Όταν η Μύρτις συνάντησε τον Παπαδιαμάντη στην Αίγινα. Ένα μάθημα - εμπειρία, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.

Όταν η Μύρτις συνάντησε τον Παπαδιαμάντη στην Αίγινα: Ένα μάθημα - εμπειρία στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.

Μια ξεχωριστή, βιωματική εκπαιδευτική δράση έλαβε χώρα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας, φέρνοντας τους μαθητές πρόσωπο με πρόσωπο με την Ιστορία, την Επιστήμη και τη Λογοτεχνία. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Μύρτις, το 11χρονο κορίτσι της αρχαίας Αθήνας, του οποίου η μορφή αναπλάστηκε χάρη στις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους. 

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από ένα ποίημα του εκπαιδευτικού Κώστα Σταυρόπουλου, ο οποίος ενέπνευσε τα παιδιά μέσα από δικά του κείμενα και ποιήματα για τη Μύρτιδα - ένα πλάσμα που, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «είναι και δεν είναι άγαλμα, είναι και δεν είναι άνθρωπος». Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν δημιουργικά, εκφράζοντας τις δικές τους εντυπώσεις μέσα από ζωγραφιές και γραπτά.

20260508_124040.jpg
Η εκδήλωση αναπτύχθηκε σε τρεις άξονες:

Επιστήμη και Ανάπλαση: Ο καθηγητής Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ο επιστήμονας πίσω από την ανάπλαση της Μύρτιδος, εξήγησε στα παιδιά τη διαδικασία μεταμόρφωσης ενός αρχαίου κρανίου σε ζωντανή μορφή.

Λογοτεχνική Σύνδεση: Ο οδοντίατρος και μελετητής του Παπαδιαμάντη, Κωνσταντίνος Τσιώλης, συνέδεσε τη Μύρτιδα με το έργο του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα. Παρουσίασε ένα διήγημα όπου μια 11χρονη ηρωίδα χάνει τη ζωή της από την ίδια ασθένεια (τυφοειδή πυρετό), αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του ανθρώπινου πόνου.

Καλλιτεχνική Έκφραση: Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από έργα καταξιωμένων εικαστικών, αλλά και από τις δημιουργίες των ίδιων των παιδιών.

Το Μήνυμα της Μύρτιδος
Ο κ. Παπαγρηγοράκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την προσήλωση των 50 μαθητών, χαρακτηρίζοντας τις δημιουργίες τους «θησαυρό της ψυχής». Η Μύρτις, ως πρέσβειρα πολιτισμού, κατάφερε να ενώσει το 430 π.Χ. με το σήμερα, αποδεικνύοντας ότι η εκπαίδευση, όταν γίνεται με μεράκι και πέρα από τα στενά πλαίσια της σχολικής αίθουσας, μπορεί να αγγίξει βαθιά τις ψυχές των παιδιών.

Κώστα Σταυρόπουλος - Εκπαιδευτικός

Κώστα Σταυρόπουλος - Εκπαιδευτικός
«Η ιδέα για να δημιουργηθεί αυτή η συζήτηση και η συνάντηση με τον κύριο Παπαγρηγοράκη δημιουργήθηκε επειδή τα παιδιά είχαν έρθει σε επαφή με τη Μύρτιδα μέσω ενός ποιήματος που έγραψα για αυτό το πλάσμα που είναι και δεν είναι άγαλμα, είναι και δεν είναι άνθρωπος. Έφτιαξαν ζωγραφιές, θέλησαν να δουν από κοντά πώς γίνεται από ένα κρανίο να δημιουργηθεί μια μορφή. Και έτσι καλέσαμε τον κύριο Παπαγρηγοράκη και τον κύριο Τσιώλη. Ήρθαν εδώ, μας τίμησαν με την παρουσία τους, μας έφεραν τους ωραίους πίνακες που βλέπετε πίσω μου, μίλησαν στα παιδιά. Πιστεύω ότι μέσα από αυτή τη δράση όλο και κάτι θα μείνει στην ψυχή τους και στο μυαλό τους. Θέλω να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ γιατί ανταποκρίθηκαν αμέσως στην πρόσκληση που τους έκανα και γιατί κατάφεραν να κρατήσουν 50 παιδιά να τους παρακολουθούν σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης αυτής χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό, ο παραμικρός ψίθυρος, το παραμικρό παρατράγουδο. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.».

Κωνσταντίνος Τσιώλης - Οδοντίατρος & Συγγραφέας

Κωνσταντίνος Τσιώλης - Οδοντίατρος & Συγγραφέας
«Είμαι οδοντίατρος. Ασχολούμαι όμως, μεταξύ άλλων, με το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η εκδήλωση ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές που έχω ζήσει και θέλω να συγχαρώ τον δάσκαλο των παιδιών, ιδιαίτερα τον κύριο Κώστα Σταυρόπουλο, που έκανε —εγώ ξέρω με πόσο κόπο— όλα αυτά που παρακολουθήσαμε σήμερα και πιστεύω πραγματικά ότι είναι πολύ τυχερά τα παιδιά όταν έχουν τέτοιο δάσκαλο. ».

Μανώλης Παπαγρηγοράκης - Καθηγητής Ορθοδοντικής, «Πατέρας» της Μύρτιδος

Μανώλης Παπαγρηγοράκης - Καθηγητής Ορθοδοντικής, «Πατέρας» της Μύρτιδος
Η σημερινή εκδήλωση, όπως επισήμανε και ο φίλος ο Κώστας και ο ένας και ο άλλος, ήταν έντονα συγκινητική και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εντυπωσιάστηκα από το επίπεδο των παιδιών, από την προσοχή που έδειξαν και από το ενδιαφέρον το οποίο καταγράφηκε στα χαρτιά τα οποία δώσανε, σχεδιάζοντας και αποτυπώνοντας τι τους έμεινε σε αυτό το χρονικό διάστημα των δύο ωρών από τον Παπαδιαμάντη και τη Μύρτιδα. Και έτσι για μένα αυτό είναι ένα πλούσιο υλικό, ένας θησαυρός της ψυχής των παιδιών. Αυτό είναι το μήνυμα της Μύρτιδος: τι μπορεί να κάνει ένα παιδί του 430 π.Χ. στη σημερινή εποχή. Μεταφέρει έναν πολιτισμό με έναν δικό της τρόπο.

Σήμερα η όλη διαδικασία είχε τρία σκέλη. Το ένα σκέλος ήταν η δουλειά που έχει γίνει από τον φωτισμένο δάσκαλο της Αίγινας που λέγεται Κώστας Σταυρόπουλος, γιατί αυτός ήταν η κινητήριος δύναμη, αυτός ήταν που ξεκίνησε όλη αυτή τη διαδικασία με την ποιητική του διάθεση. Ο Κώστας ο Τσιώλης, ο οποίος είναι οδοντίατρος, συγγραφέας, που επίσης ασχολείται έντονα και δημιουργικά με τον Παπαδιαμάντη, φέρνοντας το διήγημα αυτό του Παπαδιαμάντη που μιλάει σχεδόν για τη Μύρτιδα —αφού η πρωταγωνίστριά του πέθανε από την ίδια πάθηση που πέθανε και η Μύρτις, από τον τυφοειδή πυρετό. Και εγώ που αναφέρθηκα περιληπτικά για τη διαδικασία της ανάπλασης στη Μύρτιδα. Τέτοιες εκδηλώσεις σαν τη σημερινή είναι εντονότατα ενδιαφέρουσες γιατί δείχνουν το επίπεδο των δημόσιων σχολείων, το επίπεδο των δασκάλων που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία. Ξέροντας τις δυσκολίες που υπάρχουν, ξέροντας επίσης τα προβλήματα που υπάρχουν εκτός Αθηνών. Γι' αυτό πολλά συγχαρητήρια στον διευθυντή του σχολείου, στους δασκάλους του σχολείου και στον Κωνσταντίνο Σταυρόπουλο.».

Σχετική ειδησεογραφία

Η έκθεση "Μύρτις" στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας. Το εκπαιδευτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, λόγω της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας. 28 Μάι 2022

"Μύρτις. Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν". Η ομιλία του κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας. 27 Μάι 2022

Με κάθε λαμπρότητα ο πανηγυρικός εσπερινός στην Ιερά Μονή του Αγίου Χριστοφόρου.

Με κάθε λαμπρότητα ο πανηγυρικός εσπερινός στην Ιερά Μονή του Αγίου Χριστοφόρου.

Με κάθε λαμπρότητα τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο πανηγυρικός εσπερινός και η αρτοκλασία στην Ιερά Μονή του Αγίου Χριστοφόρου που πανηγυρίζει. 

Το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα στις 19:00 ο μεθέορτος εσπερινός, αγιασμός οχημάτων και περιφορά της εικόνας και του Ιερού Λειψάνου περιμετρικά της Ιεράς Μονής.

Το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία

Όλη η Αίγινα μια αγκαλιά για να στηρίξει την οικογένεια του βρέφους. Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα σε ένδειξη πένθους.

Όλη η Αίγινα μια αγκαλιά για να στηρίξει την οικογένεια του βρέφους. Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα σε ένδειξη πένθους.

Μια αγκαλιά αγκαλιά έχει γίνει όλη η Αίγινα, για να στηρίξει την οικογένεια του βρέφους. Σήμερα, με απόφαση του Δήμου Αίγινας δεν λειτούργησαν οι δομές των Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών του νησιού. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Ο Δήμος Αίγινας με μήνυμά του εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την αδόκητη απώλεια του παιδιού εργαζομένης του Δήμου. "Η σκέψη όλων μας βρίσκεται δίπλα στην ίδια και στην οικογένειά της αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια", αναφέρει το μήνυμα.

Η Επαγγελματική Ένωση Αίγινας εξέδωσε το πρωί συλλυπητήρια επιστολή, στην οποία αναφέρεται ότι: "Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αίγινας, εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια για την απώλεια του βρέφους".

Παράλληλα με απόφαση του Δ.Σ. ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τον άδικο χαμό του μικρού βρέφους, προτείνεται τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά από τις 16:30-18:30.

"Συνάδελφε Δημήτρη, κουράγιο. Είμαστε όλοι δίπλα σου", γράφουν σε μήνυμά τους οι Εποχικοί Πυροσβέστες.

Το Σωματείο Παράκτιων Αλιέων Αίγινας «Ο Σωτήρας» με Δελτίο Τύπου εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την τραγική απώλεια του μικρού παιδιού.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης, ο Σύλλογος Αγίας Μαρίνας "Οινόη" και ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας, ακύρωσαν και ανέβαλαν αντίστοιχα τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει για την Γιορτής της Μητέρας.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Νέα Επαγγελματική Ένωση Αγίας Μαρίνας, στην οποία η πρόεδρος και το ΔΣ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του βρέφους, που τόσο άδικα χάθηκε. Σε ένδειξη πένθους θα καταθέσει ένα ποσό στο νοσοκομείο Άγιος Διονύσιος.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Αργοσαρωνικού, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τους γονείς και τους οικείους του 21 μηνός βρέφους.

Τα μηνύματα συμπαράστασης τον πολιτών και των κατοίκων του νησιού, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συνεχή, μεταφέροντας συχνά τον πόνο στον οποίο έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στην Μητρόπολη της Αίγινας στις 5 το απόγευμα, σήμερα Παρασκευή 8 Μαΐου 2026. 

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, για την εκμίσθωση χώρου του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, ως Μουσείο Φιστικιού Αίγινας.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, για την χρήση μέρους του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, ως Μουσείο Φιστικιού Αίγινας.

Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού, κατέθεσαν με πρώτο υπογράφοντα τον Νίκο Αμπατιέλο, βουλευτές του ΚΚΕ, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς για τη δημιουργία «Μουσείου Φιστικιού Αίγινας» στο ιστορικό συγκρότημα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου και των παλαιών Φυλακών Αίγινας.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για αλλοίωση του ιστορικού χαρακτήρα του χώρου και ζητούν να διατηρηθεί ως τόπος μνήμης και μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ανοιχτό και επισκέψιμο χωρίς αντίτιμο για τον λαό και τα σχολεία.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού.

Σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής στις 22-04-2026, η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έφερε ως Θέμα Εκτός Ημερήσιας Διάταξης, την αποδοχή παραχώρησης χώρου του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου Αίγινας στην Περιφέρεια Αττικής, για τη δημιουργία «Μουσείου Φιστικιού Αίγινας». Σε επόμενη συνεδρίασή της, στις 30-04-2026, η Επιτροπή εισηγήθηκε την εκμίσθωση χώρου του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου Αίγινας σε ιδιώτη, για τη δημιουργία «Μουσείου Φιστικιού Αίγινας» και τον καθορισμό των όρων Διακήρυξης φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας. Με βάση αυτούς τους όρους ο εκμισθωτής ιδιώτης θα αναλάβει τη δημιουργία του Μουσείου και την εκμετάλλευσή του στη συνέχεια. Ως αιτιολογία της εισήγησης και απόφασης αυτής η Διοίκηση της Περιφέρειας έθεσε την εξασφάλιση εσόδων από τη μίσθωση και την έλλειψη πρόθεσης για την ανάληψη της ευθύνης χρηματοδότησης και δημιουργίας του Μουσείου.

Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Αττικής έχουν σταθερά υπερασπιστεί τη διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας του χώρου και από αυτή την άποψη διαφώνησαν με τη δημιουργία του Μουσείου στον συγκεκριμένο χώρο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, καταψήφισαν την παραπάνω πρόταση και έθεσαν ότι πρόκειται για ιστορικό μνημείο ευρύτερης εμβέλειας και αξίας. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί Μουσείο Φιστικιού Αίγινας σ΄ αυτόν τον ιστορικό χώρο. Καταδικάζει την προσπάθεια να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των παλιών Φυλακών Αίγινας και ζητάει να γίνει χώρος μνήμης, μουσείο Εθνικής Αντίστασης, επισκέψιμο χωρίς αντίτιμο, ειδικά από σχολεία.

Αρχικά το κτίριο χτίστηκε για την προστασία ορφανών παιδιών. Έτσι, τον Ιούνιο του 1828 ξεκίνησε το χτίσιμο του «Καποδιστριακού ορφανοτροφείου». Το 1880 το ορφανοτροφείο κλείνει και μετατρέπεται σε φυλακή «υψίστης ασφαλείας», που από τα τέλη του 19ου αιώνα -που πρωτολειτούργησαν ως φυλακές πολιτικών κρατουμένων- μέχρι και την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974, έγινε τόπος μαρτυρίου για κομμουνιστές και άλλους λαϊκούς αγωνιστές. Ο ιστορικός χώρος πρέπει να διασωθεί, να αξιοποιηθεί, να αναδειχθεί ως τόπος μνήμης των βασάνων που πέρασαν χιλιάδες αγωνιστές.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αρνητικές εξελίξεις, που οδηγούν στην αλλοίωση του χαρακτήρα αυτού του χώρου ιστορικής μνήμης, μιας φυλακής-κάτεργο για εκατοντάδες κομμουνιστές και αγωνιστές.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

Να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της Περιφέρειας που οδηγούν στην αλλοίωση του ιστορικού χαρακτήρα του παλιού Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου και μετέπειτα Φυλακών στην Αίγινα και μάλιστα με την εμπλοκή και εκμετάλλευσή του από ιδιώτες;
- Να διατηρηθεί και να αξιοποιηθεί ο χώρος ως χώρος μνήμης, μουσείο Εθνικής Αντίστασης, επισκέψιμο χωρίς αντίτιμο για τον λαό;

Οι Βουλευτές
Αμπατιέλος Νίκος
Μανωλάκου Διαμάντω
Γκιόκας Γιάννης
Δάγκα Βιβή
Διγενή Σεμίνα
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Κτενά Αφροδίτη
Παφίλης Θανάσης
Τσοκάνης Χρήστος

«Χρώμα σε νερό: ατομική έκθεση του Νεκτάριου Κοντοβράκη». Έρχεται στη Δημοτική Πινακοθήκη στις 17 Μαΐου 2026.

«Χρώμα σε νερό: ατομική έκθεση του Νεκτάριου Κοντοβράκη».  Έρχεται στη Δημοτική Πινακοθήκη στις 17 Μαΐου 2026.

Η διοργάνωση της νέας έκθεσης ζωγραφικής του Νεκτάριου Κοντοβράκη, που θα γίνει στη Δημοτική Πινακοθήκη,  έγινε γνωστή στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης κάλυψης των δαπανών. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα αποτελείται έργα υδατογραφίας, θα γίνουν την Κυριακή 17 Μαΐου 2026 και θα έχει τίτλο: «Χρώμα σε νερό: ατομική έκθεση του Νεκτάριου Κοντοβράκη». Η εισήγηση προς την Δημοτική Επιτροπή παρουσιάζει την βασική ιδέα του εικαστικού για τη έκθεση, που θα επιμεληθεί η Ίριδα Κρητικού:

"Η Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας, συνεχίζοντας το εικαστικό της πρόγραμμα και σε συνέχεια των προγραμματισμένων της σημαντικών αφιερωμάτων, αλλά και σε οργανική συμβολική σύνδεση με τους εξέχοντες καλλιτέχνες που συνδέονται καταγωγικά ή δημιουργικά με το νησί μας, υποδέχεται την Κυριακή 17 Μαΐου 2026 στις 12:00 ένα μονογραφικό αφιέρωμα στις σημαντικές υδατογραφίες του Νεκτάριου Κοντοβράκη.

Παράλληλα με την έκθεση και σε συνεργασία με την επιμελήτρια κα Ίριδα Κρητικού, ο καλλιτέχνης, έχοντας ο ίδιος προτείνει η έκθεση να λειτουργήσει πριν την ολοκλήρωση του σχολικού έτους ώστε να επιδιωχθούν οι αντίστοιχες σχολικές επισκέψεις, σχεδίασε και θα επιτελέσει βιωματικά εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στην τέχνη της ακουαρέλας, αλλά και στις πτυχές που ο ίδιος αναδεικνύει ζωγραφικά συνομιλώντας με την ιστορική μνήμη του τόπου.

Η βασική ιδέα του καλλιτέχνη περιστρέφεται γύρω από μια «περιπλάνηση» στο νερόχρωμα — τόσο ως τεχνική όσο και ως φορέα μνήμης και χρόνου, μέσα από έργα παλαιότερων περιόδων που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ. Μέσω των έργων αυτών, ο δημιουργός, με τη σκέψη στην Αίγινα και στους ανθρώπους της, προχωρά στην ανάδειξη των προσώπων και των ιστοριών που τα συνοδεύουν, ενώ παράλληλα, διεισδύει στη βιωματική διάσταση της ίδιας της ακουαρέλας.

Ο ίδιος σημειώνει: «Η παρούσα έκθεση αποτελεί μια επιστροφή — όχι μόνο στον τόπο, αλλά και στον χρόνο. Μια επιλογή έργων που για χρόνια παρέμειναν σιωπηλά, αθέατα, κουβαλώντας μέσα τους πρόσωπα, στιγμές και μικρές ιστορίες της Αίγινας. Πρόσωπα οικεία, φίλοι, περαστικοί, άνθρωποι του νησιού, μαζί τους σκηνές καθημερινότητας, το λιμάνι, οι παραλίες, το φως που αλλάζει μέσα στη μέρα — όλα όσα συνθέτουν μια ζωντανή, ανεξίτηλη μνήμη.

Τα έργα αυτά έχουν δουλευτεί με την απαιτητική και βαθιά ευαίσθητη τεχνική της ακουαρέλας — μια ζωγραφική που δεν συγχωρεί την υπερβολή, που απαιτεί ακρίβεια, υπομονή και μια ιδιαίτερη σχέση με το τυχαίο. Περιπλάνηση εκεί όπου το χρώμα δεν ορίζει αλλά αφήνεται, εκεί όπου το νερό δεν υπακούει αλλά δημιουργεί.

Στην ακουαρέλα, το νερό δεν είναι απλώς μέσο είναι συνδημιουργός. Μεταφέρει το χρώμα, το απλώνει, το αραιώνει, το αφήνει να διαφύγει από τον πλήρη έλεγχο. Το χρώμα, από την άλλη, αποκτά διαφάνεια, αναπνέει πάνω στο χαρτί, αφήνοντας το φως να διαπεράσει τις επιφάνειες.

Έτσι, κάθε έργο ισορροπεί ανάμεσα στην πρόθεση και την απρόβλεπτη κίνηση του νερού — όπως ακριβώς και η μνήμη, που δεν αποτυπώνεται ποτέ με απόλυτη ακρίβεια, αλλά διατηρείται μέσα από ίχνη, σκιές και αποχρώσεις.
Η έκθεση δεν λειτουργεί μόνο ως παρουσίαση έργων, αλλά και ως μια ανοιχτή πρόσκληση γνωριμίας με αυτή την ιδιαίτερη γλώσσα της ζωγραφικής. Στο πλαίσιο της, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα παιδιά της Αίγινας, με βιωματική προσέγγιση της ακουαρέλας. Μέσα από την άμεση επαφή με το υλικό —το νερό, το χρώμα, το χαρτί— τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη χαρά της δημιουργίας, να πειραματιστούν και να εκφραστούν ελεύθερα, ζωγραφίζοντας επιτόπου το δικό τους βλέμμα πάνω στο νησί.

Με αυτόν τον τρόπο, η έκθεση επιδιώκει όχι μόνο να ανασύρει εικόνες από το παρελθόν, αλλά και να δημιουργήσει νέες — να μεταφέρει τη χειρονομία της ζωγραφικής στο παρόν και στο μέλλον».

Η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε τη δαπάνη ύψους 4.422,00€ πλέον ΦΠΑ 24% και 13%, που θα καλυφθεί από την υπάρχουσα στον προϋπολογισμό του Δήμου Αίγινας οικονομικού έτους 2026 πίστωση στον Α.Λ.Ε. 015.2420907002, «Δαπάνες πολιτιστικών εκδηλώσεων». 

Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal.

Με προβολές ελληνικών ταινιών και αφιερώματα σε σκηνοθέτες,  Ο Δημήτρης και ο Αλέξανδρος Κολλάτος παρουσιάζουν, για ένατο χρόνο , το φεστιβάλ κινηματογράφου  στην Αίγινα.
Την αυλαία του  φεστιβάλ ανοίγει και τιμάει με την παρουσία του  ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής με την προβολή της ταινίας του  EL GRECO  την Πέμπτη 4 Αυγούστου στις 22:00.
Δύο αιωνόβιες ελιές ορίζουν τον χώρο της μεγάλης οθόνης με ένα καλοκαιρινό «αμφιθέατρο» που στήνεται για το κοινό κάτω από τον έναστρο ουρανό της Αίγινας.
Στις προβολές θα παραστούν πολλοί Έλληνες δημιουργοί και θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.
Το φεστιβάλ θα τιμήσει με την παρουσία της η Γαλλίδα ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Brigitte Rouan με την ταινία της «Τίμα τη μητέρα σου και τη Μητέρα σου» που γυρίστηκε στην χώρα μας.
Η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Επίσημος προσκεκλημένος του φεστιβάλ ο διεθνής Έλληνας ηθοποιός Σπύρος Φωκάς.
Την αφίσα του φεστιβάλ φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Γιώργος Χαδούλης.
Οι προβολές ξεκινούν κάθε βράδυ στις 22:00.
Είσοδος Ελεύθερη
Κτήμα Κολλάτου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - ΚΙΝΗΤΟ 6933484514
https://www.youtube.com/watch?v=ISjY8L16QQA
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ - ΑΙΓΙΝΑ 2016
4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ   
EL GRECO του Γιάννη Σμαραγδή  2007   119΄
Η ιστορία του ασυμβίβαστου καλλιτέχνη Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.
Ακολουθεί Γιορτή με ρακί και κρητική μουσική.
Ο σκηνοθέτης θα παραστεί στην προβολή και συζήτηση.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ           2014          98’
Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ  του Δημήτρη Κολλάτου.
Η Ελλάδα σήμερα μέσα από το βλέμμα του Σκηνοθέτη.
ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  
Ο ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ  του Τάκη Βογόπουλου 2015      83’
Σε μια εποχή όπου βασίλευε το σκοτάδι, η υποταγή και η αδικία, ένας ληστής θα βάλει τάξη προκαλώντας το χάος, o περιβόητος λήσταρχος Νταβέλης .
Ο σκηνοθέτης θα παραστεί στην προβολή και συζήτηση.
ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ Οι Romantic Fools  
Η«κανιβαλιστική» κωμωδία για τις σχέσεις των δύο φύλων, του Rich Orloff.   Σε σκηνοθεσία Νίκου Ορφανού με τη Μαργαρίτα Πανουσοπούλου και τον Αλέξανδρο Ζουριδακη,   
 Γενική είσοδος: 10 εύρω
ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ART DOC του Μπάμπη Πλαϊτάκη.   1990     60΄
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ, γλύπτης,   , 30΄
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΚΗ, βίντεο-αρτίστ,   30΄
Ο Γλυπτής Κώστας Βαρωτσος και ο σκηνοθέτης θα παραστούν στην προβολή.
ΤΡΙΤΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΞΕΝΙΑ   του Πάνου Κούτρα    2014   122’
Μετά το θάνατο της μητέρας τους, δύο νεαρά αδέλφια αλβανικής καταγωγής ξεκινούν από  την Αθήνα για Θεσσαλονίκη σε αναζήτηση του πατέρα τους,
ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
 ΤΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ  του   Δημήτρη Στάυρακα   1999      90’
Ένας νεοδιορισμένος δάσκαλος σε σχολείο της Αθήνας προσπαθεί να βοηθήσει ένα μαθητή της έκτης δημοτικού, που όλοι θεωρούν χαμένη υπόθεση.
ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
19:00  OPEN ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ
21:15 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ  60΄
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ του Γιώργου Τσεμπερόπουλου
Η Ελένη, αν και παντρεμένη, ερωτεύεται τον Γρηγόρη,. Ένας ξαφνικός έρωτας, που τους βγάζει από την εφησυχασμένη ζωή τους και τους οδηγεί σε μια παράφορη ερωτική περιπέτεια στη Λισσαβόνα. Διασκευή του "Talgo" του Βασίλη Αλεξάκη.
Η Ηθοποιός Μπέτυ Λιβάνου θα παραστεί στην προβολή.
ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΠΡΩΙΝΗ ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ του Νίκου Νικολαΐδη  1987  107΄
Σε μια κατεστραμμένη γη, μια γυναίκα κι ένας άντρας προσπαθούν να περάσουν την απαγορευμένη ζώνη που φυλάει η πρωινή περίπολος.
Η Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου και ο Tακής Σπυριδακης θα παραστούν στην προβολή.
ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
 ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥ του Έκτορα Λυγίζου      2012      80΄
Ένα 22χρονο αγόρι στην Αθήνα δεν έχει δουλειά, δεν έχει λεφτά, δεν έχει κοπέλα και δεν έχει φαΐ να φάει, αλλά έχει ένα καναρίνι και πολύ ωραία φωνή.
Ο σκηνοθέτης θα παραστεί στην προβολή και συζήτηση.
ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΤΡΙΤΗ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
WILD DUCK του   Γιάννη Σακαρίδη           2013        85΄
Ένας χρεοκοπημένος μηχανικός τηλεπικοινωνιών αναλαμβάνει να τσεκάρει μια υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών.
Ο σκηνοθέτης θα παραστεί στην προβολή και συζήτηση.
ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΝΑ ΤΙΜΑΣ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ της Μπριζίτ Ρουάν
Η ιστορία της Ζο, μιας ευτυχισμένης Γαλλίδας, που περνάει τις διακοπές της στην Ελλάδα.
 Ωστόσο, αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση.
Η σκηνοθέτης θα παραστεί στην προβολή και συζήτηση.
ΠΕΜΠΤΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ  του Αντώνη  Μποσκοΐτη
ΦΛΕΡΥ ΝΤΑΝΤΩΝΑΚΗ : Η ΤΡΕΛΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ              2002         26’
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ  - Για την Αποκατάσταση του Μαύρου    2012          67
Ο σκηνοθέτης θα παραστεί στην προβολή και συζήτηση.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ του Φίλιππου Κουτσαφτή     2015      90’
Μια περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα της Αρκαδίας, ενός τόπου γεμάτου μύθους και ιστορικές αναφορές.
Ο σκηνοθέτης θα παραστεί στην προβολή και συζήτηση.
ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ του Νίκου Κούνδουρου
Η λογοκρισία της εποχής θεώρησε ότι θίγονταν η τιμή της χωροφυλακής και ζήτησε από τον σκηνοθέτη να αφαιρέσει μια σκηνή. Ο Κούνδουρος αρνήθηκε πράγμα που οδήγησε στην απαγόρευση της προβολής της ταινίας.
ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ του Δημήτρη Κολλάτου    42΄     1981
Ένας Έλληνας και μια Γαλλίδα με το δεκάχρονο γιο τους Αλέξανδρο επιστρέφουν μονιμα στην Ελλάδα με το τρένο. Κατά την επιστροφή με το τρένο, χάνεται η γυναίκα . Πατέρας και παιδί ψάχνουν κατά μήκος των γραμμών τα ίχνη της.
Το τέλος της ταινίας  θα διαβάσει από το ομωνημο βιβλίο η ηθοποιός …………………
ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ του Ανδρεά Λαμπρινού  1959    90΄
Ένας νεαρός τσέλιγκας ερωτεύεται μια ξένη που επισκέπτεται την Ελλάδα.
Με την παρουσία του ηθοποιού Σπύρου Φωκά.
ΤΡΙΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Η ΦΟΝΙΣΣΑ του Κώστα Φέρρη                                 1974      90΄
Η Φραγκογιαννού, μια ταλαιπωρημένη γυναίκα εξαιτίας μιας δύσκολης ζωής θολώνει και σκοτώνει τα δύο εγγόνια της, θεωρώντας ότι θα τα λυτρώσει από τα βάσανα της ζωής.
ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ του Δημήτρη Αθανίτη     2005        85΄  
Στην Αθήνα των Ολυμπιακών αγώνων, η μοίρα και η πορεία ανθρώπων από διάφορα μέρη της υφηλίου διασταυρώνεται, παρασύροντάς τους σε ένα απρόβλεπτο κυνήγι της αγάπης.
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Η ΛΙΖΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ του Νίκου Περάκη    2003      109΄
Η νεαρή Λίζα είναι όμορφη, γράφει σε γνωστό γυναικείο περιοδικό, γυμνάζεται για να είναι σέξι και αναλύει πάντα τις ατυχίες της στις σχέσεις με το άλλο φύλο. Αναζητά τον μεγάλο έρωτα,
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ     
Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ - L’ombre de la terre του Τυνησίου σκηνοθέτη  Taïeb Louhichi.
Με Πρωταγωνίστρια την ηθοποιό  Δέσποινα Τομάζανη.
Είναι μια ιστορία ανθρώπων που ζουν στην σκιά της Γης, σε μια έρημη και συνοριακή περιοχή της Τυνησίας.
Η ηθοποιός-συγγραφέας θα παραστεί στην προβολή και συζήτηση.
ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΑΠΟΝΤΕΣ του Νίκου Γραμματικού  1996    115΄
Οι σποραδικές συναντήσεις έξι φίλων στη Σαλαμίνα, που κάποτε ήταν πολύ δεμένοι μεταξύ τους, αλλά που ο καθένας ακολούθησε τη δική του πορεία στη ζωή.
Ο σκηνοθέτης θα παραστεί στην προβολή και συζήτηση.
ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
 ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΥΖΟ  της Κλεώνη Φλέσσα  2002   85΄
Μια άνεργη αποφασίζει να γίνει οδηγός ταξί και συναντά τυχαία μια παλιά συμμαθήτριά της, η οποία θα της δώσει κουράγιο για να συνεχίσει με δύναμη να παλεύει με τις δυσκολίες της ζωής.
Η σκηνοθέτης θα παραστεί στην προβολή και συζήτηση.
ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
 Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ της Ελίνα Ψυχού    2013       89΄
Ο διάσημος τηλεπαρουσιαστής, αποσύρεται μυστικά σε ένα έρημο ξενοδοχείο και απολαμβάνει τη μιντιακή φρενίτιδα γύρω από την εξαφάνισή του,
Η σκηνοθέτης θα παραστεί στην προβολή και συζήτηση
ΤΡΙΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΓΙΟΡΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ /  Μe and Alexis  ( σκηνική ανάγνωση / work in progress )  
Το θεατρικό του έργο διαβάζει ο Αλέξανδρος Κολλατος.  40’  και μετά γιορτή .
ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΤΑ ΒΑΠΟΡΑΚΙΑ του Παύλου Τασιού   1983        100΄
Ένας έμπορος ναρκωτικών, που φέρει το όνομα Μπος, διακινεί το εμπόρευμα με τη βοήθεια της φιλενάδας του Μονρόε, του Ρεμούλα και της τραβεστί Ούρσουλας.
ΠΕΜΠΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΑΙΣΕ του Δημήτρη Κολλάτου    2001       110΄
Ένας χριστιανός και μια μουσουλμάνα από την Κομοτηνή έχουν έναν απαγορευμένο (φυλετικά) ερωτικό δεσμό. Αποφασίζουν να φύγουν, αλλά ο Τούρκος πρόξενος και τα τσιράκια του έχουν διαφορετική γνώμη.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΑΡΒΑΣ ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ του Γερασίμου Ριγα         2008       75’
Στη δυτική είσοδο της Χώρας της Αμοργού βρίσκεται το μικρό καφενείο του Πάρβα. Ο Δημήτρης Γιαννακός, γνωστός και ως Πάρβας.
Ο σκηνοθέτης θα παραστεί στην προβολή και συζήτηση.
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΟΥΣ του Ρένου Χαραλαμπίδη  2004       82’
Ο Στέφανος αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους ως κατώτερους του, εξαιτίας των ανώτερων σπουδών φιλοσοφίας, που έχει κάνει.
Ο σκηνοθέτης θα παραστεί στην προβολή και συζήτηση.
ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ  του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου   2005      80 ΄
Μια ταινία για τον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη που υπογράφει Ι. Μόραλης.
Ο σκηνοθέτης θα παραστεί στην προβολή και συζήτηση.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.