Αντίθετο το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας, στην εκμίσθωση σε ιδιώτη από την Περιφέρεια, μέρους του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου - Φυλακές. Τι αναφέρει το ψήφισμα.

Αντίθετο το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας στην εκμίσθωση σε ιδιώτη από την Περιφέρεια,  μέρους του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου - Φυλακές. Τι αναφέρει το ψήφισμα.

Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαΐου 2026, το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας εξέτασε την υπ’ αριθμ. 634/2026 απόφαση της Περιφέρειας Αττικής που σχετίζεται με το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο και περιλαμβάνει προτεινόμενη χρήση για μέρος του κτηρίου και τη διαδικασία εκμίσθωσής του σε μισθωτή ιδιώτη. Την εισήγηση έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος Λογοθέτης Εμμανουήλ. Τοποθετήθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, η «Πρωτοβουλία για την ανάδειξη της Καποδιστριακής κληρονομιάς της Αίγινας» και πολίτες.

Μετά την συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας εξέδωσε την ψήφισμα για τη διατήρηση του δημόσιου και ιστορικού χαρακτήρα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου – Φυλακών Αίγινας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας, λαμβάνοντας υπόψη:

  • Την ιδιαίτερη ιστορική, κοινωνική και συμβολική σημασία του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου – Φυλακών Αίγινας, ως τόπου άρρηκτα συνδεδεμένου με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και τη συλλογική μνήμη των κατοίκων του νησιού.
  • Το γεγονός ότι το κτίριο αποτελεί ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο που συμπυκνώνει διαδοχικές και καθοριστικές περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας και ότι η πολυεπίπεδη ιστορική διαδρομή καθιστά το μνημείο αναντικατάστατο φορέα συλλογικής μνήμης και ιστορικής συνείδησης για την Αίγινα και για ολόκληρη τη χώρα.
  • Την ανάγκη εκπόνησης ενός ολιστικού σχεδίου για την ανάδειξη του μνημείου και των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του.

Ψηφίζει:

  • Να διεκδικήσει ο Δήμος Αίγινας από την Πολιτεία τη συνολική αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου, με σκοπό τη δημιουργία δημόσιου ιστορικού και πολιτιστικού χώρου αφιερωμένου στην ιστορία του ίδιου του κτιρίου, της Αίγινας και της νεότερης Ελλάδας και τη στέγαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
  • Να εκφράσει την αντίθεσή του στην παραχώρηση / εκμίσθωση μέρους του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου – Φυλακών Αίγινας από την Περιφέρεια Αττικής σε ιδιώτη για τη δημιουργία «Μουσείου Φιστικιού» χωρίς να έχει προηγηθεί ένας συνολικός σχεδιασμός για τις προτεινόμενες χρήσεις του κτηρίου ή να έχει ενημερωθεί η κοινή γνώμη και το Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα στα αρμόδια Υπουργεία, στην Περιφέρεια Αττικής, στους πολιτιστικούς φορείς και να δημοσιοποιηθεί στους κατοίκους της Αίγινας.
  • Να απορρίψει κάθε σχεδιασμό κατακερματισμού του ιστορικού συγκροτήματος σε επιμέρους και ασύνδετες χρήσεις, υποστηρίζοντας την ενιαία αξιοποίηση και ανάδειξη του αποκλειστικά με βάση τον ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό του χαρακτήρα.

Διήμερη δράση για την πρόληψη της άνοιας στην Αίγινα με ενημερωτικές ομιλίες και τεστ μνήμης.

20260515_190233.webp

Πραγματοποιήθηκαν χθες, Παρασκευή 15 Μαΐου, οι ενημερωτικές ομιλίες στο πλαίσιο της διήμερης δράσης για την πρόληψη της άνοιας που διοργανώνει ο Δήμος Αίγινας, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αιγίνης «Ο Άγιος Διονύσιος» και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών. 

Η δράση, που συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο 16 Μαΐου, περιλαμβάνει δωρεάν τεστ μνήμης για πολίτες άνω των 60 ετών, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση γνωστικών διαταραχών και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την άνοια.

Οι χθεσινές ομιλίες φιλοξενήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας και απευθύνονταν τόσο σε επαγγελματίες υγείας όσο και στο ευρύ κοινό. Ειδικοί επιστήμονες από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών παρουσίασαν σύγχρονα δεδομένα και πρακτικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση της νόσου.

Η νευρολόγος-ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά ανέπτυξε την εικόνα της άνοιας στην Ελλάδα σήμερα, ενώ η νευρολόγος Φαίδρα Καλλίγερου αναφέρθηκε στις δυνατότητες πρόληψης και στους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της γνωστικής υγείας.

Στη συνέχεια, οι ψυχολόγοι Αντωνία Σκανδαλή και Κωνσταντίνα Τσιφλικιώτη παρουσίασαν τις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με άνοια, ενώ η κοινωνική λειτουργός Ειρήνη Βαμβακάρη ανέλυσε τις διαθέσιμες δομές και υπηρεσίες για ασθενείς και φροντιστές.

Παράλληλα, χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα τεστ μνήμης στο Νοσοκομείο Αιγίνης, με σημαντική συμμετοχή πολιτών.

Η δράση ολοκληρώνεται σήμερα με τη συνέχιση των τεστ μνήμης από τις 10:00 έως τις 12:30, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους κατοίκους του νησιού να εξεταστούν δωρεάν.

Δωρεά ενός σύγχρονου απινιδωτή και αθλητικού εξοπλισμού, από την ΠΑΕ Ολυμπιακός στο Γενικό Λύκειο Αίγινας.

20260513_141339.webp

Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Γενικού Λυκείου Αίγινας, παραδόθηκε την Τετάρτη ένας σύγχρονος απινιδωτής καθώς και πλούσιο αθλητικό υλικό, δωρεά της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του προέδρου της, Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Η κίνηση αυτή αποτελεί την υλοποίηση μιας υπόσχεσης που δόθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, μετά από αίτημα της διεύθυνσης του σχολείου προς τον πρόεδρο του Σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης», Βασίλη Βασιλειάδη, ο οποίος μεσολάβησε για την άμεση ικανοποίηση των αναγκών του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου, κ. Γιάννης Πεπές,

Ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου, κ. Γιάννης Πεπές, εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς την ΠΑΕ Ολυμπιακός, τονίζοντας ότι η απόκτηση του απινιδωτή ήταν ένας στόχος ετών.

Πέρα από τον απινιδωτή, οι μαθητές του Λυκείου παρέλαβαν δεκάδες μπάλες για ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ, καθώς και εξοπλισμό για πινγκ-πονγκ.

Σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της δωρεάς και την τοποθέτηση του εξοπλισμού έπαιξε ο κ. Αντώνης Μπήτρος

Σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της δωρεάς και την τοποθέτηση του εξοπλισμού έπαιξε ο κ. Αντώνης Μπήτρος, άμεσος συνεργάτης του κ. Βασιλειάδη, που μετέφερε το υλικό της δωρεάς και ανέλαβε την εγκατάσταση του απινιδωτή σε κεντρικό και προσβάσιμο σημείο του σχολείου.

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιάννης Πεπές δήλωσε:

Σήμερα πραγματοποιείται μια υπόσχεση που μας δόθηκε κάποιες εβδομάδες πριν. Μια ευγενική χορηγία, όπως είπες Σταύρο και εσύ, της ΠΑΕ Ολυμπιακός, μέσω μιας παράκλησης που απευθύναμε εμείς στον πρόεδρο του γηπέδου Καραϊσκάκη, τον κύριο Βασιλειάδη, ο οποίος διαβίβασε κατευθείαν το αίτημά μας στον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, τον κύριο Μαρινάκη.

Αμέσως υπήρξε η ικανοποίηση, η ανταπόκριση αυτού του αιτήματός μας. Μόνο ευγνωμοσύνη μπορούμε να νιώθουμε. Είναι γνωστό ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός ευαισθητοποιείται και δραστηριοποιείται σε τέτοια ζητήματα. Για εμάς, η ασφάλεια των μαθητών μας είναι πρώτη στη λίστα των πραγμάτων τα οποία πρέπει να φροντίζουμε στο σχολείο. Η ύπαρξη ενός απινιδωτή, ενός εργαλείου που σώζει ζωές, ήταν κάτι το οποίο χρόνια προσπαθούσαμε να το φέρουμε στο σχολείο.

Με την ευγενική, ευαίσθητη επέμβαση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αυτό το πράγμα πλέον γίνεται πραγματικότητα – ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Υπάρχουν καθηγητές στο σχολείο μας οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι στη χρήση του απινιδωτή. Αν παρακολουθήσει κανείς την πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια, θα δει ότι η ασφάλεια των μαθητών και οι πρώτες βοήθειες είναι κάτι στο οποίο έχουμε δώσει έμφαση και έχουμε υπερθεματίσει όλο αυτό το διάστημα μέσω σεμιναρίων πρώτων βοηθειών.

Άρα, λοιπόν, πλέον θεωρούμε ότι με τον απινιδωτή θωρακίζουμε την ασφάλεια των μαθητών μας και είμαστε λίγο πιο ήσυχοι και ήρεμοι ότι τα παιδιά μας είναι καλά όσο διάστημα βρίσκονται στο σχολείο. Να ευχαριστήσουμε επίσης και για το αθλητικό υλικό, το οποίο ευγενικά ζητήσαμε και με ευαισθησία μας έφτασε.

Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό από μπάλες για τα αθλήματα του μπάσκετ, του βόλεϊ, του χάντμπολ και επίσης ρακέτες και μπαλάκια του πινγκ-πονγκ.

Κλείνω, πάλι εκφράζοντας τις θερμότερες ευχαριστίες μας προς τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός και ελπίζουμε, γιατί όχι, κάποια στιγμή να έρθει και ο ίδιος εδώ στο σχολείο να δει το δώρο του και πώς αυτό έχει αξιοποιηθεί στο σχολείο.

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά και εσάς, εσένα Σταύρο και εσάς κύριε Μπήτρο για την άμεση ανταπόκρισή σας σε αυτό μας το αίτημα. Και εσείς είναι γνωστό ότι σε τοπικό επίπεδο βοηθάτε με όποιον τρόπο μπορείτε. Σας ευχαριστούμε πολύ.

64η Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Αίγινας. Συνεχίζεται το Σάββατο η μεγάλη δράση προσφοράς.

64η Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Αίγινας. Συνεχίζεται το Σάββατο η μεγάλη δράση προσφοράς.

Ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή 15 Μαΐου, η 64η Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργανώνει ο Δήμος Αίγινας στην αίθουσα «Παύλος Ανδρεόπουλος» του Δημοτικού Σταδίου Αίγινας, με τη συμμετοχή εθελοντών αιμοδοτών που ανταποκρίνονται για ακόμη μία φορά στο κάλεσμα αλληλεγγύης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. 

Στο Aegina Portal μίλησαν για τη σημασία της δράσης ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης και η κ. Μαριάννα Τραμουντάνη, ιατρός της μονάδας αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Η κ. Μαριάννα Τραμουντάνη εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τους κατοίκους του νησιού

Η κ. Μαριάννα Τραμουντάνη εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τους κατοίκους του νησιού για τη διαχρονική τους στήριξη, σημειώνοντας: «Είναι η 64η εθελοντική αιμοδοσία από τους πολίτες της Αίγινας. Τους καλούμε να έρθουν να δώσουν αίμα όσοι θέλουν και μπορούν, γιατί είναι μια τεράστια βοήθεια στο συνάνθρωπό μας».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης, αφού ευχαρίστησε θερμά το προσωπικό της κινητής μονάδας

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης, αφού ευχαρίστησε θερμά το προσωπικό της κινητής μονάδας του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» για την άψογη συνεργασία, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα: «Σας περιμένουμε να προσφέρετε αυτό το σημαντικό αγαθό που το έχουν μεγάλη ανάγκη οι συνάνθρωποί μας».

Η αιμοδοσία συνεχίζεται και αύριο, Σάββατο 16 Μαΐου 2026, από τις 9:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα, δίνοντας τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους πολίτες να συμβάλουν σε αυτή τη σημαντική κοινωνική δράση.

Ο Δήμος Αίγινας απευθύνει κάλεσμα τόσο στους τακτικούς εθελοντές αιμοδότες όσο και σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν για πρώτη φορά, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Όπως επισημαίνεται, το αίμα αποτελεί ένα πολύτιμο και αναντικατάστατο αγαθό που μπορεί να χαρίσει ζωή σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η αιμοδοσία συνεχίζεται και αύριο, Σάββατο 16 Μαΐου 2026, από τις 9:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα, δίνοντας τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους πολίτες να συμβάλουν σε αυτή τη σημαντική κοινωνική δράση.

Ο Δήμος Αίγινας απευθύνει κάλεσμα τόσο στους τακτικούς εθελοντές αιμοδότες όσο και σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν για πρώτη φορά, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Όπως επισημαίνεται, το αίμα αποτελεί ένα πολύτιμο και αναντικατάστατο αγαθό που μπορεί να χαρίσει ζωή σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της κινητής μονάδας αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς.

Οι εθελοντές αιμοδότες καλούνται κατά την προσέλευσή τους να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και τον αριθμό ΑΜΚΑ, ενώ συνιστάται να έχουν λάβει πρωινό ή ελαφρύ πρόγευμα πριν από την αιμοδοσία.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22973 20013.

Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 15ης Μαΐου 2026.

20260515_151114.webp

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας. Εδώ μπορείτε να δείτε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Στα videos που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

20260515_141814.webp20260515_145128.webp20260515_153510.webp20260515_1628310.webp20260515_164705.webp20260515_170404.webp20260515_170911.webp20260515_171300.webp20260515_171541.webp

20260515_141707.webp

Featured

Στο ραδιόφωνο του Aegina Portal μίλησε πριν από λίγο ο κύριος Γιάννης Λεφάκης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Νova Ferries, η οποία είναι μέλος της Κοινοπραξίας Πλοίων Σαρωνικού. Ο κύριος Λεφάκης αναπτύσσει τις τελευταίες ώρες μία πρωτοβουλία προκειμένου να γίνει εφικτή η αποκομιδή και η μεταφορά των τόνων σκουπιδιών που έχουν συγκεντρωθεί στην Αίγινα. Πιο συγκεκριμένα και μετά από επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο Αίγινας κύριο Δημήτρη Μούρτζη, έκανε γνωστή την πρόθεση του ιδίου αλλά και της κοινοπραξίας, να διαθέσει δωρεάν ένα οχηματαγωγό πλοίο προκειμένου να μεταφερθούν οι τόνοι των απορριμάτων που έχουν συγκεντρωθεί στην Αίγινα. Επίσης, κάλεσε τους ιδιοκτήτες των Ι.Χ. φορτηγών στην Αίγινα να διαθέσουν τα οχήματά τους για την αποκομιδή, καθώς όπως είπε με τα μέσα που έχει ο δήμος αυτή τη στιγμή είναι αδύνατη, λόγω του όγκου των νέων απορριμάτων που απορρίπτονται καθημερινά. Ο κύριος Λεφάκης είπε τα ακόλουθα:

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal

"Ο όγκος των σκουπιδιών που έχει συσσωρευθεί στην Αίγινα μετά από την απεργία και η αυξημένη κίνηση λόγω θερινής περιόδου, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα στο νησί, που πλέον μπορώ να πω ότι είναι απαράδεκτο για την εποχή μας και τις μέρες μας. Θα πρέπει να γίνει πλέον μία προσπάθεια από όλους τους ενδιαφερόμενους και τους ασχολούμενους με τον τουρισμό, για να καθαρίσει το νησί από τα σκουπίδια. Θα πρέπει να μην ασχολούμαστε τώρα με το ποιος φταίει και τι δεν φταίει, για το τι έγινε και τι δεν έγινε για να προβλεφθεί η κατάσταση αυτή, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μία άμεση λύση.

Για το λόγο αυτό επικοινώνησα σήμερα με τον δήμαρχο τον κύριο Δημήτρη Μούρτζη και του πρότεινα, επειδή με τα υπάρχοντα απορριμματοφόρα το νησί δεν πρόκειται να αδειάσει γιατί κάθε μέρα προστίθενται τόνοι σκουπιδιών, θα πρέπει να γίνει μία οργανωμένη προσπάθεια από φορτηγά αυτοκίνητα και η Κοινοπραξία Πλοίων Σαρωνικού θα του διαθέσει δωρεάν οχηματαγωγό πλοίο, το οποίο θα κάνει δωρεάν κάποια δρομολόγια, χωρίς επιβάτες, αποκλειστικά για την μεταφορά των σκουπιδιών, για να μπορέσουν να μεταφερθούν τα αυτοκίνητα αυτά στον Πειραιά, να ξεφορτώνουν και να ξανάρχονται πίσω.

Η προσπάθεια αυτή όμως θα πρέπει να γίνει συντονισμένα και από τους ιδιοκτήτες των φορτηγών, οι οποίοι πιστεύω κι εγώ προσωπικά τους καλώ, να διαθέσουν κάποια φορτηγά για να μπορέσει να γίνει αυτή η αποκομιδή. Εάν ένα - δύο φορτηγά μπορέσει και διαθέσει ο καθένας, νομίζω ότι το καθάρισμα του νησιού θα γίνει πολύ σύντομα στις επόμενες μία ή δύο ημέρες.

Αρκεί να δείξουν όλοι την καλή θέληση και την προσπάθειά τους, για να αλλάξουν το νησί μας σε χρόνο μηδέν. Η κοινοπραξία, όπως είπα, θα διαθέσει πλοίο το οποίο θα κάνει τη μεταφορά αποκλειστικά για τα σκουπίδια, χωρίς την μεταφορά επιβατών, που βέβαια αυτό θα ήταν αδύνατον. Ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση από τους ιδιοκτήτες των Ι.Χ. φορτηγών και να μπορέσει να λυθεί το θέμα.

Βεβαίως, αν καταφέρει ο δήμαρχος και φέρει και φορτηγά αυτοκίνητα από την Αθήνα, αυτό πιθανών να είναι ακόμη καλύτερο. Αλλά επειδή αυτό μπορεί να είναι χρονοβόρο, γιατί μπορεί να θέλει διαγωνισμούς, η άμεση λύση είναι η οικειοθελής προσφορά των ιδιωτών της Αίγινας".
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.