60η Εθελοντική Αιμοδοσία Δήμου Αίγινας

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, επισκέφθηκε τον ΕΦΚΑ Αίγινας.

domna-mixailidou-aegina.jpg
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία επισκέφθηκε τον ΕΦΚΑ Αίγινας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους αλλά και με ασφαλισμένους, σημείωσε: «είναι ένας αγώνας δύσκολος και άνισος πρωτίστως για τους συμπολίτες μας που ταλαιπωρούνταν, αλλά τον κερδίζουμε. Σήμερα ο αριθμός των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων συντάξεων έχει υποχωρήσει στις 21.000 στις κύριες συντάξεις, στις 26.000 στις επικουρικές ενώ υπάρχουν και 9.000 ληξιπρόθεσμα εφάπαξ». 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



«Ο ΕΦΚΑ» ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου «έχει αλλάξει. Η πρόοδος είναι ορατή. Αλλά δεν σταματάμε. Η δουλειά μας είναι να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Ο στόχος μας είναι πως με μικρά αλλά και με μεγαλύτερα βήματα θα δώσουμε λύσεις στους συμπολίτες μας. Ως Πολιτεία και ως Υπουργείο είμαστε καθημερινά δίπλα σε όλες και όλους. Ακούμε, συζητάμε και δίνουμε λύσεις. Το οφείλουμε στους ασφαλισμένους και στις οικογένειες τους».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αίγινα, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους και με επιχειρηματίες του νησιού. Επίσης συναντήθηκε και με συνταξιούχους από τα ΚΑΠΗ του Νέου Φαλήρου, που βρέθηκαν στην Αίγινα για μονοήμερη επίσκεψη.

«Σήμερα στην Αίγινα είχα μια ακόμη ευκαιρία να συνομιλήσω με τους πολίτες και να ακούσω τι τους προβληματίζει και τι θέλουν να αλλάξουμε προκειμένου η καθημερινότητά τους να γίνει ακόμη πιο εύκολη», ανέφερε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, και τόνισε: «Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι εργοδότες, οι συνταξιούχοι, τα άτομα με αναπηρία, βρίσκονται όλοι τους στο επίκεντρο των πολιτικών που υλοποιούμε».

Με πληροφορίες από Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το Νοσοκομείο της Αίγινας "Ο Άγιος Διονύσιος", επισκέφθηκε ο βουλευτής κ. Νίκος Βλαχάκος. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. π. Αμφιλόχιο Γελαδάκη.

20240517_141038.jpg

Την Αίγινα επισκέφθηκε σήμερα ο βουλευτής της Α. Πειραιά και Νήσων της Ν.Δ. κ. Νίκος Βλαχάκος, ως καλεσμένος του Δημάρχου Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την αδελφοποίηση του Δήμου Αίγινας με το Τάρπον Σπρινγκς, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 και ώρα 19:00, στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο. 


Ο κύριος Βλαχάκος συναντήθηκε το μεσημέρι, στο Νοσοκομείο της Αίγινας "Ο Άγιος Διονύσιος", με τον πρόεδρο του Δ.Σ. π. Αμφιλόχιο Γελαδάκη και τον κ. Νεκτάριο Λαβούτα, μέλος του Δ.Σ., ώστε να ενημερωθεί για ζητήματα για τα οποία θα μπορούσε να συνδράμει στην αντιμετώπισή τους. Τον κ. Βλαχάκο συνόδευε η πρώην δημοτική σύμβουλος κ. Καίτη Σαλπέα.

Μετά το τέλος της επίσκεψης ο βουλευτής κ. Νίκος Βλαχάκος δήλωσε στο Aegina Portal: “Σκοπός της επίσκεψης, βασικά πρώτος και κυρίως, είναι η αδελφοποίηση της πόλης Αίγινας με την αντίστοιχη πόλη της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στα πλαίσια αυτά είχα τη χαρά και την τιμή να δεχτώ την πρόσκληση του Δημάρχου, οπότε να παρευρεθώ σε αυτή την αδελφοποίηση, πλην όμως δεν θα μπορούσα να παραλείψω και την επίσκεψή μου στο νοσοκομείο της Αίγινας “Άγιο Διονύσιο”, να συνομιλήσω με φίλους συναδέλφους, λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, ως γενικού χειρουργού και παράλληλα να μιλήσω με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, τον πατέρα Αμφιλόχιο σχετικά με τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, τις ημέρες αυτές και γενικά τις ημέρες του καλοκαιριού που έρχονται, όπου ο πληθυσμός αυτού του όμορφου διαμαντιού του Αργοσαρωνικού πολλαπλασιάζει την επίσκεψιμότητα της, σε κάθε περίπτωση και αντιμετωπίζει πλείστα των προβλημάτων.

Άκουσα τα προβλήματα που έχει το νοσοκομείο, ως υγειονομικός υπηρετώντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας επί 28 ολόκληρα έτη, είμαι σε θέση αντιληφθώ τι ακριβώς μπορεί να γίνει, τι ακριβώς μπορούμε να καταφέρουμε και με τη συνδρομή μου βέβαια τώρα, ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να συζητήσω με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να δοθούν οι καλύτερες των δυνατόν λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα τα οποία καθημερινά παρουσιάζονται στην υγεία των πολιτών και των επισκεπτών της Αίγινας.

Ήταν μία πολύ ευχάριστη συνάντηση θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις σχετικά, να υλοποιηθούνε τα περισσότερα των λογικών απαιτήσεων, τα οποία θα λύσουνε την καθημερινότητα σε όλους τους κατοίκους του νησιού".

Ξεκίνησε η 60η Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Αίγινας,  στην αίθουσα "Παύλος Ανδρεόπουλος" , στο Δημοτικό Στάδιο.

20240517_103341.jpg
Στο Δημοτικό Στάδιο Αίγινας, στην αίθουσα "Παύλος Ανδρεόπουλος" πραγματοποιείται για μία ακόμη φορά η 60η Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Αίγινας, με την υποστήριξη της κινητής μονάδας αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Γ. Γεννηματάς". 


Η δράση ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 18 Μαΐου. Οι ώρες που μπορούν να προσέλθουν οι εθελοντές αιμοδότες είναι από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Με την ευκαιρία στο Aegina Portal μίλησε η ιατρός κ. Μαριάννα Τραμουντάνη  και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας κ. Ανθή Γελαδάκη, η οποία κάλεσε τους εθελοντές αιμοδότες του νησιού να προσέλθουν και να προσφέρουν αυτό το τόσο πολύτιμο αγαθό.

Οι εθελοντές αιμοδότες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και κατά την προσέλευσή τους να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και το ΑΜΚΑ.

Ο Δήμος Αίγινας ανάμεσα στους δικαιούχους πρόσκλησης του Πράσινου Ταμείου, για την ενίσχυση της πυροπροστασίας.

pyroprostasia-prosklisi.jpg
Με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων έως  20/6/2024, ο Δήμος Αίγινας βρίσκεται ανάμεσα στους δικαιούχους της πρόσκλησης: "Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α΄ βαθμού με περιαστικά δάση" στον άξονα προτεραιότητας 6 (α.π. 6) "Χρηματοδότηση δημιουργίας περιμετρικών ζωνών 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών", του χρηματοδοτικού προγράμματος "Προστασία και αναβάθμιση δασών 2024", του Πράσινου Ταμείου. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.





Η πρόσκληση δημοσιεύθηκε σήμερα και ανοίγει στις 20/5/2024.

Η δράση θα χρηματοδοτήσει:

α) τη σύνταξη των προβλεπόμενων Τεχνικών Εκθέσεων για το σχεδιασμό περιμετρικών ζωνών αντιπυρικής προστασίας, μέσου πλάτους δέκα μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, και
β) την υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών όπως αυτές τεκμηριώνονται στις Τεχνικές Εκθέσεις.

Στόχος της Δράσης είναι να παράσχει τα κατάλληλα μέσα χρηματοδότησης, προκειμένου κατόπιν έγκρισης των αρμόδιων περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, οι δικαιούχοι Ο.Τ.Α. να παρέμβουν με τις εργασίες που καταγράψουν στις σχετικές Τεχνικές Εκθέσεις για τη δημιουργία ζωνών μέσου πλάτους δέκα μέτρων, σε όμορες του οικιστικού ιστού ζώνες μείξης με δάση και δασικές εκτάσεις υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, η δυσμενής εξέλιξη των οποίων εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τα γειτνιάζοντα δασικά συμπλέγματα όσο και για τον οικιστικό ιστό. Στις ως άνω περιπτώσεις ασκούνται οι εκ του νόμου προβλεπόμενες αρμοδιότητες των Δασικών Υπηρεσιών ως προς την κατά απόλυτη προτεραιότητα έγκριση και παρακολούθηση της εφαρμογής των σχετικών Τεχνικών Εκθέσεων, ενώ η επιμέτρηση, βεβαίωση, παραλαβή υπηρεσιών και εργασιών αποτελούν υποχρέωση του Ο.Τ.Α. – Δικαιούχου.

Στο πλαίσιο της δράσης, είναι αναγκαία η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πλάτους 10 μέτρων (περιμετρικών ζωνών) πέριξ οικισμών, εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, η δυσμενής εξέλιξη των οποίων εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τα γειτνιάζοντα δασικά συμπλέγματα όσο και για τον οικιστικό ιστό έως και την 31η.10.20241.  Για κάθε ΟΤΑ Α΄ Βαθμού υπάρχει ο περιορισμός της υποβολής μίας μόνο πρότασης.

Οι υποβαλλόμενες προτάσεις εξετάζονται άμεσα. Κάθε πρόταση που υποβάλλεται, αξιολογείται άμεσα χωρίς να απαιτείται να παρέλθει η προθεσμία υποβολής. Εφόσον πληρούν το σύνολο των κριτηρίων αξιολόγησης επί ποινή αποκλεισμού τα έργα εντάσσονται, βάσει του προϋπολογισμού τους. Για το σκοπό αυτό, προβλέπεται η έκδοση απόφασης του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, ή εξουσιοδοτημένου από εκείνον όργανο, για την ένταξη της συγκεκριμένης πρότασης στον Άξονα Προτεραιότητας 6 του Χ.Π. «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024».

Η απόφαση ένταξης της πρότασης του δικαιούχου εκδίδεται με βάση τον προϋπολογισμό της.

Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal.

Πρωτοβουλία από το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Αίγινας, με την υποστήριξη Δήμου, ώστε να επωφεληθούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών, από την ελάχιστη βάση εισαγωγής, εξαιτίας φυσικών καταστροφών. 

sxoleio-aegina.jpg

Τον προηγούμενο μήνα η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, κατά τη συζήτηση σχετικών επίκαιρων ερωτήσεων για τη Θεσσαλία και τον Έβρο στη Βουλή, αναφέρθηκε στην ευνοϊκή ρύθμιση για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου των περιοχών που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Όταν έγιναν γνωστές μέσω του Τύπου οι σχετικές δηλώσεις, οι διευθυντές του Γενικού Λυκείου Αίγινας κ. Γιάννης Πεπές και του ΕΠΑΛ Αίγινας κ. Χρήστος Λίτος, με την συνδρομή του Δημάρχου Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά, ξεκίνησαν μία προσπάθεια προκειμένου να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο υλικό, ώστε να καταθέσουν τον φάκελο στην αρμόδια υπηρεσία.


Στόχος αυτή της πρωτοβουλίας, ήταν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ’ Λυκείου, των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ να επωφεληθούν από αυτή τη ρύθμιση, καθώς η Αίγινα βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές, που έχουν κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για μία προσπάθεια, το αποτέλεσμα της οποίας δεν είναι γνωστό, καθώς η σχετική απόφαση εκδίδεται το διάστημα Αύγουστο - Σεπτέμβριο. Ωστόσο, λόγω μίας εκ παραδρομής δήλωσης (έγινε στο τέλος μίας πολύωρης συνεδρίασης) του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά στο Δημοτικό Συμβούλιο δημιουργήθηκαν λάθος εντυπώσεις.

Σε ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14ης Μαΐου 2024, δήλωσε ότι: "Λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία έχει χαρακτηριστεί ο Δήμος της Αίγινας, υπάρχει ένα δικαίωμα - κι εμείς σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε - προς τους μαθητές της Γ' Λυκείου, τόσο στο Γενικό, όσο και στο ΕΠΑΛ, το οποίο αυτό τους δίνει το δικαίωμα να εισαχθούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικό Ιδρύματα της χώρας με μειωμένη μοριοδότηση κατά 70%".

Την επόμενη μέρα ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σταμάτης Μαρμαρινός επικοινώνησε με το Aegina Portal, παραθέτοντας ένα κείμενο από σχετικό δημοσίευμα των δηλώσεων της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή. Σ' αυτό το κείμενο περιλαμβάνεται και η νομοθεσία με βάση την οποία καθορίζεται αυτή η ειδική ρύθμιση. Από αυτήν είναι φανερό ότι το ποσοστό του 70% μείωση της μοριοδότησης δεν μπορεί να ισχύει.

Σε επικοινωνία, σήμερα, με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά είπε, ότι αυτό το ποσοστό του 70% αναφέρθηκε εκ παραδρομής και ότι πράγματι δεν ισχύει ως ποσοστό μοριοδότησης, αλλά ως μέρος των προϋποθέσεων που θέτει η σχετική νομοθεσία.

Σε αυτό το σημείο παραθέτουμε το Άρθρο 7 του ν. 4777/2021

Ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητών περιοχών που πλήττονται εξαιτίας φυσικών καταστροφών - Αντικατάσταση της παρ. 2 του άρθρου 13Β του ν. 4186/2013


Η παρ. 2 του άρθρου 13Β του ν. 4186/2013 (Α΄193) αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Για την εφαρμογή του παρόντος απαιτείται κάθε φορά η έκδοση απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία καθορίζονται το ειδικό ποσοστό, το οποίο αποδίδεται βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανά κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., ημερήσιο, εσπερινό) και το οποίο δεν υπερβαίνει, ανά κατηγορία, το δύο τοις εκατό (2%), η δυνατότητα υπαγωγής στο ειδικό ποσοστό, ειδικότερες προϋποθέσεις για την επιλογή, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία επιλογής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Σε κάθε περίπτωση, προϋποθέσεις για την επιλογή είναι οι υποψήφιοι να έχουν επιτύχει: α) την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση, β) την Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης και γ) συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο του εβδομήντα τοις εκατό (70%) του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών της κατηγορίας τους στη συγκεκριμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος. Για τον υπολογισμό του συνολικού αριθμού μορίων της περ. γ΄ λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός μορίων του τελευταίου επιτυχόντα της παρ. 1 ή 2, κατά περίπτωση, του άρθρου 4Γ, ανάλογα με το ποιος είναι ο μικρότερος».

"Τα παιδιά πρέπει να δώσουν εξετάσεις σαν να μην υπήρχε αυτό το βοήθημα. Πρόκειται για μία προσπάθεια, δεν είναι τελεσίδικο", είπε ο κ. Γιάννης Πεπές.

Το Aegina Portal επικοινώνησε στη συνέχεια με τον διευθυντή του Γενικού Λυκείου Αίγινας κ. Γιάννη Πεπέ ο οποίος είπε. "Πρόκειται για μία προσπάθεια, η οποία έχει αρκετές πιθανότητες γιατί πληρούμε τις προϋποθέσεις, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο είναι τελεσίδικο".

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι οι μαθητές πρέπει να δώσουν όλοι πανελλήνιες, σαν να μην υπάρχει αύριο και σαν να μην υπήρχε αυτό το βοήθημα. Επίσης υπογράμμισε ότι: "Όταν έρθει, και αν έρθει αυτό το ΦΕΚ, θα αφορά παιδιά τα οποία έχουν γράψει τις πανελλαδικές τους", σημειώνοντας ότι: "Είναι κάτι που μπορεί να ενισχύσει την εισαγωγή των μαθητών, αλλά υπό προϋποθέσεις, καθώς θα πρέπει να δώσουν την μάχη των εξετάσεων".

Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Πεπές, έδωσε κάποια παραδείγματα για να εξηγήσει τον τρόπο που λειτουργεί η Ε.Β.Ε.

"Έστω ότι μιλάμε για την ιατρική. Η περσυνή Ε.Β.Ε.(ελάχιστη βάση εισαγωγής) της ιατρικής ήταν 13.9. Δηλαδή για να μπει κάποιος έπρεπε οπωσδήποτε να γράψει μέσο όρο 13.9.   

Το ποσοστό του 70% σημαίνει, ότι εάν η βάση της σχολής (η βάση είναι η βαθμολογία του τελευταίου εισαχθέντας)  ο τελευταίος έγραψε 18, ας πούμε ο 300ος (εάν 300 έπαιρνε η σχολή) ένας Αιγινήτης για να περάσει (εάν τελικά μπούμε σε αυτόν τον νόμο) θα πρέπει απλά να γράψει 12.5, με την προϋπόθεση ότι η Ε.Β.Ε. για την σχολή την οποία θέλει είναι 12.5. Αν η Ε.Β.Ε. είναι 13 δεν μπορεί να μπει. Δηλαδή δεν μπορεί να επωφεληθεί πλήρως το 70%.

Όπως και να έχει, αυτή η διάταξη, αν καταφέρουμε να μπούμε σ' αυτό το ΦΕΚ θα είναι τεράστιο κέρδος για τα παιδιά. Μαθητές χάνουν την σχολή για μισό μόριο και εδώ μιλάμε δυνητικά για 6.000 μόρια (ενδεχομένως και παραπάνω - 6.500 μόρια μπορεί κάποιος να επωφεληθεί υπό προϋποθέσεις βέβαια)".

Ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αίγινας κ. Χρήστος Λίτος με τον οποίο επικοινώνησε το Aegina Portal είπε: "Αυτή η απόφαση βγαίνει Αύγουστο - Σεπτέμβρη, το αν θα μας εγκρίνουν αυτή τη δυνατότητα θα φανεί τότε. Οπότε τα παιδιά πρέπει να κάνουν την προσπάθειά τους".

Πάντως, τόσο ο διευθυντής του ΓΕΛ Αίγινας κ. Γιάννης Πεπές, όσο και ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αίγινας κ. Χρήστος Λίτος, είπαν ότι όποιος γονέας επιθυμεί να ενημερωθεί γι' αυτό, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους στο σχολείο. 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε το διήμερο σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών, από την ΕΔΟΚ και την Hellenic Seaways, με την υποστήριξη του Δήμου Αίγινας.

20240515_203536.jpg
Το διήμερο Τρίτη 14 και Τετάρτη 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου, σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της Attica Group με τίτλο: «Πλέουμε Μαζί», σε συνεργασία με την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων και τον Δήμο Αίγινας. 


Το σεμινάριο που παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν 75 κάτοικοι της Αίγινας, που είχαν ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία, κάνοντας την πρακτική εξάσκηση και υποβάλλοντας στοχευμένες ερωτήσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίου πρώτων βοηθειών.

20240515_201939.jpg
Στο Aegina Portal μίλησε ο κ. Παντελής Καστρινάκης, πρόεδρος της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων, που δήλωσε: "Ήρθαμε στην Αίγινα κατόπιν πρόσκλησης από τον Δήμο και τη Hellenic Seaways, για να κάνουμε μία βασική πρώτη εκπαίδευση στο μάθημα των πρώτων βοηθειών και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Eίχαμε 75 άτομα - ήταν πολύ χαρωπό για μας - ήταν άνθρωποι που συμμετείχαν, που κάνανε την πρακτική εξάσκηση και είχανε πολύ ενδιαφέροντες ερωτήσεις.

20240515_201825.jpg
Η Hellenic Seaways, ως Attica Group πλέον, έχει μια συνεργασία δεκαετής μαζί μας. Πηγαίνουμε σ’ όλα τα κρητικά νησιά και προσφέρουμε τις γνώσης μας δωρεάν στους πολίτες κάθε περιοχής".

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιελάμβανε στην ενότητα πρώτες βοήθειες: ασφάλεια σκηνής ατυχήματος, περιποίηση τραύματος – φαρμακείο, αναγνώριση και αντιμετώπιση αιμορραγίας, απώλεια αισθήσεων – θέση ασφαλείας, πνιγμός από ξένο σώμα – λαβή Heimlich – πνιγμονή στην θάλασσα, τεχνητή αναπνοή, αντιμετώπιση σε επείγουσες καταστάσεις όπως δηλητηρίαση, εγκεφαλικό, αλλεργία, έγκαυμα, κάταγμα και πρακτική εξάσκηση.

Τέλος, το πρόγραμμα της ενότητας αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, περιελάβανε: σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά, τροχαίο.

Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, υποδέχθηκε τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς κ. Κώστα Βατικιώτη. Σε εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα η συνάντηση στο Δημαρχείο.

20240515_141510.jpg
Μέσα σε εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο δημαρχείο της Αίγινας, η συνάντηση του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά  με τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς (Tarpon Springs) κ. Κώστα Βατικιώτη.


Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της τελετής αδελφοποίησης του Δήμου Αίγινας και του Δήμου Tarpon Springs, της Φλόριντας των ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί, στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο Αίγινας, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 και ώρα 19:00.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μαρίνος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Νίκος Πτερούδης και κ. Σωτήρης Μπήτρος. Τον κ. Κώστα Βατικιώτη συνόδευε η σύζυγός του κ. Darlene Βατικιώτη.

 
Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς καλωσορίζοντας τον κ. Βατικιώτη δήλωσε: "Κύριε Βατικώτη, κυρία Βατικιώτη, σας καλωσορίζουμε σήμερα στο δημαρχείο, στο Δήμο της Αίγινας. Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι, είμαστε χαρούμενοι, που έχουν έναν δήμαρχο και μάλιστα έναν δικό μας άνθρωπο, που κατάγεται εδώ από το νησί μας - είναι Κυψελιώτης θα έλεγα αν μου επιτρέπεται -  και είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή. Και μάλιστα θεωρώ, όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο εχθές, ότι είναι και ιστορική στιγμή για τον Δήμο της Αίγινας".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς κ. Κώστας Βατικιώτης, δήλωσε ότι: "Είναι τιμή μου που είμαι εδώ. Είναι κάτι που περίμενα χρόνια πριν". Μιλώντας πότε στα ελληνικά και πότε στα αγγλικά, συνέδεσε την εικόνα των χαρακτηριστικών που συνδέουν τους δύο Δήμους, μέσα από τον μόχθο των ανθρώπων στη σπογγαλιεία και τη θάλασσα.

dimos-aeginas-adelfopoiisi.jpg
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αίγινας.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 2024, αποφάσισε θετικά για την λήψη απόφασης περί Αδελφοποίησης του Δήμου Αίγινας με τον Δήμο Tarpon Springs της Φλόριντας και την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης.

Το ιστορικό, όπως περιλαμβάνεται στη εισήγηση του θέματος:

Η εξέλιξη της ιστορίας των Ελλήνων και ειδικότερα των Αιγινητών στο Tarpon Springs σηματοδοτείται από μια περίοδο που η μετανάστευση προς την Αμερική έκρυβε τις ελπίδες για μια νέα ζωή. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, ένα μεταναστευτικό ρεύμα, Αιγινητών, οδηγεί στη δημιουργία μιας σπουδαίας σπογγαλιευτικής κοινότητας στο Tarpon Springs, καθιστώντας το ένα από τα επίκεντρα της αιγινήτικης κουλτούρας. Αυτή η μεταναστευτική πορεία σημάδεψε τον νέο τόπο, δημιουργώντας ένα πλούσιο ιστορικό που αντικατοπτρίζει την επιρροή των Αιγινητών.

Η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου το 1908 και η ίδρυση της αδελφότητας των Αιγινητών «Η Αίγινα» το 1909 αποτελούν ουσιαστικά βήματα στην οργανωμένη και πολιτιστική παρουσία του νεοφερμένου πληθυσμού. Αυτά τα ιστορικά χρονικά σημεία διακρίνονται ως στιγμές που σφράγισαν την παρουσία των Αιγινητών, προωθώντας την παράδοσή τους σε έναν ενιαίο φορέα πολιτιστικής και κοινωνικής ανταλλαγής.

Η ανέγερση του νοσοκομείου "Ο Άγιος Διονύσιος" με την ανιδιοτελή στήριξη και την οικονομική συνεισφορά των μεταναστών Αιγινητών, αποτελεί συγκινητικό παράδειγμα των αναλλοίωτων δεσμών τους με την Πατρίδα και της συμβολής τους στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον η κοινότητα σπογγαλιέων που ιδρύθηκε από Αιγινήτες στις αρχές της δεκαετία του 1900, με την καινοτομία της εισαγωγής σκαφάνδρων, συνέβαλε στην ανάπτυξη της εκεί βιομηχανίας του σφουγγαριού.

Η αδελφοποίηση αυτή αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική σήμερα, δεδομένου ότι ο δήμαρχος Tarpon Springs κατάγεται από την Αίγινα. Η κοινή αυτή καταγωγή του δημάρχου δημιουργεί έναν ειδικό δεσμό μεταξύ των δύο πόλεων, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή ιδεών, πολιτιστικών στοιχείων και εμπειριών.

Η αδελφοποίηση αποτελεί συνήθως μια πολύτιμη πρακτική που ενδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων. Σε αυτήν την περίπτωση, η ιστορική και προσωπική σύνδεση με την Αίγινα ενδυναμώνει την αλληλεπίδραση και την κατανόηση μεταξύ των πολιτών των δύο πόλεων. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα πλούσιο πεδίο συνεργασίας, πολιτιστικών ανταλλαγών και αμοιβαίας υποστήριξης σε ποικίλους τομείς.

Στόχοι:

  • Ενίσχυση Διμερών Σχέσεων
  • Επενδύσεις και Εμπόριο: Η αδελφοποίηση μπορεί να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και το εμπόριο μεταξύ των δύο πόλεων, ενισχύοντας τις οικονομικές μας σχέσεις.
  • Διοργάνωση συναντήσεων για την προώθηση επενδύσεων μεταξύ εκπροσώπων των επιχειρήσεων και των εμπορικών φορέων από τις δύο περιοχές.

Τουρισμός και Πολιτισμός:

  • Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και ανταλλαγών που θα ενισχύσουν την καλλιέργεια των κοινών πολιτιστικών στοιχείων.
  • Προώθηση τουριστικών πακέτων που περιλαμβάνουν αμφότερες τις περιοχές. 

Επιμορφωτικές Σχέσεις:

  • Ανταλλαγή Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Συνεργασία σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ανταλλαγή φοιτητών για την προώθηση της μάθησης και της εκπαίδευσης.
  • Δημιουργία προγραμμάτων ανταλλαγής μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για την ενίσχυση της γνώσης και της διαπολιτισμικής κατανόησης.

Κοινωνικές Σχέσεις:

  •  Κοινωνικές Πρωτοβουλίες: Κοινές κοινωνικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των κοινοτήτων, όπως προγράμματα αλληλοβοήθειας και κοινωνικής πρόνοιας.


Ο Δήμος Αίγινας με την από 24-02-2020 επιστολή του, καθώς και με τις υπ. αριθμ. πρωτ. 14814/15-10-2021 και 6389/20-5-2022 επιστολές του, πρότεινε την έναρξη της διαδικασίας αδελφοποίησης με τον Δήμο Tarpon Springs της πολιτείας της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Με την από 11-08-2022 επιστολή του Δημάρχου του Tarpon Springs, κ. Κώστα Βατικιώτη, μας ενημερώνουν για την αποδοχή της διαδικασίας αδελφοποίησης από την Επιτροπή Διεθνών Αδελφοποιήσεων του Tarpon Springs και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 09-08-2022.

Η προστιθέμενη αξία της αδελφοποίησης έγκειται στην αμοιβαία βιώσιμη οικονομική, κοινωνική, επιμορφωτική, τουριστική και πολιτισμική ανάπτυξη των δύο Δήμων στους τομείς αυτούς, καθώς επίσης και στα οφέλη των τοπικών κοινωνιών ως επιστέγασμα της ανάπτυξης αυτής. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι:

Ι. Εγκρίνει την αδελφοποίηση του Δήμου Αίγινας με τον Δήμο Tarpon Springs της πολιτείας της Φλόριντας των Η.Π.Α.

ΙΙ. Εγκρίνει την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης με τα παρακάτω διαλαμβανόμενα:

Πρωτόκολλο αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Αίγινας, Ελλάδα και του Δήμου Tarpon Springs, ΗΠΑ.

Ο Δήμος Αίγινας και ο Δήμος Tarpon Springs κατόπιν αποφάσεων των Δημοτικών τους Συμβουλίων και έχοντας αποφασίσει την αδελφοποίηση τους.

Εμπνευσμένοι από το κοινό παρελθόν και τον αξιόλογο κοινό πολιτισμό που ενώνει τους Δήμους των δύο ηπείρων,
• Καθοδηγούμενοι από τους μακροχρόνιους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας,
• Επιθυμώντας να αναπτύξουν και να διευρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων στον πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό και αυτοδιοικητικό τομέα,
• Λαμβάνοντας υπόψη ότι, στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η Διπλωματία των Πόλεων, αποτελεί μια πρόκληση και μια ευκαιρία η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου να επιτευ-
χθούν δίκαιες και μόνιμες λύσεις προς όφελος των πολιτών,
•Προσβλέποντας στην περαιτέρω ανάπτυξη των αδελφικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο Δήμων, συμφωνούν να αναπτύξουν μέσα σε πνεύμα αδελφοσύνης, αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης γόνιμες σχέσεις συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με γνώμονα την προαγωγή των αρχών, των αξιών και των στόχων που διέπουν την αδελφοποίησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο Δήμοι συμφωνούν τα ακόλουθα:


Άρθρο 1
Οι δύο πόλεις θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να προωθήσουν την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία σε όλους τους τομείς που παρουσιάζουν σήμερα ενδιαφέρον για τους πολίτες της Αίγινας και του Tarpon Springs, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη επιρροή της τεχνολογίας της επικοινωνίας και της πληροφορίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
Άρθρο 2
Οι δύο πόλεις θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να προωθήσουν και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη επαφών και σχέσεων μεταξύ των φορέων των δύο πόλεων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της εκπαίδευσης και της παιδείας, της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, πνευματικής και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, του επιχειρηματικού και εμπορικού τομέα, του τουρισμού, του αθλητισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, της πληροφόρησης και της ενημέρωσης.
Άρθρο 3
Οι δύο πόλεις θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και τεχνογνωσία σε τομείς της διοίκησης πόλεως και δημοτικής διαχείρισης, όπως δημόσια υγεία και κοινωνική πρόνοια, διαχείριση ανθρώπινων πόρων, τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Άρθρο 4
Οι δύο πόλεις θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή αντιπροσωπειών σε ευρεία και μόνιμη βάση, με την ενεργό συμμετοχή των δημοτών, μέσω των επαγγελματικών και άλλων οργανώσεων και φορέων τους.
Άρθρο 5
Οι δύο πόλεις εκφράζουν την επιθυμία τους να συμβάλλουν, μέσω της συνεργασίας και των φιλικών δημοτικών σχέσεων στην διατήρηση και την ισχυροποίηση των διαφόρων κοινών πτυχών των δύο δήμων και της ισχυρής ιστορικής σύνδεσής τους.
Άρθρο 6
Οι δύο πόλεις συμφωνούν να υπογράψουν σε δεύτερη φάση Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης στο Tarpon Springs των ΗΠΑ.
Άρθρο 7
Το παρόν Πρωτόκολλο τίθεται σε ισχύ σήμερα, την ημέρα της υπογραφής του και είναι δυνατόν να τροποποιηθεί με τη συναίνεση και των δύο μερών.

Loading...

Μικρές Αγγελίες

Διακηρύξεις - Προκηρύξεις - Προσκλήσεις

Loading...

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, επισκέφθηκε τον ΕΦΚΑ Αίγινας.

domna-mixailidou-aegina.jpg
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία επισκέφθηκε τον ΕΦΚΑ Αίγινας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους αλλά και με ασφαλισμένους, σημείωσε: «είναι ένας αγώνας δύσκολος και άνισος πρωτίστως για τους συμπολίτες μας που ταλαιπωρούνταν, αλλά τον κερδίζουμε. Σήμερα ο αριθμός των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων συντάξεων έχει υποχωρήσει στις 21.000 στις κύριες συντάξεις, στις 26.000 στις επικουρικές ενώ υπάρχουν και 9.000 ληξιπρόθεσμα εφάπαξ». 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



«Ο ΕΦΚΑ» ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου «έχει αλλάξει. Η πρόοδος είναι ορατή. Αλλά δεν σταματάμε. Η δουλειά μας είναι να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Ο στόχος μας είναι πως με μικρά αλλά και με μεγαλύτερα βήματα θα δώσουμε λύσεις στους συμπολίτες μας. Ως Πολιτεία και ως Υπουργείο είμαστε καθημερινά δίπλα σε όλες και όλους. Ακούμε, συζητάμε και δίνουμε λύσεις. Το οφείλουμε στους ασφαλισμένους και στις οικογένειες τους».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αίγινα, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους και με επιχειρηματίες του νησιού. Επίσης συναντήθηκε και με συνταξιούχους από τα ΚΑΠΗ του Νέου Φαλήρου, που βρέθηκαν στην Αίγινα για μονοήμερη επίσκεψη.

«Σήμερα στην Αίγινα είχα μια ακόμη ευκαιρία να συνομιλήσω με τους πολίτες και να ακούσω τι τους προβληματίζει και τι θέλουν να αλλάξουμε προκειμένου η καθημερινότητά τους να γίνει ακόμη πιο εύκολη», ανέφερε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, και τόνισε: «Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι εργοδότες, οι συνταξιούχοι, τα άτομα με αναπηρία, βρίσκονται όλοι τους στο επίκεντρο των πολιτικών που υλοποιούμε».

Με πληροφορίες από Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το Νοσοκομείο της Αίγινας "Ο Άγιος Διονύσιος", επισκέφθηκε ο βουλευτής κ. Νίκος Βλαχάκος. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. π. Αμφιλόχιο Γελαδάκη.

20240517_141038.jpg

Την Αίγινα επισκέφθηκε σήμερα ο βουλευτής της Α. Πειραιά και Νήσων της Ν.Δ. κ. Νίκος Βλαχάκος, ως καλεσμένος του Δημάρχου Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την αδελφοποίηση του Δήμου Αίγινας με το Τάρπον Σπρινγκς, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 και ώρα 19:00, στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο. 


Ο κύριος Βλαχάκος συναντήθηκε το μεσημέρι, στο Νοσοκομείο της Αίγινας "Ο Άγιος Διονύσιος", με τον πρόεδρο του Δ.Σ. π. Αμφιλόχιο Γελαδάκη και τον κ. Νεκτάριο Λαβούτα, μέλος του Δ.Σ., ώστε να ενημερωθεί για ζητήματα για τα οποία θα μπορούσε να συνδράμει στην αντιμετώπισή τους. Τον κ. Βλαχάκο συνόδευε η πρώην δημοτική σύμβουλος κ. Καίτη Σαλπέα.

Μετά το τέλος της επίσκεψης ο βουλευτής κ. Νίκος Βλαχάκος δήλωσε στο Aegina Portal: “Σκοπός της επίσκεψης, βασικά πρώτος και κυρίως, είναι η αδελφοποίηση της πόλης Αίγινας με την αντίστοιχη πόλη της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στα πλαίσια αυτά είχα τη χαρά και την τιμή να δεχτώ την πρόσκληση του Δημάρχου, οπότε να παρευρεθώ σε αυτή την αδελφοποίηση, πλην όμως δεν θα μπορούσα να παραλείψω και την επίσκεψή μου στο νοσοκομείο της Αίγινας “Άγιο Διονύσιο”, να συνομιλήσω με φίλους συναδέλφους, λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, ως γενικού χειρουργού και παράλληλα να μιλήσω με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, τον πατέρα Αμφιλόχιο σχετικά με τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, τις ημέρες αυτές και γενικά τις ημέρες του καλοκαιριού που έρχονται, όπου ο πληθυσμός αυτού του όμορφου διαμαντιού του Αργοσαρωνικού πολλαπλασιάζει την επίσκεψιμότητα της, σε κάθε περίπτωση και αντιμετωπίζει πλείστα των προβλημάτων.

Άκουσα τα προβλήματα που έχει το νοσοκομείο, ως υγειονομικός υπηρετώντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας επί 28 ολόκληρα έτη, είμαι σε θέση αντιληφθώ τι ακριβώς μπορεί να γίνει, τι ακριβώς μπορούμε να καταφέρουμε και με τη συνδρομή μου βέβαια τώρα, ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να συζητήσω με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να δοθούν οι καλύτερες των δυνατόν λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα τα οποία καθημερινά παρουσιάζονται στην υγεία των πολιτών και των επισκεπτών της Αίγινας.

Ήταν μία πολύ ευχάριστη συνάντηση θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις σχετικά, να υλοποιηθούνε τα περισσότερα των λογικών απαιτήσεων, τα οποία θα λύσουνε την καθημερινότητα σε όλους τους κατοίκους του νησιού".

Ξεκίνησε η 60η Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Αίγινας,  στην αίθουσα "Παύλος Ανδρεόπουλος" , στο Δημοτικό Στάδιο.

20240517_103341.jpg
Στο Δημοτικό Στάδιο Αίγινας, στην αίθουσα "Παύλος Ανδρεόπουλος" πραγματοποιείται για μία ακόμη φορά η 60η Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Αίγινας, με την υποστήριξη της κινητής μονάδας αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Γ. Γεννηματάς". 


Η δράση ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 18 Μαΐου. Οι ώρες που μπορούν να προσέλθουν οι εθελοντές αιμοδότες είναι από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Με την ευκαιρία στο Aegina Portal μίλησε η ιατρός κ. Μαριάννα Τραμουντάνη  και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας κ. Ανθή Γελαδάκη, η οποία κάλεσε τους εθελοντές αιμοδότες του νησιού να προσέλθουν και να προσφέρουν αυτό το τόσο πολύτιμο αγαθό.

Οι εθελοντές αιμοδότες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και κατά την προσέλευσή τους να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και το ΑΜΚΑ.

Ο Δήμος Αίγινας ανάμεσα στους δικαιούχους πρόσκλησης του Πράσινου Ταμείου, για την ενίσχυση της πυροπροστασίας.

pyroprostasia-prosklisi.jpg
Με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων έως  20/6/2024, ο Δήμος Αίγινας βρίσκεται ανάμεσα στους δικαιούχους της πρόσκλησης: "Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α΄ βαθμού με περιαστικά δάση" στον άξονα προτεραιότητας 6 (α.π. 6) "Χρηματοδότηση δημιουργίας περιμετρικών ζωνών 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών", του χρηματοδοτικού προγράμματος "Προστασία και αναβάθμιση δασών 2024", του Πράσινου Ταμείου. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.





Η πρόσκληση δημοσιεύθηκε σήμερα και ανοίγει στις 20/5/2024.

Η δράση θα χρηματοδοτήσει:

α) τη σύνταξη των προβλεπόμενων Τεχνικών Εκθέσεων για το σχεδιασμό περιμετρικών ζωνών αντιπυρικής προστασίας, μέσου πλάτους δέκα μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, και
β) την υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών όπως αυτές τεκμηριώνονται στις Τεχνικές Εκθέσεις.

Στόχος της Δράσης είναι να παράσχει τα κατάλληλα μέσα χρηματοδότησης, προκειμένου κατόπιν έγκρισης των αρμόδιων περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, οι δικαιούχοι Ο.Τ.Α. να παρέμβουν με τις εργασίες που καταγράψουν στις σχετικές Τεχνικές Εκθέσεις για τη δημιουργία ζωνών μέσου πλάτους δέκα μέτρων, σε όμορες του οικιστικού ιστού ζώνες μείξης με δάση και δασικές εκτάσεις υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, η δυσμενής εξέλιξη των οποίων εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τα γειτνιάζοντα δασικά συμπλέγματα όσο και για τον οικιστικό ιστό. Στις ως άνω περιπτώσεις ασκούνται οι εκ του νόμου προβλεπόμενες αρμοδιότητες των Δασικών Υπηρεσιών ως προς την κατά απόλυτη προτεραιότητα έγκριση και παρακολούθηση της εφαρμογής των σχετικών Τεχνικών Εκθέσεων, ενώ η επιμέτρηση, βεβαίωση, παραλαβή υπηρεσιών και εργασιών αποτελούν υποχρέωση του Ο.Τ.Α. – Δικαιούχου.

Στο πλαίσιο της δράσης, είναι αναγκαία η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πλάτους 10 μέτρων (περιμετρικών ζωνών) πέριξ οικισμών, εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, η δυσμενής εξέλιξη των οποίων εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τα γειτνιάζοντα δασικά συμπλέγματα όσο και για τον οικιστικό ιστό έως και την 31η.10.20241.  Για κάθε ΟΤΑ Α΄ Βαθμού υπάρχει ο περιορισμός της υποβολής μίας μόνο πρότασης.

Οι υποβαλλόμενες προτάσεις εξετάζονται άμεσα. Κάθε πρόταση που υποβάλλεται, αξιολογείται άμεσα χωρίς να απαιτείται να παρέλθει η προθεσμία υποβολής. Εφόσον πληρούν το σύνολο των κριτηρίων αξιολόγησης επί ποινή αποκλεισμού τα έργα εντάσσονται, βάσει του προϋπολογισμού τους. Για το σκοπό αυτό, προβλέπεται η έκδοση απόφασης του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, ή εξουσιοδοτημένου από εκείνον όργανο, για την ένταξη της συγκεκριμένης πρότασης στον Άξονα Προτεραιότητας 6 του Χ.Π. «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024».

Η απόφαση ένταξης της πρότασης του δικαιούχου εκδίδεται με βάση τον προϋπολογισμό της.

Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal.

Πρωτοβουλία από το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Αίγινας, με την υποστήριξη Δήμου, ώστε να επωφεληθούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών, από την ελάχιστη βάση εισαγωγής, εξαιτίας φυσικών καταστροφών. 

sxoleio-aegina.jpg

Τον προηγούμενο μήνα η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, κατά τη συζήτηση σχετικών επίκαιρων ερωτήσεων για τη Θεσσαλία και τον Έβρο στη Βουλή, αναφέρθηκε στην ευνοϊκή ρύθμιση για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου των περιοχών που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Όταν έγιναν γνωστές μέσω του Τύπου οι σχετικές δηλώσεις, οι διευθυντές του Γενικού Λυκείου Αίγινας κ. Γιάννης Πεπές και του ΕΠΑΛ Αίγινας κ. Χρήστος Λίτος, με την συνδρομή του Δημάρχου Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά, ξεκίνησαν μία προσπάθεια προκειμένου να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο υλικό, ώστε να καταθέσουν τον φάκελο στην αρμόδια υπηρεσία.


Στόχος αυτή της πρωτοβουλίας, ήταν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ’ Λυκείου, των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ να επωφεληθούν από αυτή τη ρύθμιση, καθώς η Αίγινα βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές, που έχουν κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για μία προσπάθεια, το αποτέλεσμα της οποίας δεν είναι γνωστό, καθώς η σχετική απόφαση εκδίδεται το διάστημα Αύγουστο - Σεπτέμβριο. Ωστόσο, λόγω μίας εκ παραδρομής δήλωσης (έγινε στο τέλος μίας πολύωρης συνεδρίασης) του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά στο Δημοτικό Συμβούλιο δημιουργήθηκαν λάθος εντυπώσεις.

Σε ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14ης Μαΐου 2024, δήλωσε ότι: "Λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία έχει χαρακτηριστεί ο Δήμος της Αίγινας, υπάρχει ένα δικαίωμα - κι εμείς σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε - προς τους μαθητές της Γ' Λυκείου, τόσο στο Γενικό, όσο και στο ΕΠΑΛ, το οποίο αυτό τους δίνει το δικαίωμα να εισαχθούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικό Ιδρύματα της χώρας με μειωμένη μοριοδότηση κατά 70%".

Την επόμενη μέρα ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σταμάτης Μαρμαρινός επικοινώνησε με το Aegina Portal, παραθέτοντας ένα κείμενο από σχετικό δημοσίευμα των δηλώσεων της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή. Σ' αυτό το κείμενο περιλαμβάνεται και η νομοθεσία με βάση την οποία καθορίζεται αυτή η ειδική ρύθμιση. Από αυτήν είναι φανερό ότι το ποσοστό του 70% μείωση της μοριοδότησης δεν μπορεί να ισχύει.

Σε επικοινωνία, σήμερα, με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά είπε, ότι αυτό το ποσοστό του 70% αναφέρθηκε εκ παραδρομής και ότι πράγματι δεν ισχύει ως ποσοστό μοριοδότησης, αλλά ως μέρος των προϋποθέσεων που θέτει η σχετική νομοθεσία.

Σε αυτό το σημείο παραθέτουμε το Άρθρο 7 του ν. 4777/2021

Ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητών περιοχών που πλήττονται εξαιτίας φυσικών καταστροφών - Αντικατάσταση της παρ. 2 του άρθρου 13Β του ν. 4186/2013


Η παρ. 2 του άρθρου 13Β του ν. 4186/2013 (Α΄193) αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Για την εφαρμογή του παρόντος απαιτείται κάθε φορά η έκδοση απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία καθορίζονται το ειδικό ποσοστό, το οποίο αποδίδεται βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανά κατηγορία λυκείου (ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., ημερήσιο, εσπερινό) και το οποίο δεν υπερβαίνει, ανά κατηγορία, το δύο τοις εκατό (2%), η δυνατότητα υπαγωγής στο ειδικό ποσοστό, ειδικότερες προϋποθέσεις για την επιλογή, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία επιλογής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Σε κάθε περίπτωση, προϋποθέσεις για την επιλογή είναι οι υποψήφιοι να έχουν επιτύχει: α) την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση, β) την Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης και γ) συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο του εβδομήντα τοις εκατό (70%) του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών της κατηγορίας τους στη συγκεκριμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος. Για τον υπολογισμό του συνολικού αριθμού μορίων της περ. γ΄ λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός μορίων του τελευταίου επιτυχόντα της παρ. 1 ή 2, κατά περίπτωση, του άρθρου 4Γ, ανάλογα με το ποιος είναι ο μικρότερος».

"Τα παιδιά πρέπει να δώσουν εξετάσεις σαν να μην υπήρχε αυτό το βοήθημα. Πρόκειται για μία προσπάθεια, δεν είναι τελεσίδικο", είπε ο κ. Γιάννης Πεπές.

Το Aegina Portal επικοινώνησε στη συνέχεια με τον διευθυντή του Γενικού Λυκείου Αίγινας κ. Γιάννη Πεπέ ο οποίος είπε. "Πρόκειται για μία προσπάθεια, η οποία έχει αρκετές πιθανότητες γιατί πληρούμε τις προϋποθέσεις, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο είναι τελεσίδικο".

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι οι μαθητές πρέπει να δώσουν όλοι πανελλήνιες, σαν να μην υπάρχει αύριο και σαν να μην υπήρχε αυτό το βοήθημα. Επίσης υπογράμμισε ότι: "Όταν έρθει, και αν έρθει αυτό το ΦΕΚ, θα αφορά παιδιά τα οποία έχουν γράψει τις πανελλαδικές τους", σημειώνοντας ότι: "Είναι κάτι που μπορεί να ενισχύσει την εισαγωγή των μαθητών, αλλά υπό προϋποθέσεις, καθώς θα πρέπει να δώσουν την μάχη των εξετάσεων".

Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Πεπές, έδωσε κάποια παραδείγματα για να εξηγήσει τον τρόπο που λειτουργεί η Ε.Β.Ε.

"Έστω ότι μιλάμε για την ιατρική. Η περσυνή Ε.Β.Ε.(ελάχιστη βάση εισαγωγής) της ιατρικής ήταν 13.9. Δηλαδή για να μπει κάποιος έπρεπε οπωσδήποτε να γράψει μέσο όρο 13.9.   

Το ποσοστό του 70% σημαίνει, ότι εάν η βάση της σχολής (η βάση είναι η βαθμολογία του τελευταίου εισαχθέντας)  ο τελευταίος έγραψε 18, ας πούμε ο 300ος (εάν 300 έπαιρνε η σχολή) ένας Αιγινήτης για να περάσει (εάν τελικά μπούμε σε αυτόν τον νόμο) θα πρέπει απλά να γράψει 12.5, με την προϋπόθεση ότι η Ε.Β.Ε. για την σχολή την οποία θέλει είναι 12.5. Αν η Ε.Β.Ε. είναι 13 δεν μπορεί να μπει. Δηλαδή δεν μπορεί να επωφεληθεί πλήρως το 70%.

Όπως και να έχει, αυτή η διάταξη, αν καταφέρουμε να μπούμε σ' αυτό το ΦΕΚ θα είναι τεράστιο κέρδος για τα παιδιά. Μαθητές χάνουν την σχολή για μισό μόριο και εδώ μιλάμε δυνητικά για 6.000 μόρια (ενδεχομένως και παραπάνω - 6.500 μόρια μπορεί κάποιος να επωφεληθεί υπό προϋποθέσεις βέβαια)".

Ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αίγινας κ. Χρήστος Λίτος με τον οποίο επικοινώνησε το Aegina Portal είπε: "Αυτή η απόφαση βγαίνει Αύγουστο - Σεπτέμβρη, το αν θα μας εγκρίνουν αυτή τη δυνατότητα θα φανεί τότε. Οπότε τα παιδιά πρέπει να κάνουν την προσπάθειά τους".

Πάντως, τόσο ο διευθυντής του ΓΕΛ Αίγινας κ. Γιάννης Πεπές, όσο και ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αίγινας κ. Χρήστος Λίτος, είπαν ότι όποιος γονέας επιθυμεί να ενημερωθεί γι' αυτό, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους στο σχολείο. 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε το διήμερο σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών, από την ΕΔΟΚ και την Hellenic Seaways, με την υποστήριξη του Δήμου Αίγινας.

20240515_203536.jpg
Το διήμερο Τρίτη 14 και Τετάρτη 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου, σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της Attica Group με τίτλο: «Πλέουμε Μαζί», σε συνεργασία με την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων και τον Δήμο Αίγινας. 


Το σεμινάριο που παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν 75 κάτοικοι της Αίγινας, που είχαν ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία, κάνοντας την πρακτική εξάσκηση και υποβάλλοντας στοχευμένες ερωτήσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίου πρώτων βοηθειών.

20240515_201939.jpg
Στο Aegina Portal μίλησε ο κ. Παντελής Καστρινάκης, πρόεδρος της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων, που δήλωσε: "Ήρθαμε στην Αίγινα κατόπιν πρόσκλησης από τον Δήμο και τη Hellenic Seaways, για να κάνουμε μία βασική πρώτη εκπαίδευση στο μάθημα των πρώτων βοηθειών και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Eίχαμε 75 άτομα - ήταν πολύ χαρωπό για μας - ήταν άνθρωποι που συμμετείχαν, που κάνανε την πρακτική εξάσκηση και είχανε πολύ ενδιαφέροντες ερωτήσεις.

20240515_201825.jpg
Η Hellenic Seaways, ως Attica Group πλέον, έχει μια συνεργασία δεκαετής μαζί μας. Πηγαίνουμε σ’ όλα τα κρητικά νησιά και προσφέρουμε τις γνώσης μας δωρεάν στους πολίτες κάθε περιοχής".

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιελάμβανε στην ενότητα πρώτες βοήθειες: ασφάλεια σκηνής ατυχήματος, περιποίηση τραύματος – φαρμακείο, αναγνώριση και αντιμετώπιση αιμορραγίας, απώλεια αισθήσεων – θέση ασφαλείας, πνιγμός από ξένο σώμα – λαβή Heimlich – πνιγμονή στην θάλασσα, τεχνητή αναπνοή, αντιμετώπιση σε επείγουσες καταστάσεις όπως δηλητηρίαση, εγκεφαλικό, αλλεργία, έγκαυμα, κάταγμα και πρακτική εξάσκηση.

Τέλος, το πρόγραμμα της ενότητας αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, περιελάβανε: σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά, τροχαίο.

Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, υποδέχθηκε τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς κ. Κώστα Βατικιώτη. Σε εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα η συνάντηση στο Δημαρχείο.

20240515_141510.jpg
Μέσα σε εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο δημαρχείο της Αίγινας, η συνάντηση του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά  με τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς (Tarpon Springs) κ. Κώστα Βατικιώτη.


Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της τελετής αδελφοποίησης του Δήμου Αίγινας και του Δήμου Tarpon Springs, της Φλόριντας των ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί, στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο Αίγινας, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 και ώρα 19:00.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μαρίνος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Νίκος Πτερούδης και κ. Σωτήρης Μπήτρος. Τον κ. Κώστα Βατικιώτη συνόδευε η σύζυγός του κ. Darlene Βατικιώτη.

 
Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς καλωσορίζοντας τον κ. Βατικιώτη δήλωσε: "Κύριε Βατικώτη, κυρία Βατικιώτη, σας καλωσορίζουμε σήμερα στο δημαρχείο, στο Δήμο της Αίγινας. Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι, είμαστε χαρούμενοι, που έχουν έναν δήμαρχο και μάλιστα έναν δικό μας άνθρωπο, που κατάγεται εδώ από το νησί μας - είναι Κυψελιώτης θα έλεγα αν μου επιτρέπεται -  και είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή. Και μάλιστα θεωρώ, όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο εχθές, ότι είναι και ιστορική στιγμή για τον Δήμο της Αίγινας".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς κ. Κώστας Βατικιώτης, δήλωσε ότι: "Είναι τιμή μου που είμαι εδώ. Είναι κάτι που περίμενα χρόνια πριν". Μιλώντας πότε στα ελληνικά και πότε στα αγγλικά, συνέδεσε την εικόνα των χαρακτηριστικών που συνδέουν τους δύο Δήμους, μέσα από τον μόχθο των ανθρώπων στη σπογγαλιεία και τη θάλασσα.

dimos-aeginas-adelfopoiisi.jpg
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αίγινας.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 2024, αποφάσισε θετικά για την λήψη απόφασης περί Αδελφοποίησης του Δήμου Αίγινας με τον Δήμο Tarpon Springs της Φλόριντας και την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης.

Το ιστορικό, όπως περιλαμβάνεται στη εισήγηση του θέματος:

Η εξέλιξη της ιστορίας των Ελλήνων και ειδικότερα των Αιγινητών στο Tarpon Springs σηματοδοτείται από μια περίοδο που η μετανάστευση προς την Αμερική έκρυβε τις ελπίδες για μια νέα ζωή. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, ένα μεταναστευτικό ρεύμα, Αιγινητών, οδηγεί στη δημιουργία μιας σπουδαίας σπογγαλιευτικής κοινότητας στο Tarpon Springs, καθιστώντας το ένα από τα επίκεντρα της αιγινήτικης κουλτούρας. Αυτή η μεταναστευτική πορεία σημάδεψε τον νέο τόπο, δημιουργώντας ένα πλούσιο ιστορικό που αντικατοπτρίζει την επιρροή των Αιγινητών.

Η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου το 1908 και η ίδρυση της αδελφότητας των Αιγινητών «Η Αίγινα» το 1909 αποτελούν ουσιαστικά βήματα στην οργανωμένη και πολιτιστική παρουσία του νεοφερμένου πληθυσμού. Αυτά τα ιστορικά χρονικά σημεία διακρίνονται ως στιγμές που σφράγισαν την παρουσία των Αιγινητών, προωθώντας την παράδοσή τους σε έναν ενιαίο φορέα πολιτιστικής και κοινωνικής ανταλλαγής.

Η ανέγερση του νοσοκομείου "Ο Άγιος Διονύσιος" με την ανιδιοτελή στήριξη και την οικονομική συνεισφορά των μεταναστών Αιγινητών, αποτελεί συγκινητικό παράδειγμα των αναλλοίωτων δεσμών τους με την Πατρίδα και της συμβολής τους στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον η κοινότητα σπογγαλιέων που ιδρύθηκε από Αιγινήτες στις αρχές της δεκαετία του 1900, με την καινοτομία της εισαγωγής σκαφάνδρων, συνέβαλε στην ανάπτυξη της εκεί βιομηχανίας του σφουγγαριού.

Η αδελφοποίηση αυτή αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική σήμερα, δεδομένου ότι ο δήμαρχος Tarpon Springs κατάγεται από την Αίγινα. Η κοινή αυτή καταγωγή του δημάρχου δημιουργεί έναν ειδικό δεσμό μεταξύ των δύο πόλεων, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή ιδεών, πολιτιστικών στοιχείων και εμπειριών.

Η αδελφοποίηση αποτελεί συνήθως μια πολύτιμη πρακτική που ενδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων. Σε αυτήν την περίπτωση, η ιστορική και προσωπική σύνδεση με την Αίγινα ενδυναμώνει την αλληλεπίδραση και την κατανόηση μεταξύ των πολιτών των δύο πόλεων. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα πλούσιο πεδίο συνεργασίας, πολιτιστικών ανταλλαγών και αμοιβαίας υποστήριξης σε ποικίλους τομείς.

Στόχοι:

  • Ενίσχυση Διμερών Σχέσεων
  • Επενδύσεις και Εμπόριο: Η αδελφοποίηση μπορεί να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και το εμπόριο μεταξύ των δύο πόλεων, ενισχύοντας τις οικονομικές μας σχέσεις.
  • Διοργάνωση συναντήσεων για την προώθηση επενδύσεων μεταξύ εκπροσώπων των επιχειρήσεων και των εμπορικών φορέων από τις δύο περιοχές.

Τουρισμός και Πολιτισμός:

  • Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και ανταλλαγών που θα ενισχύσουν την καλλιέργεια των κοινών πολιτιστικών στοιχείων.
  • Προώθηση τουριστικών πακέτων που περιλαμβάνουν αμφότερες τις περιοχές. 

Επιμορφωτικές Σχέσεις:

  • Ανταλλαγή Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Συνεργασία σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ανταλλαγή φοιτητών για την προώθηση της μάθησης και της εκπαίδευσης.
  • Δημιουργία προγραμμάτων ανταλλαγής μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για την ενίσχυση της γνώσης και της διαπολιτισμικής κατανόησης.

Κοινωνικές Σχέσεις:

  •  Κοινωνικές Πρωτοβουλίες: Κοινές κοινωνικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των κοινοτήτων, όπως προγράμματα αλληλοβοήθειας και κοινωνικής πρόνοιας.


Ο Δήμος Αίγινας με την από 24-02-2020 επιστολή του, καθώς και με τις υπ. αριθμ. πρωτ. 14814/15-10-2021 και 6389/20-5-2022 επιστολές του, πρότεινε την έναρξη της διαδικασίας αδελφοποίησης με τον Δήμο Tarpon Springs της πολιτείας της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Με την από 11-08-2022 επιστολή του Δημάρχου του Tarpon Springs, κ. Κώστα Βατικιώτη, μας ενημερώνουν για την αποδοχή της διαδικασίας αδελφοποίησης από την Επιτροπή Διεθνών Αδελφοποιήσεων του Tarpon Springs και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 09-08-2022.

Η προστιθέμενη αξία της αδελφοποίησης έγκειται στην αμοιβαία βιώσιμη οικονομική, κοινωνική, επιμορφωτική, τουριστική και πολιτισμική ανάπτυξη των δύο Δήμων στους τομείς αυτούς, καθώς επίσης και στα οφέλη των τοπικών κοινωνιών ως επιστέγασμα της ανάπτυξης αυτής. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι:

Ι. Εγκρίνει την αδελφοποίηση του Δήμου Αίγινας με τον Δήμο Tarpon Springs της πολιτείας της Φλόριντας των Η.Π.Α.

ΙΙ. Εγκρίνει την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης με τα παρακάτω διαλαμβανόμενα:

Πρωτόκολλο αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Αίγινας, Ελλάδα και του Δήμου Tarpon Springs, ΗΠΑ.

Ο Δήμος Αίγινας και ο Δήμος Tarpon Springs κατόπιν αποφάσεων των Δημοτικών τους Συμβουλίων και έχοντας αποφασίσει την αδελφοποίηση τους.

Εμπνευσμένοι από το κοινό παρελθόν και τον αξιόλογο κοινό πολιτισμό που ενώνει τους Δήμους των δύο ηπείρων,
• Καθοδηγούμενοι από τους μακροχρόνιους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας,
• Επιθυμώντας να αναπτύξουν και να διευρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων στον πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό και αυτοδιοικητικό τομέα,
• Λαμβάνοντας υπόψη ότι, στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η Διπλωματία των Πόλεων, αποτελεί μια πρόκληση και μια ευκαιρία η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου να επιτευ-
χθούν δίκαιες και μόνιμες λύσεις προς όφελος των πολιτών,
•Προσβλέποντας στην περαιτέρω ανάπτυξη των αδελφικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο Δήμων, συμφωνούν να αναπτύξουν μέσα σε πνεύμα αδελφοσύνης, αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης γόνιμες σχέσεις συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με γνώμονα την προαγωγή των αρχών, των αξιών και των στόχων που διέπουν την αδελφοποίησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο Δήμοι συμφωνούν τα ακόλουθα:


Άρθρο 1
Οι δύο πόλεις θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να προωθήσουν την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία σε όλους τους τομείς που παρουσιάζουν σήμερα ενδιαφέρον για τους πολίτες της Αίγινας και του Tarpon Springs, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη επιρροή της τεχνολογίας της επικοινωνίας και της πληροφορίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
Άρθρο 2
Οι δύο πόλεις θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να προωθήσουν και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη επαφών και σχέσεων μεταξύ των φορέων των δύο πόλεων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της εκπαίδευσης και της παιδείας, της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, πνευματικής και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, του επιχειρηματικού και εμπορικού τομέα, του τουρισμού, του αθλητισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, της πληροφόρησης και της ενημέρωσης.
Άρθρο 3
Οι δύο πόλεις θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και τεχνογνωσία σε τομείς της διοίκησης πόλεως και δημοτικής διαχείρισης, όπως δημόσια υγεία και κοινωνική πρόνοια, διαχείριση ανθρώπινων πόρων, τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Άρθρο 4
Οι δύο πόλεις θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή αντιπροσωπειών σε ευρεία και μόνιμη βάση, με την ενεργό συμμετοχή των δημοτών, μέσω των επαγγελματικών και άλλων οργανώσεων και φορέων τους.
Άρθρο 5
Οι δύο πόλεις εκφράζουν την επιθυμία τους να συμβάλλουν, μέσω της συνεργασίας και των φιλικών δημοτικών σχέσεων στην διατήρηση και την ισχυροποίηση των διαφόρων κοινών πτυχών των δύο δήμων και της ισχυρής ιστορικής σύνδεσής τους.
Άρθρο 6
Οι δύο πόλεις συμφωνούν να υπογράψουν σε δεύτερη φάση Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης στο Tarpon Springs των ΗΠΑ.
Άρθρο 7
Το παρόν Πρωτόκολλο τίθεται σε ισχύ σήμερα, την ημέρα της υπογραφής του και είναι δυνατόν να τροποποιηθεί με τη συναίνεση και των δύο μερών.

Μικρές Αγγελίες

Διακηρύξεις - Προκηρύξεις - Προσκλήσεις



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png