για να το να το εκτελέσουμε.

Ο κ. Γιάννης Ζορμπάς μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην εισήγηση για το θέμα της 7ης Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού του Δήμου Αίγινας για το έτος 2021 είπε σχετικά:

Σχετικά τώρα με την εισήγηση που έχει γίνει, και την έχετε λάβει από την προϊσταμένη των Οικονομικών Υπηρεσιών και αυτό που είπαμε και σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή, εμείς διενεργήσαμε μία αυτοψία, αφού προηγουμένως κενώθηκε πλήρως η δεξαμενή.

Φανταστείτε ότι όλες τις άλλες φορές που είχαμε επισκεφτεί τη δεξαμενή, όλοι φορούσαμε τις ειδικές λαστιχένια υποδήματα, δηλαδή τις γαλότσες, γιατί δεν είχε πλήρως εκενωθεί η δεξαμενή και ο λόγος ήταν και για λειτουργίας, αλλά και για να γίνει αυτό πρέπει να αργεί λίγο η εκκένωση, όσον αφορά δηλαδή τον τρόπο που και το χρόνο που χρειάζεται.

Στην αυτοψία που διενεργήθηκε παρουσία του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά και της πολιτικής μηχανικού που υπηρετεί στην υπηρεσία, οι εργασίες είχαν ξεκινήσει στην ανατολική πλευρά σας μιλάω τώρα την προηγούμενη εβδομάδα, είχε ολοκληρωθεί η μία πλευρά περίπου γύρω στο 60 με 70% και συνεχίζονται οι εργασίες, όσον αφορά και για το υπόλοιπο τμήμα.

Εδώ να σας πω ότι διαπιστώθηκαν, ότι στο δάπεδο παρουσίαζε εμφανείς αλλοιώσεις, όσον αφορά το δάπεδο. Εντοπίστηκαν κάποιες ρηγματώσεις, που εκεί ανησύχησαν πολύ τους μηχανικούς, όσον αφορά το δάπεδο. Και να σας πω την αλήθεια και η πρόταση δική μου ήταν ότι επί της ευκαιρίας αυτή τη στιγμή δεδομένη που γίνονται αυτές οι εκτεταμένες εργασίες, τόσο στις ρηγματώσεις, αλλά τόσο και στην στεγανοποίηση των τοιχωμάτων και μάλιστα και σε μόνωση των φουρκετών και γενικότερα της αποκατάστασης και για την καλύτερη χρήση της δεξαμενής θεωρώ, ότι είναι μία ιδανική ευκαιρία και σε αυτό το συνομολογούν και οι τεχνικοί της, οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας, ότι δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή από το να γίνει τώρα.

Άρα λοιπόν με συνεννόηση και με συνεργασία των τεχνικών συνεργείων, φρονώ ότι μπορεί να αποκατασταθεί και το πάτωμα με δαπάνη με ίδιους πόρους από τον Δήμο, έτσι ώστε να μπορεί άρτια να υποδεχθεί το νερό από την ΕΥΔΑΠ στο μεγάλο σύνολο, στο μεγάλο σύνολο της πλήρωσης δεξαμενής, έτσι ώστε να γίνουνε και καλύτερα, οι ενδεδειγμένες δοκιμές που πρέπει να γίνουν.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης που είπε τα ακόλουθα:

"Είναι καλό να είχαμε μία πλήρη εικόνα, μία τεχνική περιγραφή της κατάστασης που βρέθηκε. Πώς βρέθηκε δηλαδή το δάπεδο, ποια είναι η μορφή, ποια είναι τα προβλήματα που παρουσιάζει.

Ο δήμαρχος προσπαθεί να μας περιγράψει τώρα, το πρωί που μας έκανε την παρουσίαση στην Οικονομική Επιτροπή δεν υπήρχαν ρηγματώσεις στο δάπεδο, τώρα λίγες ώρες μετά υπάρχουν και απορώ τυχόν ρηγματώσεις, πώς θα επισκευαστούν με την επάλειψη με μία μεμβράνη.

Κάτι άλλο δηλαδή θα πρέπει να γίνει και επί τη ευκαιρία να πω για άλλη μία φορά, το έχω πει στην Oικονομική Eπιτροπή, ότι σύμφωνα με το άρθρο δεν θυμάμαι ποιο το 42; που μιλάει για αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής… σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής όλες οι μελέτες, δεν κάνει καμία διάκριση, όλες οι μελέτες περνάνε από την έγκριση της.

Θα ήθελα λοιπόν την μελέτη με βάση την οποία θα γίνει η επισκευή να την δούμε στην Οικονομική Επιτροπή και ασφαλώς, εφόσον κρίνουν οι τεχνικοί, οι μηχανικοί, οι πολιτικοί μηχανικοί, που είναι καθ' ύλην αρμόδιοι γι’ αυτά τα θέματα, εφόσον κρίνουν ότι χρειάζεται η επισκευή, δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε για την επισκευή, να γίνει.

Το ερώτημα που έχουμε θέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι γιατί έπρεπε να περάσει ενάμισης χρόνος απραξίας για να έρθει τελευταία στιγμή και να μην είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε το νερό του υποθαλάσσιου, παραμένει επίσης, είναι κάτι αδικαιολόγητο. Παντελώς αδικαιολόγητη αυτή η καθυστέρηση.

Περιμένουμε δηλαδή τώρα να τελειώσει η δεξαμενή για να βάλουμε το νερό που έχει φτάσει στο Λεόντι. Και όπως με διαβεβαίωσε ο δήμαρχος τουλάχιστον το πρωί, δεν θα υπάρχει δεν θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση εξαιτίας αυτής της πρόσθετης εργασίας, που θα γίνει στο δάπεδο του θαλάμου της δεξαμενής."

Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Παντελή Μεθενίτη, που είπε σχετικά:

Το πρώτο ερώτημα που γεννάται είναι, να το θέσουμε για άλλη μία φορά, πραγματικά τι παραλάβαμε, μία ολοκαίνουργια, τεράστια, πανάκριβη δεξαμενή. Ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί, παραλήφθηκε και έμπαζε από παντού. Είχα εκφράσει τις ανησυχίες μου και τις απορίες μου σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια σχετικά με τις ρηγματώσεις και με την στεγανότητα της δεξαμενής και λόγω της ιδιότητας που είχα μέχρι και τα τελευταία προηγούμενα χρόνια. Είχα την τύχη να έχω κάποιες γνώσεις πάνω σ’ αυτό το θέμα και επιτρέψτε μου να σας πω, ότι είτε μία δεξαμενή είναι μία οικιακή δεξαμενή των 10, 20, 30 κυβικών, είτε αυτή η τεράστια υδατοδεξαμενή οι πρακτικές είναι ίδιες, δεν αλλάζουν.

Συμφωνώ, ότι ας αφήσουμε τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, τα έχουμε πει χιλιάδες φορές και τις περισσότερες φορές απαντήσεις δεν πήραμε, για άλλη μία φορά έργα παραλαμβάνονται και δεν λειτουργούν σωστά.

Νομίζω ότι μία ολοκληρωμένη επισκευή εσωτερικά και υγρομόνωση και μόνωση της δεξαμενής, είναι επιβεβλημένη, πολύ απλά γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο και πάρα πολύ δαπανηρό και θα επιφέρει και πολλά προβλήματα στην λειτουργία της υδροδότησης του νησιού, εάν σε κάποιο χρονικό διάστημα εντοπιστούν ξανά διαρροές και πολύ πιθανόν να αφήσουμε τις διαρροές να υπάρχουν και είναι κρίμα.

Αυτό που θα ήθελα εάν γίνεται είναι να διευκρινιστεί εάν τελικά θα προχωρήσουμε σε μία ολική επισκευή και στεγάνωση εσωτερικά της δεξαμενής και αν όχι, για αυτά τα ποσά που μίλησε ο κύριος δήμαρχος, για πόσα τετραγωνικά μιλάμε για να δούμε και το κόστος δηλαδή.

Και επίσης να τελειώσω πάλι, που δεν έχει και πολύ σημασία σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, από την αρχή είχαμε πει ότι έχουμε τις επιφυλάξεις μας και σίγουρα

Από την αρχή δεν έγινε αυτό που έπρεπε όσο αφορά την μόνωση της συγκεκριμένης δεξαμενής, είπε ο κ. Μεθενίτη.

Αυτές ήταν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής, για το θέμα της επισκευής του δαπέδου της δεξαμενής.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η σχετική μελέτη για την επισκευή του δαπέδου της δεξαμενής στην Οικονομική Επιτροπή, εάν βέβαια αποτελέσει μέρος των θεμάτων.
 
Με βάση τα προηγούμενα και τα όσα έχουμε δημοσιεύσει μέχρι σήμερα για το θέμα στο Aegina Portal, δημιουργείται η αίσθηση ότι ενδεχομένως πρόκειται για κάποιο λάθος, κι αυτό γιατί η σύμβαση που υπέγραψε ο κ. Γιάννης Ζορμπάς στις 7 Οκτωβρίου 2021, για την αποκατάσταση των ρηγματώσεων στο θάλαμο της κεντρικής δεξαμενής στο Λεόντι ύψους ύψους 16.349 ευρώ με Φ.Π.Α. 24%, περιλαμβάνει, με βάση την σχετική μελέτη που περιέχεται στο από 19/03/2021 πρωτογενές αίτημα της Τεχνικής Υπηρεσίας, την επιδιόρθωση τμημάτων της οροφής, του δαπέδου και των κολονών της δεξαμενής.

Άρα, αυτό που μένει ως εργασία για την ολοκλήρωση της επισκευής είναι η υγρομόνωση του πατώματος της δεξαμενής, για την οποία δεν γίνεται αναφορά στην σύμβαση για την υγρομόνωση που υπεγράφη στις 21 Οκτωβρίου 2021, ύψους 24.552 ευρώ με ΦΠΑ." Αυτό όμως μένει να διευκρινιστεί.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png